PDA

Zobacz pełną wersję : Podłaczanie CP 995 do mikroskopu

drhardware
18-03-2008, 21:16
Witam,

czy ktoś ma doświadczenia z podłączaniem Coolpixa do mikroskopu? Jakich redukcji, tulei czy innych przemiotów nalezy użyć?

2008.03.20

hmm, czyzby nikt nigdy nie podłaczął aparatu do mikroskopu, lornetki czy teleskopu? Nikomu nic nie mówi nazwa DCL-28 ? Miałen nadzieję na jakies informacje i pomysły ...

NeXuS
03-04-2008, 23:01
Potrzebny jest adapter. Nakręcasz go na obiektyw i mocujesz w tubusie zamiast okularu w mikroskopie.
Kiedyś szukałem czegoś takiego i nie znalazłem w Polsce. Kupiłem w Stanach na eBayu (ok. 70$ z przesyłką).
Musisz wiedzieć jaką średnicę ma mocowanie okularu w mikroskopie, jeżeli masz standardowy rozmiar tj. 23 lub 30 mm,
to nie powinno być problemu ze znalezieniem adaptera.
Jeżeli na eBayu wpiszesz w wyszukiwarce - nikon adapter microscope - to powinieneś coś znaleźć dla siebie.
Powodzenia.

drhardware
04-04-2008, 12:31
Witam.

Ogólne zasady podłaczania znam. Chodzi mi o konkretne przykłady, producentów, ceny itp. Niestety nie mam nikogo w Stanach, kto pomógłby mi sprowadzić okular William Optics, a nie zamierzam tutaj płacić 540 zł za cos co kosztuje w stanach 178 zł (78$). Dlatego szukam alternatywnych rozwiązań, np podłaczenie do lunety.

NeXuS
04-04-2008, 14:43
O jaką alternatywę Ci chodzi? Przecież tu nie ma wielkiej filozofii.
Czy luneta, czy mikroskop, aparat montuje się podobnie, no chyba, że usuniesz obiektyw z kompaktu,
to wtedy będzie jakaś alternatywa...