PDA

Zobacz pełną wersję : test d300 na dpreview

Adam Trzcionka
13-03-2008, 01:18
z nadzieją, że nie dubluję:

http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/

Jacek_Z
13-03-2008, 01:30
dublujesz, ale na chwilę zostawię, bo o tym jest w tym przyklejonym na górze wątku o testach. Tam nie można dyskutować.
dziwne to zachowanie na ISO 800, nic tylko na tym robić :mrgreen:
fajne jest tez to usuwanie CA
wyszło im tez, że tylko szybka karta umożliwia zrobienie do 100 jpg w serii.

Adam Trzcionka
13-03-2008, 01:32
dziwne to zachowanie na ISO 800, nic tylko na tym robić :mrgreen:

mógłby trzymać te prawidłość wzwyż: 400<800 i <1600<3200 ;)

Calme
13-03-2008, 17:10
Wyszedl calkiem przyzwoicie :)

wigi
13-03-2008, 18:00
Ano właśnie, test wyszedł przyzwoicie, ale z drugiej strony czytam tutaj wątek Problemy z D300 - kolory i nie wiem co o tym wszystkim myśleć... a juz zamierzałem dokonać przesiadki z D80 na D300.
Widać też, że algorytmy odszumiania D300 ma bardzo dobre, ale bez odszumiania szumi niewiele mniej od D80 (też bez odszumiania).

Calme
13-03-2008, 19:54
Ano właśnie, test wyszedł przyzwoicie, ale z drugiej strony czytam tutaj wątek Problemy z D300 - kolory i nie wiem co o tym wszystkim myśleć... a juz zamierzałem dokonać przesiadki z D80 na D300.
Widać też, że algorytmy odszumiania D300 ma bardzo dobre, ale bez odszumiania szumi niewiele mniej od D80 (też bez odszumiania).
Wigi kup go w koncu i przestan sie katowac przemysleniami :) poczujesz sie lepiej heeh

tempor
13-03-2008, 20:24
co tu dużo mówić d300 wyszedł rewelacyjnie i jest to fantastyczny aparat

ale też prawdą jest, że za jeden d300 można kupić prawie dokładnie dwa 40d !
Ale tak serio wiadomo, że jakość kosztuje ...

Bloody
13-03-2008, 20:25
ale bez odszumiania szumi niewiele mniej od D80.
Widziales kiedyś zdjęcia z tych dwóch puszek czy tylko stwierdzasz to na podstawie testów dpreview?
Jesli nie to uwierz, ze szumi duuuzo mniej.

transporter
13-03-2008, 21:10
Ja też stoję przed takim dylematem jak Wigi, tyle, że tak samo było kiedy wyszedł D200, długo myslałem czy warto z D70s na D200, potem wyszedł D80 i już w ogóle byłem zakręcony. Bez dwóch zdań D300 jest rewelacyjny, ale tym razem - nauczony doświadczeniem - poczekam jeszcze trochę na spadek cen (bo jest już poniżej 5500 za puchę) albo na D90 (czy jak się on tam będzie nazywał). Jeśli byłoby to 12 mpix, EXPEED i odkurzacz w obudowie od D80 a cena byłaby znacząco niższa od D300, to chyba będzie warto się zastanowić nad "baby D300".
Nota bene przeczytałem w tym teście (na 17 stronie), że na wielu rynkach oferują go w promocji z kodem do pełnej wersji CaptureNX, ech żeby tak Nikon.pl zechciał wrzucić captur-ka do pudełka, to byłby argument za 300-ką. Pewnie jak zwykle jednak w pl będzie gorzej i drożej...

wigi
13-03-2008, 21:31
Widziales kiedyś zdjęcia z tych dwóch puszek czy tylko stwierdzasz to na podstawie testów dpreview?
Jesli nie to uwierz, ze szumi duuuzo mniej.

hehehe daj na luz, tak się składa, że nie tylko widziałem zdjęcia z tych obu puszek, ale i z kolegą, który ma D300 robiliśmy testy i porównanie z moim D80 - wyszło na to, że różnice w szumach są bardzo małe aż do ISO 1600. Test na dpreview tylko mnie w tym utwierdza :(

Calme
13-03-2008, 21:36
No więc ja nie wiedzę problemu - w takim razie zostań przy d80 i masz z głowy :)

