Zobacz pełną wersję : Maksymalna ilość zdjęć na akumulatorze.
Cześć wszystkim,
Jakie są Wasze doświadczenia z maksymalną ilością zdjęć na akumulatorku?
Chodzi o standardowy EN -EL3e. W instrukcji producent podaje wartości od 1000 do 3000 ,
zależnie od standardu.
Ja osiągam wartości ok.300 zdjęć czyli nawet wg. ostrzejszego standardu ok.30%
deklarowanej wartości. Akumulatorek jest oryginalny z kompletu z aparatem.
Zdjęcia wykonuję w większości bez użycia wbudowanej lampy błyskowej
w temperaturach pokojowych.
Jakie jest Wasze doświadczenie w tej kwestii?
Pozdrawiam:
Leszeq
temat byl z milion razy, chodzi o to ze 3000 jest przypisane do jpg basic i najlepiej wogole nie uzywac lcd wtedy tyle osiagniesz.
300-400 zdjec to standard przy robieniu zdjece+podglad lub grzebanko w menusach. dochodzi do tego jeszcze podswietlenie matowki + linie i pola af.
piotrnas
12-03-2008, 11:39
w d300 na jednym akumulatorku 400 zdjęć to trochę mało... tyle to wychodzi w d200... a miałobyc sporo lepiej...
temat byl z milion razy, chodzi o to ze 3000 jest przypisane do jpg basic i najlepiej wogole nie uzywac lcd wtedy tyle osiagniesz.
300-400 zdjec to standard przy robieniu zdjece+podglad lub grzebanko w menusach. dochodzi do tego jeszcze podswietlenie matowki + linie i pola af.
I jeszcze jedno ważne założenie.
Więcej da się zrobić jesli na świeżym akku poleci się zdjęcia na jakiejs imprezie jednym sumptem. Bo jeśli aparat leży dwa tygodnie od ostatniego ładowania, wtedy siłą rzeczy następuje samorozładowanie akumulatora i zdjęć wyjdzie mniej.
Mi udało się kiedys w D80 zrobic ok 950 zdjęć na jednym akku (pokazywał jeszcze 12% w tym momencie) ale byla to dwudniowa impreza plenerowa, ciepło.
A normalnie, jeśli pomiędzy ładowaniami schodzi dużo czasu, zdjęcia robi się raz na jakis czas, wtedy udaje mi sie zmiescic ok 500 zdjęć.
Przyjmuje ze u mnie ok. 900-1000, ale nie moge stwierdzic czy to maksymalna wartosc jaka uzyskam bo dopiero jedno aku zabilem i skonczylo sie to wynikem 9xx ;) a drugi aku ~60% i ~550 fot. Nie mam gripa.
No dobrze, a co robić z tymi en-el3e jeśli sie ich nie używa?
Obecnie jestem na etapie zamawiania en-el4a, korzystam z 8xAA, a en-el3e mam już 3 egzemplarze, z czego 1 w ogóle nie wyjęty z folii ;-)
Co mam z nimi zrobić? A ten nie sformowany - formować (ew. lądować bo on już jest uformowany) czy w ogóle nie ruszać?
Przy takim wykorzystaniu jak ja i tak pierwsze lecą aku z BP, wiec ten w puszce praktycznie nie ma szans sie rozładować - chyba że sam z siebie za parę miesięcy...
No dobrze, a co robić z tymi en-el3e jeśli sie ich nie używa?
Obecnie jestem na etapie zamawiania en-el4a, korzystam z 8xAA, a en-el3e mam już 3 egzemplarze, z czego 1 w ogóle nie wyjęty z folii ;-)
Co mam z nimi zrobić? A ten nie sformowany - formować (ew. lądować bo on już jest uformowany) czy w ogóle nie ruszać?
Przy takim wykorzystaniu jak ja i tak pierwsze lecą aku z BP, wiec ten w puszce praktycznie nie ma szans sie rozładować - chyba że sam z siebie za parę miesięcy...
Jak chcesz to możesz sprzedać. Daj cenę na PW może sie dogadamy.
Jak chcesz to możesz sprzedać. Daj cenę na PW może sie dogadamy.
Raczej nie myślę o sprzedaży, bo mi i tak D200 zostaje, tylko jak je przechowywać?
Ludziki z laptopów to np. Li-ion baterie do zamrażarki czy lodówki wkładają, ale to mi sie wydaje przesadą...
Najlepiej naładować do minimum 80% pojemności i niech sobie leżą. Używać od czasu do czasu.
Jak je przechowywać jest napisane w dołączonej do pudełka instrukcji.
x-mario-x
13-03-2008, 21:56
Ja osiągam wartości ok.300 zdjęć czyli nawet wg. ostrzejszego standardu ok.30% deklarowanej wartości.
