Zobacz pełną wersję : i znowu ten raw..
witam..mam problem...jesli sie myle to krzyczcie, ale zawsze myslalem ze robiac fotki w raw+jpg i nie ingerujac w zdjecie podczas wywolywania do jpg, bedzie ono identyczne do tego jpg prosto z apratu, jednak u mnie wywolany raw bez ingerencji traci kolory., glownie brak nasycenia czerwonego:/ zeby wygladal on dobrze ( tak jak jpg z aparatu) trzeba przy nim spedzic dobrych kilka minut..natomiast miniaturki w windowsie wygladaja identycznie, wiec co jest nie tak? dotyczy to programu camera raw..jak wylaczyc te beznadziejne korekty..prosze o pomoc
witam..mam problem...jesli sie myle to krzyczcie, ale zawsze myslalem ze robiac fotki w raw+jpg i nie ingerujac w zdjecie podczas wywolywania do jpg, bedzie ono identyczne do tego jpg prosto z apratu, jednak u mnie wywolany raw bez ingerencji traci kolory., glownie brak nasycenia czerwonego:/ zeby wygladal on dobrze ( tak jak jpg z aparatu) trzeba przy nim spedzic dobrych kilka minut..natomiast miniaturki w windowsie wygladaja identycznie, wiec co jest nie tak? dotyczy to programu camera raw..jak wylaczyc te beznadziejne korekty..prosze o pomoc
Jpg z puszki jest efektem ustawień w puszce. Podgląd rawa także. I potrafi być różny w zależności od użytego wywoływacza. Sam raw jest materiałem do obróbki. Jeżeli doprowadzasz go dokładnie do tego co masz w jpgu to po co to wszystko? Rób tylko w jpg. Jeśli zaczniesz dostrzegać chęci coraz bardziej znaczących zmian w zrobionych fotkach - to lepszym stanie się raw. Czasem trwania obróbki rawa się nie przejmuj - dojdziesz do wprawy i będziesz to robił błyskawicznie.
Z tego co się orientuję, to żaden program oprócz Capture NX nie czyta ustawień z aparatu, tylko otwiera RAWa ze standardowymi (swoimi??) parametrami. Jeśli miałeś np podbicie kolorów w puszce, to jpg będzie miał takie kolory jak ustawiłeś, ale ACR już tego nie zinterpretuje podczas wywoływania RAWa. Zobacz też, jaką masz ustawioną przestrzeń kolorów w aparacie i z jaką wywołujesz RAWy. Może problem tkwi w tym że wywołujesz na AdobeRGB a w puszce masz ustawione sRGB
jedynym wywoływaczem, który potrafi przeczytać parametry ustawione w puszce mające wpływ na wynik końcowy obrazka zapisanego w jpeg, to nikonowski Capture NX. Reszta rawerów interpretuje te ustawienia jak chce albo bardziej na ile pozwala im zakodowana przez nikona informacja ustawionych parametrów - stąd różnica którą zauważasz.
no wiec nie dobrze..myslalem ze raw przyda mi sie do korekt typu kontrast nasycenie i jasnosc, bo tyle najczesciej potrzebuja moje zdjecia jpg do wstepnej poprawki, jednak tak jak mowie fotki otwierane w camera raw sa wyprane i ogolnie slabe, nawet nie potrafie stwierdzic co jest nie tak...glownie brak nasycenia czerwieni..niestety chyba zrezygnuje z raw bo nie potrafie sobie z tym poradzic..mam nawet wrazenie, ze ki4edys jak wywolywalem raw, nie zauwazylem takiego problemu:/
Najnowszy Adobe Camera RAW z CS3? Na początek przywal z +50 "Vibrance"
Adobe Camera Raw wersja 3.4 PS CS2
GrzegorzPPP
19-03-2008, 18:45
na moje krzywe oko to powinieneś zmienić profil kolorów na sRGB
na moje krzywe oko to powinieneś zmienić profil kolorów na sRGB
mozesz mi to jasniej wytlumaczyc:>?..sprobuje pozniej wrzucic jakies podgladowe zdjecia, ktore zobrazuja moj problem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl)
Oczywiście w puszcze masz 2 możliwości sRGB. Jest IIa i IIIa jedna z nich daje mocniej nasycone kolory, nie pamiętam tylko która. A w ACR masz tylko 1 możliwość, dlatego wynik może się trochę różnić.