Jacek_Z
13-03-2008, 21:37
Nota bene przeczytałem w tym teście (na 17 stronie), że na wielu rynkach oferują go w promocji z kodem do pełnej wersji CaptureNX, ech żeby tak Nikon.pl zechciał wrzucić captur-ka do pudełka, to byłby argument za 300-ką. Pewnie jak zwykle jednak w pl będzie gorzej i drożej...
to dotyczyło także polski. Pierwsze 300 tys D300 i D3 miały dodanego darmowo NX. Nie wiem czy już sprzedano te 300 tys. Zapytaj sprzedawców czy jeszcze mają z NX czy już bez.

transporter
13-03-2008, 21:39
Dzięki, nie znalazłem nigdzie tego info, zapytam. Realnie jest to 450 zeta mniej za aparat, oczywiście jeśli ktoś i tak chce kupić CaptureNX.

Soki
13-03-2008, 21:43
Co to znaczy małe różnice?
Moim zdaniem (biorąc pod uwagę wielkość matrycy)- prawie jedna działka, w niektórych przypadkach więcej- a to nie róznica tylko przepaść.

wigi
13-03-2008, 21:48
No więc ja nie wiedzę problemu - w takim razie zostań przy d80 i masz z głowy :)
właśnie jest problem, bo większość widzi kolosalną różncię w szumach między D80 a D300 (do ISO 1600), a ja nie widzę. Dla mnie LV jest skopany (spore opóźnienie), to choć te niskie szumy mołyby zdecydować o przesiadce.
Chyba umówię się jescze raz z kolegą, który ma D300 na test porównawczy.
Aha, i może najważniejsze, korci mnie już kupić cos nowszego i lepszego, stąd ten problem ;)

Co do NX, to dziś pytałem w sklepie i jest nadal w zestawie z D300.

wigi
13-03-2008, 21:53
Co to znaczy małe różnice?
Moim zdaniem (biorąc pod uwagę wielkość matrycy)- prawie jedna działka, w niektórych przypadkach więcej- a to nie róznica tylko przepaść.
przy włączonym odszumianiu to być może....

Kraftsman
13-03-2008, 21:59
Wyszedl calkiem przyzwoicie :)

"(...) and represents the state of the art despite strong competition from the likes of Canon, Sony and Olympus. There's simply no better semi-professional digital SLR on the market."

Przyzwoicie to mało powiedziane. Można powiedzieć, że recenzent wpadł w zachwyt :mrgreen:. Aż się robię trochę trochę podejrzliwy;-).

Soki
13-03-2008, 22:00
Wiem jaki wpływ ma odszumianie oraz sharpness. Porównaj powiększenia z labu.

nowart
14-03-2008, 00:47
to dotyczyło także polski. Pierwsze 300 tys D300 i D3 miały dodanego darmowo NX. Nie wiem czy już sprzedano te 300 tys. Zapytaj sprzedawców czy jeszcze mają z NX czy już bez.

Jest cały czas z NX - przynajmniej ja takowe nadal otrzymuję.

MichałZK
14-03-2008, 00:57
Jest cały czas z NX - przynajmniej ja takowe nadal otrzymuję.

Cieszy mnie to niezmiernie, ponieważ jeszcze w tym miesiącu chcę kupić od Ciebie d300 :)

k_sko
14-03-2008, 20:27
Dzisiaj odebralem w imfoto z Capture NX :D

KS

Bartek Witek
15-03-2008, 06:09
Jedni lubią mercedesa inni BMW ;) Każdy ma to co uważa ;)

tempor
15-03-2008, 10:45
lepiej trzyma się w łapie i tak naprawdę zgodnie z recenzją na dpreview jest w pewnym sensie dziełem skończonym - potencjał funkcji, nastaw, funkcjonalności jest niezrównany.

No ale do tego też wniosku doszedł C dzięki czemu dobrą, magnezową puchę można wziąć za ... no nie powiem pół darmo ale ... każdy kto ma rozum wie, gdzie, po ile ...

Co ciekawe podobnie obecnie sytuacja ma się z obiektywami, C przestraszony jakością stałkokilerów ulepsza choć ceny :)

Tofifik
15-03-2008, 12:49
Wy tu nikon canon a i tak w szumach wymiata A700 no masakra nic tylko system zmieniac :( jeszcze jak by A700 bardziej przypominala KM D7D to bylo by super, a raczej nie bo musialbym sprzedac nikonika.

