PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w temacie kompresji zdjęć

SebastianZ1
11-03-2008, 12:12
Witam wszystkich,

Poszukuję programu, który jest w stanie skompresować zdjęcia do stałej, z góry określonej wielkości pliku nie zmieniając jego rozmiarów. Zmienną może być paleta barw no i oczywiście rozdzielczość. Niech już sam program kombinuje jak to zrobić-ja narzucam wielkość pliku po kompresji. Nadmienię, że operacja musi być przeprowadzona seryjnie na całym katalogu zdjęć (kilkaset) i w grę nie wchodzi zabawa z poziomem kompresji i celowanie w żądany rozmiar pliku. Najlepsza byłaby jakaś sprytna wtyczka do GIMPa lub coś podobnego. Spotkał się ktoś z Forumowiczów z takim programem? Dzięki z góry.

pzdr
Seb@

Tofifik
14-03-2008, 00:34
ACDSEE zrobisz jednego sprawdzisz jak wyszedł a potem zaznaczasz wszystkie i do boju w pc formacie byla pelna wersja 5 a tak to demowki maja po 30 dni.

SebastianZ1
17-03-2008, 10:57
ACDSEE zrobisz jednego sprawdzisz jak wyszedł a potem zaznaczasz wszystkie i do boju w pc formacie byla pelna wersja 5 a tak to demowki maja po 30 dni.
Hmm..obawiam się, że ACDsee chyba nie ma możliwości dokładnego ustawienia wielkości pliku-przynajmniej w wersji 4.0 takowej nie zauważyłem. Sprawdzę jeszcze w 5.0. Jak wspomniałem, nie mogę sobie pozwolić jedynie na "oszacowanie" finalnej wielkości pliku. Musi być ona bezwzględnie znana jeszcze przed kompresją i identyczna dla wszystkich kilku tysięcy zdjęć. Pozdro

JK
17-03-2008, 11:03
Takie jaja to tylko w Erze. Nie można narzucić konkretnej wielkości pliku przed kompresją JPEGa. Można jedynie ustawić parametry jakościowe tej kompresji. Wynik zawsze jest niewiadomą, którą można oszacować jedynie w przybliżeniu. Tym bardziej w przypadku "kilku tysięcy zdjęć".

Yanluk
17-03-2008, 17:53
Takie jaja to tylko w Erze. Nie można narzucić konkretnej wielkości pliku przed kompresją JPEGa. Można jedynie ustawić parametry jakościowe tej kompresji. Wynik zawsze jest niewiadomą, którą można oszacować jedynie w przybliżeniu. Tym bardziej w przypadku "kilku tysięcy zdjęć".

EDIT: Cholera, znowu dzisiaj cos glupiego palnalem... Sorry

JK
17-03-2008, 18:01
I co, wszystkie JPEGi będą miały dokładnie taki sam rozmiar, jaki zadasz? Spróbuj w takim razie zapisać w formacie JPEG trzy różne zdjęcia (o takim samym rozmiarze w pikselach) tak, żeby pliki na dysku miały identyczną ilość bajtów (np. dokładnie 111111 bajtów), a następnie zamieść te przykładowe fotki na forum. Zobaczymy. Być może masz rację.

Yanluk
17-03-2008, 18:04
I co, wszystkie JPEGi będą miały dokładnie taki sam rozmiar, jaki zadasz? Spróbuj w takim razie zapisać w formacie JPEG trzy różne zdjęcia tak, żeby pliki na dysku miały identyczną ilość bajtów (np. dokładnie 111111 bajtów), a nastepnie zamieść na forum te przykładow fotki.

Sorry, moj blad. Post juz wyedytowany. Sam nie wiem czemu przez moment myslalem ze to mozliwe.

A co do pytania, to tak jak juz bylo powiedziane, raczej jest to nie do zrobienia.

JK
17-03-2008, 18:06
EDIT: Cholera, znowu dzisiaj cos glupiego palnalem... Sorry
Nie przejmuj się. Nie ty jeden. :wink:

kowalski
20-03-2008, 20:45
Ja bym z ciekawością poznał "wymagania biznesowe"... ;) Serio.

Witam wszystkich,

Poszukuję programu, który jest w stanie skompresować zdjęcia do stałej, z góry określonej wielkości pliku nie zmieniając jego rozmiarów. Zmienną może być paleta barw no i oczywiście rozdzielczość. Niech już sam program kombinuje jak to zrobić-ja narzucam wielkość pliku po kompresji. Nadmienię, że operacja musi być przeprowadzona seryjnie na całym katalogu zdjęć (kilkaset) i w grę nie wchodzi zabawa z poziomem kompresji i celowanie w żądany rozmiar pliku. Najlepsza byłaby jakaś sprytna wtyczka do GIMPa lub coś podobnego. Spotkał się ktoś z Forumowiczów z takim programem? Dzięki z góry.

pzdr
Seb@