Zobacz pełną wersję : Jaki filtr UV do N17-55 ? Hoya, B+W może inny?
ralfox78
13-03-2008, 08:57
Witam, jaki filterek polecicie do Nikkora 17-55 ??? Obiektyw porządny to i chciałbym filtr porządny założyć. I teraz niewiem czy jest pchać się w Hoyę HMC czy w B+W zwykły czy MRC - doradźcie jaki warto kupić
Ja używam HOYA UV HMC Super i sobie bardzo chwalę.
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=362
Na szkło za taką kasę nie zakładałbym filtru średniej klasy.
Ja mam Hoyę SHMC i mi średnio pasuje, strasznie ciężko się czyści.
Natomiast na Tamronie 17-50 mam B+W MRC i to jest moim zdaniem dużo lepsze.
Natomiast mam jeszcze polara Marumi WPC (wiem, że to polar, ale jednak to podobna konstrukcja) i wydaje mi się, że ten będzie ok.
ralfox78
14-03-2008, 09:00
Przeczytałem świetny test filtrów - polecam każdemu !!!
http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtrów_UV_Wstęp.html
Wcześniej zawsze byłem za B+W ale teraz widzę, że zdecydowanym liderem jest HOYA HCM i taki właśnie kupię, tylko wersję slim Hoya 77 Pro1 Digital MC UV-0.
Mam też jeden taki filterek i muszę przyznać, że wadą HOYA są trochę trudności w czyszczeniu w porównaniu do B+W ale te 12 powłok z każdej strony to jest to :-)
cytat z e-cyfrowe.pl
"Pierwsza trójka z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika fotografii, tak jak i nas wprawiła w zdumienie. Na podium znalazły się 4 filtry, z czego trzy wyprodukowane przez jedną firmę - Hoya - okupują dwa pierwsze miejsca. Zaledwie brąz zdobył renomowany filtr B+W z serii MRC. Kluczem do sukcesu okazało się bardzo dobre wycinanie promieni UV i wysoka transmisja w zakresie widzialnym. To produkty Hoya potrafiły najlepiej, stąd zasłużone wysokie lokaty. Trzeba tu wyraźnie zaznaczyć, że nie ma mowy o żadnej pomyłce, czy jakimś subiektywnym doborze ocen. Większość punktów w naszym teście można było zdobyć za kategorię, która była w sposób bardzo dokładny i obiektywny oceniana przy pomocy spektrofotometru."
Ale ja ci taki test mogę też napisać i jeśli hoya sypnie mi groszem, to też ustawie ją na 1 miejscu.
O tym teście też już było i nie wydaje mi się on zbyt miarodajny.
Może nakierować, ale nie patrzyłbym na niego, jak na wyrocznię.
Na obiektyw za 5 tyś. nie założył bym filtra za 80 zł, ale rób jak chcesz.
ralfox78
14-03-2008, 09:30
nie 80 tylko 160zł :-)
A jaką średnicę ma 17-55?
77mm?
Jeśli nawet, to hoya SHMC kosztuje 97 zł.
Vanitari
14-03-2008, 18:58
Ja osobiście na wszystkich szkłach mam filtry UV HOYA pro1 Digital i bardzo sobie je chwale.
A ja polecam Marumi UV Slim WPC.
Bardzo dobrze się czyści.
Witam
Odpowiedz sobie najpierew na pytanie czy taki filtr Ci potrzebny. Robisz w lato na plaży czy wysoko w górach? Używałem 17-55 ponad 2 lata bez filtra w różnych warunkach - jako ochronę miałem osłonę p-słoneczną - przednia soczewka pozostała dziewicza. Polar to co inego, oczywiście przdaje się. Ale UV na stałe...?
Odpowiedz sobie najpierew na pytanie czy taki filtr Ci potrzebny. Robisz w lato na plaży czy wysoko w górach? Używałem 17-55 ponad 2 lata bez filtra w różnych warunkach - jako ochronę miałem osłonę p-słoneczną - przednia soczewka pozostała dziewicza. Polar to co inego, oczywiście przdaje się. Ale UV na stałe...?
znowu to samo???
filtr UV przydaje sie wszedzie nie tylko w górach... kup najlepszy filtr jaki tylko istnieje...przyjmuje sie zasade ze na super obiektyw zakłada sie super filtr gdyz słaby i tani pogorszy jakosc optyczna obiektywu ( cokolwiek to znaczy ).
znakomite sa Heliopany...
Ano znów to samo.
Może ja jakiś dziwny jestem ale używam fitrów UV (mam takowe) tylko i wyłącznie w sytuacjach gdy poziom promieniowania UV jest na tyle duży (lub domniemam, że jest duży), że mimo kilkunastu soczewek w obiektywie część jego mz może dotrzeć do matrycy/emulsji. A jak ktoś chce sobie szybę na stałe montować na obiektywie to oczywiście Jego sprawa i nic mi do tego - to tylko moje zdanie na powyższy temat.
a ja sie zastanawiam tylko czy kupic UV firmy B&W czy Heliopana do mojej sigmy 100-300...a to jest dopiero wydatek...82mm...zastanawianie sie czy kupic czy nie kupic jest nie na miejscu...odpowiedz brzmi zawsze: kupic, pytanie jaki? jest zawsze na miejscu... ;)
Chciałbym odświeżyć wątek... Jaki filterek UV polecacie na to szkło obecnie?
sokolnik
09-07-2013, 12:10
Chce kupić filtr UV do mojej 85mm.
jaki filtr polecacie w okolicach 200 zł?
znalazłem coś takiego:
HOYA
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1243_FILTR-UV-HOYA-Super-HMC-Pro1-Slim-67mm.html
B+W
http://fripers.pl/product_info.php/info/p2365_Filtr-UV-B-W-MRC-NANO-XS-PRO-67mm.html
a może jakiś inny?
grunia99
09-07-2013, 12:41
Mam HOYA Super HMC i jest OK, ale praktycznie nie mam porównania, bo większość moich UV to HOYA HMC. Czyszczą się dobrze, rys nie widać, dopasowanie, gwinty, brak zafarbów.
Z B&W mam jedynie ND.
Dla porównania: optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV_Om%C3%B3wienie_wynik%C3%B3w_i _podsumowanie.html).
Koledzy a co sądzicie o filtrach Benro PD WMC?