Pawel Pawlak
15-03-2008, 12:55
Wiem że to marzenie wielu, ale raczej nie ma co liczyć ze d300 spadnie do ceny 40D... liderowi sprzedaży DSLRów na świecie raczej nie będzie zależało żeby oddawać najlepszy semiprofi korpus na rynku w cenie dobrej amatorskiej puszki.

Ps. fiat też ma znacznie lepsze ceny niż mercedes...

Pawel Pawlak
15-03-2008, 12:56
Wy tu nikon canon a i tak w szumach wymiata A700 no masakra nic tylko system zmieniac :(

:shock:

hubymac
15-03-2008, 13:38
"żeby oddawać najlepszy semiprofi korpus na rynku w cenie dobrej amatorskiej puszki"

Tak Pawle masz racje! Dobrze ze sprecyzowales jeszcze korpus, bo inaczej bym wysmial... Tylko korpus, bo chyba nie powiesz mi ze to co najwazniejsze czyli obraz jest rowniez naj. Nie chce sprowadzac ponownie watku do przepychanek bo nie o to chodzi, ale jako (jeszcze) bezsprzetowiec obiektywnie stwierdzam ze takiego obrazu nikon byc moze nie uzyska nigdy, ze nie wspomne o ostatnim poscie w ktorym ktos porusza temat oddania kolorow skory - az zbladlem jak ujrzalem ta buraczana poswiate z d300

Pawel Pawlak
15-03-2008, 13:59
"żeby oddawać najlepszy semiprofi korpus na rynku w cenie dobrej amatorskiej puszki"

Tak Pawle masz racje! Dobrze ze sprecyzowales jeszcze korpus, bo inaczej bym wysmial... Tylko korpus, bo chyba nie powiesz mi ze to co najwazniejsze czyli obraz jest rowniez naj. Nie chce sprowadzac ponownie watku do przepychanek bo nie o to chodzi, ale jako (jeszcze) bezsprzetowiec obiektywnie stwierdzam ze takiego obrazu nikon byc moze nie uzyska nigdy, ze nie wspomne o ostatnim poscie w ktorym ktos porusza temat oddania kolorow skory - az zbladlem jak ujrzalem ta buraczana poswiate z d300

Wiesz co, kolory które mogłem uzyskać z każdego nikona jakiego miałem zadowalają mnie w pełni. Także z d300 - mogę z nimi zrobić co mi się podoba.Więc kolory nie są dla mnie kryterium doboru aparatu cyfrowego. W moich zastosowaniach, d300+grip wygrywa z canonem 1dmk3, także pod względem obrazowania - ma lepszego cropa, więcej pikseli i jest gorszy na wysokim iso o najwyżej 1 EV ( co w połączeniu z większym cropem + rozdzielczością niweluje różnicę w wielu przypadkach). Więc raczej mógłbym wyśmiać użytkowników canona którzy tak bardzo przepłacili i muszą się martwić o AF w ich topowej puszce.

Kolekcjoner
15-03-2008, 14:06
Wiesz co, kolory które mogłem uzyskać z każdego nikona jakiego miałem zadowalają mnie w pełni. Także z d300 - mogę z nimi zrobić co mi się podoba.Więc kolory nie są dla mnie kryterium doboru aparatu cyfrowego. W moich zastosowaniach, d300+grip wygrywa z canonem 1dmk3, także pod względem obrazowania - ma lepszego cropa, więcej pikseli i jest gorszy na wysokim iso o najwyżej 1 EV ( co w połączeniu z większym cropem + rozdzielczością niweluje różnicę w wielu przypadkach). Więc raczej mógłbym wyśmiać użytkowników canona którzy tak bardzo przepłacili i muszą się martwić o AF w ich topowej puszce.

Wiesz Pawle dobre samopoczucie to podstawa ;).

Pawel Pawlak
15-03-2008, 14:13
Wiesz Pawle dobre samopoczucie to podstawa ;).

Wyczuwam lekką zazdrość ? ;) Nie martw się... też kiedyś tego doświadczysz ;)

Kolekcjoner
15-03-2008, 15:08
Wyczuwam lekką zazdrość ? ;) Nie martw się... też kiedyś tego doświadczysz ;)

Ale czego - bo się zgubiłem? Dobrego samopoczucia nigdy dość :D.

prz3mo
15-03-2008, 15:26
Ps. fiat też ma znacznie lepsze ceny niż mercedes...

