Zobacz pełną wersję : nadruk na płytę - ale jak?
Witam,
chciałam przygotować projekt nadruku na płytę - czy ktoś wie może coś więcej na ten temat?
Mianowicie chodzi o to, by nadruk był precyzyjny - czy muszę przygotować projekt jako koło? a jeśli tak to jak można to zrobić w photoshpie, bądź corelu - bo kadrowanie przecież zawsze jest do czworokąta?
będę bardzo wdzięczna za wszystkie wskazówki - przeszukałam cały internet i nic
(oczywiście mam odpowiednie płyty i program dołączony do drukarki HP)
Jak masz drukarkę, która drukuje na płytach to powinno być dołączone oprogramowanie do tego celu. W takim programie wykonasz projekt nadruku. Można pisać, wstawiać zdjęcia itp. że coś będzie w kwadracie to się nie przejmuj, program to uwzględni i będzie drukował tylko na powierzchni płyty (w okręgu)
dziękuję za odpowiedź.
programik do drukowania oczywiście mam i jego obsługa jest bardzo prosta, kłopot mam niestety z tym, że podkładając tło w tym programie strasznie się to tło rozciąga, bo z jpga prostokątnego przeradza się w koło, a co z tym idzie postacie i konkretne kształty strasznie się rozciągają.
Dlatego chciałam przygotować projekt już w kształcie koła żeby tego uniknąć, ale niestety nie mam pojęcia jak to zrobić w photoshopie czy corelu.
To mnie dziwi z tym rozciąganiem. Mam drukarkę Epsona R220 z opcją drukowania płyt i z takim problemem się nie spotkałem. Posprawdzaj ustawienia programu do druku, może tu tkwi problem. Jakaś opcja ustawiania proporcji czy coś takiego ?
spróbuję, ale wydaje mi się że takie profesjonalne nadruki tworzone są najpierw w programie graficznym, a dopiero potem przenoszone do programu drukującego.
Niestety nigdzie w necie nie ma o tym mowy :(
spróbuję, ale wydaje mi się że takie profesjonalne nadruki tworzone są najpierw w programie graficznym, a dopiero potem przenoszone do programu drukującego. .........
Czego do profesjonalizmu będzie ci brakowało w programie do drukowania na płytach. Jak chcesz wydrukować na płycie zdjęcie, opracowujesz je np. w PS, eksportujesz do programu drukującego, dodajesz w nim napisy i po sprawie. Jak chcesz wstawić grafiki zamień je na bitmapy i też przejdzie. Nie bardzo rozumiem co więcej ci potrzeba. Jakość druku bardziej będzie zależała od nośnika czyli płyty (warstwy do nadruku) i drukarki niż od tego co będzie drukowane.
chodzi głównie o to 'rozciągnięcie', często drukuję płyty gdzie motywem są całe sylwetki i jeżeli podkładam pod tło jpga o rozmiarach 15x10 to po przetransportowaniu go do programu drukującego sylwetki sa nienaturalnie rozciągnięte (wydłużone) i nie wiem jak to można zmienić, dlatego myślałam o projekcie już w kształcie koła.
Taki szybki przykład przygotowania nadruku na płytę. Mimo wklejenia prostokątnego zdjęcia będzie drukowane tylko to co jest w okręgu (patrz czarne linie) z pominięciem środka.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Tak ja mam przy Epsonie. Czemu u ciebie zniekształca obraz to nie wiem.
No niestety mój program tak nie ma.
Niemniej bardzo Ci dziękuję - poradziłam sobie podkładając, tak jak radziłeś, jako tło obraz w kwadracie - wtedy proporcje są zachowane.
raz jeszcze dzięki i pozdrawiam