PDA

Zobacz pełną wersję : D80 Plamy

jedrzej74
12-03-2008, 10:32
Witam!
Jestem nowym użytkownikem D80 i chciałem zapytać się Szanownych starszych w temacie Kolegów.
Zauważyłem 3 plamy podczas robienia zdjęć z jednolitym tłem.
I nie wiem co to. Aparat ma 5 dni i po przeczytaniu Waszych postów tutaj zastanawiam się nad czyszczeniem matrycy, ale pewien nie jestem czy to nie coś innego.
Proszę o radę.
Pozdrawiam
Jędrzej

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

sote
12-03-2008, 10:47
wyczysc matryce ;)
a na tej fotce to balans bieli troche nie teges...

jacek.gold
12-03-2008, 10:48
następny z syfami :mrgreen:
do kolejki proszę

swider
12-03-2008, 10:51
moze utworzymy jakies swoje pkty czyszczenia matryc w wiekszych miastach i bedziemy tam kierowac uzytkownikow coby sobie matrycke przeczyscili, niezle mozna zarobic :D

sote
12-03-2008, 11:00
moze utworzymy jakies swoje pkty czyszczenia matryc w wiekszych miastach i bedziemy tam kierowac uzytkownikow coby sobie matrycke przeczyscili, niezle mozna zarobic :D

ciiiii... nie mow tego glosno. Ja rezerwuje Poznan! :d

jedrzej74
12-03-2008, 11:10
Dzieki za odpowiedź,
właśnie obawiałem się że to matryca,
tylko zastanowiło mnie to że to nie są jakieś kropki tylko takie okręgi (jak plamy).
A co do balansu bieli to właśnie zapomniałem zmienić:-)
Pozdrawiam

who
12-03-2008, 11:29
najpierw idź do apteki po gruszkę i przedmuchaj, jak to nie pomoże to dopiero bardziej inwazyjne metody, i najlepiej w serwisie jakimś :)

luzaczek82
12-03-2008, 12:13
grucha i powinno byc oki!:)

copywriter2000
12-03-2008, 12:23
Koszt ślicznej, gumowanej gruszeńki bez talku - 9 zł. Efekty - BEZCENNE!

puchbeary
12-03-2008, 12:38
Witam!
Proszę o radę.
Pozdrawiam
Jędrzej

Ja Ci w imieniu modelki udzielę rady - skasuj to zdjęcie ;) Bo jak ona to zobaczy i to w sieci ... :D
A w temacie - użyj szukaj i "czyszczenie matrycy" lektura wątków pozwoli Ci też na uniknięcie błędów niektórych naszych kolegów forumowych :D .

NeXuS
12-03-2008, 13:13
grucha i powinno byc oki!:)

Tylko jeżeli grucha nie pomoże (czasem się tak coś przyklei że nie chce odejść) to żebyś nie wpadł przypadkiem na cudowny pomysł wyczyszczenia tego np. patyczkiem kosmetycznym.

pil74
12-03-2008, 14:56
Jak na f9 już je widać to muszą być całkiem spore. A z takimi gruszka sobie spokojnie poradzi. dmuchniesz parę razy i po kłopocie.
A jak ładnie róż z bluzki przelazł na twarz modelki, zupełnie jakby pozowała na wstrzymanym oddechu :)

jedrzej74
14-03-2008, 11:11
Ja Ci w imieniu modelki udzielę rady - skasuj to zdjęcie ;) Bo jak ona to zobaczy i to w sieci ... :D
A w temacie - użyj szukaj i "czyszczenie matrycy" lektura wątków pozwoli Ci też na uniknięcie błędów niektórych naszych kolegów forumowych :D .

Wtam!
Pozwolenie mam, mam. toż to żona moje jedyna :)
Myślę że póki co to zostawie jak jest, a jak się coś więcej nazbiera i będzie uciążliwe to dopiero dmuchanko lub serwis.
Wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Krzysiek

georghe
14-03-2008, 13:10
To według Ciebie nie jest uciążliwe ? :)
Przecież przedmuchanie tego gruchą to naprawdę żaden kłopot, a satysfakcja gwarantowana.

PaRaGaS
14-03-2008, 14:26
Tylko jeżeli grucha nie pomoże (czasem się tak coś przyklei że nie chce odejść) to żebyś nie wpadł przypadkiem na cudowny pomysł wyczyszczenia tego np. patyczkiem kosmetycznym.

