Zobacz pełną wersję : Dobór obiektywu do Fuji S2 Pro
Witam serdecznie,
to, iż jestem zupełnie zielony to nic nowego, dlatego sorki, jeśli ktoś się poczuje urażony poziomem pytania.
Jeżeli post powinien być w innych systemach to również przepraszam, ale pytanie dotyczy właśnie obiektywów Nikona, bo takie są stosowane w Fuji S2 Pro stąd ta lokalizacja
a zatem do sedna:
kupiłem Fuji S2 Pro ( właśnie do mnie jedzie/leci ), mam do niego jakiś "obiektyw" no name, made in china, bez jakichkolwiek oznaczeń, do tego zajechany jak ruski czołg ( opis mojego kolegi który ten aparat dla mnie kupił za granicą), generalnie tak jakbym go nie miał dlatego chciałbym kupić sobie jakieś szkiełko do tego body.
czytam tą instrukcję do niego już któryś raz, pisałem do serwisu Fuji, do serwisu Nikona zresztą też, ale nikt mi nie potrafi odpowiedzieć czy seria obiektywów Nikona DX pasuje do body S2 Pro
oto fragment instrukcji obsługi Fuji S2 Pro traktujący o zgodności obiektywów:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images30.fotosik.pl/178/4c9638432166c4bemed.jpg)
źródło (http://images33.fotosik.pl/182/cb1e6166de195293med.jpg)
źródło (http://images33.fotosik.pl/182/d7a277c3d3a7e44amed.jpg)
źródło (http://images29.fotosik.pl/178/6617427c575086eamed.jpg)
Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jak krowie na rowie nie obrażając krów,
1. czym się różni pomiar 3D-10 segment od pomiaru 10-segment
2. czym różni się seria D od G poza szczeliną pierścienia
3. czy obiektywy VR ze stabilizacją obrazu współpracują z tą puszeczką
4. jaka seria najlepiej współpracuje z S2 Pro
5. czy seria DX współpracuje z tym body bo obecnie najwięcej jest takich obiektywów do kupienia z drugiej ręki
6. może ktoś używa takiej puszeczki i ma doświadczenie w doborze obiektywu z zakresu ogniskowych zoom 20-135, po prostu nie mam jeszcze uzbierane na tyle aby kupić sobie szerokokątny, portretówkę i tele a przez najbliższy rok chciałbym po prostu móc się bawić bez wielkiego zaangażowania finansowego. ( taki właśnie zoom o standardowym zakresie ogniskowych +- kilka do kilkudziesięciu milimetrów )
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź
1. Masz pomiar światła matrycowy, centralny i punktowy. W pierwzsym przypadku pomiar światła na całej matrycy, w drugim przypadku pomiar w calym kadrze ze szczególnym uwzględnieniem środka kadru, w trzecim przypadku pomiar ze środka kadru.
2. Seria G nie posiada pierścienia do zmiany przysłony.
3. Tak, będą współpracowały z tą puszką.
4. Z tego co wyczytałem z Twojej instrukcji to tylko obiektywy z procesorem i najlepiej- nikkory z AF-S, sigmy z HSM- te, które mają silnik.
5. Tak, tylko patrz 4.
6. Na twoim miejscu kupiłbym na początek:
a. Nikkor 16-85/3.5-5.6G ED VR AF-S DX lub
b. Nikkor 18-200/3.5-5.6 G IF-ED AF-S DX VR.