Rozumiem, ze w Twoim mniemaniu fiat to C, a merc to N, hehehehe....
Mimo, ze jestem (mimo wszystko) fanem Nikona to troche chybione to porownanie, moim zdaniem :mrgreen:

Nikon, sądząc po cenach czuje sie troche jak święta krowa...
Spoko niech sie ceni, ale juz teraz wiele osob, ktore wybierają system wybiera wlasnie Canona, bo oferuje rownie dobrze za mniej.
Nie pomne o niższej klasie, czyli wydmuszce z ładnym logo D60, która juz całkiem dostaje w tyłek od konkurencji, a kosztuje..hehe....

Zaryzykuje twierdzenie, ze wielu z nas (mimo, ze sie do tego teraz nie przyzna) gdyby TERAZ wybierało dopiero system wybrałoby jednak C.

Pawel Pawlak
15-03-2008, 15:41
Kolekcjoner, no właśnie togo dobrego samopoczucia :) Ja razem z kolejnymi modelami nikona (może poza d200 któy w pewnych względach doprowadzał mnie do zwątpienia ;) ) ja otrzymuję. Myślisz że bezpodstawnie ?

Tak na marginesie. Jak pojawił się 1dmk3 to byłem na tyle zachwycony tym aparatem że zacząłem się zastanawiać nad zmianą systemu. poznałem go trochę, porobiłem testy. D2xa odstawiał tylko i aż na wysokich iso i DR. Nie zdecydowałem się i dobrze, bo pojawił się d300. Wbrew temu co się niektórym wydaje, wiem o czym piszę i nie sugeruję się tylko nazwą 1D ale funkcjonalnością aparatu w konkretnych zastosowaniach. 1dmk3 przewyższa d300 pancernością - ale jeśli nie zakłada się używania aparatu do budowania czatowni, to d300 spokojnie daje radę, szybkostrzelnością - 8 vs 10fps i najwyższymi iso - ja nie wychodzę poza iso1000-2000 i liczą się dla mnie wyniki na papierze a nie 100% oglądanie na ekranie komputera. D300 bierze górę rozdzielczością, możliwością odpięcia gripa i cropem. Pozostałe parametry i cechy użytkowe są bardzo podobne. Gdzie więc mam zobaczyć tą przepaść ?

sprocket
15-03-2008, 15:49
Kiedys juz byl taki watek o jakosci dzisiejszego sprzetu ze firmy przemieszczaja fabryki, oszczedzaja na czym tylko sie da by sprzedac taniej i wiecej.
Wystarczy spojrzec na klapki kart CF w puszkach D300 i 40D i juz widac takie ciecia.

Kolekcjoner
15-03-2008, 15:55
Kolekcjoner, no właśnie togo dobrego samopoczucia :) Ja razem z kolejnymi modelami nikona (może poza d200 któy w pewnych względach doprowadzał mnie do zwątpienia ;) ) ja otrzymuję. Myślisz że bezpodstawnie ?

(....)

Tylko widzisz Pawle gdyby moje dobre lub złe samopczucie zależało od posiadanego sprzętu to zaraz bym pobiegł do sklepu i kupił sobie Ds-a albo D3 z obiektywami. Niestety u mnie nie jest to takie proste :(.

Pawel Pawlak
15-03-2008, 16:02
Kurcze, Kolekcjoner.... Chyba Cię nie zrozumiałem :shock: Jak pisałeś do mnie o tym dobrym samopoczuciu, to też miałeś na myśli całą złożoność egzystencji człowieka we współczesnym, świecie ?! Myślałem że rozmawiamy o sprzęcie foto...
Tak czy inaczej, życzę Tobie, sobie i całej reszcie dobrego samopoczucia na każdym polu :)

Ps. Nawet Tobie tempor ;)

tempor
15-03-2008, 16:07
dzięki pawlak

Adam Trzcionka
15-03-2008, 16:10
Więc raczej mógłbym wyśmiać użytkowników canona którzy tak bardzo przepłacili i muszą się martwić o AF w ich topowej puszce.

a ja tam o nic sie nie martwie Pawle, zupełnie o nic, nawet jesli przepłaciłem ;-) w moim mareczku AF smiga jak asterix w bajce :)

prz3mo
15-03-2008, 16:14
Tak czy inaczej, życzę Tobie, sobie i całej reszcie dobrego samopoczucia na każdym polu :)

Ps. Nawet Tobie tempor ;)

A ja zycze sobie i innym rychłego spadku ceny D300, chocby do 4500 pln ;) I fajnego D90 we wrzesniu w cenie 3200 na starcie :)

Pawel Pawlak
15-03-2008, 16:15
w moim mareczku AF smiga jak asterix w bajce :)

No to tak jak w moim d300 ;) Gratuluję zakupu :)

Ps. Miałeś mi coś podesłać ;)

Adam Trzcionka
15-03-2008, 16:17
:) Ps. Miałeś mi coś podesłać ;)

odpuszczam, bo chyba daremny trud ;-) cieszmy sie fotami :)

Kolekcjoner
15-03-2008, 16:17
(....)