Ja czyszczę w ten sposób i jest OK. :D

Nekosh
14-03-2008, 14:52
Ja czyszczę w ten sposób i jest OK. :D

Też czyszcze patyczkiem i nie narzekam :)

okon
16-03-2008, 01:36
Mam doświadczenia z delikatną optyką z trochę innej dziedziny zainteresowań i generalnie wyznaję zasadę:
Jak przyjdzie Ci na myśl aby czyścić optykę to usiądź w kąciku i posiedź trochę aż Ci przejdzie ;)

Oczywiście należy to traktować z lekkim przymrużeniem oka. Ale prawda jest taka, że czasami brak doświadczenia, świeży zakup który powinien być "idealny" składnia mniej doświadczonych użytkowników do działań które mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc... Spotkałem się już z przypadkami osób, które w "gorączce" czyszczenia uszkodzili delikatne powłoki antyrefleksyjne i później był płacz...

Oczywiście nie mówię tu o przedmuchiwaniu gruchą bo to podstawa i polecam tą metodę jak najbardziej! Ale już czyszczenie "inwazyjne" odradzam na początku... No chyba że jesteś doświadczony w tej dziedzinie i wiesz co robisz.

Sam mam jakiś mały paproch na matrycy, który ujawnia się dopiero gdzieś przy f/18 ale na razie panikować nie będę mimo, że aparat mam od paru dni... A jak się pojawi następny to grucha w szufladzie już czeka...

Pozdrawiam,

NeXuS
16-03-2008, 21:52
Też czyszcze patyczkiem i nie narzekam :)

Wiem, wiem, ktoś się już chwalił na forum, że tak robi. Jak ktoś chce to proszę bardzo, ale ja jednak odradzam. Dlaczego? Bo miałem kiedyś takiego jednego uciążliwego paprocha, co gruszką nie chciał zejść, więc wpadłem na pomysł, że byle go dotknąć to puści. A że dysponuję mikroskopem stereoskopowym (o małych powiększeniach do 40x) to chciałem to zrobić precyzyjnie patrząc przez mikroskop. I wiecie co? Tylko dotknąłem matrycy patyczkiem kosmetycznym i postawiłem w ten sposób stempel z mikrobrudu. Jak to zobaczyłem aż mi się włosy zjeżyły, więc nie mówcie, że czyścicie, bo po prostu nie widzicie gołym okiem co tam się dzieje. A ten ślad po patyczku na zdjęciu był potem widoczny. Co ciekawe, gdy wcześniej robiłem próbę na zwykłym szkle, to takie ślady nie zostawały, zupełnie jakby powierzchnia matrycy nie była zupełnie gładka, tylko chwytała brud bardziej niż szkło.

PaRaGaS
16-03-2008, 23:14
Wiem, wiem, ktoś się już chwalił na forum, że tak robi. Jak ktoś chce to proszę bardzo, ale ja jednak odradzam. Dlaczego? Bo miałem kiedyś takiego jednego uciążliwego paprocha, co gruszką nie chciał zejść, więc wpadłem na pomysł, że byle go dotknąć to puści. A że dysponuję mikroskopem stereoskopowym (o małych powiększeniach do 40x) to chciałem to zrobić precyzyjnie patrząc przez mikroskop. I wiecie co? Tylko dotknąłem matrycy patyczkiem kosmetycznym i postawiłem w ten sposób stempel z mikrobrudu. Jak to zobaczyłem aż mi się włosy zjeżyły, więc nie mówcie, że czyścicie, bo po prostu nie widzicie gołym okiem co tam się dzieje. A ten ślad po patyczku na zdjęciu był potem widoczny. Co ciekawe, gdy wcześniej robiłem próbę na zwykłym szkle, to takie ślady nie zostawały, zupełnie jakby powierzchnia matrycy nie była zupełnie gładka, tylko chwytała brud bardziej niż szkło.

Jakbyś samej matrycy dotknął, to faktycznie byłby problem większy :>
Czyściłeś filtr.

NeXuS
17-03-2008, 09:36
Jakbyś samej matrycy dotknął, to faktycznie byłby problem większy :>
Czyściłeś filtr.

Nieee, naprawdę? UV-kę to ja mam czystą....

jedrzej74
27-03-2008, 22:15
Witam i serdecznie dziękuję Wam wszystkim.
Gruszka pomogła i już wszystko ok.
Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam