Zobacz pełną wersję : Do posiadaczy sigma 10-20
hallucinogen
10-03-2008, 21:30
Witam. Od jakiegos czasu nurtuje mnie pewna zecz z moja szeroka sigma..otoz szklo kupilem uzywane (jesalito wplywa na cos) ale zauwazylem ze na 10-12 mm w trybie AF-A nie lapie mi zadnych pol ostrosci przez co uniemozliwia pstrykniecia. czy to wada czy moze czegos nie wiem, prosze odpowiedzi w stylu "przeczytaj instrukcje" zachowac z gory dla siebie bo nie posiadam takowej.
Na sprawach technicznych znam się dość słabo, ale przeprowadziłem "test empiryczny". Podpiąłem S10-20 pod D300 i pod D40 ( nie mam już D80 ) i obiektyw ostrzył na wszystkich ogniskowych i w każdym trybie AF.
Moim zdaniem może być "coś" w obiektywie.
pozdrawiam 124miko
hallucinogen
11-03-2008, 12:00
dzieki, na taka odpowiedz liczylem .
u mnie na 10-12 mm wszystko jest ostre :-D i nie mogłem przez to zrobić sobie testu FF/BF.
ostrzy błyskawicznie i bez problemów.
Za poprzednikami, szybko, cicho, bez pomyłek.
jacoslavgth
14-03-2008, 10:19
moja tak samo, swoetnie, ale zauwazylem ze czasami przy lapaniu ostrosci, wydaje dzwięk jakby metal tarl o metal, dosc cicho ale jednak, poza tym rewelacyjna :)
Z moją też nie mam żadnych problemów, jedynie gdy brakuje światła.
jacoslavgth
14-03-2008, 14:26
Z moją też nie mam żadnych problemów, jedynie gdy brakuje światła.
to zalezy co fotografujesz, jezeli statyczne sceny, np. wnętrza, to ja robilem przy 1/5 sec. przy 10mm, z łapy, nieporuszone ujęcia, z dobrym doświetleniem :) ze 105 vr nikkora tez zjechalem do 1/5 w serii - zero poruszenia :)
też zauważyłem że sigma 10-20 trudniej łapie ostrość w ciemnych pomieszczeniach przy 10 mm
cypherdid
21-03-2008, 11:28
a u mnie szybko i zwinnie
witam
u mnie kosa przy wszystkich ogniskowych