Jeżeli to za duży wydatek to może
c. Nikon 18-135/3.5-5.6 G IF-ED AFs DX, choć tego polecam na samym końcu
Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jak krowie na rowie nie obrażając krów,
1. czym się różni pomiar 3D-10 segment od pomiaru 10-segment
2. czym różni się seria D od G poza szczeliną pierścienia
3. czy obiektywy VR ze stabilizacją obrazu współpracują z tą puszeczką
4. jaka seria najlepiej współpracuje z S2 Pro
5. czy seria DX współpracuje z tym body bo obecnie najwięcej jest takich obiektywów do kupienia z drugiej ręki
6. może ktoś używa takiej puszeczki i ma doświadczenie w doborze obiektywu z zakresu ogniskowych zoom 20-135, po prostu nie mam jeszcze uzbierane na tyle aby kupić sobie szerokokątny, portretówkę i tele a przez najbliższy rok chciałbym po prostu móc się bawić bez wielkiego zaangażowania finansowego. ( taki właśnie zoom o standardowym zakresie ogniskowych +- kilka do kilkudziesięciu milimetrów )
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź
1. sa to pomiary madtrycowe, 3d uwzglednia odleglosc od obiektu, a tak na prawde to jedyne roznice jakie da sie zauwazyc, wystepuja przy uzyciu lampy blyskowej
2. tylko tym. D ma pierscien przyslon, a G go nie ma
3.wspolpracowac, wpolpracuja, ale nie wiem czy VR dziala, ale pewnie tak
4. wszystkie obiektywy autofocus AF
5. tak
sadzac po body, to nie dysponujesz pewnie zawrotnym budzetem, wiec najsensowniej wziac uzywanego nikkora 18-70 (550-700pln). To co kolega wymienil wyzej, jest dosc drogie.
Jeszcze jedna rzecz. Twoj aparat zostal zbudowany na bazie analogowego aparaktu nikon F80 (N80 w hameryce). Posiada te same funkcje typu pomiar swiatla, wspolpraca z obiektywami etc, wszystko to co zapewnia korpus, a nie matryca. Warto poczytac o f80, wtedy bedziesz mial wiecej informacji rowniez o swojej puszcze.
Dzięki wielkie wilk325
obiektywy a i b sa piękne ale zdecydowanie za drogie
oferta c to już za nowy niecały 1000 zł zatem przy dobrym poszperaniu w sieci może uda się coś takiego nabyć
ale to DX wciąż mi nie daje spokoju:
DX - Takie oznaczenie na korpusie obiektywu informuje, iż jest on przeznaczony do współpracy z lustrzankami cyfrowymi Nikon (symbol zaczerpnięto od nazwy formatu matryc, stosowanych przez firmę Nikon w lustrzankach cyfrowych - DX).
Ponieważ matryce lustrzanek cyfrowych Nikon mają mniejszą przekątną niż klatka filmu małoobrazkowego, nie wymagają tak dużej średnicy szkieł w obiektywach jak ma to miejsce w przypadku fotografii analogowej. Korzystając z tego Nikon zdecydował się na produkcję obiektywów z soczewkami o mniejszej średnicy, co zmniejszyło ich gabaryty i poprawiło funkcjonalność.
W przypadku obiektywów typu DX bez zmian pozostał sposób przeliczania długości ogniskowej (w stosunku do przekątnej filmu małoobrazkowego), dlatego ogniskową wszystkich obiektywy Nikkor (zarówno z indeksem DX, jak i bez) w przypadku współpracy z lustrzankami cyfrowymi należy pomnożyć x1,5, aby uzyskać rzeczywistą wartość. Obiektywy DX z racji mniejszej średnicy soczewek nie współpracują poprawnie z lustrzankami analogowymi, powodując tzw. winietowanie.
to informacj a zforum dlatego właśnie sie pytam czy seria DX nie sprawi kłopotu
dzięki lesheck - rzeczywiście zamiast czytać o cyfrakach czas powrócić na strony o analogach wtedy pewnie mi się rozjaśni
a 70mm x 1,5 to już coś koło 105 czyli mniej więcej tego czego szukam choć Nikon 18-135/3.5-5.6 G IF-ED AFs DX o wiele bardziej mnie się "podoba" tyle że co z tym DX,
może ktoś posiada Fuji S2 i testował serię obiektywów DX u siebie?
pozdrawiam
nie sprawi. kupuj smialo szkla dx.
BugsBunny
17-03-2008, 22:33
Fuji S2 ma matrycę formatu DX, tak jak każda lustrzanka cyfrowa Nikona oprócz D3. Obiektywy DX będą z nim normalnie współpracować. Ten model jest na korpusie analogowego Nikona F80, współpracuje z obiektywami AF-D, AF-G, działa AF-S i zapewne też VR. Kupuj śmiało.
