PDA

Zobacz pełną wersję : D300 -preselekcja przesłony

siedemczwartych
14-03-2008, 08:55
Mam D300 tydzień i takie coś zaobserwowałem.
Utawiam pomiar światła PUNKTOWY.
w trybie M ustawiam ekspozycje tak by było OK. Np czas 1,3" F 3,5
Teraz po przełączeniu w tryb A aparat pokazuje mi: czas LO F3,5
W trybie S: czas 1,3" F LO
W trybie P: czas LO F 3,5
Oczywiście aparat stoi nieruchomo :)

Ale jeśli zmienie pomiar światła na MATRYCOWY:
M: 1,3" F3,5
A: 1,3" F3,5
S: 1,3" F3,5
P: 1,3" F3,5

Pomiar CENTRALNY:
S: 1,3: F3,5

Dodam jeszcze, ze przy krótszych czasach jest OK.
Najdłuższy czas jaki sie pojawia przy pomiarze punktowym i trybie A to 1/2,5
Czy to tak powinno być?

ano
14-03-2008, 10:13
Pewnie z powodu nizszej czulości spota od 2EV, w porownaniu do 0EV w pozostalych pomiarach.

Jacek_Z
14-03-2008, 10:14
Przy pomiarze punktowym światłomierz jest mniej czuły (popatrz w dane techniczne, od ilu EV mierzy) więc szybciej pokaże LO.

siedemczwartych
14-03-2008, 11:19
W danych technicznych niczego nie znalazłem.
ale dlaczego w takim razie w trybie M pokazuje poprawną ekspozycje?
Powiedzcie czy u was jest tak samo?

Kaleid
14-03-2008, 11:28
Bo w trybie M czas/przyslona nastawiona jest ręcznie, więc dlaczego ma pokazywać LO lub HI? W tybvie A (priorytet przyslony), przyslone nastawiasz ręcznie, a czas dobierany jest przez automatykę aparatu. W trybie S odwrotnie. Tryb P to tryb automatyki z fleksją programu, więc tak samo.

siedemczwartych
14-03-2008, 11:40
Bo w trybie M czas/przyslona nastawiona jest ręcznie, więc dlaczego ma pokazywać LO lub HI? W tybvie A (priorytet przyslony), przyslone nastawiasz ręcznie, a czas dobierany jest przez automatykę aparatu. W trybie S odwrotnie. Tryb P to tryb automatyki z fleksją programu, więc tak samo.

z całym szacunkiem, ale to ja wiem...:)
pytam dlaczego w M ekspozycja jest OK czyli mamy dobrze dobrane parametry czasu i przesłony.
Więc dlaczego zmieniając wyłącznie tryb na A czy S nagle aparat uznaje, że się nie da zrobić dobrze fotki.
Nic poza trybem sie nie zmieniło.
Później sprawdzę jak sie to ma w D70s

Kaleid
14-03-2008, 12:12
No właśnie problem w tym, że nie wiesz. Określenie LO/Hi oznacza że wyszedłeś poza zakres pracy światłomierza, i aparat nie gwarantuje poprawnego pomiaru. Ale CPU dalej kombinuje, i przeważnie kombinuje dobrze. W trybach preselekcji wyswietla się wtedy LO lub HI zamiast parametru dobieranego przez automatykę. W manualu nic takiego nie może mieć miejsca, gdyż oba parametry ustawione są ręcznie. Jedynie drabinka zaczyna mrugać, choć oczywiście jakiś tam pomiar zawsze pokazuje. Już bardziej jasno się chyba nie da.

siedemczwartych
14-03-2008, 12:21
tłumaczysz mi jak krowie na rowie. Ja wiem do czego służy A czy S.
to są "oczywiste oczywistości"
Tylko dlaczego jak w trybie M prawidłowa ekspozycja jet przykładowo czas 1,3" F 3,5, to dlaczego w A jest LO? i to jeszcze tylko i wyłacznie przy pomiarze punktowym.
Zamiast mnie pouczac sprawdz i powiedz czy u Ciebie jest to samo?

Kaleid
14-03-2008, 12:23
W dwóch powyższych postach masz jasno napisane dlaczego w A i S jest LO a w M nie ma. Zamiast się obrażać, przeczytaj uważnie.

PS: tak, u mnie i u każdego innego jest i będzie tak samo.

turkish
14-03-2008, 13:46
kaleid dobrze mowi,

fushiro
14-03-2008, 15:01
Kaleid wyjaśnił dobrze i przejrzyście. Zastanów się nad tym co napisał na spokojnie. HI/LO oznacza wyjście poza skalę a nie inny pomiar. Elektronika może nawet dobrać pomiar ten sam, ale wskazania będą inne

Vodafone
14-03-2008, 15:12
Mam D300 tydzień i takie coś zaobserwowałem.
Utawiam pomiar światła PUNKTOWY.
w trybie M ustawiam ekspozycje tak by było OK. Np czas 1,3" F 3,5
Teraz po przełączeniu w tryb A aparat pokazuje mi: czas LO F3,5
W trybie S: czas 1,3" F LO
W trybie P: czas LO F 3,5
Oczywiście aparat stoi nieruchomo :)

Ale jeśli zmienie pomiar światła na MATRYCOWY:
S: 1,3" F3,5

Pomiar CENTRALNY:
S: 1,3: F3,5

Dodam jeszcze, ze przy krótszych czasach jest OK.
Najdłuższy czas jaki sie pojawia przy pomiarze punktowym i trybie A to 1/2,5
Czy to tak powinno być?

