Zobacz pełną wersję : współpraca lamp SB z obiektywami innymi niż Nikkor
Jest to mój pierwszy post (chociaż forum czytam już jakieś 2 lata) więc witam wszystkich serdecznie,
czy ktoś miał problemy ze współpracą lamp SB-600 lub 800 w trybach TTL, TTL BL, z obiektywami innymi niż Nikkor, obecnie posiadam D70s, 18-70, SB-800 i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Ale biorąc pod uwagę zakup jasnego zoom'a: Sigmy lub Tokiny, czy mogę spodziewać się problemów typu losowe naświetlanie klatki, nieodpowiednie przekazywanie danych od obiektywu do lampy itp.?
z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam
Maciek
...czy ktoś miał problemy ze współpracą lamp SB-600 lub 800 w trybach TTL, TTL BL, z obiektywami innymi niż Nikkor, obecnie posiadam D70s, 18-70, SB-800 i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Ale biorąc pod uwagę zakup jasnego zoom'a: Sigmy lub Tokiny...
Witaj
SB800 - nie zauważyłem problemów we współpracy z Sigmami 30, 70-200 czy Tokiną 12-24 (z Tokiną minimalne doświadczenie).
puchbeary
11-03-2008, 13:45
Generalnie problemów nie ma. Czytałem o prześwietlaniu SaBin w połączeniu z Tamronem 90mm ale trudno powiedzieć czy to stały problem czy wyłącznie przypadki. Nie wiem czy w szkłach producentów niezależnych jest stosowana nomenklatura szkieł nikkorowskich więc nie wiem jaki wpływ ma na naświetlanie obecność w szkiełkach Sigmy literki "D" po zakresie przysłon. Jeśli ma to przełożenie to warto z uwagi na 3DMatrix kupować szkła z "D(istance)". Z własnych doświadczeń mogę powiedzieć że z tele Sigmy i zoomem Tokiny problemów nie ma i naświetla pięknie.
w takim razie nie jest tak źle jak myślałem, też coś mi się obiło o uszy o złej współpracy z którymś Tamronem, chyba 17-50, dzięki za info,
pozdrawiam,
Maciek
Generalnie problemów nie ma. Czytałem o prześwietlaniu SaBin w połączeniu z Tamronem 90mm ale trudno powiedzieć czy to stały problem czy wyłącznie przypadki.
Jest to problem niektórych egzemplarzy T90 oraz T17-50.
Ja doswiadczylem tego wlasnie z 17-50, ktorego miałem zamiar kupić...
Zreszta w necie jest o tym sporo, wystarczy wpisac np. "tamron 17-50 overexposure".
Problem widoczny głównie w trybie BL Sabiny, ale nie tylko...
Witek "Wisz"
13-03-2008, 19:02
Witam
Z moim T90 minimalnie przepala, ale tylko na pełnym otworze. Poza tym OK.
silver56
16-03-2008, 13:53
Witam. Jestem nowy, to mój pierwszy post.
Mam T17-50 i niestety u mnie z D300 i SB800 w TTL przepala, natomiast w trybie AA lampy naświetla poprawnie.
Nie mam żadnych problemów z SB800 i sigmami.
Czyli można z dużym prawdopodobieństwem przyjąc, że Sigma i Tokina poradzą sobie w TTL i TTL-BL? Głównie chodzi mi w sumie o Sigmę 10-20 lub Tokinę 12-24 i Sigmę 50-150 lub Tokinę 50-135. Bo o ile istnieje jeszcze Nikkor 12-24 to już odpowiednika tele po DX Nikon nie wyprodukował niestety,
pozdrawiam,
Maciek
Witam!
Te przepalenia nie mają nic wspólnego z lampą. To zła komunikacja obiektywu z body. Doświadczyłem tego z Tamronem 90mm macro. Miałem 2 egzemlarze i w obu było to samo. Zobacz mój post: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23145
ja mam takiego budzetowego tamrona 55-200 (f4-5,6)
i sabinka (800) dziala z nim bez najmniejszego problemu,
a przynajmniej poki co nie zaobserwowalem nic niepokojacego