PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 - 'aura' dookoła jasnych obiektów

kowalski
17-03-2008, 12:28
Hej,

Od paru dni jestem zadowolonym posiadaczem w.w. Sigmy. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Dookoła jasnych obszarów na zdjęciu (np. prześwietlone okno) widać coś w rodzaju łuny. Tak, jakby jasność obiektu rozpraszała się lekko na boki. Wychodzi to na zdjęciach z filtrem UV, który był dodany do obiektywu - bez filtru nie miałem jeszcze okazji sprawdzić.

Taki efekt dają filtry UV, czy może ten obiektyw tak po prostu ma?

whatsilenceknows
17-03-2008, 12:32
http://optyczne.pl/33.5-Test_obiektywu-Sigma_10-20_mm_f_4-5.6_EX_DC_HSM_Aberracja_chromatyczna.html

Może o to chodzi? ;-)

kowalski
17-03-2008, 14:05
Nie, bardziej o coś co w photoshopie nazywa się 'diffuse glow'. Postaram się wieczorem załączyć przykładowe zdjęcie.

xMAREKx
17-03-2008, 14:08
Jeśli ta łuna jest fioletowa i powstaje wokół ciemnych obiektów na jasnym tle to jest to aberacja chromatyczna, można ją zmniejszyć domykając przysłone, albo kupić lepsze skło które tak nie aberuje.

kowalski
17-03-2008, 17:59
Jeśli ta łuna jest fioletowa i powstaje wokół ciemnych obiektów na jasnym tle to jest to aberacja chromatyczna, można ją zmniejszyć domykając przysłone, albo kupić lepsze skło które tak nie aberuje.

No przecież napisałem, że to nie aberracja :)

markB
17-03-2008, 18:21
To może być skutek użycia tego filtru UV. To jest jednak bardzo szeroki kąt i dodanie jeszcze jednej warstwy szklanej może skutkować różnymi niepożądanymi "efektami świetlnymi".

xMAREKx
17-03-2008, 23:27
No przecież napisałem, że to nie aberracja :)

Spoko pisaliśmy razem, jeszcze nie wiedziałem że to nie to.