Zobacz pełną wersję : Kompakt dla emeryta ;-)
Witam!
Potrzebuję dla mojej mamy zakupic aparat kompaktowy. Główne jego cechy to prostota obsługi, dobra jakość zdjęć i oczywiście "emerycka" cena (400-500 pln). Pytam się Was bo "czeszecie" ten segment aparatów a ja nie chcę spędzić kilku godzin na wyszukiwaniu jakiejś opcji.
Moim typem jest Coolpix L16 - więcej chyba nie trzeba. Co Wy na to?
barracuda
24-03-2008, 16:27
To ja się dołączam do pytania. Potrzebuję coś w tej granicy cenowej dla siostry.
W ubiegłym tygodniu kupiłem hybrydę Panasonica FZ18, wczoraj był testowany w jpgach i RAWie. Nie jest to co prawda Nikon DSLR, ale jakość jest bardzo dobra jak na taki kombajn. Cóż cena też nie "emerycka", ale jeśli już mam coś polecić to kup jakiegoś Lumixa, lub Canona, Nikona sobie daruj, bo "nasza" stajnia nie potrafi dobrych kompaktów zrobić !!!
Pozdrawiam
Moshica
barracuda
24-03-2008, 16:46
No ok, może racja. Oglądałem Canona PowerShot A570 IS, niby fajny ale podobno bardzo prądożerny. Może polecicie coś co ma baaardzo prostą obsługę i długo trzymającą baterię?
To ma być dla emeryta, a nie jakieś RAW-y czy inne wymyślne sprawy. Nie sądzicie chyba że emeryt będzie poźniej siedział wieczorami przy PC i w PSie wyciągał fotki...
Kupilem Nikon L16 - dla emerytki (moja Mama). Obsluga banalna, ćwiczy się kobieta teraz.
barracuda
24-03-2008, 21:01
Sl@wcio, a jak bateria, na długo starcza? Może jakieś przykładowe foto mógłbyś wrzucić?
Co do baterii to nie wiem, włożyłem 2 akumulatorki. Fotki pokażę później jak jest taka potrzeba, jak tylko wyrwę mamie aparat ;-)
;-) Masz rację... ja tez zaraz bede i pracuje na PC. Lecz chodziło mi raczej o emerytów co dopiero zaczynają przygodę z nowymi technologiami.
Nie wiem czy jest to w tej chwili "emerycka cena" chwale sobie Sony DSC-W80 ktory uzywam jako "przypaskowy", naprawde dobrze "rysuje" funkcji sporo, wiec jak Ty bedziesz robil fotki beda jeszcze lepsze :), a dla starszej pani wystaczy AUTO, i ma spory plus normalny wizjer dla oka, przez to twarz stabilizuje aparat i fotki ostre wychosza, albo Canon A460 - sprezentowalem tesciom (dobrze po 60-tce) trafily sie moze 4 niostre zastrzegam wylaczam monitor i przez wizjerek trza lukac ;). Tyle z moich doswiadczen.
Canon zjada troche energii, Sony zdecydowanie "oszczedniejszy"
owieczkax18
22-05-2008, 23:32
Witam, chcialabym sie spytac jak sprawuje sie nikon l16? waham sie miedzy Canon A560 a wlasnie nikonem l16 :) aparat ma byc dla mamy, czyli ma robic poprostu ladne zdjecia :) pozdrawiam :)
No... emerytka ze swoim L16 objechala w pielgrzymce Hiszpanię, Francję, Portugalie a teraz siedzi w Norwegii.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.szychowscy.eu/albums/userpics/10008/emeryt.JPG)
Odradzam Lumix'y, kupilem mamie i strasznie narzeka ze "wolno" zdjecia robi... Fakt, 90% zdjeć na auto aparat robi z lampą, a naładowanie jej do kolejnego zdjęcia trwa i to długo... Może i by na to nie zwracała uwagi, ale wcześniej troche moim d50 robiła ;)
fistaszek20
28-05-2008, 22:19
mam podobne pytanie :). Aparat tak do 1000zł , nieduży, zoom tak od 5-6x w górę. Do zdjęć "wakacyjnych". Jakie modele byście polecali?
Myślałam o http://www.canon.pl/produkt/kategoria,Aparaty_cyfrowe,pro,PowerShot_SX_100_IS, p,813.html tylko trochę duży.
Nie wiem czy w cenie 500PLN, ale do 1000PLN na pewno mogę polecić któregoś z cannonów Ixusów, fajny, poręczny i dobre zdjęcia robi. Sam używam 860 na narty do kieszeni-polecam.
Możecie polecać. Gorzej z możliwością kupna. Ostatnio "przespacerowałem się" po sklepach - w tym i internetowych i są kłopoty z możliwością zakupu (oczywiście w normalnej cenie) większości ciekawych aparatów.
to i ja się przyłączę...
czy może ktoś pokazać przykładowe fotki z Nikona L16 ??