Zobacz pełną wersję : MB-D10 i baterie
Witam,
zamierzam kupić w nabliższym czasie D300 w zestawie MB-D10. Mam jedno pytanie, czy kupując MB-D10 dostaję w zestawie z nim dodatkową baterię, czy tylko sam grip? Pytanie proste, ale nie mogę tego znaleźć. Bo skoro tylko grip, to czy opłaca się inwestować w en-el4 czy druga en-el3 wystarczy?
Poza tym jakie są różnice w en-el3, en-el3a i inne literki:)?
jacek.gold
10-03-2008, 20:57
optymista jesteś :)
a czy kupujac aparat wraz z nim dostajesz gwarancję wykonania dobrych zdjęć? poza tym grip działa również z jedną baterią
Jeśli możesz to zdradź gdzie można kupić w zestawie z BP i za ile?
Dostajesz sam grip.
Inwestycja w EN-EL4 to nie tylko akumulator. Trzeba dokupić ładowarkę i pokrywkę. Taniej wychodzą akumulatorki AA.
Do D300 pasują tylko EN-EL3e.
ale to juz byloo... poszukaj , nie boli, byl watek o gripie o tym czy sie oplaca czy nie oplaca, itd...
ale to juz byloo... poszukaj , nie boli, byl watek o gripie o tym czy sie oplaca czy nie oplaca, itd...
to prawda, co się opłaca to było... przyznaję się bez bicia.
ale o tym czy z baterią czy bez, to na serio nie znalazłem...
Dziękuję za odpowiedzi
to prawda, co się opłaca to było... przyznaję się bez bicia.
ale o tym czy z baterią czy bez, to na serio nie znalazłem...
Jak bardzo chcesz, to możesz używać go nawet nie zamykając BP, nie mówiąc o baterii :-D
Tylko po co ;-)
kupowanie drugiej en-el3 sie nie opłaca bo nie wykorzystujesz potencjału FPS, chyba ze ci nie zalezy
kupowanie en-el4e sie nie oplaca bo kosztuje ponad 300zl i wiaze ze soba zakup ladowarki za ponad 400zl
kupienie dobrych aku do gripa sie oplaca bo otrzymujesz max FPS wysoko wydajnosc za stosunkowo niska cene, przy zakupie dobrych akku
kupowanie drugiej en-el3 sie nie opłaca
Opłaca się - z punktu widzenia zapasu prądu na długie fotografowanie.
tak ale pisałem pod kątem wykorzystania możliwości zwiększenia fps, hmm a czy 8 dobrych akku nie będzie porównywalne do en-el3?
tak ale pisałem pod kątem wykorzystania możliwości zwiększenia fps, hmm a czy 8 dobrych akku nie będzie porównywalne do en-el3?
Powiem Ci jak wywalę pierwszy komplet 8x Eneloop.
Ale coś czuje, ze dopiero za 2-3 dni bo mi dziś temat odwołali i nie mogę do dorżnąć ;-)
Ps. Przy 8xAA D300 nie robi 8fps z lampą bez FL!
Ps2. Przy En-el4a podobno robi.
Jeśli możesz to zdradź gdzie można kupić w zestawie z BP i za ile?
ponawiam pytanie
Wreszcie doczekałm się na mojego D300 wraz z MB-D10. Mam jedno pytanie, na które nie udało mi sie znaleźć odpowiedzi. Czy u was pokrętło, które służy do przykręcania gripa do body (takie duże czarne) po dokręcenie tak luźno lata w prawo i w lewo???
Tak, gdyż to pokrętło nie służy do bezpośredniego mocowania, lecz napędza śrubę mocującą poprzez przekładnię zębatą (?).
Tak, gdyż to pokrętło nie służy do bezpośredniego mocowania, lecz napędza śrubę mocującą poprzez przekładnię zębatą (?).
ok, dzięki... już się bałem, że mam coś nie tak:)
Elo,
dzisiaj odebrałem mb-d10 z baterią en-el4a... bateria naładowana, probuje ją jakoś wcisnąć do gripa... kurde nie dali mi bl-3 (przykrywka baterii). :)
cała radość znikła...
... a tak całkiem na serio to jestem przerażony obecną wagą aparatu z gripem i bateriami. postanowiłem, że od dzisiaj aparat bedzie mi nosiła żona :)
Pozdrawiam
Barti
Ps. Przy 8xAA D300 nie robi 8fps z lampą bez FL!
Ps2. Przy En-el4a podobno robi.
