PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] ptaki słonecznego promyka ;)

wld
10-03-2008, 21:27
nareszcie słonko w niedzielę na trochę się pojawiło. Liznęło swoimi promieniami rudzika i panią czyżową:

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

MajaS
10-03-2008, 21:36
Oj ślicznie liznęło je to słoneczko, zwłaszcza rudzika.
Masz chyba z tym słoneczkiem jakiś pakt czy coś... no nie wiem, ale dogadujecie się :)

egoiste
10-03-2008, 21:45
znakomite fotki , gdzie sie schowales ?
Rudziki ogolnie sa najmniej plochliwymi ptakami ...

wld
10-03-2008, 21:50
Rudziki ogolnie sa najmniej plochliwymi ptakami ...

też o tym czytałem ale ten rudzielec kazał długo na siebie czekać, bardzo długo. Był bardzo nieufny i niezwykle ostrożny. Teraz jest stałym bywalcem mojego leśnego karmnika, aczkolwiek do łakomczuchów nie należy. Przylatuje średnio co 1,5 - 2 godziny. Schowany jestem nieopodal ale siatka maskująca nie jest konieczna. Wystarcza naturalna osłona z pobliskich krzaczorów :)

egoiste
10-03-2008, 21:58
jesli chodzi o Rudzika sprawdzilem empirycznie
mianowicie bedac na wycieczce w Kazimierzu Dolnym stacjonowalismy w starej urokliwej chacie na wzgorzu , do miasta schodzilismy przez Jar na zboczu ktorego Rudzik wil gniazdko , zaobserwowalem ze leci dizelny malec po galazke ,nastepnie z nia wraca siada galezi drzewa ( zawsze w tym samym miejscu ) chwile kombinuje i chyca do gniazdka , no to ja pognalem po aparat i statyw , podszedlem na minimalna odleglosc ustawienia ostrosci w moim obiektywie ( 1,8 m) i czekalem cierpliwie , regularnie co pare minut meldowal sie na galezi , nawet mu nie przeszkadzalo ze prawie kilkukrotnie zsunolem sie ze zbocza razem ze sprzetem :)
niestety nie mialem tak dobrego swiatla ... http://onephoto.net/info.php3?id=269108

andre84
10-03-2008, 22:05
Waldku czyż mi się baaardzo podoba. Świetny jest...

jurek1906
10-03-2008, 22:19
moje ***** za obydwa .

tomek_d
10-03-2008, 22:22
pani czyżowa paznokci nie dopracowała do zdjęcia, dlatego wybieram rudzika :)

wld
10-03-2008, 22:31
Jurku bardzo dziękuję :)
Andrzeju wiem ;)

Pani czyżowej faktycznie zawinął się pazurek. A tak w ogóle to samiczka o wiele skromniej na zdjęciach sie prezentuje od samczyka. Sporo jej ujęć znalazło się w koszu, jakoś mi się nie podobały...

jurek1906
10-03-2008, 22:34
nie ma za co , rudy jest idealny,oczko zabija :-D.

Nostromo
11-03-2008, 01:39
Fotki jak zwykle bardzo dobre z naciskiem na 1-ke.

kemyr
11-03-2008, 02:04
te pazurki wbite w drewno na 1 :)

shaolin
11-03-2008, 02:28
Ladnie zes mazal z prawej przy rudziolu ;)

Obie na plus, ale 5* za to bym Ci nie dal ;)

Dobranoc ;)

Mata_Hari
11-03-2008, 05:26
shaolin - aleś spostrzegawczy ;) Faktycznie widać, ale jak się skupić na głównym obiekcie zdjęcia, to nie przeszkadza ;)

Nikuś
11-03-2008, 08:19
No widać stempekowanie na 1ce-masz pewno monitor przyciemniony i niezauważyłeś, bo specjalnie tak chyba nie zostawiłeś ;)