(....)

Dziękuję :D:D.

Co do sprzętu to ciągle mam starocia ;) 30D ale nie powoduje on u mnie jakiejś frustracji (gdzie mu tam do D300).

Pawel Pawlak
15-03-2008, 16:23
odpuszczam, bo chyba daremny trud ;-) cieszmy sie fotami :)
No pewnie że daremny ;) to działa w obie strony ;) ale piszę o filtrach....

Adam Trzcionka
15-03-2008, 16:24
ale piszę o filtrach....

uppsss.. wyjdą, obiecuję :)

sprocket
15-03-2008, 16:29
Chyba nie tylko w polandzie tak jest. 40D w kicie kosztuje mniej niz sam D300.

BugsBunny
15-03-2008, 17:20
Nikon jest chwilowo krok do przodu w wielu miejscach, ale od dobrych kilku lat jest bardziej odtwórcą niż pionierem
"tańszość" Canona wynika trochę z faktu, że jego produkty są na rynku od dłuższego czasu, podczas gdy Nikon dopiero je wprowadza - nowsze i lepsze, ale droższe.
Jestem dziwnie spokojny że za chwilę Canon znowu z czymś odskoczy i tak będzie w kółko, a biedni onaniści sprzętowi będą co chwilę z podkulonym ogonem zmieniać stajnię, bo ten mniej szumi, tam wyszły nowe stałki, a ten z kolei ma DR większą o 0,5EV itd...

Gawronnek
15-03-2008, 17:54
Nikon jest chwilowo krok do przodu w wielu miejscach, ale od dobrych kilku lat jest bardziej odtwórcą niż pionierem
"tańszość" Canona wynika trochę z faktu, że jego produkty są na rynku od dłuższego czasu, podczas gdy Nikon dopiero je wprowadza - nowsze i lepsze, ale droższe.
Jestem dziwnie spokojny że za chwilę Canon znowu z czymś odskoczy i tak będzie w kółko, a biedni onaniści sprzętowi będą co chwilę z podkulonym ogonem zmieniać stajnię, bo ten mniej szumi, tam wyszły nowe stałki, a ten z kolei ma DR większą o 0,5EV itd...

i to jest prawda, znam ludzi co rusz, zmieniają system i nie mam im tego za złe, ale wkurza mnie do bólu to ciągłe nawoływanie niektórych do przejścia na system Canona, jeśli się im podoba to cieszyć się że są zadowoleni, ale niech oblegają swoje forum, rzygać mi się, co wchodzę na wątek odnośnie body Nikona to zaraz jakiś nawiedzony canonier nawołuje że 40D tańszy od
D300 i lepszy, że 5D nie gubi półtonów jak D3,

wiem i w sumie rozumiem, że to forum jest ogólnie dostępne, nie jestem też rasistą, ale dajcie nam nikoniarzom pogadać o swoich sprzętach bez ciągłych komentarzy, jak będziemy się chcieli czegoś dowiedzieć o innych markach to pójdziemy na forum canona, olympusa czy sony, a gdy zechce się nam porównywać to jest cała masa stron w necie gdzie można wyczytać w miarę obiektywne opinie

najprościej załóżcie wątki o swoich ulubionych body, wtedy ktokolwiek będzie chciał sobie o nich poczytać to tam zajrzy

Niedzwiedz
15-03-2008, 18:51
th3big głupoty wypisujesz ! Adam nie jest typem profesjonalisty co robi zdjęcia oddaje i kasuje naleznosc , on poprostu kocha fotografie sama w sobie, kocha sprzęt którym robi zdjęcia , to miłość i sposób na życie , zawsze poszukuje ideału i dzieli sie ta wiedza , nie tak jak inni profesjonaliści

szymony
15-03-2008, 20:34
Panowie! Pierwsza groźba wzrokowa :evil: Tematem jest test, a nie polityka cenowa tej czy innej firmy. O wycieczkach osobistych w obie strony, nie wspominając.