ok..mam dwie fotki pierwsza to jpg a druga raw(sory za maly profesjonalizm;p)...w puszce z tego co pamietam zminiejszylem wszystkie korekcje do zera..a rawa wywolalem bez jakiejkolwiek ingerencji..zdjecia ogolnie sa chyba zle naswietlone ale to nie o to chodzi..szczegolnie w oczy rzuca sie chyba kolor czerwony..ja mam klopoty go skorygowac w kamera raw..
JPG
źródło (http://img120.imageshack.us/img120/6521/dsc65121vv9.jpg)
RAW
źródło (http://img120.imageshack.us/img120/7426/dsc6512ki3.jpg)
a najgorzej jest przy fotografii ludzi, zdjecia sa jakby zgnilozielone i skora ma lekko zielone zabarwienie, natomiast czerwony bez nasycenia..jednak nie mam przykladow
GrzegorzPPP
20-03-2008, 08:57
ale z jakim porofilem kolorów wywoływałeś rawa? AdobeRGB, sRGB czy jakiś jeszcze inny? W puszce pewnie masz ustawione sRGB a rawa wywołujesz w AdobeRGB. Wywołaj w tym samym profilu kolorów i dopiero wrzuć zdjęcia porównawcze
w puszce mialem ustawione sRGB i wywolalem w sRGB..a wogole w tym przypadku to nie ma wiekszego znaczenia, bo u mnie kade zdjecie w rawie wychodzi w takiej kolorystyce:/
GrzegorzPPP
20-03-2008, 15:22
hmm... to ja nie wiem jaka jest przyczyna
wiec to nie jest normalne, ze kolory tak odbiegaja od tych z jpg? podkreslam ze duzo gorzej jest podczas fotografii ludzi..wychodza strasznie trupie kolory, ktore bardzo ciezko sie koryguje..pytanie czy to jest normalne?
Hmmm u mnie wszystkie kolory z nefa są tak sprane. Jpg jest mocno kręcony przez soft puszki i kolory wychodzą żywsze.
tyle ze to zdjecie jpg ma nasycenie kontrast itd. zmniejszone w puszce do zera, mimo to widac taka roznice...i tu nie chodzi tylko o nasycenie. Wydaje mi sie ze kolorystyka zdjec nie jest normalna sprawa. W Nikon Cpature NX wszystko jest ok, kolory sa ok, tyle ze Camera Raw jest dla mnie bardziej intuicyjny i szybki..moze problem tkwi w ustawieniach ACR?
Cóż. Albo jakość, albo wygoda - nie można mieć wszystkiego na raz. Jeśli NX, który jest specjalnie zaprojektowany do obróbki RAWów z Nikona, nie jest intuicyjny, to trzeba w tym dużo bardziej intuicyjnym ACR trochę intuicyjnie popracować. Jeśli ACR jest aż tak bardzo intuicyjny, to nie powinno być żadnych problemów z intuicyjnym dopasowaniem kolorystyki. Piszesz, że ACR jest szybszy niż NX. W czym więc problem? Szybko i intuicyjnie poprawisz niedociągnięcia i osiągniesz zamierzony efekt szybciej niz w tym wolnym NXie, który jest kiepski, choć robi to wszystko automatycznie, nawet bez angażowania tej swojej nie intuicyjności. :wink:
Ok..wiec mylilem sie myslac, ze raw bez ingerencji w suwaki bedzie identyczny, badz bardzo podobny do JPG z puszki (z nasyceniem, kontrastem i innymi korektami zminejszonymi do zera)..pomysle jeszcze o innych programach ktore moga konkurowac z PS i NC, jesli nie znajde do potrenuje z PS..oze opanuje te zgnile kolory:P dzieki