PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX czy Adobe Elemnts 6 Pl

audiorek
16-03-2008, 18:34
No właśnie. Do tej pory rzadko obrabiałem zdjęcia cyfrowo, i to tym , co miałem pod ręką ( w komputerze ). I nigdy z RAWu. Ale kiedyś trzeba zacząć robić porządek w zdjęciach. Popoprawiać niektóre. Skorzystać z RAWu. Raczej czysto amatorsko. Który z tych programów będzie lepszy. Różnicę 200,00 zł w cenie pomińmy. Nie chodzi mi o to by sprawdzić, samemu, Capturę NX juz testowo używałem jeden wieczór, ale wygasła licencja 30-dniowa. Chciałbym dorady praktyka co miał do czynienia z obydwoma programami, i może z niego korzysta. Zaznaczam amatorsko.

Pershing
16-03-2008, 18:50
Nie wiem do końca jak jest w wersji 6.0 ale piątka nie wołała rawów. NX to bardzo dobry program do obróbki raw-ów, a adobe do dalszej zabawy. Tak, że MZ dobrze jest mieć oba te programy.

PaSkal
16-03-2008, 22:00
Nie wiem do końca jak jest w wersji 6.0 ale piątka nie wołała rawów.

??????

W PSE, co prawda z okrojoną funkcjonalnością, ale chodzi niemniej moduł Adobe Camera Raw, który obrabia RAWy jak cholera.

"Amatorszczyna" o tyle nie ma nic do rzeczy, że te dwa programy niejako służą do czego innego.

NX do "wywoływania cyfrowego negatywu", PSE raczej do "twórczej obróbki zdjęć".

Tu Pershing ma rację - dobrze mieć oba programy.\

Jeśli nie masz kasy, to kup San Diska Extreme III (poniżej 80 zet) z licencją na Capture One 4 i dokup Elementsy.

Jeśli nie masz w ogóle kasy, to kup samego Capture One.

audiorek
16-03-2008, 22:56
Na brak kasy raczej nie narzekam, tyle że nie chciałem dublować funkcji w programach . Chciałem być rozsądny. W takim razie najpierw Capture NX i .... Elements 6,0 czy coś innego.

Albo jeszcze lepiej - Najpierw Elements 6 a potem CNX.

mini21
16-03-2008, 23:53
To kup od razu Photoshopa CS3, będziesz miał i wywoływarkę Nefów i program do obróbki.
Może jeszcze poszukasz uprzejmego studenta, który kupi za ciebie wersję studencką.

downunder
17-03-2008, 01:08
Nie wiem do końca jak jest w wersji 6.0 ale piątka nie wołała rawów. NX to bardzo dobry program do obróbki raw-ów, a adobe do dalszej zabawy. Tak, że MZ dobrze jest mieć oba te programy.
Wystarczy uaktualnić ACR do najnowszej wersji i PSE 5.0 też wywołuje rawy z D300. ;)
Otrzymany z D300 NX na moim starym komputerze strasznie "mulił", kompletnie nie dało się na nim pracować, zobaczę za parę dni jak już wszystko na nowym sprzęcie poinstaluję, jak będzie chodził. :)

szymony
17-03-2008, 02:48
To kup od razu Photoshopa CS3, będziesz miał i wywoływarkę Nefów i program do obróbki.
Może jeszcze poszukasz uprzejmego studenta, który kupi za ciebie wersję studencką.
A w czym ta opcja różni się od "emule" ??

audiorek
17-03-2008, 11:02
a jest wersja studencka ??? . Jakoś nie widzę w ofertach.

toms73
17-03-2008, 11:03
Ja mam El 6. Dolozylem maski i jest super. Rawy oczywiscie wywoluje, a i zabawa z obrobka zdjec przednia. NX u mnie chodzil wolniej. No i jezeli zalezy komus na jezyku polskim to El 6 takowy ma. Pozdrawiam!

audiorek
17-03-2008, 11:29
Ja mam El 6. Dolozylem maski i jest super. Rawy oczywiscie wywoluje, a i zabawa z obrobka zdjec przednia. NX u mnie chodzil wolniej. No i jezeli zalezy komus na jezyku polskim to El 6 takowy ma. Pozdrawiam!

