Zobacz pełną wersję : Zdjęcia czarno-białe w NikonD50
Mam pytanie dotyczące D50.
Jak włącza się funkcję zdjęć czarno - białych, sepii. Czy jest to mozliwe, czy jednak D50 nie posiada takiej funkcji
mozliwe, bo nie ma. zreszta taka opcja jak "czarno-biale" w cyfrowkach nie istnieje. co najwyzej bedzie to "szaro-szary"
No więc niech będzie szaro -szary
[ Dodano: Pon 20 Mar, 2006 ]
Poprosze jakieś wskazówki jak można uzyskac "efekt czarno -białych zdjęć"w D50
mozliwe, bo nie ma. zreszta taka opcja jak "czarno-biale" w cyfrowkach nie istnieje. co najwyzej bedzie to "szaro-szary" Istnieje, istnieje, tylko trzeba krzywą umieć poprowadzić. Jak se za analoga kupiłeś niskoczułego negatywa, zawołałeś go powolutku i delikatnie rzuciłeś na miękki papier albo multigrade-a to też było szaro-szaro
Karl Johansson
20-03-2006, 09:39
Tak się zastanawiam...czy jest jakikolwiek LOGICZNY sens istnienia takiej opcji w jakiejkolwiek cyfrówce?nie lepiej zrobić kolor i potem w szopie czy innym podobnym programie zmienić na bw?
Istnieje LOGICZNY Sens zdjęć czarno białych w cyfrówce. Wiem, że mogę obrobić kolorowe zdjęcie w komputerze, ale mi zależy, aby zobaczyć efekt natychmiast po zrobieniu zdjęcia i to efek czarno biały, aby zobaczyć np.cienie
faroni, zawsze możesz kupić D200 i będziesz to miał. :D
Tak się zastanawiam...czy jest jakikolwiek LOGICZNY sens istnienia takiej opcji w jakiejkolwiek cyfrówce?nie lepiej zrobić kolor i potem w szopie czy innym podobnym programie zmienić na bw?
Oczywiście! Nie ma się co zżymać, że to taka amatorska funkcja, sru-tu-tu. Do profesjonalnego Kodaka DCS były zestawy różnych czarno-białości i sepii i trzeba było za to nawet bulić konkretną kasę!!!
Prawda jest taka - widzimy fotografowany motyw w kolorze i nie jesteśmy w stanie w 100% sobie wyobrazić w jaki sposób dany motyw będzie wyglądał w B&W, przez co nie jesteśmy w stanie przewidzieć w 100% skuteczności danej kompozycji.
Tak czy siak - w D50/70 tego NI MA. Jest w D200.
Dzięki bardzo za poparcie i za pierwszą konkretną odpowiedź. trochę mi szkoda, ze D50 nie posiada takiej funkcji, ale cóż będę sie musiał przyzwyczaić.
Karl Johansson
20-03-2006, 18:32
Wybaczcie moją niewiedzę:)
Jak mówią-człowiek uczy się przez całe życie;]
Pozdrawiam:)
zreszta taka opcja jak "czarno-biale" w cyfrowkach nie istnieje
Jak najbardziej istnieje (http://mushellka.wroclaw.net.pl/album28/aac).
To z Ricoha RDC-7 tam jest taki tryb do fotografowania dokumentów, aparat robi wtedy zdjęcie w dwukolorym TIFFie, się mi przypadkowo, kółko od zmiany trybu pracy przestawiło. :)
hehehe. ok, zwracam honor ;]
grzechoo
21-03-2006, 12:40
Istnieje LOGICZNY Sens zdjęć czarno białych w cyfrówce. Wiem, że mogę obrobić kolorowe zdjęcie w komputerze, ale mi zależy, aby zobaczyć efekt natychmiast po zrobieniu zdjęcia i to efek czarno biały, aby zobaczyć np.cienie
do oglądania cieni służy histogram.... polecam nauczenie się korzystania z niego
pozostaje jeszcze filtr.... gdzieś słyszałem o takich co eliminują kolor, ale jak się sprawują to nie wiem
do oglądania cieni służy histogram.... polecam nauczenie się korzystania z niego
pozostaje jeszcze filtr.... gdzieś słyszałem o takich co eliminują kolor, ale jak się sprawują to nie wiem
A widzisz na histogramie rytmy, stosunek powierzchni płaszczyzn, kontrasty tonalne, relacje świateł i cieni, poprawność kompozycyjną?
A coś takiego jak filtr monochromatyzujący nie istnieje.