Dziękuję bardzo za pomoc,
rozwialiście moje wątpliwości,
zatem zaczynam polowanie :) jak już coś nabędę to się pochwalę - choć pewnie nie będzie czym, patrząc po sprzęcie przez Was posiadanym :)
pozdrawiam
Dziękuję bardzo za pomoc,
rozwialiście moje wątpliwości,
zatem zaczynam polowanie :) jak już coś nabędę to się pochwalę - choć pewnie nie będzie czym, patrząc po sprzęcie przez Was posiadanym :)
pozdrawiam
Przed zakupami poczytaj jeszcze na forum o tych szkielkach. Do tego polecam strone optyczne.pl , tam znajdziesz testy. 18-135 niby mam lepszy zakres, ale za to wiecej plastiku niz 18-70. Zycze powodzenia w zakupach, a chwalic sie, zawsze jest czym - zdjeciami. :)
ano o foteckach to jeszzcze za wcześnie mowa - kilka lat walczę i nie znalazłem tego co chciałbym pokazać, przynajmniej via internet, gdyż przez ostatnie 6 lat to ja w ciemni siedziałem i nie zauważyłem jak technika przeszła obok mnie - natomiast po skanowaniu to już nie to samo...
zatem owszem - ale to za jakiś czas
dziękuję za optyczne.pl - wiele czytania - ...a droga długa jest... :)
Pozdrawiam
może ktoś posiada Fuji S2 i testował serię obiektywów DX u siebie?
pozdrawiam
Miałem s2 prawie trzy lata - to naprawdę fajny aparat.
DXy oczywiście jak najbardziej działają. Jedyny problem jest ze starymi manualami, które przekazują wartość przysłony mechanicznie. To body tego nie czyta - zdjęcia robić można (mam dwa stare tamrony macro i z nich korzystałem - tylko nie działa pomiar światła, więc trzeba pracować na histogram/monitorek.
Coś Ci jednak podpowiem. S2 jest zasilany z 4 baterii/akumulatorków AA oraz dwóch CR123A, które są niestety dość drogie. Służą one głównie do zasilania wbudowanej lampy błyskowej i bez nich aparat również może normalnie funkcjonować (bez wew. lampy). Jednak jeśli masz w korpusie włożone zużyte baterie CR123a to cały aparat przestaje funkcjonować. Ja tak prawie zawału dostałem jak mój kilkudniowy, nowiutki s2 odmówił współpracy :) Na marginesie, zapłaciłem kiedyś za niego 14500 zł ! Dzisiaj to D3 za tyle jest...
Życzę miłego użytkowania
W razie pytań, wal śmiało i witaj w Zakonie Fuji ;)
Adam
Dziękuje Adamie,
nie ukrywam, że z pewnością odezwę się do Ciebie z pytaniami jak tylko sam już coś się naucze - aby zadać pytanie trzeba znać 90% odpowiedzi
jeśli pozwolisz to ewentualne pytania prześlę już do Ciebie na PM, może akurat podpowiesz mi kilka ciekawych "patentów" dla tej puszeczki
pozdrawiam serdecznie
tomaha35
18-03-2008, 10:39
Posiadam S2 i niestety z VR nie współpracuje , trzeba wyslac do serwisu i serwis sprawi że bedzie działał . Co do Cr 123 to są one również odpowiedzialne za zapis na karcie .Jak bedziesz robił w RAF to maksymalnie 1000 zdjęć na jednym komplecie zrobisz.
