Zobacz pełną wersję : Stałka Nikkora 35 a 50 - różnice
Witam
Być może takie pytanie już padło, ale nie daje mi spokoju ta kwestia i zapytam głównie tych co się już zdecydowali na któreś szkiełko z powyższych :D
Dlaczego kupujecie najczęściej Nikkora 50mm a nie 35mm ? Przecież 35mm po przemnożeniu przez cropa 1,5 to właśnie to jest standardowe szkło a nie 50tka ze swoimi 80mm?
Wiem że cena w przypadku 50mm to jakieś 500zł a 35mm już około 1500. Tylko tak naprawdę do czego używacie tych 50tek, skoro to już jest tylko portretowy obiektyw?
Bardziej uniwersalna jest 35tka jako standardowy obiektyw...
Nic z tego nie rozumiem, czy cena odgrywała kluczową rolę i dlatego macie te obiektywy ?
Jeśli już podacie powód, to możecie coś napisać o tych dwóch szkłach, jak z ostrością, bokehem, jaką ma skalę odwzorowania ?
Czy można jakoś taki obiektyw wykorzystać z innym poprzez pierścień odwrotnego mocownia do zdjęć makro, czy sie da, jak z jakością ?
Pozdrawiam
Moshica
Niedzwiedz
16-03-2006, 12:38
na poczatek moje szybkie porownanie
http://fotomisio.domeczek.pl/inne/35i50/test35v50.htm
ja 50 kupilem z kilku powodow :
- w canonie to najlepszesze bylo moje szklo dlatego je kupilem w nikonie, bo nie sadzilem ze 35 i 20 i 85 beda zblizone w ostrosci w canonie mialem rozurzut jednak
-nie mialem portretowego szkla ktore dawalo mi mala glebie ostrosci dlatego je kupilem i z cropem robilo jako sredni teleobiektyw
-wykorzystywalem go tylko do portretow i zwierzat i ludzi do czasu zakupu 85 teraz 50mm wymienie prawdopodobnie na micro 60mm nikkora
-jest tanie
35 kupilem jako standard i nie oddam go nikomu :) to bosko piekne szklo !
Dzięki Niedźwiedź za odzew, choć liczyłem że na większy udział forumowiczów, skoro stałki to ich ulubiony temat, szkoda że tak wyszło.... :evil:
Pozdrawiam
Moshica
moshica, AF 50/1.8 ma takie wzięcie również dlatego, że innego nowego tak jasnego i dobrego szkła za niecałe pięć stówek nie kupisz.
zotornik
17-03-2006, 17:51
Do tego co napisał Niedzwiedz dodam jeszcze, że jak masz (tak jak ja) obok cyfry, analoga to, to jest dalej 50-ka. No i oczywiście historia tego szkła robi swoje.
Ostatnio miałem pożyczoną od kolegi 50/1,8, mówię Ci jak mi jej teraz brakuje przede wszystkim tej głębi, a raczej jej braku.
Gdyby policzyć stosunek jakośc/cena, to jest to zapewne absolutny lider.
Obecnie można dostać nową 50/1,8 D za 475 zł !!! i dlatego sobię ją kupię.
Zotornik a czy ten model za 475 zł ma AF, czy trzeba ostrzyć ręcznie ?
Czy nadal przesłonę można ustawiać kółkiem w aparacie czy pierścieniem przesłony na obiektywie ?
Pozdrawiam
Moshica
ten obiektyw ma generalnie niezly rozrzut cenowy... uzywany mozna dostac za 350-400zl, nowy od 480 (na allegro) do 530-550 w sklepach internetowych. Oczywiscie pisze o wersji AF 50/1.8 D
a przeslone mozna ustawic na obiektywie (w przypadku uzywania z analogiem), a z cyfra oczywiscie kolkiem...
zotornik
17-03-2006, 21:02
Tak ma AF, a z pierścieniem to tak jak napisał thx
Dzięki Panowie za odzew, póki co szukam informacji w tym temacie, bo do zkaupu jeszcze daleko, ale nigdy nie wiadomo 8)
Czy w Waszym odczuciu warto wydać te 500zł na to szkło ? Porównując do KITa 18-70 w jakich sytuacjach widać różnice, na odbitkach (w jasności napewno), do czego używacie głównie ten obiektyw. Ja robię zdjecia typowo amatorsko dla własnej przyjemności, nawet odbitek coraz mniej. Więc dla kogo jest tak naprawdę to szkło i do jakich sytuacji z niego korzystacie ?
Aha poszukam jeszcze na Pbase przykładowych fotek, ale jak macie ciekawe linki to bardzo poproszę...
Pozdrawiam
Moshica
35 kupilem jako standard i nie oddam go nikomu :) to bosko piekne szklo !
Potwierdzam. Moja dziewczyna miala je przez pewien czas przy D50 zamiast kita, musialem sila odebrac :) Na tym szkielku sie przekonala co to jest jasnosc szkla.
Pozatym filterki 52mm sa taniutkie w porownaniu do kita 67mm, nie mowiac juz o 77mm.
No, tylko że 35mm jest znów dużo droższy niż 50mm i koło się zamyka :?
Pozdrawiam
Moshica
Niedzwiedz
18-03-2006, 08:26
moshica, najlepiej i 35 i 50 i wogole najlepiej stalki :)
MzMarcin
18-03-2006, 13:51
Niedzwiedz,
"wogole najlepiej stalki"
Hehe "w ogóle" to najlepiej 28-70/35-70 Nikiego :) a jak się nie ma kasy, albo ma się ten "komfort" i cyka się wyłącznie "nie uciekające" rzeczy to można stałki...
Co ci po jakości stałki skoro często będziesz gubił ZAJEBISTE kadry…
I proszę Niedźwiedziu :) nie polemizuj ja wiem swoje i Ty wiesz swoje hehe :)
Dobry zoom ze światłem 2.8 to podstawa… nie ma bata.