PDA

Zobacz pełną wersję : i znowu LCD - co radzicie ? :)

krzysztof jot
14-03-2008, 23:21
witam. wiem wiem kilka postów niżej i generalnie co chwile takie pytanie :)
Ale jak to czytam - to najczesciej jest tak, że tematy zaczynają jechać dowolnym torem a autor szuka pomocy w innych wortalach...może ja bede miał wiecej szczescia. Zmianiam Pc mysle tez o nowym monitoze - generalnie grafike to robia mi graficy wiec to dla mnie do "prywatnej" obróbki zdjęć - tylko i wyłącznie dla siebie i labu. Ale ze troche robie w tej branzy, ta zawsze staram sie miec na biórku coś sensownego, miałem sony teraz mam DEL21 cali i nie chciałbym doznać szoku po postawieniu LCD - chce cos co lepsze byc nie musi ale gorsze tez nie jest. Dodam tez ze nie jestem fanem mikrodziałki - na tych 21" mam ustawione 1240x1040 i juz 1600 mnie troche meczy...

Budzet rozsądnie - około 2tys - podchodze zdroworozsadkowo i zakładam 2tys plus minus pare set zł ewentualnie.
Mysle o takim renew EIZO http://allegro.pl/item325699294__eizo_flexscan_l985ex_gwarancja_fv_o kazja_.html albo o nowym S2031W a raczej S2231 bo 20" to rozdziałka mnie zamęczy- co radzicie ?
Ponoc seria **31 taka amatorska, ale może mi styknie ? Albo nEC ? Sadze ze panorama to teraz jednak lepsze niz 4:3 - w MM widze Eizo 1931, w Kielcach wielkiego wyboru nie ma ale bede w niedziele w Krakowie... Kiedys były zachwyty nad NEC'ami 1970 SX czy NX czy cos w tym stylu - jak to teraz wyglada ?
Jest tu kilku fachmanów - nie doradzajcie mi monitorów ponad 2500 zł bo to nie ma sensu - chętniej kupie dwa uzywane Eizo 19" po 800 :) bo to też niegłupie wyjście, a czasem są w takiej cenie modele, co dwa lata temu kosztowały 5 - 6 tys.
Wiec mimo że temat sie powtarza - licze na wasze rozsądne rady - najlepiej tych co mają coś takiego. Dodam jeszcze, że ttylko foto na PS i NC i biuro. Zero gier filmów itp...

JTW
15-03-2008, 08:52
Proponuję kupić monitor Eizo S1932SHB.

markB
15-03-2008, 16:15
Ten Eizo z aukcji jest trochę starożytny, nawet nie ma cyfrowego złącza. Możesz się zawieść. Poszukaj wśród nowszych Eizo. Ja mam 1901 i jakieś jeszcze symbole. Dwa lata temu musiałem wybulić 2.5 K, ale teraz jego odpowiedniki, np. 1931, można kupic za ca 2K.

Czornyj
15-03-2008, 16:55
L985 to był dobry monitor, ale tego bym nie zaryzykował - to jakiś przechodzony złom.
1970NX mam i jest świetny, tylko że przy tym jest beznadziejny (podświetlenie - katastrowa, TRC - katastrofa, możliwości kalibracji=0).

Najtańszy w tej chwili jest Eizo 1921 - dokładnie to samo co 1931/32, tylko 1931/32 jest zbajerowany pod kątem gier (lepszy t. reakcji i takie tam pitu-pitu). Zasadniczo najtaniej i najlepiej będzie łyknąć 2x1921 - wychodzi znacznie większa, lepiej podświetlona powierzchnia niż np. w 2231 a cena podobna. Podjedź sobie do Bitcomputer koło Macro lub na Krzyża, dość ostro wzięli się za monitory i mają sporą wystawkę, powinni mieć to o co chodzi - Saturny i MM mają ostatnią kichę z zaopatrzeniem.

krzysztof jot
15-03-2008, 17:19
Podjedź sobie do Bitcomputer koło Macro lub na Krzyża, dość ostro wzięli się za monitory i mają sporą wystawkę, powinni mieć to o co chodzi - Saturny i MM mają ostatnią kichę z zaopatrzeniem.

dzieki...