Zobacz pełną wersję : jakas lampka - uzupelnienie manualne SB800
Naczytalem sie i naogladalem "strobistow" - fajne rzeczy kombinuja nieduzym nakladem. :)
Mam SB800 i potrzebuje drugiej lampy (byleby miala regulacje mocy blysku) jako uzupelnienie (np wpakowac na statyw, dolozyc parasol itp) - docelowo chcialbym to wszystko wyzwalac jakas chinszczyzna radiowa typu http://www.allegro.pl/item325293616_radiowy_wyzwalacz_lamp_4k_goraca_sto pka_studyjne.html.
1. Jakbym mial dwie lampy aparatowe (SB800 + druga) to musze miec zestaw: nadajnik na sanki aparatu + dwa odbiorniki pod lampy - sprzedaja gdzies same odbiorniki osobno?
2. Co polecacie do 200 zl jesli chodzi o lampy aparatowe? Metz, Culmann, Nikon SB XX - wiadomo ze i tak bedzie chodzic w manualu ale zeby miala regulowana moc blysku i przyzwoicie pomagala SB800 (regulowany palnik tez rzecz dosc potrzebna).
Za fotocele (mam w nosie lampe wbudowana) i Su800+SB600 dziekuje - za drogie(to odnosi sie do SU i SB) jak na moje totalnie amatorskie zabawy i zachcianki :)
Moze doprecyzuje pytanie:
SB 24, SB 28, SB 80?
bede musial troche wiecej wydac ale chyba warto?
Pomozcie prosze - chodzi mi o opinie o tych lampach - wiadomo ze beda w manualu ale jak z trwaloscia, jakoscia itp
A może jednak warto kupić SB-600/800 jako lampę zdalną? Działa wtedy bezprzewodowe sterowanie mocą błysku, w trybie i-TTL lub M (a z SB-800 także AA) - pozwala to z lampy głównej SB-800 sterować lampą zdalną. Nie ma problemów z ekspozycją, i można łatwo uzyskiwać różne efekty.
z wymienionych przez Ciebie najlepsza jest SB-80DX
Wiewioor
29-03-2008, 00:02
Witam
Pozwolę sobie podłączyć się do pytania:D Poszukuję taniej lampy jako uzupełnienie SB-800. Chciałbym ją odpalać przez fotocelę (może być zewnętrzna - dołączana), o automatykę wcale mi nie chodzi - wystarczy manual (ot takie amatorskie pstrykanie w domu). Przeglądałem oferty na allegro, ale powoli głupieję, bo nie wiem co wybrać. A może jednak żarówkę błyskową? Przydałaby się jakaś regulacją mocy, a nie tylko odsuwanie źródła światła od obiektu:D, a tu przewagę ma lampa (ale chyba nie każda?)
Pozdrawiam!
Witam
Pozwolę sobie podłączyć się do pytania:D Poszukuję taniej lampy jako uzupełnienie SB-800. Chciałbym ją odpalać przez fotocelę (może być zewnętrzna - dołączana), o automatykę wcale mi nie chodzi - wystarczy manual (ot takie amatorskie pstrykanie w domu). Przeglądałem oferty na allegro, ale powoli głupieję, bo nie wiem co wybrać. A może jednak żarówkę błyskową? Przydałaby się jakaś regulacją mocy, a nie tylko odsuwanie źródła światła od obiektu:D, a tu przewagę ma lampa (ale chyba nie każda?)
Pozdrawiam!
fotocela MIF21e. i jakakolwiek lampa. Zaletą tej fotoceli jest to, że będzie liczyć przedbłyski iTTLa i tym samym współpracować z SB800, wadą zaś-żenująca czułość fotoelementu MZ (w domu jeszcze jakoś rade daje i to jak się "widzi", ale w większych pomieszczeniach to...
fotocela MIF21e. i jakakolwiek lampa. Zaletą tej fotoceli jest to, że będzie liczyć przedbłyski iTTLa i tym samym współpracować z SB800, wadą zaś-żenująca czułość fotoelementu MZ (w domu jeszcze jakoś rade daje i to jak się "widzi", ale w większych pomieszczeniach to...
wlasnie nie do konca jakakolwiek - troche pogrzebalem i niestety wiekszosc nissinow, vivitarow, a nawet czesc SB ma w manualu albo full albo 1/16 mocy - to akurat lekki problem niezaleznie od fotoceli czy radia, pozostaje w moim przypadku polowac na SB 80, 28 albo cos podobnego chyba. Zreszta chyba nawet nie trzeba fotoceli z liczeniem przeblyskow bo raczej wchodzi pelen manual na wbudowanej przy wyzwalaniu obu lamp.
Miałam okazję bawić się takim zestawem: 2x SB-28 wyzwalane radiowo tyle że wyzwalacze nie chińskie, a jakieś porządne - niemieckie, do tej lampy która oświetlała pierwszy plan parasolka. I muszę powiedzieć, że efekty niesamowite :)
Dodam jeszcze, że właściciel tego zestawu fotografuje Canonem i wymienił lampy Canona na SB-28 ;)