Podsumowując:
1. Kupno do MB-D10 EN-EL3a nie ma sensu bo jedynie przedłuża czas fotografowania ale NIE przyspiesza aparatu, pozatym wychodzi dużo drożej i mniej wydajnościowo niż kupno dobrych paluszków i nawet dobrej ładowarki.
2. Na AA aparat zwiękrza szybkość do 8kl/s przy czym szybkość ta spada do 7kl/s jak baterie są już na wyczerpaniu (łącznie z wewnętrzną) aparat waży trochę więcej ale takie są (zalety?) D300 z gripem.
3. Na EN-EL4a aparat ma 8kl/s stałęj prędkości bez znaczenia na stopień rozładowania (testowałem) ale zrezygnowałem z tej konfuguracji, aparat na AA zrobi mniejszą ilość zdjęć ale parę ładnych stówek wróciło mi do kieszeni po sprzedaży akumulatora, ładowarki i koszyka do gripu (BL-3) na nią.
GrzegorzPPP
07-05-2008, 17:38
widzieliście?
http://www.allegro.pl/item358058338_battery_pack_grip_nikon_d300_zam_mb_ d10_mbd10.html
Dzięki wymiennym przystawkom Battery Grip może być używany z różnymi modelami aparatów.
Jeden grip do wielu aparatów... multi funkcjonalność, cena i źródła zasilania robią wrażenie ale plastik, wygląd i jakość wykonania pozostawia daleko w tyle magnezowy MB-D10. Moim zdaniem D300 na zdjęciach z tym wynalazkiem wygląda jak transformers który stanął w trakcie transformacji ...jakby nie skończony.
2. Na AA aparat zwiękrza szybkość do 7,5kl/s i NIE więcej, przy czym szybkość ta spada do 7kl/s jak baterie są już na wyczerpaniu (łącznie z wewnętrzną) aparat waży trochę więcej ale takie są (zalety?) D300 z gripem.
O ile ze zmniejszaniem prędkości mogę się zgodzić (choć nie wiem, bo nigdy tak nie dorżnąłem AA, a prędko kupiłem en-en4a) to z 7.5fps przy AA nie.
Na 6 AA robi 8fps - identyczne 8fps jak na en-el4a.
Testowane i używane.
widzieliście?
http://www.allegro.pl/item358058338_battery_pack_grip_nikon_d300_zam_mb_ d10_mbd10.html
ten grip wygląda jak tani tuning wysokiej klasy samochodu.
moim zdaniem dramat!!!
Pozdrawiam
Barti
Na 6 AA robi 8fps - identyczne 8fps jak na en-el4a.
Hmmm, sprawdziłem z manualem, masz rację... Jakoś mi się zdawało, że max to 7,5 już to poprawiłem.
Jakich używasz akumulatorów? Ja mam Camelion AlwaysReady 2100mAh (odpowiednik Sanyo eneelop) i max wyciągają właśnie 7,5fps
Dobra mam :) ...już myślałem, że moje Cameliony nie są tak dobre jak inne.
Strona 77 instrukcji obsługi do D300, apropo AA:
...Jeśli w menu fotografowania (str. 98 ) dla opcji Automatyczny wybór ISO zostało wybrane ustawienie [Włączony], maksymalna szybkość rejestrowania zdjęć w trybie Seryjne szybkie wynosi 7,5kl/s.
Oraz na tej samej stronie dotyczące AA:
Szybkość fotofrafoania spada w niższych temperaturach lub gdy akululatory są w znacznym stopniu wyczerpane.
A myślałem, że ten nikon mniej już niczym nie zaskoczy... człowiek całe życie się uczy.
Strona 77 instrukcji obsługi do D300, apropo AA:
To dobrze ze jesteś taki dokładny i napisałeś czemu tak się dzieje :-)
Aczkolwiek wyciąganie takich smaczków trochę nie ma sensu, bo ktoś zaraz powie, że jego D300 wyciąga tylko 2.5fps, a to że ustawił 14 bit dopiero później wspomni ;-)
ile kosztuje ładowarka do enel4a? bo sam aku to z tego co się orientuje koszt około 450 ziko. Znając polskie realia to aku enel4a z ladowarka do niego wyjdzie drugie tyle co grip?
EDIT: wogole gdzie mozna taka ladowarke dostac?
http://www.ceneo.pl/97257 - MH-21 i MH-22.
ile kosztuje ładowarka do enel4a? bo sam aku to z tego co się orientuje koszt około 450 ziko. Znając polskie realia to aku enel4a z ladowarka do niego wyjdzie drugie tyle co grip?
ta jest tańsza ale trudno dostepna
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1606
tu jest droższa
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1687
Oraz na tej samej stronie dotyczące AA:
Cytat:
Szybkość fotofrafoania spada w niższych temperaturach lub gdy akululatory są w znacznym stopniu wyczerpane.
i tu jest problem dotyczący nie tylko prędkości, bo zróbcie sobie choćby parugodzinny spacer w górach i nawet nie musi być mrozu ale tak koło zera i sprawdzcie nie tylko szybkość ale ile fot jesteście w stanie wyrobić.
