PDA

Zobacz pełną wersję : Fuji S5 Pro vs Nikon D2Xs

BugsBunny
15-03-2008, 15:35
tak dla ciekawostki, na szybko, jako że mam dostęp do obu korpusów - porównanie prawdziwych 12MP z "fujikowymi"

po lewej D2Xs, po prawej Fuji, 12MP, 100%

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img183.imageshack.us/img183/3190/d2xsvss5tf5.jpg)

przeskalowane do 6MP, czyli teoretycznej właściwej rozdzielczości Fuji

źródło (http://img397.imageshack.us/img397/1600/d2xsvss56mpdc8.jpg)

oba korpusy: tryb A, ISO100, RAW, obiektyw 70-300VR ( ten sam egzemplarz ), konwersja do 16-bit TIFF w dedykowanym sofcie ( Capture NX i FinePix Studio ), ostrzenie tak aby nie było widocznych artefaktów
nawet pomijając nieco inne nastawy korpusów - wnioski oczywiste. Ech, żeby tak zrobili coś co daje ostrość D2X z kolorami i DR Fuji...

markB
15-03-2008, 16:19
Wcale się nie dziwię. Tak powinno być. Podobno Fuji przygotowuje FF 2 x 12 MP, ale jak znam tą firmę to przyjdzie parę lat poczekać.

szelas
15-03-2008, 16:34
Właściwie nie wiem jak interpretować te wyniki bo:

skalowałeś i ostrzyłeś, a na dodatek pokazujesz jpgi, czyli dochodzi kompresja stratna

może udostępnij nieskalowane, nieostrzone tiffy

BugsBunny
15-03-2008, 16:43
Właściwie nie wiem jak interpretować te wyniki bo:

skalowałeś i ostrzyłeś, a na dodatek pokazujesz jpgi, czyli dochodzi kompresja stratna

może udostępnij nieskalowane, nieostrzone tiffy
przeskalowane jest tylko 6MP. To nie są jpg, to są 2 TIFF'y otwarte jednocześnie w NX - widać po rozmiarze, zrzut ekranu wykonany FastStonem
jeden TIFF waży 70MB, RAWy mają po 20 i 25MB, więc trudno mi je udostępnić
różnice są chyba wystarczająco duże, żeby nie były kwestią jedynie wywołania. Oczywiście wynik do przewidzenia, ale ja kupując Fuji nie widziałem wcześniej takiego porównania.

jak będzie zapotrzebowanie, to mogę kiedyś, w miarę czasu i chęci, pomęczyć jednocześnie te dwa i jeszcze D200 i/lub D50, ale to już najwcześniej po świętach

szelas
15-03-2008, 16:52
przeskalowane jest tylko 6MP. To nie są jpg, to są 2 TIFF'y otwarte jednocześnie w NX - widać po rozmiarze, zrzut ekranu wykonany FastStonem
jeden TIFF waży 70MB, RAWy mają po 20 i 25MB, więc trudno mi je udostępnić
różnice są chyba wystarczająco duże, żeby nie były kwestią jedynie wywołania. Oczywiście wynik do przewidzenia, ale ja kupując Fuji nie widziałem wcześniej takiego porównania.

jak będzie zapotrzebowanie, to mogę kiedyś, w miarę czasu i chęci, pomęczyć jednocześnie te dwa i jeszcze D200 i/lub D50, ale to już najwcześniej po świętach

Tiffy to Ty miałeś na ekranie a tu wkleiłeś jpgi ;)
jak skompresujesz tiffa LZW, albo nawet jakimś rarem to powinien zmieścić się w 20 kilku MB
No i jeszcze jedno, napisałeś że zdjęcie zrobione na A (jak rozumiem to oznacza automatykę), czy w takim razie czas i przysłona przy obydwu aparatach ustawiła się tak samo?

!AGresT
15-03-2008, 17:05
No przepraszam, ale ja patrząc na taki test nie kupił bym żadnego z tych aparatów, bo wszystkie zdjęcia wyglądają jak z telefonu. Po drugie, porównywanie s5 do D2Xs trochę nie ma sensu (zwłaszcza na takim zdjęciu) bo oczywiste jest, że oprócz zakresu dynamiki i ew. kolorów nikon będzie lepszy, to inna półka. A po trzecie - jeszcze raz po pierwsze - jak to zrobiłeś, ze zdjecia z obu aparatów wyglądają tak tragicznie?

BugsBunny
15-03-2008, 17:11
jak skompresujesz tiffa LZW, albo nawet jakimś rarem to powinien zmieścić się w 20 kilku MB
No i jeszcze jedno, napisałeś że zdjęcie zrobione na A (jak rozumiem to oznacza automatykę), czy w takim razie czas i przysłona przy obydwu aparatach ustawiła się tak samo?
jpg'em jest zrzut ekranowy, więc kompresja jest taka sama na całym oknie :wink:
tak, zdjęcia w trybie A, przysłona dla obu f/5.6, czas dobierany przez automatykę aparatu - D2Xs dobrał 1/500s, Fuji 1/640s, ogniskowa 300mm, odległość jakieś 1200-1500m

tak wygląda dla sharpness: off, color:normal
ostrzenie plików S5 daje szybko brzydkie obwódki. Na papierze jest OK, ale wydruki z graniczną rozdzielczością na pewno będą znacznie mniej detaliczne niż z D2X - cudów nie ma. Ale i tak S5 jest super, choć dopiero teraz można go kupić za normalne pieniądze.

