Zobacz pełną wersję : Zewnętrzna źródło zasialania w D50
Jak można podpiąć do Nikona D50 zewnętrzne źródło zasilania w postaci np akumulatora lub stacji zasilającej? Czy są w sprzedaży jakieś specjalne kabelki służące do tego celu? Szukałem ale nie znalazłem. Zajmuję się trochę astrofotografią gdzie w grę wchodzą długo czasowe ekspozycje w związku z tym potrzebuję bardziej długotrwałego źródła zasilania niż oferuje mi nikonowski akumulator.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11966 może to rozwiąże problem?
Dzięki ale nie chodzi mi o gripa gdyż dodatkowo obciąży mi aparat. Zajmuję się trochę amatorską astrofotografią z użyciem teleskopu powieszonego na montażu paralaktycznym (to taki statyw z napędem pozwalający prowadzić sprzęt za pozornym ruchem sfery niebieskiej). Każdy dodatkowy kilogram wpływa nietety na stabilność całego systemu. Mi potrzebny jest przewód do połączenia np. akumulatora czy czegoś co się nazywa power tankiem lub stacją zasilającą (źródło prądu stałego) z aparatem, po przwez gniazdo zasilacza w aparacie Nikon D50.
Antonina
17-03-2008, 15:54
Poszukaj zasilacza Nikon EH-5 kiedyś chciałam kupić ale był problem z dostaniem w Polsce nie wiem jak teraz
Pozdrawiam
Nikon EH-5
http://nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/798/overview.html
Trudno zaspokoić moje potrzeby. Zasilacz też nie jest tym czego szukam. Fotografuję w terenie z dala od źródłe prądu stałego. Urządzenia, które mam zasilam z tzw stacji zasilającej (Powertank firmy Celestron jest to taki akumulator 7Ah z wyjściami na 3,6,9 i 12 V). Mi potrzebny jest odpowiedni kabelek z jednej strony zakończony wtyczką pasującą do gniazda zasilacza w aparacie a z drugiej strony typową wtyczką jakie posiadają najpospolitsze zasilacze.
velaskez
17-03-2008, 20:46
a może zwykły zasilacz EH-5 i do tego agregat. I masz zestaw na wyjścia z dala od źródła prądu...
No to może musisz znaleźć elektronika / elektronika amatora. Bo to co potrzebujesz (albo mi się wydaje) bo wtyczkę do D50 zasilająca i prosty układzik co zmieni napięcie z 9V na 7,5V (transformatorek będzie ok?). Choć bardzo prawdopodobne, że 6V będzie ok i tylko być potrzebował spreparować odpowiedni przewód.
No to może musisz znaleźć elektronika / elektronika amatora. Bo to co potrzebujesz (albo mi się wydaje) bo wtyczkę do D50 zasilająca i prosty układzik co zmieni napięcie z 9V na 7,5V (transformatorek będzie ok?). Choć bardzo prawdopodobne, że 6V będzie ok i tylko być potrzebował spreparować odpowiedni przewód.
No i taka wtyczka i ewentualny układzik byłyby ok ale gdzie taką wtyczkę kupić. Nie będę przecież kupował zasilacza za kilkset PLN dla samej wtyczki.