Proponuję od razu nabyć aku z ładowarką ,koszt około 50 zł i święty spokój:D
Ale generalnie to świetny aparat.
ooooo....
hmmmm... co post, to coś nowego się pojawia
a czy za współpracę z obiektywami VR odpowiedzialny jest soft czy jakieś przeróbki mechaniczne ? i może tomaha35 możesz podać orientacyjny koszt takiej obsługi w serwisie ( poza gwarancją ) bo rozumiem że cos takiego zrobiłeś u siebie ?
mówisz maks 1000 zdjęć na jednym komplecie to rzeczywiście przemawia za aku cr 123...
dziękuję za odpowiedzi - myślałem że post szybko zamknę, a tu co chwilę coś nowego o czym się nie pisze, pisało
Pozdrawiam
tomaha35
18-03-2008, 11:10
Nie ja tego u siebie nie robiłem ,jakoś mi żal rozstać się na parę tygodni z aparatem :)
Chodzi o wgranie nowego softu jak masz zamiar nabyć VR to dzwoń do serwisu fuji...
Pozdr
no cóż... zatem już teraz dla świętego spokoju w wolnej chwili postaram się z nimi skontaktować, bo moje poprzednie próby kontaktu z serwisem Fuji wyglądały tak:
- telefon do biura obsługi klienta - podano innym numer do serwisu
- telefon do serwisu po raz pierwszy - proszę zadzwonić za 3 dni bo nie ma tego Pana
- telefon po kilku dniach - wie Pan, ja się nie orientuję już w S2 bo ja tu nowy jestem, niech Pan zadzwoni i tu nr tel.
- telefon pod wskazany numer do jakiegoś wyższego z wyższych - wie Pan, niech Pan napiszę e-mail to ja go przekaże do specjalisty
- napisałem e-mail
- po 3 dniach odpowiedź - "wszystkie informacje są w instrukcji obsługi" :)
dlatego właśnie proszę Was o pomoc, bo nie do końca jestem w stanie dowiedzieć się czegokolwiek od nich, a pytałem się właśnie o współpracę obiektywów z serii DX z body S2 Pro
może !AGresT wie coś więcej na ten temat - bo zdania są podzielone, poczekamy ....
dziękuję za odpowiedź
tomaha35
18-03-2008, 11:47
No co do Dx to współpracują bez żadnego problemu , osobiście mam 18-70 i śmiga jak trzeba:) Testowałem jeszcze 18-55 kita chodził rownież bez problemu, 55-200 to samo.
Jak miałem s2, to nie sprawdzałem żadnego obiektywu z VR, jednak body to przecież D80, więc na zdrowy rozsądek powinno działać. Z s3 VR działa a to przecież nadal D80. Aktualizację softu można zrobić samemu, pod warunkiem, że ma się zasilacz (tak było w instrukcji, nie próbowałem czy działa na samych bateriach) ja przynajmniej ściągałem kilka razy aktualizacje. Co do CR123, to nie bardzo wiem o co chodzi z tym zapisywaniem na karcie, bo ja eksploatowałem aparat bardzo intensywnie, z czego przez ponad dwa lata na samych paluszkach. Pomysł z aku i ładowarką do CRek dobry, przynajmniej będzie Ci lampa działać.
Jak dzwonisz do serwisu fuji, to mów że jesteś zawodowcem pracującym tym aparatem, bo oni inaczej takich klientów traktują. Ja raz serwisowałem s2 (jakaś duperela, nie pamiętam) i najpierw powiedzieli że dwa-trzy tygodnie. Jak im odparłem, że nie skorzystam, bo potrzebny mi jest do pracy, to naprawili w trzy dni :) Ogólnie serwis kiepski, poważniejsze rzeczy odsyłają do Niemiec.
hedgehog
18-03-2008, 14:52
Jak miałem s2, to nie sprawdzałem żadnego obiektywu z VR, jednak body to przecież D80,
Erm... Chyba F80? Myslałem, że korpus jest na nim właśnie oparty.
Erm... Chyba F80? Myslałem, że korpus jest na nim właśnie oparty.
Jeśli tak, to przepraszam.
hedgehog
18-03-2008, 16:06
Jeśli tak, to przepraszam.
Nie ma za co ;) Też dobrze. :)
S2 to fajny aparat (kiedyś znajomy miał, jeszcze w Polsce byłem wtedy i bawiłem się tym sporo) - ale wizjer zabijał. A raczej jego brak. Brr. Najciemniejszy i najmniejszy, jaki widziałem.
