PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + obiektyw m42 + sb 600?

Marasm
11-03-2008, 22:11
Witajcie!
Eksperymentuję z obiektywem Zeissa Biotar 58/2. Jest to szkło systemowe m42. Oczywiście trzeba się było pożegnać z pomiarem światła, a korpus siłą rzeczy pracuje jedynie w trybie manualnym. Przysłonę można jednak ustawić ręcznie w tym obiektywie przed jego założeniem na korpus. Podpiąłem go do korpusu za pośrednictwem adaptera i zaraz nasunęło mi się takie pytanko: czy jest jakaś możliwość, aby takim zestawem wyzwolić błysk bezprzewodowy z sb600? No i jak ustawić zestaw z założoną na korpus lampą, by zechciała ona błysnąć? Może ktoś zna jakieś ciekawe triki związane z pracą z lampą błyskową i brakiem możliwości przenoszenia informacji z obiektywów?
Pozdrowienia!

puchbeary
12-03-2008, 08:55
Strzelam zupełnie bo nie mam pod ręką sprzętu żeby sprawdzić swoje przypuszczenia ale czy ustawiona w tryb "M" lub "A" lampa nie powinna dać się wyzwolić impulsem z centralnego styku?

Marasm
12-03-2008, 11:04
No więc pobawiłem się jeszcze trochę i lampa w trybie M założona na korpus błyska. Po dwóch, trzech strzałach mimo braku pomiaru światła parametry ekspozycji da się już całkiem precyzyjnie ustawić. Zabawa jest fajna jednak oczywiście na pełnym manualu - zarówno błysk lampy jak i czas ekspozycji ustawiamy sami ( nie mówiąc o przysłonie - tą trzeba ustawić przed zapięciem obiektywu na korpus. Szkiełko rysuje ładnie i widzę, że chyba będę sięgał po taki zestaw. Chętnie pokażę efekty, jeśli ktoś jest zainteresowany

puchbeary
12-03-2008, 11:21
efekty pokaż - jak najbardziej. A teraz pytanie - na przyszłość może się przydać komuś (mnie np. :D )Jak ustawisz lampę w tryb "A" czyli pełna automatyka z czujnika lampy to nie powinno Ci dobierać błysku do warunków?

Marasm
12-03-2008, 12:35
hmmm.... a czy "esbe 600" ma tryb A? Z tego co widziałem to jest tylko TTL, TTL BL oraz M. Być może zbyt słabo znam swoją lampę? ;)

puchbeary
12-03-2008, 12:55
Auć! nie wiem :? SB800 ma (nawet dwa tryby automatyki) więc założyłem że Sb600 też. Jak nie to nie było pytania.

Marasm
12-03-2008, 13:46
Tu można zobaczyć efekty zabawy z owym Biotarem przymkniętym do f4, błysk lampy odbity od ściany, w rolach głównych moja córka podczas ogladania TV: http://www.marasm.neostrada.pl/