Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [DBE] Anwil - Turow
adamturek
15-03-2008, 23:49
Zdjątka z dzisiejszego meczu. Niestety w plery :(
1.
...
15.
EDIT brak zdjęć na serwerze.
projacek
16-03-2008, 00:39
Widzę kilka fajnych kadrów, jednak 3, 5, 9, 12, 13 i 14 trochę odstają poziomem od pozostałych :) Ja właśnie kończę obrabiać moje wypociny z tego meczu.
projacek ma racje - ale fajne momenty wyłapałeś - teraz tylko techniczne je poprawić - wydaje mi sie ze można lepiej je obrobić - jeśli prześlesz mi 1 fote zerknę - i powiem co i jak
[email protected]
adamturek
16-03-2008, 12:24
projacek ma racje - ale fajne momenty wyłapałeś - teraz tylko techniczne je poprawić - wydaje mi sie ze można lepiej je obrobić - jeśli prześlesz mi 1 fote zerknę - i powiem co i jak
[email protected]
Jedno wysłałem :D. Tylko jak zauważysz, zdjęcie na forum jest w sumie takie same (tylko pomniejszone) jak ci przesłałem. Obróbki unikam jak ognia, jedynie kadrowanie wchodzi w grę.
zdjęcie faktycznie wychodzi u mnie podobnie - ale na nim zauważyłem coś innego - szum sam w sobie nie jest błędem czy problemem - wiec nie rozumiem czemu iso 800 ??? tu masz czas 1/320 - ja bym starał sie czas zwiększyć do ok. 1/500 kosztem tego iso do 1000 - nadal jest małe nawet w D80 - jeszcze na tym zdjęciu złapałeś ostrość na zawodniku Turowa a powinieneś na Koszarku (Anwil)
http://www.wojteh.com/gallery/pictures/DSC_0034_wp.jpg
zerknij na piłke - jest fajnie ostra ....
adamturek
16-03-2008, 13:45
Czujnik focusa był mniej więcej na poziomie głowy Koszarka. sądzę, że Koszarek był za szybki jak na czas 1/320. :) Może focus się nie wyrobił ?? Zostaje gdybanie :D
Ale masz rację co do ustawień. Nie wiem co mnie podkusiło, żeby obniżyć ISO, kosztem wydłużenia czasu migawki.
Obiecuję poprawę. :D
zdjęcie faktycznie wychodzi u mnie podobnie - ale na nim zauważyłem coś innego - szum sam w sobie nie jest błędem czy problemem - wiec nie rozumiem czemu iso 800 ??? tu masz czas 1/320 - ja bym starał sie czas zwiększyć do ok. 1/500 kosztem tego iso do 1000 - nadal jest małe nawet w D80 - jeszcze na tym zdjęciu złapałeś ostrość na zawodniku Turowa a powinieneś na Koszarku (Anwil)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wojteh.com/gallery/pictures/DSC_0034_wp.jpg)
zerknij na piłke - jest fajnie ostra ....
Kurcze, pozazdroscic jasnej hali...
Ja przy ISO 1250 i czasie 1/320 mam o wiele ciemniej u siebie i musze ciągnąc jeszcze sporo przy obróbce :(
nie wyrobił sie - użyj viewnx - i zam zaznacz by pokazał gdzie trafił AF - tu mi nie wyświtla
adamturek
16-03-2008, 14:25
Kurcze, pozazdroscic jasnej hali...
Ja przy ISO 1250 i czasie 1/320 mam o wiele ciemniej u siebie i musze ciągnąc jeszcze sporo przy obróbce :(
Akurat teraz włączyli full power. Tak to ISO 1600 i 1/400.
ViewNx chyba czyta tylko Nef-y mi jpg-ow nie widzi.
Akurat teraz włączyli full power. Tak to ISO 1600 i 1/400.
W dobie wszechobecnych mediów, przepisy powinny określać minimalną liczbę luxów w halach i nie trzeba by było się "szarpać".
Pewnie takowe są, pytanie na ile przestrzegane i spełniane przez poszczególne kluby.
adamturek
16-03-2008, 15:10
W dobie wszechobecnych mediów, przepisy powinny określać minimalną liczbę luxów w halach i nie trzeba by było się "szarpać".
Pewnie takowe są, pytanie na ile przestrzegane i spełniane przez poszczególne kluby.
Zgadzam się. Ale niestety wszystko sie rozchodzi o kasę. Prądu trochę pewnie takie naświetlenie zżera, a kluby dla kilku fotografów nie będą za bardzo robić wyjątku.
ja u siebie mam układ z panem Zenkiem ze mi włącza wszystko za lecha :D na sam mecz :D
bo to klub wynajmuje halę i właściciel hali powinien zapewnić warunki do rozgrywania meczu
adamturek
16-03-2008, 15:36
ja u siebie mam układ z panem Zenkiem ze mi włącza wszystko za lecha :D na sam mecz :D
Zazdroszczę :D