Chyba rzeczywiście masz wadliwy akumulator, ostatnio swoim D300 robiłem w studio dużą ilość zdjęć mebli (NEF + jpg), miałem włączony podgląd, dodatkowo przeglądałem zdjęcia, powiększałem, kasowałem itd. Fakt, czas migawki był krótki, ale zawsze wychodziło mi co najmniej 800 zdjęć.
muszę dodać ze teraz lece z gripem i dwoma en-el3e i przy ostrym śmidrowaniu po sutawieniach podglądach i innych cudach nie mówiąc juz o nie ładowaniu tych bateri przez miesąc mam juz 512 zdjec i 20% ale co z tego jak druga bateria ma 90% pomimo ze nie powinna byc uzywana, widać ze albo nikonowski pomiar zuzycia dziala dobrze albo sa przecieki w gripie
To nic innego jak samorozładowywanie się akumulatorów. Baterie sa tego zjawiska w znacznym stopniu pozbawione tak jak nowoczesne sanyo eneloop, GP recyko i inne akku z tej technologii.
Dzisiaj zabilem drugi aku - majac 50% i ~550 zrobionych zdjec wg licznika zaczalem robic serie [w ilosciach mniejszych lub wiekszych ;)] i dobil jeszcze z ~900 [nie pamietam ile dokladnie, w kazdym razie ponad 1400 jak padl]. Ja jestem zadowolony ;)
Rafał_Sz
16-03-2008, 16:24
250-300. Ale ja sporo kadruje i zanim klapnie lustro to AF trochę się namiącha. No i VR trochę zjada.
teraz mam 724 i 6% na jednym a drugi ma 0 i 89%, przy czym duzo miąchania i oglądania na lcd + 99% zdjęć z sbabiną. wiec chyba na 2 accu lepiej zarządza energią albo totalnie ściemnia bo przy takim ogladactwie jakie urządziłem to nigdy nie przekroczylem 350 zdjęć.
na d40 zrobie ok. 1000 zdjec i sie nie rozladuje jeszcze.
michaelsoncam
17-03-2008, 00:40
Wczoraj wieczorem pociagnolem 1310 zdjec NEF z D-300 z 80-400 vr i mam jeszcze 43% zapasu. Po trzech formatach baterii teraz doladowuje je przed kazda sesja.Tak samo robilem gdy mialem D-200. Z poczatkowych ladowan na D-200 wyciagalem do 350 z af vr. pozniej ponad 600.
8xAA w D300 - 2400 klatek.
Rozładowane w... ~1/3 ;-)
To zależy od ustawień body i sposobu fotografowania.
Ja takich wyników nie osiągam. Na D70 też robiłem zdecydowanie mniej niż większość deklarowała, ale mam np. wydłużony czas pomiaru. Siądzie accu, to zmieniam i tyle.
Aktualnie 168 i 37%
Pawel Pawlak
17-03-2008, 11:53
8xAA w D300 - 2400 klatek.
Rozładowane w... ~1/3 ;-)
Jestem ciekaw jakie wyniki osiągniesz ma en-el4a - ja używam starego (ze wskaźnikiem zużycia 1) en-el4 i trudno go zajechać ;)
Jestem ciekaw jakie wyniki osiągniesz ma en-el4a - ja używam starego (ze wskaźnikiem zużycia 1) en-el4 i trudno go zajechać ;)
Mam nadzieję że dobre :-)
Bo paluszki są nie najgorsze, ale ich ładowanie pomimo, że mam 2 poczwórne ładowarki trochę upierdliwe.
Najpierw wyłuskać z tego MS-D10, potem wsadzić do ładowarek, naładować, znowu do MS-D10 włożyć.
Jak wiesz, czekam już tylko na BL-3.
około 850 w ciągu 2 tygodni, częste przeglądanie zrobionych zdjęć
Tak pisałem, że zapomniałem ;-)
En-el4a: 11.000 z kawałkiem, w ciągu trochę ponad tygodnia.
Jeszcze 3% mi jeszcze zostało.
Dużo robienia seriami, JPG.
Pawel Pawlak
04-04-2008, 00:23
Tak pisałem, że zapomniałem ;-)
En-el4a: 11.000 z kawałkiem, w ciągu trochę ponad tygodnia.
Jeszcze 3% mi jeszcze zostało.
Dużo robienia seriami, JPG.
Tak jak pisałem, en-el4(a) jest nie do zarąbania... można zapomnieć gdzie jest ładowarka :) W moim przypadku, na tym samym aku d2x wysiadał w porównaniu do d300.
Romczyslaw
16-04-2008, 20:05
Zrobiłem na urlopie 1105 fotek i zostało mi jeszcze 7% pałera w moim en-el3e