źródło (http://img85.imageshack.us/img85/3586/dsxsvss5zeroag2.jpg)

Czornyj
15-03-2008, 17:13

A jakie to ma znaczenie? Przecież między screenshotem zapisanym w niskokompresowanym jpg a w TIFF nie ma NAJMNIEJSZEJ różnicy wizualnej i choćby kto się zes...ał to nie ma szans rozróżnić. Jak już się czepiać, to może z sensem?

Ech, żeby tak zrobili coś co daje ostrość D2X z kolorami i DR Fuji...
D3 jest mz. całkiem blisko. Chyba nie jest aż tak ostry jak D2X, a pod względem dynamiki pewnie ustępuje S5-tce, ale ogólnie stanowi naprawdę arcyprzyjemną kombinację

BugsBunny
15-03-2008, 17:38
jak to zrobiłeś, ze zdjecia z obu aparatów wyglądają tak tragicznie?
użyłem budżetowego obiektywu pracującego na granicy swoich możliwości - max ogniskowa, w pełni otwarta przysłona i odległy obiekt :mrgreen:
Fuji jest/był reklamowany jako aparat 12MP ( tak jest nawet na pudełku ) więc ciekaw byłem jak w realu wypadnie porównanie z nieinterpolowanymi 12MP Nikona

!AGresT
15-03-2008, 17:46
użyłem budżetowego obiektywu pracującego na granicy swoich możliwości - max ogniskowa, w pełni otwarta przysłona i odległy obiekt :mrgreen:
Fuji jest/był reklamowany jako aparat 12MP ( tak jest nawet na pudełku ) więc ciekaw byłem jak w realu wypadnie porównanie z nieinterpolowanymi 12MP Nikona

Właśnie, prawdę mówiąc pokazałeś właśnie słabą jakość obiektywu a nie obrazowanie aparatu. Wynik z D3 byłby dość zbliżony.A przecież można by przygotować fajny secik przedstawiający cechy w których D2 przewyższa s5 i na odwrót. Sądzę, ze mogło by to być ciekawe.

BugsBunny
15-03-2008, 17:58
Właśnie, prawdę mówiąc pokazałeś właśnie słabą jakość obiektywu a nie obrazowanie aparatu. Wynik z D3 byłby dość zbliżony.A przecież można by przygotować fajny secik przedstawiający cechy w których D2 przewyższa s5 i na odwrót. Sądzę, ze mogło by to być ciekawe.
miało być to samo szkło i te same nastawy, a że nie był to 300/2.8... - niestety, mam co mam. Z dobrym szkłem i blisko to oba wypadają doskonale, różnice pokazują się wtedy gdy trzeba wydusić maksymalną ilość detalu.
Zresztą to przecież maleńkie wycinki kadru, odbitka 300dpi miałaby wielkość 19 calowego monitora i zapewne wyglądałaby bardzo dobrze z normalnej odległości

secik - czemu nie, jak już nie będę wiedział co zrobić z wolnym czasem to się pobawię w testy

Nie do końca tylko rozumiem - czy nawet RAW jest w Fuji interpolowany? bo ustawienie recording pixels na 6MP nie zmienia jego rozdzielczości

hedgehog
15-03-2008, 18:03
Nie wiem, po co to porównywać. Dwa różne aparaty, dwie ekstremalnie różne matryce i sposoby obrazowania, Fuji z jego "przeznaczeniem do portretu" i Nikon, uniwersalny... Pewnie, że są różnice. Tak na końcu to i tak sprowadza się do obróbki...

Ja tam uwielbiam swoje Fuji i nie sądzę, żebym się miał szybko przesiąść. :) Co nie zmienia faktu, że jest cała masa zacnych, świetnych konstrukcji na rynku.

jjj
15-03-2008, 18:59
...Podobno Fuji przygotowuje FF 2 x 12 MP, ale jak znam tą firmę to przyjdzie parę lat poczekać.
Ale ja nie sądzę, żeby nikon w tym czasie stał w miejscu...

Vadim
15-03-2008, 20:20
...
Ech, żeby tak zrobili coś co daje ostrość D2X z kolorami i DR Fuji...

Kodak DCS 14nx...:-D Pod względem ostrości leje w dupę tego D2x aż miło, DR na poziomie raczej nieosiągalnym dla większości najnowszych puszek. :-D
No, ale coś za coś. Brak filtra niesie ze sobą kilka minusów ujemnych :(

Pozdrawiam

Charles
17-03-2008, 11:30
...niesie ze sobą kilka minusów ujemnych :(
czyli sa tez jakies minusy dodatnie ... ? :)

JK
17-03-2008, 11:40
Vadimowi chyba chodziło o plusy ujemne, tylko się pomylił. :-D

siedemczwartych
21-03-2008, 13:52
są plusy ujemne i plusy dodatnie - wg znanego polityka, wiec logicznie rozumijąc są tez minusy ujemne i minusy dodatnie :)
to oczywista oczywistość

Sever
21-03-2008, 14:03
Plusy dodanie i plusy ujemne to cytat z komedii Barei ;)

siedemczwartych
21-03-2008, 17:43
Plusy dodanie i plusy ujemne to cytat z komedii Barei ;)

Barei nie trawie... a tekst słyszałem z ust polityka. Widocznie on też cytował :)

Vadim
21-03-2008, 17:54
He,he,he... Fajne są te filologiczne pogadanki :-D

Pozdrawiam