PDA

Zobacz pełną wersję : SB 800 i piszczenie

jarwlos
13-03-2008, 22:28
Witam. Od niedawna mam SB-800. Z tydzień temu włożyłem świeżo naładowane akku Energizera, strzeliłem kilka fotek i schowałem do szafy. Dzisiaj lampę podpinam do aparatu, włączam i lipa, lampa nie błyska, i dziwnie piszczy. Kolega mi mówi, że to kondensator piska :) Wciskam testowy błysk i tylko kontrolka pomrugała i podświetlenie LCD. Zmieniłem akku i jeszcze gorzej, nic nie chciało zaskoczyć. W domu włączyłem akumulatory do ładowarki i okazały się całkowicie rozładowane. Na innych lampa zaczęła błyskać, mawet seryjnie. Czy to normalne, żeby się wyładowały przez tydzień przy wyłączonej lampie? Może już akku mi padają i czas kupić nowe, tylko jakiej firmy.

Przemek Paśnik
13-03-2008, 22:31
Polecane już eneloopy świetnie się sprawdzają. Do kupienia na sztuki w Fotodżołku (9,90pln /szt)

MicSzu
13-03-2008, 22:33
Pewnie aku masz już kiepskie, a co do piszczenia to przetwornica ''piszczy'' całkowicie normalne zjawisko. A co do nowych aku to ponoc Enelop czy jakoś tak są dobre.

Wojteksw
13-03-2008, 23:01
Wystarczy, że jeden akumulatorek trafi się wadliwy to lampa przestanie działać(połączenie szeregowe). Jeżeli masz nowe akumulatorki to trzeba reklamować u sprzedawcy.

FajaR
13-03-2008, 23:16
Eneloop'y mogę potwierdzić, zdecydowanie dają radę. Zwykłe bateria (5szt.) przy zdjęciach w słabo oświetlonych pomieszczeniach zdychały po ~80-100 fotkach (poszło mi tak chyba 6 kompletów) a czas ładowania zostawiał wiele do życzenia nawet "na świeżo". Eneloop'y właśnie rozładowuję po raz pierwszy. ~120 zdjęć, tydzień leżenia, ~150zdjęć, tydzień leżenia i dziś nadal pozwalają cyknąć 3-5 zdjęć serią ładując lampę migiem (ale się gorące przy tym robią łotry że ręce można ogrzać :) ). Kupiłem (w zestawie z ładowarką BC700) po przeczytaniu o nich na forum i jestem zachwycony...

fotojacek
14-03-2008, 00:56
standardowe aku rozladowywuja sie same (te o duzej pojemności rownież i to b. szybko) nawet gdy leza w szufladzie

aku eneloopa trzyma prąd - producent podaje ze po roku masz 80% pradu
opłaca sie to ustrojstwo kupic mimo tego ze maja 2000mAh pojemnosci - sa wydajniejsze od tych wszystkich wynalazków 3000+ mAh , pierwsze enelopki kupilem w jokerze i teraz wszystkie aku ktore mam w przyplywie gotowki wymieniam na enelopa - generalnie polecam

ceekay78
14-03-2008, 09:30
Eneloop'y mogę potwierdzić, zdecydowanie dają radę. Zwykłe bateria (5szt.) przy zdjęciach w słabo oświetlonych pomieszczeniach zdychały po ~80-100 fotkach (poszło mi tak chyba 6 kompletów) a czas ładowania zostawiał wiele do życzenia nawet "na świeżo". Eneloop'y właśnie rozładowuję po raz pierwszy. ~120 zdjęć, tydzień leżenia, ~150zdjęć, tydzień leżenia i dziś nadal pozwalają cyknąć 3-5 zdjęć serią ładując lampę migiem (ale się gorące przy tym robią łotry że ręce można ogrzać :) ). Kupiłem (w zestawie z ładowarką BC700) po przeczytaniu o nich na forum i jestem zachwycony...

Potwierdzam i zachęcam do kupienia zestawu eneloop ładowarka BC 700 zestaw długoterminowy. próbowałem z innymi bateriami m.in GP i szybka akku wysiadło, mam co prawda SB-600 ale wyniki pracy na akku eneloop sa podobne.

markB
14-03-2008, 18:35
Witam. Od niedawna mam SB-800. Z tydzień temu włożyłem świeżo naładowane akku Energizera, strzeliłem kilka fotek i schowałem do szafy. Dzisiaj lampę podpinam do aparatu, włączam i lipa, lampa nie błyska, i dziwnie piszczy. Kolega mi mówi, że to kondensator piska :) Wciskam testowy błysk i tylko kontrolka pomrugała i podświetlenie LCD. Zmieniłem akku i jeszcze gorzej, nic nie chciało zaskoczyć. W domu włączyłem akumulatory do ładowarki i okazały się całkowicie rozładowane. Na innych lampa zaczęła błyskać, mawet seryjnie. Czy to normalne, żeby się wyładowały przez tydzień przy wyłączonej lampie? Może już akku mi padają i czas kupić nowe, tylko jakiej firmy.

Mam aku Energizera i nigdy nie miałem takich kłopotów. Mam jeden zestaw naładowany od półtora miesiąca i nieużywany - nadal ma niemal pełną pojemność i żadnych problemów z współdziałaniem z SB800. Aku nie rozładowują się w ciągu tygodnia. Z tego wnioski:
- miałeś źle naładowane aku, t.j. przed ładowaniem nie zostały rozładowane do końca i w ten sposób dysponujesz aku o zmniejszonej pojemności (pamięć!),
- mogłeś nie wyłączyć lampy (może wyłacznik zepsuty albo zbyt słabo go naciskałeś) i co pewien czas wybudzała się w ciągu tygodnia i doładowywała,
- to nie była szafa tylko lodówka

Art Erie
14-03-2008, 20:27
Jarwlos jeśli często używasz lampy, to polecam FIAMO 1950mAh. Osobiście mam takie i w lampie i gripie, robię na nich około 600-700 zdjęć, lampa nawet około 1000 ( każde zdjęcie dopalam z mocą błysku 1/8 do 1/1 mocy lampy. Należy dodać, że w Sabinie mam tylko 4 aku na 5 możliwych). Aku są naprawdę świetne mam je od kilku miesięcy, zrobiłem 30k zdjęć i nie widzę żadnego spadku wydajności. Do tego szybka ładowarka ( 20 minut ), jedyna wada, to cena...

Krycha
14-03-2008, 23:57
Bardzo dobre są Varta photo accu 2700mAh, (ciężko dostać), ale na weselu wytrzymują mi 900/1200 zdjęć w packu z 5 baterią oczywiście błyskania nie tylko w nocy, ale i w dzień, ładują się pierońsko szybko, tak szybko, że kiedyś do serwisu oddałem sb800 bo się spaliła ;) (za dużo pełnych błysków w krótkim czasie) aha trzymają prąd bez problemów, do miesiąca na pewno, czy dłużej nie wiem, nigdy ponad 30 dni sabinka nie leżała bez błyskania ;).

mihow
30-03-2008, 00:23
Ja kupiłem dwa komplety Enelopek Sanyo 2000 mAh + ładowarka Sanyo (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=331098365). Na razie jestem na początku użytkowania tych aku. Jednak powiem szczerze, że 4 aku łdują się baaaardzo długo (ok 10 godzin). Jak długo ładuje ta ładowarka BC 700?

Anion
30-03-2008, 16:29
Mam aku Energizera i nigdy nie miałem takich kłopotów.........

Potwierdzam, także mam taki zestaw i zero problemów