Zobacz pełną wersję : D40x i SanDisk SDHC Extreme III 8GB
Witam, jak w temacie czy ktoś już sprawdzał działanie tej karty z D40/x ? Chodzi mi o test, nie info z specyfikacji.O informacji z Nikon Polska można zapomnieć, dane z 2006r, szkoda czasu.
Nawet jeśli chodzi to ja bym radził zamiast jednej karty 8Gb kupić 2 po 4Gb lub lepiej 4 karty po 2Gb, wyobraź sobie, że pojedziesz gdzieś na wakacje i padnie ci karta pamięci... wszystkie zdjęcia pójdą się je**ć, a tak zawsze zostaną ci jakieś zdjęcia na innych kartach.
Dodatkowe pytanie. Czy jest możliwość zrobienia na karcie pamięci folederów w które będą wgrywane zdjęcia aby był porządek? I w aparacie ustawiać do jakiego folderu. Jest taka możliwośc?
GrzegorzPPP
13-03-2008, 22:20
zobacz w instrukcji. W D70s jest taka możliwość
Nawet jeśli chodzi to ja bym radził zamiast jednej karty 8Gb kupić 2 po 4Gb lub lepiej 4 karty po 2Gb, wyobraź sobie, że pojedziesz gdzieś na wakacje i padnie ci karta pamięci... wszystkie zdjęcia pójdą się je**ć, a tak zawsze zostaną ci jakieś zdjęcia na innych kartach.
Może i racja, zastanawiałem sie jeszcze nad foto-bankiem, lecz chciałem wiedzieć od strony technicznej, niby to SDHC ale zawsze jest jakieś ale....
W D40 też są foldery na karcie.
Witam, też zadaję to pytanie sobie i nie tylko... Wyszedłem z założenia że na próbę można robić po kilka-kilkanaście zdjęć i zapisywać na dysk przy najbliższej okazji, potem znów zrobić i tak do zapełnienia karty - jeśli przez ten czas nic się nie wydarzy, potem już można zaryzykować normalnie... Poza Nikonem mam jeszcze Fuji, w instrukcji ma przewidziane do 1GB, po wejściu na rynek kart 2GB producent potwierdził że tyle też obsługuje; być może tutaj jest podobnie, zwłaszcza że Fuji są konstruowane na bazie Nikonów
wasilewk
15-04-2008, 14:48
Ja używam D80 i SanDisk SDHC Extreme III 8GB. Mam ustawiony zapis NEF i JPG oraz braketing. Czyli jeden pstryk - to 6szt. plików. Wracam z krótkiego wypadu i karta zapełniona. Zazwyczaj akumulator wytrzymuje te 1200 plików (bez lampy).
Nie będę się certolił z 2-kami z takiego powodu, że niekiedy tylko pstrykam po cichu i nie będę szukał nowej karty. Dlatego kupuję najlepsze: SanDisk - choć drogie.
Teraz czekam na jeszcze szybszą kartę: może 80GB/s niedługo się pojawi, bo 20-ka (160Gb/s) po kilkunastu klapnięciach potrafi spowalniać aparat.
Pzdr.