Ja na jakieś 10 tys zdjęć nie zrobiłem ani jednego RAWu jeszcze. Skoro twierdzisz , że Ci wystarcza EL6 , to w sumie racja . Po co przepłacać. jak i tak korzystał będę od święta.

toms73
17-03-2008, 14:04
Wbrew pozorom Elements to rozbudowane narzedzie. Mozna bardzo wiele zrobic. Jest wart swojej ceny!

ars
17-03-2008, 15:29
W zakresie edycji zdjec, korekt, bawienia sie selekcjonowaniem itd. to Elements w niczym nie ustepuje wersji CS.
Jezeli ktos uzywa trybu LAB to tego najwyzej zabraknie lub nagrywania akcji, bo same akcje dzialaja pod EL i jest na to sposob.

audiorek
17-03-2008, 21:09
OK. Na razie zamówiłem Elements 6. Za kilka dni podzielę się swoimi uwagami.

krzysztof jot
18-03-2008, 02:15
a jest wersja studencka ??? . Jakoś nie widzę w ofertach.

- jest i to PL, tylko widze ze wymiotlo ze sklepów, co zreszta nie dziwi PS CS3 - 170 zł a cały pakiet Adobe CS3 - 330 zł.

motyl
18-03-2008, 09:22
Ja mam El 6. Dolozylem maski i jest super. ............

1. Możesz napisać jak przeprowadziłeś takową operację ? Skąd pobrać wtyczki ?
2. Wiesz może, czy uda się to zrobić w PSE 5 ?

toms73
18-03-2008, 09:42
Dla EL 6 wszystko jest opisane na www.dfv.pl

szymony
18-03-2008, 13:09
Wbrew pozorom Elements to rozbudowane narzedzie. Mozna bardzo wiele zrobic. Jest wart swojej ceny!
Z jpg, ok. Z rawami już tak za kolorowo nie jest. ACR okrojony na maksa, a praca w 16bit, tylko z nazwy.

audiorek
18-03-2008, 22:00
- jest i to PL, tylko widze ze wymiotlo ze sklepów, co zreszta nie dziwi PS CS3 - 170 zł a cały pakiet Adobe CS3 - 330 zł.
tzn. że trzeba zapolować - małżonka studentka.

jamirq
19-03-2008, 09:17
tzn. że trzeba zapolować - małżonka studentka.

To nie ma sensu gdyz łamiesz licencję jak nie używa programu właściciel licencji.

toms73
19-03-2008, 10:02
Zgadzam sie! Uzywanie niezgodnie z licencja niczym nie rozni sie od uzywania bez licencji. No chyba, ze ktos chce zagluszyc sumienie! Jezeli chodzi o wywolywanie RAWow w 16-bitach to w czym tkwi problem?

audiorek
19-03-2008, 10:21
Zainstalowałem Elemnts 6. Zapowiada sie fajna zabawa. Nie potrzeba mi nic ambitniejszego. Pozostało zakasać rękawy . Zaimportować zdjęcia ( z 10 tys)z kompa do laptopa ( 17 calowa Toshiba P200 - 1BA - super się pracuje ) i zrobić porządek.
Do tej pory archiwizuję na dysku w kompie, dysku zewnętrznym i DVD. Na wszelki wypadek w 3 miejscach.

KS
19-03-2008, 11:03
Czy ktoś z Was się orientuje czy do wersji Elements 6PL będzie można bez problemu dodać filtr smart curve?

http://free.pages.at/easyfilter/curves.html

Może, kto ma 6PL niech spróbuje... :D

toms73
19-03-2008, 11:29
Na www.dfv.pl mozna go pobrac i jest opis gdzie go umiescic. U mnie dziala super, no i dzieki temu jest LAB i Cmyk! Jezeli chcesz uzywac masek oprocz warstw korekcyjnych to na tej stronie rowniez jest opis jak to zrobic.