Zdjęcia świetne. "Czyżby Czyżyk" wyglada jakby zaraz miał wystrzelić :)

pozdrawiam

wld
11-03-2008, 09:13
tak, istotnie pozbyłem się odrobinki konara wchodzącego w kadr. Nie przykładam się do obróbki, bo bardzo rzadko to robię i nie jestem w tym mocny. Jeśli ujęcie jest w miarę dobre, a w kadr coś wlazło czasami staram się tego pozbyć. Jednak dla mnie najważniejszy jest sam ptak, reszta ma drugorzędne znaczenie. Trzeba przyznać, Marcinie, że jesteś jak analityk każdego milimetra kwadratowego kadru :)

shaolin
11-03-2008, 10:30
E tam zaraz analityk... juz nie robcie ze mnie jakiegos lobuza ;) ;) wiesz Waldku, ze mam po prostu oko do tego [a ja naprawde nie analizuje fot, po prostu ogladam i widze takie rzeczy czasem] ;) przez co, jak dobrze pamietasz, niektorym osobom w paru miejscach barrrrdzooo to nie pasowalo ;)

adrian
11-03-2008, 10:55
Ekstra, z naciskiem na jedynkę :)

wld
11-03-2008, 10:56
E tam zaraz analityk... juz nie robcie ze mnie jakiegos lobuza ;) ;) wiesz Waldku, ze mam po prostu oko do tego [a ja naprawde nie analizuje fot, po prostu ogladam i widze takie rzeczy czasem] ;) przez co, jak dobrze pamietasz, niektorym osobom w paru miejscach barrrrdzooo to nie pasowalo ;)

wiem, wiem :) Ale znając Twoje oko powinienem bardziej przykładać się do obróbki, bo powinienem przewidzieć, że mi to wytkniesz :) Ale dobrze, bo mobilizujesz do zachowania staranności ;)

wld
11-03-2008, 11:14
Oj ślicznie liznęło je to słoneczko, zwłaszcza rudzika.
Masz chyba z tym słoneczkiem jakiś pakt czy coś... no nie wiem, ale dogadujecie się :)

Maju chciałbym ;) No może pakt jest ale bardzo niekorzystny, ponieważ słonko pięknie świeci, kiedy siedzę w... pracy :mrgreen: Podczas podpisywania paktu z matką naturą musiałem coś przeoczyć :-D

swider
11-03-2008, 19:37
Slepko na 1 :shock: SZACUN!

tomajk
11-03-2008, 21:18
Kosisz ostro, nie ma co gadać, tylko pozazdrościć :)

Seeker
11-03-2008, 21:32
Na 1 znacznie ciekawszy kadr. Od pewnego czasu Waldku, chyba jedynie tego typu niuanse mozna na twoich zdjeciach porownywac. Reszta zazwyczaj jest dopracowana perfekcyjnie. Nie korci cie poszukiwanie jakiegos nowego kierunku...? ;)

T_P_
11-03-2008, 21:33
Ladnie zes mazal z prawej przy rudziolu ;)

Ja tam nic nie widzę :-D

T_P_

P.S. Podoba się...

zkrzysztof
11-03-2008, 21:37
rudzik świetny tylko podziwiać :)

wld
12-03-2008, 00:04
Na 1 znacznie ciekawszy kadr. Od pewnego czasu Waldku, chyba jedynie tego typu niuanse mozna na twoich zdjeciach porownywac. Reszta zazwyczaj jest dopracowana perfekcyjnie. Nie korci cie poszukiwanie jakiegos nowego kierunku...? ;)

dziękuję :) Korci, oj korci i to bardzo. Niestety jestem świadomy ułomności mojego obiektywu i za wiele się nie osiągnie. Kto wie, może nabędę w niedalekiej przyszłości lepszy obiektyw? Poza tym szalenie kocham te pierzaste drobiazgi i uważam, że ich fotografowanie jest o niebo łatwiejsze, niż np drapoli. To już wyższa szkoła jazdy. No i rzecz najważniejsza to permanentny brak czasu :(

shaolin
12-03-2008, 09:25
powinienem przewidzieć, że mi to wytkniesz :smile:

Ktos musi ;) ;) ;) ;) ;)

jchyra
14-03-2008, 03:32
perfekcyjnie wykorzystałeś promienie światła i panią czyżową :-)
i rudzika też