Podczas zeszłorocznego zlotu w Axalp witter miał przepał podobny, do D200 wsadził koszyk z baterjami które przed wyjściem w góry były naładowane, potem około czterech godzinach marszu przy temperaturze około 0, przychodzi co do fot, nadlatują samoloty i walnął serie tylko 12 klatek z czego zaledwie połowa się zdołoała na karcie zapisać bo mu AA zdechły choć były nadałowane na max. Więc jak komuś zależy na niezawodności, foci w trudniejszych warunkch i nie zawsze ma blisko do prądu to jednak polecam enel4a
heh parodia. Znów nikon mnie zawiódł. Czyli żeby mieć 2kl/s więcej trzeba dokupić raz że gripa a dwa że wydać drugie tyle co grip [ponad 800 ziko] na baterię z ładowarką x.X
Gdzieś na youtube widziałem solucję jak bez gripa odpalić w D300 8kl/s. Zaraz poszukam i podrzucę. Jak oni nam tak to my im wała! :D
heh parodia. Znów nikon mnie zawiódł. Czyli żeby mieć 2kl/s więcej trzeba dokupić raz że gripa a dwa że wydać drugie tyle co grip [ponad 800 ziko] na baterię z ładowarką x.X
Masz wybór - nie musisz kupować.
Poza tym nikt Cię nie zmusi do en-el4a - możesz używać 6xAA - wielokrotnie taniej.
Gdzieś na youtube widziałem solucję jak bez gripa odpalić w D300 8kl/s. Zaraz poszukam i podrzucę. Jak oni nam tak to my im wała! :D
Eee, ten trick dotyczy tylko bracketingu z flashem i jest trochę kombinowany.
No ale jeśli robisz bez flasha, to może Ci sie nada.
Masz wybór - nie musisz kupować.
Poza tym nikt Cię nie zmusi do en-el4a - możesz używać 6xAA - wielokrotnie taniej.
Jasne że nie muszę ale imho to takie chamskie dodawanie "pseudo gratisów". W reklamie piszą że aparat robi do 8kl/s a dopiero później okazuje się że musisz zainwestować 2000pln więcej żeby mieć te 8 klatek. Mi to osobiście nie potrzebne więc jak coś to poratuje się paluchami [gripa tak czy siak kupuje] ale to taka trochę brzydka polityka.
Jasne że nie muszę ale imho to takie chamskie dodawanie "pseudo gratisów". W reklamie piszą że aparat robi do 8kl/s a dopiero później okazuje się że musisz zainwestować 2000pln więcej żeby mieć te 8 klatek.
Ja Cię chyba nie rozumiem.
Grip kosztuje 2000pln?
Czy może 6x AA kosztuje 2000pln?
Kupujesz D300, kupujesz grip, koszyk na 6x AA masz w zestawie. Ładujesz, wsadzasz w koszyka i masz 8fps.
Grip to ~900pln, 6xAA to załóżmy 60pln, ale raczej wszyscy mają.
Nikt nie zmusza do kupna en-el4 i ładowarek, lepiej - tak naprawdę ich posiadanie niewiele daje, bo raptem wskaźnik naładowania w procentach i ilości zrobionych klatek.
, koszyk na 6x AA masz w zestawie. ....., 6xAA to załóżmy 60pln,
Nikt nie zmusza do kupna en-el4 i ładowarek, lepiej - tak naprawdę ich posiadanie niewiele daje, bo raptem wskaźnik naładowania w procentach i ilości zrobionych klatek.
Tak dla ścisłości do D300 koszyk jest nie na 6xAA tylko na 8xAA
co do reszty to dla jednego niewiele daje a dla kogoś innego daje dużo, ja się zdecydowałem na en-el4a + ładowarka mimo ze mie to bolało po kieszeni bo zarówno mnie jak i znajomych AA przy niskich temperaturach nieraz już zawoidły, ale jak ktos na dór wychodzi tylko kiedy cieplutko albo foci w pomieszzceniach to wtedy faktycznie AA w zupełnosci starczą.