KS
19-03-2008, 11:45
Od cholery tam tego... możesz podać linka bezpośredniego jak masz?

motyl
19-03-2008, 14:02
Dla EL 6 wszystko jest opisane na www.dfv.pl

Dzięki za info.
Poszperałem w necie i znalazłem też coś takiego. Pod PSE 5 podane wtyczki działają.

http://www.cavesofice.org/~grant/Challenge/Tools/RunTools.html

audiorek
19-03-2008, 14:05
Od cholery tam tego... możesz podać linka bezpośredniego jak masz?

słusznie.

alexkoz
19-03-2008, 14:43
poniżej link bezpośredni do najlepszego darmowego plugina dla Elements (również 6.0) dot. krzywych:
http://www.free.pages.at/easyfilter/curves.html
ja preferowałem curvemeistera ale był już płatny:
http://www.curvemeister.com/
teraz siedzę na macu, a ani smartcurve ani curvemeister nie ma niestety wersji na OS-X

szymony
19-03-2008, 14:44
Jezeli chodzi o wywolywanie RAWow w 16-bitach to w czym tkwi problem?
Widziałeś jak wygląda i co oferuje ACR pod pełnym PSem. Teraz zerknij co jest PSE, głupiej korekcji CA nawet nie ma.
Wywołać w 16-bitach się da, pytanie jak i co z tym zrobisz skoro prawie nic nie działa w tym trybie.

toms73
19-03-2008, 20:01
Szymony toś mnie zaskoczył. Sprawdziłem i faktycznie na 16-tu bitach po wywołaniu prawie nic nie działa. Zero warstw, prawie zero filtrów. Myślałem, że zapis w psd, albo tiff-ie coś zmieni, ale jest prawie tak samo. Cieszę się, że jestem tylko biednym amatorem.

toms73
19-03-2008, 20:07
Jeżeli chodzi o maski i smart curves do EL 6: www.dfv.pl/dodatki_elements. Jest instrukcja jak i co zrobić.
Pozdrawiam!

marudny
21-03-2008, 12:43
Ja JESTEM ZDECYDOWANYM ZWOLENNIKIEM nX-A. Ten program jest naprawde genialny.
Jeśli chodzi o obróbke tonalną zdecydowanie lepszy od Photoshopa.Siłą tego prgramu jest prosta. I zdecydowane uproszcenie wielu funkcji.Fakt że wielu osobom zmulał ale to wszystko kwestia pamięci Ram i szybkiego procka.
Można tu też robić retusz twarzy choć nie tak zaawansowany jak w CS-ie.

toms73
21-03-2008, 13:27
Mozesz cos wiecej powiedziec o przewadze NXa w kwestii "obrobki tonalnej"?

marudny
04-04-2008, 21:06
Mozesz cos wiecej powiedziec o przewadze NXa w kwestii "obrobki tonalnej"?

Obróbka za pomocą color control point zdecydowanie przyspiesza pracę , umieszczasz punkt w jednym miejscu i z reguły zaznacza on płynnie to co chcesz żeby Ci zaznaczył(edytował) jak coś zaznacza nieprecyzyjnie to sie koryguje to pędzlem selekcji.
Nie trzeba tworzyć żadnych warstw, do każdego kroku można powrócić w każdym momencie, edytując go.
Pędzel selekcji działa znacznie szybciej i precyzyjniej niż szybka maska. W każdym razie jego działaanie jest zdecydowanie uproszczone.
Do tego należy dodać możliwość sterowania przeźroczystością każdego zastosowanego narzędzia na kanale przezroczystości koloru bądź jasności - dla każdego zastosowanego kroku.