Jacek_Z
15-03-2008, 20:54
Szymony mnie ubiegł, dopiero co się zalogowałem, ledwo zdązyłem poczytać co on wykasował. Tak naprawde to 3 osoby było bliskie otrzymania upomnienia. PawełPawlak, th3big, tempor. Gdybym tu trafił wcześniej, to co najmniej jeden z was by dostał taką żółtą kartkę.
Nie wiem dlaczego :wink:, ale wątki międzysystemowe jako moderatora mnie zawsze podminowują :evil:.

Gawronnek
15-03-2008, 21:04
wreszcie się obudzili (moderatorzy oczywiście ;))

szymony
15-03-2008, 21:16
wreszcie się obudzili (moderatorzy oczywiście ;))
Jakbyś zgadł, dopiero co z wyrka się zwlokłem :mrgreen:

waleckim
15-03-2008, 21:34
Fotografuje Nikonem i cieszę się że jest to forum i tacy ludzie jak Gawronnek. A moderatorzy niech nadal pilnują tego żeby się nie zniechęcali i pomagali takim jak Ja - uczącym się. Szkoda żeby ten cały marketingowy bajzel w takim miejscu nakrapiał smrodem ten przyjemny klimat między użytkownikami Nikonów. Z całym szacunkiem dla użytkowników innych systemów. Niech u nich też pachnie :-)
Pozdrawiam.

Gawronnek
15-03-2008, 22:09
Jakbyś zgadł, dopiero co z wyrka się zwlokłem :mrgreen:

jesteś rozgrzeszony ;)

rabijki
15-03-2008, 22:25
gawronek
duze brawo!!!

Kolekcjoner
15-03-2008, 22:55
Wiesz Przemku D300 i 40D z powodu ogromnej różnicy cenowej tak naprawdę nie są dla siebie konkurencją. Oba modele czyt producenci w tym segmencie mają bardzo komfortową sytuację. Ceny się tak rozjechał że ani Canon modelem 40D ani nikon modelem D300 w bliskiej okolicy cenowej nie mają bezpośredniego konkurenta. Mozę 'chłopakom" o to chodziło. Canon zgarnie tzw pierwszego klienta , a Nikon wiernych marce. jak te ceny kształtują sie na świecie . Podobna przepaść czy tylko w Polandzie tak jest ? Canona nawet nie musi sie spieszyć z nowym modelem w okolicy 3000zl wali wszelaką konkurencję :(

No właśnie to jest ciekawe, bo wygląda na to że 450D będzie bardzo w okolicy cenowej 40D. Dziwnie to się zaczyna układać.

Co do testu to puszka zacna. Obrazowanie na poziomie konkurencji w jednych aspektach minimalnie lepsze w innych minimalnie gorsze. Prawdopodbnie Nikon na dłuższy czas ma w tym segmencie spokój. Bardzo ciekawe jest też porównanie z Olkiem w sumie widać, że E3 mimo mniejszej matrycy nie odstaje bardzo mocno (do pewnych granc oczywiście :mrgreen:). Panasonic jednak widać popracował ostro nad matrycami ;).

mOSAd
17-03-2008, 20:08
Ja podobnie jak wigi przeprowadziłem mały test porównawczy do D80. Moje wnioski są takie: wyśmienity korpus, drobne wpadki, czy niedoróbki nie psują całokształtu. Świetna ergonomia, materiały, całkiem niezłe menu, choć nie idealne. LV to raczej pierwsze koty za płoty, więc nie uważam tego za gotową funkcjonalność. Brak mi lepszych uszczelnień korpusu, bo braki widać choćby przy komorze akumulatora. Co do jakości obrazowania - niestety rozczarowałem się mocno. Po pierwsze, nieodszumiane zdjęcia do ISO 1600 mają szum na poziomie D80, choć tak nie gubią szczegółów jak z D80 oraz trzymają kolory i ekspozycję. Za to bardzo dobre jest odszumianie w puszce. Niestety szum ma taki charakter, który rzucił mi się w oczy jak analizowałem zdjęcia z Canona S5 IS. Jakieś takie szare ciapki, różnych kształtów naniesione losowo na całą powierzchnię kadru. Nie widać tego ani na odbitkach, ani przy zmniejszaniu pełnej klatki do rozmiarów "monitorowych", ale jak zacznie się trochę ze zdjęcia obcinać, zaczyna to już być widoczne. I to w dodatku widzę to już od niskich ISO. Możliwe, że jest to łatwe do odszumienia, nie wiem, ale nie jestem fanem kolejnego etapu postprocesingu.