Inna sprawa że jak się jest dłuzej w terenie to mając enela4 to o prąd się nie martwisz a wzamian tego brać tak ze trzy zmiany paluchów co daje 24 sztuki to już też tak fajnie nie jest zwłaszcza jak trzeba potem to szybko naładować
Tak dla ścisłości do D300 koszyk jest nie na 6xAA tylko na 8xAA
O, przepraszam, przedtem miałem D200 ;-)
Inna sprawa że jak się jest dłuzej w terenie to mając enela4 to o prąd się nie martwisz a wzamian tego brać tak ze trzy zmiany paluchów co daje 24 sztuki to już też tak fajnie nie jest zwłaszcza jak trzeba potem to szybko naładować
No pytanie jak szybko jesteś w stanie wystrzelać 8x AA. Jeśli 3 komplety to może być problem, ale jeśli robisz tyle zdjęć to już chyba tą kasę na en-el4 odżałować można.
chodzi o to że mogli chociaż zrobić D300 na enel4a. Chodzi o to że żeby nei bawić się w paluchy i inne duperele trzeba mieć dwa różne aku, jak ktoś chce mieć zapasowe to 2x po 2 różne aku, do tego dwie ładowarki itp. To duże utrudnienie brać ze sobą na każdy wyjazd dwie różne ładowarki itp.
Mogli to bez problemu uprościć albo zrobić gripa na 2x takie aku jak w body. Tak samo konstrukcja gripa - żeby wyciągnąć baterię z body trzeba odkręcić grip - totalny idiotyzm. Denerwuje mnie to że kupując profesjonalną [w końcu D300 to zaraz po D3 najwyższy model nikona] puchę muszę się martwić o takie bzdety.
Mogli to bez problemu uprościć albo zrobić gripa na 2x takie aku jak w body. Tak samo konstrukcja gripa - żeby wyciągnąć baterię z body trzeba odkręcić grip - totalny idiotyzm. Denerwuje mnie to że kupując profesjonalną [w końcu D300 to zaraz po D3 najwyższy model nikona] puchę muszę się martwić o takie bzdety.
I z tym się zgodze, totalna beznadzieja, w aparacie tej ceny nie powinno być takich kombinacji, odkręcanie gripa w potrzebie wymiany baterii jest bez sensu.
Z drugiej strony nie wiem co jest takiego zajefajnego w EN-EL4a że kosztuje ~400PLN obawiam się, że 50% ceny płaci się za sam fakt, że to Nikon, 15% za to, że masz D3/300 (stać Cię na aparat to z założenia producentów na baterię z ceną z kosmosu też) a 35% za sam koszt produkcji baterii. Z ceną ładowarki jest podobnie, nie ma w niej NIC z punktu elektroniki czy obudowy co by kosztem produkcji przekroczyło 40zł netto.
Dlatego zrezygnowałem z 4a i przerzuciłem się na AA, do kieszeni mi wróciło parę ładnych stówek. Na biegunie północnym będe miał tylko te 6fps ale w zdecydownej więkrzości sytuacji w jakich fotografuje będzie jednak te 8fps wyciągnięte z AA, a ładwarkę na paluchy i tak musze nosić bo w lampie wszyscy mamy ten sam typ baterii.
I z tym się zgodze, totalna beznadzieja, w aparacie tej ceny nie powinno być takich kombinacji, odkręcanie gripa w potrzebie wymiany baterii jest bez sensu.
Trochę tak ale... Używasz tego aku w aparacie?
Ja mam włożony, raz go naładowałem i tyle. Sam sie powoli rozładowuje, ja go nie używam. Nie wiem czy w ogóle nie wyjmę, żeby całość ważyła mniej.
Ja już wiem, ze na wyjazd ładowarki do niego nie wezmę - bo po co?
W sumie, żadko się go wyjmuje ale jednak zdaża się...
Mimo ustawionej opcji "Use MB-D10 battery first" procenty na nim spadają ...wolno ale jednak od czasu do czasu wypadało by go podładować.
W sumie, żadko się go wyjmuje ale jednak zdaża się...
Mimo ustawionej opcji "Use MB-D10 battery first" procenty na nim spadają ...wolno ale jednak od czasu do czasu wypadało by go podładować.
A niech spadają - jak dojdzie do zera, to wyjmę i podładuję ;-)
W sumie dla mnie to też nie duży problem z 8 paluchami bo tak czy siak je nosze do lampy [3 komplety], ale tu chodzi o sam fakt że przy takiej puszce oczekuje się pewnych standardów. Nie mówię o wbudowanym gripie bo to od dawien dawna atut modeli jednocyfrowych ale imho to w D200 było to o niebo lepiej rozwiązane.