Zobacz pełną wersję : odzyskanie danych
kacperek
14-03-2008, 21:55
Potrzebuje odzyskać kilka plików z dysku 80GB ale ..
1. z dysku zostały usunięte partycje
2. zostały stworzone partycje od nowa
3. zostały zapisane od nowa dane ale nie na całym dysku.
Pytanie czy jest jakaś szansa i jakim programm próbować odzyskać dane?
PS. Nie mój dysk.
david555
14-03-2008, 22:06
Potrzebuje odzyskać kilka plików z dysku 80GB ale ..
1. z dysku zostały usunięte partycje
2. zostały stworzone partycje od nowa
3. zostały zapisane od nowa dane ale nie na całym dysku.
Pytanie czy jest jakaś szansa i jakim programm próbować odzyskać dane?
PS. Nie mój dysk.
Teraz to tylko specjalista, nic nie poradzisz (dodam), moim zdaniem.
adolfik9501
14-03-2008, 22:07
Witam,
Szansa jest ale nie stać właściciela dysku na to... (zapewne).
Spróbować softem jakimś można ale efekt będzie marny bardzo, jeśli w ogóle.
Tak jak stwierdzili koledzy - soft w tym momencie juz nie pomoze (przynajmniej ten dostepny z netu). Teraz to tylko pan w bialym fartuchu, komora odpowiednia i rozbieranie talerzy....czyli http://www.ontrack.pl/
ogólnie masakra, trzeba bylo nic na nim nie robic, to podstawa po stracie danych zachować zimną krew. i przede wszsytki podłączać taki dysk jako slave do innego systemu (jak był systemowym)
Się pozwolę nie zgodzić. Soft pomoże tylko taki ... bardziej specjalistyczny czytaj nie darmowy typu recovery itp.
no nie wiem czy napewno soft sobie poradzi zwlaszcza ze po stworzneiu nowych partycji powstaje nowy plik MTF + jeszcze nowe dane, normalnie masakra. ze strzepkow zfragmentowanej powierzchni dyskowej jeszcze ze mnienionymi partycjami i po formacie, kiszka jednym slowem
david555
14-03-2008, 23:01
... kiszka jednym slowem
I to stolcowa.;)
Witam,
ściągnij sobie z sieci -testdisk-6.8.win- jest to darmowy program do odzyskiwania danych i partycji.( jak nie znajdziesz to pisz na PW) Odzyskałem nim kiedyś dane jak kolega potraktował swój dysk programem Partition Magic i wszystko mu się sypło. Następnie jeszcze założył sobie nowe partycje.
Mnie się wtedy udało. Nic nie zaszkodzi abyś spróbował.
Pozdrawiam
adolfik9501
14-03-2008, 23:41
Tak tylko tutaj dochodzi jeszcze czynnik zapisania powtórnego dysku. To, że zmienił "spis treści" (MTF) to nic strasznego ale czemu zapisał kartki jeszcze raz :-) Choć oczywiście nie zaszkodzi spróbować - przynajniej się doświadczenie nabędzie.
kacperek
14-03-2008, 23:49
Ogólnie chodziło o to,że został kupiony nowy komputer z nowym dyskiem i dane zostały zgrane na nowy dysk. Stary dysk poszedł do innych celów i stąd zmiana partycji itd.
Potem okazało się, że podobno nie zostały zgrane wszystkie dane i stąd pomysł, że może da się je odzyskać.
Już nie ważne, dzięki za pomoc.
Władca Pixeli
14-03-2008, 23:57
Ogólnie chodziło o to,że został kupiony nowy komputer z nowym dyskiem i dane zostały zgrane na nowy dysk. Stary dysk poszedł do innych celów i stąd zmiana partycji itd.
Potem okazało się, że podobno nie zostały zgrane wszystkie dane i stąd pomysł, że może da się je odzyskać.
Już nie ważne, dzięki za pomoc.
A kopie zapasowe to były robione na starym kompie?
david555
14-03-2008, 23:57
:mrgreen:
kacperek
14-03-2008, 23:59
A to już nie do mnie :D
Całe szczęście to nie mój komputer.
yoshimitsu
18-03-2008, 23:32
easy recovery pro - i po kłopocie ;)
david555
18-03-2008, 23:38
easy recovery pro - i po kłopocie ;)
Nic podobnego, dokładnie przeczytaj, ze dane zostały nadpisane.
Poza tym co Yosimisu robi w Koronowie?:D
yoshimitsu
18-03-2008, 23:52
Nic podobnego, dokładnie przeczytaj, ze dane zostały nadpisane.
a gdzie tak jest napisane ? ;)
david555
18-03-2008, 23:55
a gdzie tak jest napisane ? ;)
W poście nr #1, Szanowny Kolego.:mrgreen:
yoshimitsu
18-03-2008, 23:59
nie chciałbym zostać posądzony o nabijanie sobie postów :), ale tam jest napisane, że dane zostały ponownie zapisane, a nie nadpisane ;), a skoro tak to nie ma to nic do rzeczy, hehe, nadal obstaje przy swoim, howgh
legionize
19-03-2008, 15:06
soft nie pomoze przy nadpisaniu danych. ontrack pomoze i ceny moze nie sa tak ogromne w tym przypadku
pytanie czy dane na dysku byly warte tej ceny
Co za bicie piany i nabijanie postów. Przez niektórych kilkakrotnie nawet za pomocą kilku znaków.... ręce opadają...