Ja bardzo chciałem kupić D300, ale niestety póki co, nie przekunuje mnie jakość zdjęć, które z niego uzyskałem ja, czy znalazłem na sieci. Możliwe, że się skuszę ze względu na wyższe używalne ISO, bo z tego co zauważyłem (w D300) 1000 ISO jest tą górną akceptowalną przeze mnie granicą, podczas gdy w D80 jest to ok 500 kiedy zaczyna on tracić szczegóły, a cienie robią się coraz gorsze. 500 ISO różnicy to sporo, więc możliwe, że pogodzę się z gorszym obrazem, na rzecz plamiastej gładkości, ale ze szczegółami i wiernymi barwami i wyśmienitą szybkostrzelną puszką. Natomiast wydają się mieć zdecydowanie dużo racji ci, którzy zostają przy D200. Oczywiście w zdjęciach publikowanych w wielkości akceptowalnej przez forum, znaczącej różnicy między praktycznie dowolnymi puszkami Nikona nie zauważymy.

szymony
17-03-2008, 20:48
Niestety szum ma taki charakter, który rzucił mi się w oczy jak analizowałem zdjęcia z Canona S5 IS. Jakieś takie szare ciapki, różnych kształtów naniesione losowo na całą powierzchnię kadru. Nie widać tego ani na odbitkach, ani przy zmniejszaniu pełnej klatki do rozmiarów "monitorowych", ale jak zacznie się trochę ze zdjęcia obcinać, zaczyna to już być widoczne.

I chyba o to chodzi nie. Robisz foty dajesz na papiur, ewentualnie pokazujesz na ekranie. Drobne korekcje kadru nie będą miały tu większego wpływu. Gorzej gdy po kadrowaniu zostaje 5% orginału, ale obawiam się że tu, to i nawet kamera wielkoformatowa nie dała by rady. Trza myśleć przed a nie po, to stara prawda i ma tak samo zastosowanie do digitali, jak i starszych technologi.

Erie
17-03-2008, 21:13
I chyba o to chodzi nie. Robisz foty dajesz na papiur, ewentualnie pokazujesz na ekranie. Drobne korekcje kadru nie będą miały tu większego wpływu. Gorzej gdy po kadrowaniu zostaje 5% orginału, ale obawiam się że tu, to i nawet kamera wielkoformatowa nie dała by rady. Trza myśleć przed a nie po, to stara prawda i ma tak samo zastosowanie do digitali, jak i starszych technologi.

eee tam ;), przeciez po to są 12 megapikselowe matryce, aby z nich wyciąć zdjęcie na 10x15cm (1200 x 1800 px) :D

Calme
17-03-2008, 21:33
Swoja droga ciekawy sposob na testowanie obrazowania - wyciac i zostawic tylko cropa jako fote :mrgreen: to juz faktycznie tylko Haski pozostaje do zakupu....

Erie
17-03-2008, 22:01
Swoja droga ciekawy sposob na testowanie obrazowania - wyciac i zostawic tylko cropa jako fote :mrgreen: to juz faktycznie tylko Haski pozostaje do zakupu....

zdziwiłbyś się jak często wycinałem z obrazka 10 mega z D80 "pocztówkę internetową", tj. 768 x 512 i ludzie mówili o pięknych ostrych zdjęciach :D

wojteh
17-03-2008, 22:29
coraz bardziej widzę iż zapominacie iz aparat (jak da mnie moje cudo) jest tylko narzędziem które powinno się używać zgodnie z tym do czego jest przeznaczone np kompakt za 500zł jest do zapamiętania jakiejś sceny z imienin czy wakacji - tak samo lustrzanki - maja jakąś określona specyfikację np. fuji s5 czy canon 5d - jakoś nie widziałem na meczach sportowych na hali ale tu mój nikon d300 wymiata za to np d2h do studia to średni pomysł ale na wojnę z nim to świetna myśl iść - wiec używajmy tego do czego jest stworzone ... a nie walczą ludzie ze ta nie ma tego a tamta tamtego - i dobrze - bo tak ma byc bo ten jest do tego a tamten do tamtego