PDA

Zobacz pełną wersję : Czerń na wyświetlaczu i wizjerze.

mechacz
19-03-2006, 12:20
Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i całkowicie zielony ale zmusiła mnie do tego sytuacja a mianowicie:
Dziś rano założyłem naładowaną baterie do mojego aparatu Nikon Coolpix 5700 postąpiłem identycznie jak wiele razy wcześniej to czyniłem, włanczam sprzęta na tryb robienia zdjęć a tam czarny ekrani na wyswietlaczu i na wizjerze. Wszystkie ikonki menu itd. działają poprawnie i sie wyświetlają a przez wizjer i na wyświetlaczu mam obraz jak poprostu bym nie zdjoł pokrywki z obiektywu (co oczywiście uczyniłem )Przeglądanie zdjęć wcześniej zrobionych odbywa się jak najbardziej poprawnie..Bardzo proszę o pomoc, może jest coś poprostu włączone że tak się dzieje. Aparat posiadam od niedawna i wszystkich funkcji jeszcze nie poznałem.
Z góry dziękuje za pomoc.

piotr2802
20-03-2006, 10:28
Witam

Ja mam ten sam problem jak @mechacz , ale z aparatem Nikon 5400. Ekran LCD jest czrny i są tylko napisy menu oraz wyświetla wcześniej zrobione zdjęcia z karty CF.

Stało się to też nagle, aparat sobie spokojnie leżał kilka dni na półce i chciałem zrobić zdjęcie, naładowałem baterię , wkładam i widzę tylko czerń na ekranie.

Jak widzę problem sie powtarza i w obu naszych aparatach prawdopodobnie jest ten sam problem.

nikor
21-03-2006, 12:05
Padł Ci moduł obsługi matrycy - koszt naprawy w NP ok 1400 PLN

piotr2802
21-03-2006, 21:37
A czy jest możliwość naprawić to (o ile to rzeczywiście matryca) w innym punkcie, bo dla mnie wydanie takiej kwoty 1400 zł oznacza w konsekwencji kupienie nowego aparatu, ale napewno nie NIKONA z tak drogim serwisem....

Cichy
23-03-2006, 11:25
O ile dobrze pamiętam nowe 5700 chodziły taniej :D

piotr2802
23-03-2006, 21:47
W związku z tak drogim serwisem Nikon'a w Warszawie mam pytanie.

Czy znacie może namiary na kogoś , kto usunie tą usterkę w moim N5400, ale oczywiście po cenie rozsądnej.... :D

nikor
24-03-2006, 09:26
jedyny sposób zeby usunąc tą usterkę taniej to kupić taki sam aparacik z innym uszkodzeniem jako dawca i pobrać z niego odpowiednie narządy - inaczej trzeba kupic czesc w NPS za ok 1100 PLN - orientowałem sie w dwóch niezaleznych serwisach.