Mam podbnie i na 100 % jest ok ;-) Więc nie przejmuj sie tylko rób fotki ;-)

siedemczwartych
14-03-2008, 19:08
dla mnie nie ma w tym logiki :)
czy po zmianie trybu z M na A zmienia sie ilość wpadanego światła????
Oczywiście NIE.
ja rozumiem, że tak to działa, ale uważam, ze źle działa.
Krótko i logicznie, skoro na M ekspozycja jest OK, to dla S, A czy P też jest OK a tu suprajs.

OK, nie ma sensu dalej nad tym deliberować.
Dziki za uspokojenie, że wszystkie tak mają :)

kacperek
14-03-2008, 19:25
dla mnie nie ma w tym logiki :)
czy po zmianie trybu z M na A zmienia sie ilość wpadanego światła????
Oczywiście NIE.
ja rozumiem, że tak to działa, ale uważam, ze źle działa.
Krótko i logicznie, skoro na M ekspozycja jest OK, to dla S, A czy P też jest OK a tu suprajs.

Na M ustawiasz ręcznie parametry, a na S, A, P mierzy to światłomierz.
A ręcznie to sobie możesz ustawić wszystko co ci się żywnie podoba, no prawie.

futrzak
14-03-2008, 19:35
Ekspozycja jest dobra we wszystkich trybach, ale żeby ci się przejaśnilo musisz przyjąć do wiadomości 2 rzeczy:

A) spot jest wyraźnie mniej czuły niż CW albo matrycowy - tak o 2EV - czyli 2 stopnie czasu albo przysłony
B) Lo jest wyświetlane - no właśnie GDZIE - na wyświetlaczu czasu albo przysłony.

Reasumując - Lo na spocie nawet jak na CW albo matrycowym masz jeszcze zapas to taki urok zjawiska :mrgreen:, to że nie wyświetla się w M jest spowodowane prozaiczną przyczyną - nie ma jak - bo oba wyświetlacze są zajęte podawaniem ustawionych przez Ciebie parametrów czas/przysłona. Drabinka sobie miga bo to jedyna metoda na zasygnalizowanie spadku ilości światła poniżej mierzalnego dla puchy poziomu, to że ciągle reaguje na zmiany parametrów to już taka kombinatoryka puchy ...

I tak naprawdę to dokładnie to powiedział ci kaleid - wystarczyło przeczytać :twisted:

siedemczwartych
15-03-2008, 12:06
ale naskoczyliście na mnie :)
dobra zrozumiałem... w D70s mam to samo.
pokornie przyjąłem. :)

czarekk
20-04-2009, 22:49
O jak dobrze że znalazłem ten post bo juz sie wystraszyłem że mam cos nie tak w moim aparaciku :) W Pentax zawsze mi podawał czas. Inna sprawa że zwykle nie doświetlał. Czy jak jest Lo można gdzieś zobaczyć jaki czas ustawił . ? Czy oznacza po prostu ze ma za mało światła i nie da rady nic zmierzyć ? Jak wię robicie zdjęcia w trudnych warunkach np ciemno i parę świeczek. Jak rozumie mam przejść na manuala ? Sory za pewnie głupie pytanie. :

Pozdrawiam
CzarekK

czarekk
20-04-2009, 22:56
OK juz nie musicie pisać . Poczytałem inne wątki . Przyjąłem do wiadomości że NIKON tak ma

Pozdrawiam
Czarekk

Szakall1
24-04-2009, 20:41
NIE nikon tak ma tylko że ustawiając ekspozycje na M aparat nie ma prawa wyświetlić Lo czy Hi gdyż to MY dobieramy jakie foto chcemy i być może chcemy lekko niedoświetlonelub lekko przepalone.. a w P S A aparat ustawia połowe rzeczy i gdy niemoże dobrać lepszej wartości informuje nas że cosik może nie wyjść i aby sie na niego niezłościć :P hehe

Jacek_Z
24-04-2009, 21:14
OK juz nie musicie pisać . Poczytałem inne wątki . Przyjąłem do wiadomości że NIKON tak ma

Pozdrawiam
Czarekk
nie znam pentaxa
jak tam jest w manualu? Nie wyświetla ustawionego czasu tylko taki jak powinien być???
Jeśli tak - to kicha, ja chce znać parametry w manualu, w końcu po to jest manual. Do tego czy to niedoświetlenie czy prześwietlenie jest drabinka. Przynajmniej w nikonie.

czarekk
25-04-2009, 06:23
Chodziło mi oto ze w Pentax nie ma komunikatów typu Lo i Hi. W manualu oczywiście wyświetla czasy i przesłonę oraz drabinke. Jest jedna fajna rzecz . Po wcisnieciu "zielonego" guzika aparat dobiera parametry . Taki bajer. Sprawdza się w manualnych obiektywach.

Pozdrawiam
Czarek

Jacek_Z
25-04-2009, 11:26
Chodziło mi oto ze w Pentax nie ma komunikatów typu Lo i Hi. W manualu oczywiście wyświetla czasy i przesłonę oraz drabinke. w manualu w nikonie tez tak jest. Komunikaty Lo i Hi są nie w manualu, a w trybach automatycznych.

czarekk
26-04-2009, 06:28
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
Pozdrawiam
Czarek