Dysk po formatowaniu i założeniu nowych partycji ma wystarczająco dużo staruch danych na sobie. Szczególnie jeżeli trzymałeś dane na innych partycjach niż systemowa i po wszystkich instalacyjnych zabiegach nie zrzucałeś na nie jakichś innych plików.
Jeżeli regularnie defragmentowałeś dysk to nawet po odzyskiwaniu bez poznania starej struktury dysku masz duże szanse.
...Dysk po formatowaniu i założeniu nowych partycji ma wystarczająco dużo staruch danych na sobie.
Zgadzam się z kolegą. Nawet po nadpisaniu danych czesto udaje się duzo odzyskać. Mogę polecić WinHexa. Koszt pełnej wersji około 40 ojro wiec jesli dane duzo warte to powinno się opłacać. Żeby nie kupować w ciemno radzę pobrać wersję trialową i sprawdzić czy się da coś odzyskać.
Pozdrawiam DJS
Np. Easy recovery pro, nawet po sformatowaniu czy zmianie partycji możesz odzyskać część danych, wybierasz interesujący Cię typ pliku i program przeszukuje dysk bit po bicie. Kiedy trafi na sekwencję odpowiadającą początkowi pliku, np. JPGa odczytuje jego długość i robi kopię w bezpiecznym miejscu (najlepiej dysponować drugim dyskiem). Warunek jest taki, że pliki nie mogą być pofragmentowane, w przeciwnym przypadku zamiast obrazka zobaczysz jego część lub nic, albo nawet nie otworzysz pliku. Niemniej część danych powinno dac się odzyskać, czasem np. odzyskuje się pliki excel lub word, które straciły style, formaty itp, ale zawierają tekst, czyli sedno, a to lepsze niż nic. Powodzenia.
david555
20-03-2008, 17:15
NeXuS, co komu po kawałku zdjęcia i to w binarnej formie.:D
No chyba, ze rzeczywiście są to dane tekstowe.
david555 masz w ogóle jakieś pojęcie na w/w temat i się zgrywasz czy naprawdę jesteś zielony w tym temacie i dla żartu radzisz w innych wątkach "znajdź RECOVERY w google"? :-)
Wszystko co masz na dysku można nazwać formą binarną. Nie ma absolutnie żadnej różnicy przy odzyskiwaniu czy to jest plik tekstowy czy plik zdjęcia. Przy niemożliwości zlokalizowania tablicy partycji i braku możliwości jej naprawy program pracuje w trybie można powiedzieć RAW. Łączy następujące po sobie klastry i sprawdza czy to co powstaje ma w sobie jakiś plik. Obojętnie jaki. Oznacza je jako padlina, jako takie lub dobre. Ty możesz sobie wybrać jakie pliki dokładnie chcesz odzyskać i jakiego typu. Wtedy następuje faza druga - odzysk. Bez struktury katalogów, zwykle bez nazw. Jednak sa to pliki które można otworzyć w programie i podejrzeć.
david555
20-03-2008, 19:50
david555 masz w ogóle jakieś pojęcie na w/w temat i się zgrywasz czy naprawdę jesteś zielony w tym temacie i dla żartu radzisz w innych wątkach "znajdź RECOVERY w google"? :-)
Wszystko co masz na dysku można nazwać formą binarną. Nie ma absolutnie żadnej różnicy przy odzyskiwaniu czy to jest plik tekstowy czy plik zdjęcia. Przy niemożliwości zlokalizowania tablicy partycji i braku możliwości jej naprawy program pracuje w trybie można powiedzieć RAW. Łączy następujące po sobie klastry i sprawdza czy to co powstaje ma w sobie jakiś plik. Obojętnie jaki. Oznacza je jako padlina, jako takie lub dobre. Ty możesz sobie wybrać jakie pliki dokładnie chcesz odzyskać i jakiego typu. Wtedy następuje faza druga - odzysk. Bez struktury katalogów, zwykle bez nazw. Jednak sa to pliki które można otworzyć w programie i podejrzeć.
Nie wkurzaj mnie kolego, bo czytasz fragmentarycznie i wyciągasz pochopne wnioski.
Przeczytaj jeszcze raz i jak masz kłopoty ze zrozumieniem, to mogę przeliterować.
Mówiłem o tym, że nadpisane pliki mają w takich przypadkach formę szczątkową i nadają się psu na budę, najwyżej.
Nie wkurzaj mnie kolego, bo czytasz fragmentarycznie i wyciągasz pochopne wnioski.
Przeczytaj jeszcze raz i jak masz kłopoty ze zrozumieniem, to mogę przeliterować.
Mówiłem o tym, że nadpisane pliki mają w takich przypadkach formę szczątkową i nadają się psu na budę, najwyżej.
Z Twoich fragmentarycznych, szczątkowych wypowiedzi nic takiego nie wynika. Przeczytałem to jeszcze raz a nawet scaliłem w jedną kilku zdaniową wypowiedź. I dopiero z ostatniego postu wiem o co Ci biega.
I piszę jeszcze raz to co wyżej, że przy formatowaniu i zakładaniu nowych partycji nic nie zostaje nadpisane. Sama instalacja systemu to raptem kilka giga danych podstawowego oprogramowania. Przy defragmentowanym dysku ma ogromne szanse na odzyskanie swoich plików.
Więc nie siej fermentu i nie strasz kolegi. :-)