Zobacz pełną wersję : Pęknięta obudowa D80
Witam!
No i stało się. Podczas ostatniej wycieczki za granicę mój D80 zleciał mi z ramienia i runął o asfalt.
Wszystko na szczęście działa jak złoto.
Ale ślad pozostał. Mianowicie wieeelkie pęknięcie między klapką ze złączami USB, DC IN i Video a przyciskami po lewej stronie LCD. I drugie, mniejsze tuż przy zaczepie paska.
I teraz moje pytanie: Nie wiecie czym można to zabezpieczyć? Jakiś klej, folia?
Aparat służył potem podczas wyjazdu jeszcze przez trzy tygodnie i nie zauważyłem, żeby rana się powiększała. Ale to nie znaczy, że powiększać się nie będzie, dlatego pytam. :-)
Pozdrawiam!
jacek.gold
11-03-2008, 12:51
Czymś zapchać warto szczelinki bo pył będzie się pchał do środka ale czymś na tyle mało inwazyjnym żeby nie skleiło obudowy z wnętrzen lub też żeby opary kleju nie narobiły środku syfu
copywriter2000
11-03-2008, 12:57
Proponuję poszukać trupa na allegro i wymienic... Swego czasu jeden z kolegów forumowych szukał lcd bo miał pękniety. Złapał namiary na kolesia co na allegro sprzedaje rozwalone nikony. A miał ich sporo:d
Współczuje…:( na pewno musisz to zabezpieczyć bo dokładnie tak jak jacek.gold napisał będzie się dostawał brud do środka. Nie wiem jak to wygląda (wklej zdjęcie) ale ja bym rozebrał aparat i na spokojnie skleił np. SUPER GLUE te pęknięcia a potem go skręcił. Na pewno nie kleił bym tego nie rozkręcając aparatu.
A co sądzicie o folii poliwęglanowej? Będzie się trzymać plaskitu z body?
cpoywriter2000: masz jakis namiar na tego kolegę?
Dodam, że aparat na gwarancji. Ale z takim pęknięciem, to mi chyba nikt gwarancji nie uzna i tak.
Ze zdjęciem pęknięcia będzie ciężko. Nie mam drugiej cyfry. A z telefonu to nic nie wychodzi.
Proponuję poszukać trupa na allegro i wymienic... Swego czasu jeden z kolegów forumowych szukał lcd bo miał pękniety. Złapał namiary na kolesia co na allegro sprzedaje rozwalone nikony. A miał ich sporo:d
Dokładnie to też nie jest głupie. Tu masz linka do tego kolesia. Myślę ze załatwił by ten element zapytaj go http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=315308337
Co do folii poliwęglanowej... to na 100% nie bedzie zdawać egzaminu.
Dzięki za konkretne odpowiedzi! :-) Na początku myślałem, żeby sprawę olać, ale ten pył to chyba rzeczywiście może być problem.
Rozkręcaliście już obudowę D80? Jakieś wskazówki?
jacek.gold
11-03-2008, 16:26
ja rozkręciłem d50 ale za 80-tke się jeszcze nie brałem i mam nadzieję że nie będę musiał :)
copywriter2000
12-03-2008, 10:33
Koledzy podali wyżej dokładnie tego faceta, którego miałem na myśli. Skontaktuj się z nim i zapytaj. Może będzie miał obudowę od D80. Daj znać potem jak się sprawy mają!
szczerze to ja bym zakleił taśmą izolacyjną i po kłopocie:P i wyglądałoby mniej zachęcająco dla złodziei :D
Taśmą izolacyjną i tak będę kleił aparat. W wakacje. Jadę do Gruzji jak dobrze pójdzie. :-)
Właśnie zabieram się za rozkręcanie, klejenie, skręcanie. Łaazaaaaa :-D
jak masz czym to zrób jakąś dokumentację:P rozkręcone puszki wyglądają całkiem fajnie xD
HA! Właśnie chciałem to zrobić. Problem w tym, że D40 moich rodziców (a co!) jest 40km stąd. Najwyżej rozkręcę jeszcze raz...
No chyba, że ktoś z Wrocławia wpadnie dzisiaj do mnie ze swoją puchą. ;-)
Jeśli aparat jest na gwarancji, to jednak odradzam rozkręcanie samodzielne. Lepiej zaklej taśmą czarną i czekaj spokojnie na koniec gwarancji.
Ja myślę, że gwarancję i tak już straciłem. Z takim pęknięciem żadna naprawa nie będzie uznana jako gwarancyjna. Miałem już podobne doświadczenia z innym sprzętem.
Obudowa się suszy... :-)
Widziałem gdzieś na aledrogo takie obudowy gumowe na właściwa obudowę... to mogło by troszeczkę... pomóc albo nawet bardo .. ale to kosztowało 200-300zł nie wiem czy się opłaca ;)
(mało zdecydowany człowiek ze mnie xD)
Dziękuję wszystkim za konkretne porady.
Obudowa sklejona. Wszystko poszło gładko. Lepiej niż się spodziewałem.
Swoją drogą patrząc na tą całą elektronikę zabezpieczoną tylko dociśniętym do siebie plastikiem widzę, że następna pucha będzie z serii Dxxx.