Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Program Do Zgrywania Zdjęć

venom07
14-03-2008, 18:08
Chłopaki jakim programem zgrywacie fotki ?? Posiadam czytnik Extreme FireWire Reader. Co polecacie żeby wydusić z niego maximum :)
Pzdr

david555
14-03-2008, 18:35
Programem?

Wkładam kartę do czytnika i zgrywam.;)

edit:

Masz pod ręką kol. Gawronnka, to może pokaże Ci kuchnię NIKON-a.

hedgehog
14-03-2008, 18:37
Ja też używam "renców". Ale wiem, że ludziki chwalą sobie ImageIngester (http://imageingester.com/ImageIngester/index.php).

wilk325
15-03-2008, 14:48
Najprościej i najszybciej zgrywa mi się Total Commanderem

krzy17
15-03-2008, 19:49
A jakiego programu użyć aby fotki po zrzuceniu zostały skatalogowane według daty wykonania?

Krzysztof

wilk325
15-03-2008, 21:26
W win masz opcję " rozmieść ikony wg - zdjęcia zrobione w dniu.

krzysztof jot
20-03-2008, 02:26
A jakiego programu użyć aby fotki po zrzuceniu zostały skatalogowane według daty wykonania?

Krzysztof

dla posiadacza nikona to chyba jasne - Nikon Transfer. Mozesz nim zgrywać jednocześnie w "dwa rózne miejsca" czyli z równoległym backupem, z podgladem i bez, z dowolnym nazewnictwem, z dodanymi sofixami prefixami i co tam tylko sobie wymyslisz :) ....

bodzio38
29-03-2008, 11:13
Ja mam ten sam problem, chodzi o to żeby przy zgrywaniu zdjęcia były od razu dzielone na katalogi z datami żeby było wiadomo które zdjęcia kiedy się zrobiło. Nic mi nie da zgranie wszystkiego do jednego katalogu i posortowanie według dat bo to się wielki bajzel robi po kilku dniach i nadmiar plików w jednym katalogu. Wcześniej miałem Canona i jego soft ZoomBrowser bardzo ładnie to robił. Niestety w PictureProject takiej funkcji nie ma. Korzystam dalej z softu Canona a że mój Nikon jest widziany jako dysk wymienny nie ma problemów w ZoomBrowserze. Szkoda tylko że nie ma tego w sofcie Nikona...

krzysztof jot
30-03-2008, 12:24
Ja mam ten sam problem (...) Szkoda tylko że nie ma tego w sofcie Nikona...

czytałes post wyzej ? nikon Transfer ci nie pasuje ?

ArtX
30-03-2008, 12:31
a tak z ciekawosci, po kiego grzyba uzywac jakiegos specjalnego programu do zgrywania zdjec (innego niz zwykle kopiuj wklej, lub total commander)? jakos szybciej to jest? wygodniej (serio - nie wiem)?
a co do pytania wyzej - Total commander ma multirename tool.. fajne narzedzie do katalogowania zdjec.. a Adobe bridge ma jeszcze fajniejsze - bo mozna nazwac pliki wg daty ZROBIENIA ZDJECIA a nie ostatniej modyfikacji pliku, dobre do wiosennych porzadkow ;)
pozdr
Art.

bombel
30-03-2008, 22:22
Total Commander też ma możliwość sortowania (nazywania, zaznaczania) nie tylko według daty modyfikacji, ale też daty powstania (lub zapisu pliku).

A pytasz czemu ludzie szukają wciąż czegoś nowego...

No cóź... Teraz do wszystkiego ludzie chcą mieć osobny program, nawet do zgrywania z kart. Stąd m.in. wielka popularność programów do obróbki obrazków z olbrzymią ilością pluginów - i coraz mniejsza umiejętność posługiwania się najprostszymi narzędziami. Na przykład nikt dziś nie pytać jak powinien być zrobiony przyzwoity HDR tylko każdy pyta jakim programem.

Może niedługo dojdzie ro tego, że będą pytać nie jak rozjaśnić/przyciemnieć obrazek - tylko jakiego programu użyć do adekwatyzacji gammy. :)

ArtX
30-03-2008, 22:51
Total Commander też ma możliwość sortowania (nazywania, zaznaczania) nie tylko według daty modyfikacji, ale też daty powstania (lub zapisu pliku).

no prosze, tym lepiej dla niego.. cale zycie czlowiek sie uczy :)
a co do reszty wypowiedzi to absolutnie sie zgadzam.. najbardziej proste rzeczy powoli okazuja sie byc
niewykonalne bez pluginow, w ktorych low-medium i high okresla mozliwy poziom danej modyfikacji..
pozdrawiam
ArtX.