Z Fuji S2pro obiektywy VR współpracują prawidłowo.
Jest tylko problem z jednym obiektywem - Nikkorem VR 18-200/3,5-5,6G, ale nie jest to związane ze stabilizacja, tylko z działaniem AF - trzeba w serwisie zrobic upgrade oprogramowania.
http://www.fujifilmusa.com/JSP/fuji/epartners/ServiceSupportProductContent.jsp?dbid=846234&prodcat=507205&sscucatid=664262
Dziękuję pięknie za wszelkie informacje...
jak sam już coś przetestuje, to dam odpowiedź jak wyszło, bo chyba najłatwiej będzie podejść do sklepu miejska macalnia f.x. fotojoker i popróbować :)
Pozdrawiam
Wybaczcie, że odświeżę temat, ale... czy warto przesiadać się z D70 na S2? Głównie chodzi mi o zdjęcia typu street, fotoreporterka, ale zależy mi na wyższych czułościach. Wiem o wolnych seriach, a co z AF? I ogólnie - warto?
pioter m
28-07-2008, 22:38
A nie ma czegos mniej zabytkowego? D80, S5 - to rozumie.
Założyłem ten wątek w zupełnie innej sprawie, ale teraz mogę już kilka słów powiedzieć o samym fufu.
Jak dla mnie puszka za te pieniądze to rewelacja (mówie o S2), jakość odwzorowania kolorów rewelacja - zapomniałem już o RAW-ach (RAF w Fuji), strzelam JPGi prosto z puszki i jest wporzo, w sytuacjach ekstremalnych tylko RAW-em się ratuję gdy umiejętności brak :) obsługa, ergonomia, kultura pracy po prostu jak dla mnie świetne (tylko na S5 bym zamienił), ale jeśli chodzi o street, reporterkę - hmmmm... powiem tak, jak dla mnie za wolne, AF działa bardzo precyzyjnie choć to pewnie bardziej zasługa szklarni, ale już ktoś na tym forum pisał że używał tej puszeczki z powodzeniem do reporterki sportów samochodowych, więc podejrzewam, że wiele był w stanie nadrobić umiejętnościami - ja jestem zielony.
Polecam abyś sam się przekonał i porównał - kolega bawił się moja puszeczką przez 1 dzień a ja jego D70s i efekt był taki że posiada teraz S3, widzę że jesteś z wrocka więc jak będziesz chciał to możemy się kiedyś spotkać na mieście - pomacasz S2 i sam się przekonasz czy warto...
ale tak jak już kolega powyżej pisał - a może S5 (bo mojego fufu nigdy bym na D80 nie zamienił) ?? wtedy z pewnością warto :)
Pozdrawiam
hedgehog
29-07-2008, 10:54
Pamiętam S2, z którym miałem okazję obcować przez dobre pół roku daawno temu. Była tylko jedna rzecz, która wkurzała mnie w tym aparacie - tunelowy wizjer (choć w tamtych czasach było to raczej normalne). Poza tym, pucha robiła niesamowite wrażenie, wszystkim po prostu... Piękna skrzynka.
O S5 niestety narazie mogę tylko pomarzyć ze względu na fundusze. ;) I sam nie wiem czy zamieniać czy nie. Tym bardziej, że S2 jest w bardzo dobrym stanie raz na jakiś czas na Alledrogo. ;) Wesol - będziesz może na jakimś spotkaniu grupy GKJ we Wrocławiu ? :)
Przyznam się na spotkania nie chadzam - po prostu za mało czasu posiadam - jak masz ochotę to dzisiaj np mam wolne w pracy więc możemy się ustawić - napisz albo lepiej zadzwoń - 602883223.
Pozdro
Nie, skoro i tak masz mało wolnego czasu to nie będę Ci jego więcej zajmował. ;) Ale dzięki za chęci. :) Jeszcze przemyślę to wszystko bo może faktycznie nie ma sensu teraz go zmieniać. Lepiej trochę poczekać i uzbierać na S5. :)