Zobacz pełną wersję : D50 wytarcia napisu
szachmat
11-03-2008, 18:50
Mam D50 kupiony w czerwcu 2006, nie fotografuję zawodowo stąd aparat jest używany okresowo. Aparat trzymam w pokrowcu. Nie dawno zauważyłem wytarcia napisu ON na dźwignia załączania. Stąd moje dwa pytania:
1. Czy aparaty Nikon mają słabe łatwo wycieralne opisy gdyż mam aparaty i kamery dziesięcioletnie zdecydowanie mocniej eksploatowane niż mój d50 bez wytarć napisów.
2. Czy można łatwo dokonać wymiany dźwigni we własnym zakresie bez instrukcji serwisowej . Osobnym problemem będzie nabycie takiej dźwigni.
Wiem i przypuszczam że było by to do wykonania w serwisie Nikona ale gdzieś czytałem iż jest drogi i powolny. Czy jest to prawda? Jest to bardzo drobne i nie wpływa na pracę aparatu ale dla estety szanującego sprzęt istotne.
jak mocno Ci przeszkadza wytarty napis to poszukaj na allegro. czasami trafiaja sie nikony na czesci. jezeli nie bawiles sie nigdy w malego elektronika to lepiej nie baw sie sam w wymiane. kup czesc i zanies do jakiegos serwisu foto. u mnie w d70 tez sie troche wytarl ale jakos mi to nie przeszkadza. pozdrawiam
chcial bym miec takie problemy.
U mnie wszystko jest ok, ale czy ma sens wymieniac ten element?
Daj sobie spokój i rób zdjęcia. ;) (ps: mam D50 jakoś 2 lata i nic się nie wytarło)
pozdrawiam
Musisz go intensywnie używać . Najlepiej oddać do serwisu jak strasznie przeszkadza , ale czy warto? :)
puchbeary
11-03-2008, 20:46
Boże, jak ja bym chciał mieć w życiu takie problemy ze sprzętem. :? Chłopie idź robić zdjęcia a nie pierdołami się przejmujesz. Czy ty jesteś poważny? - będzie demontował kawałek aparatu bo ci się "ON" na dźwigni wytarło ? - bez tego nie będziesz wiedział jak go włączyć ?
domaluj, najlepiej takim czymś do podpisywania płyt:P
to sie tak podobnorobi jak sie aparat glaszcze zbyt mocno i czesto zamiast robic zdjecia :twisted:
no niezle jaja - widze coraz WIEKSZE problemy z tymi Nikonami...
jacek.gold
11-03-2008, 21:23
Toche zrozumienia panowie!!!
Przecież kolega pisze że rzadko go używa więc jest to pewien problem bo co będzie jak wyjmie go za za czas jakiś i nie będzie wiedział gdzie się go załącza? Hę?
Jak dla mnie to przegięcie :) ale są ludzie i ludzie
Toche zrozumienia panowie!!!
Przecież kolega pisze że rzadko go używa więc jest to pewien problem bo co będzie jak wyjmie go za za czas jakiś i nie będzie wiedział gdzie się go załącza? Hę?
to wtedy wezmie instrukcje i przeczyta, no chyba ze literki sie wyczytaly... :twisted:
miron19j
11-03-2008, 21:40
Panowie, trochę umiaru.
jednego drażni urwany znaczek od BMW a drugiego wytarty napis na aparacie.
Kolega napisał, że jest estetą i mu to przeszkadza. Przecież to jego sprawa i jego problem. Prosi o radę a otrzymuje litanię bzdurnych postów.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon8.gif)
Ja osobiście proponuję, tak jak napisał sea21, kupić gdzieś aparat na części i zanieść do jakiegoś serwisu foto.
jacek.gold
11-03-2008, 21:42
i sądzisz że dwie zatarte literki a tego warte???
ja pisałem poważnie z domalowaniem:P
miron19j
11-03-2008, 21:51
i sądzisz że dwie zatarte literki a tego warte???
moim zdaniem nie. Ale jak napisałem, to jego problem (i pieniądze
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon12.gif)).
OK przepraszam za bzdurne teksty...
moj D50 po roku i 2 miesiacach nie ma NIC wytartego :)
miron19j
11-03-2008, 22:18
OK przepraszam za bzdurne teksty...
moj D50 po roku i 2 miesiacach nie ma NIC wytartego :)
mój jest w podobnym wieku i też wszystko ma ....
oprócz pomiaru światła z manualami
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
A może by tak wygrawerować to on i off, będzie prościej i na stałe
a moze jemu sie wytarlo bo ma jakosik tak w tej torbie go wlozonego ze obciera akurat ten element
wasilewk
12-03-2008, 13:15
a moze jemu sie wytarlo bo ma jakosik tak w tej torbie go wlozonego ze obciera akurat ten element
Ja bym zrobił tak: (może jeszcze zrobię)
1. Zamówił u grawera piękne dwie literki METALOWE z jasnej stali nierdzewnej, ze szpilkami od spodu.
2. Poucinałbym szpilki na długość ok, 0,5mm.
3. Wtopiłbym na gorąco (lutownica wystarczy) te literki w odpowiednie miejsca.
Efekt i praktyczny i estetyczny: nikt takiego nie będzie miał !
Pzdr.
Ja bym zrobił tak: (może jeszcze zrobię)
1. Zamówił u grawera piękne dwie literki METALOWE z jasnej stali nierdzewnej, ze szpilkami od spodu.
2. Poucinałbym szpilki na długość ok, 0,5mm.
3. Wtopiłbym na gorąco (lutownica wystarczy) te literki w odpowiednie miejsca.
Efekt i praktyczny i estetyczny: nikt takiego nie będzie miał !
Pzdr.
nooo to bedzie dopiero "tjuning" :mrgreen:
"PIMP MY NIKON" :-D
Witka maniacy nikonów i nie tylko:-D
Mam małego pomysła !! Może jeszcze pare pomysłów i przeprowadzimy optyczny tuning D50-tki:mrgreen:
A tak seryjnie to chciałbym zobaczyć fotke z tym wytartym knyflem od 50-tki !!!
moze odrazu dokleic literki d3 zamiast d50 ;)
moj po poltora roku i 30 000 nic startego nie ma :)
za to na dekielku od 50mm starl sie napis. dziwne.
właśnie te dekielki są straszne w mojej 50/1,8 juz dawno nie ma ... i
velaskez
16-03-2008, 23:43
na moim 18-135 zaczął się ścierać...
jak się zetrze to wezmę aerograf, taśmę malarską i poprawię:)
hehehe :)
niektorzy zaklejaja tasma cale body zeby nie bylo widac co to za aparat
co wydaje mi sie bzdura bo Ci co to niby maja niewiedziec - pewnie szybciej sie polapia
ze byle zloma nikt nie bedzie zaklejal bo i po co...
a niektorzy z d50 "chca" robic D3 :]
tam tematu wznawiac nie chce , bo pytanie mam inne a niechciale mnowego watku zakladac.
od ostatniego casu mam wrazenie ze moj aparat mnie nie slucha i robi za o wiele jasniejsze zdjecia niz mi sie wydaje.
nie wiem czy to miniaturki rawa tak sie roznia od jpgow zwyklych czy co?
w kazdym badz razie czuje sie jakbym stracil nad nim kontrole,nie robi co mu kaze