Zobacz pełną wersję : D300 rozne naswietlenia w serii
Witam ,
dzis przy zabawie wysokimi ISO i zdjeciami w serii zauwazylem dziwna rzecz , mianowicie roznice w naswietleniach zdjec , lub WB , mimo ze wszysto bylo ustawione w Manualu , znaczy sie te same czasy , przyslony , balans bieli w Kelvinach na stala wartosc , a co druga klatka jest jakby ciemniejsza ... czyzby migawka nie trzymala czasow ?
czy moglibyscie sprawdzic u siebie jak to wyglada , ( paratmetry obiektyw 85 1,8 , 1/1600 f 3,2 , ISO 1600 , 5000 kelvinow , warunki oswietleniowe stale ) ...PZdr
oczywiscie , bez , zreszta nie sadza aby z lampa pstryknal 6 na sec
A oświetlenie pomieszczenia było żarowe czy jarzeniowe? Słyszałem o takim efekcie kiedy oświetlenie było jarzeniowe.
Witam ,
dzis przy zabawie wysokimi ISO i zdjeciami w serii zauwazylem dziwna rzecz , mianowicie roznice w naswietleniach zdjec , lub WB , mimo ze wszysto bylo ustawione w Manualu , znaczy sie te same czasy , przyslony , balans bieli w Kelvinach na stala wartosc , a co druga klatka jest jakby ciemniejsza ... czyzby migawka nie trzymala czasow ?
czy moglibyscie sprawdzic u siebie jak to wyglada , ( paratmetry obiektyw 85 1,8 , 1/1600 f 3,2 , ISO 1600 , 5000 kelvinow , warunki oswietleniowe stale ) ...PZdr
Wszystko na M i rozbieżności ??
nie możliwe
wrzucam napredce przygotowany test
http://img217.imageshack.us/img217/911/porownaniemp5.jpg tu trzy w serii , duze , wiec nie wrzucalem
tu szesc w serii :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img229.imageshack.us/img229/7900/porownanie1ja9.jpg)
oswietlenie bylo mieszane , z tylu naturalne z dworu , nad kubkiem lampka z zarowka , przy suficie dwie jarzeniowki ,
jutro sprawdze tylko w dziennym , rzeczywiscie jarzeniowki migotaja ,byc moze przy krotkich czasach moze byc taki efekt
Rafał_Sz
10-03-2008, 22:25
Obstawiam świetlówki. To przecież prawie jak stroboskop. Ludzkie oko tego nie jest w stanie zarejestrować, w przeciwieństwie do matrycy.
Zobacz jeszcze na innym obiektywie, bo może szwankować domykanie przysłony, albo zrób na pełnej dziurze
jutro sie pobawie ale chyba rowniez obstawiam jarzeniowki
tzn mam taka nadzieje
oczywiscie , bez , zreszta nie sadza aby z lampa pstryknal 6 na sec
Pstryknie i 8 z FL.
Bez FL 8fps pstryka podobno z en-el4a/en-el4 ale nie dane mi sie było jeszcze o tym przekonać bo nigdzie nie mogę kupić tego cholernego denka BL-3...
bosch_1980
11-03-2008, 08:01
Witam
Kiedyś zrobiłem kilka zdjęć lampki, a raczej żarówki. Pomiar światła na żarówkę, priorytet przysłony, blokada ekspozycji, statyw i mimo to zauważyłem, że zdjęcia się różniły, mimo że czas naświetlania dokładnie ten sam jak i reszta parametrów. Później zrobiłem to samo z D40 i nie było żadnych różnic. Proponuję sprawdzić to mierząc na źródło światła (niekoniecznie bardzo mocne) wówczas bardzo łatwo zauważyć różnice (ukazuje się odpowiednio albo tylko mały element powierzchni żarówki bądź trochę większy). Zaznaczam, że nie pamiętam jaki był ustawiony balans bieli jak również sprawdzałem tylko z Nikkor 18-70 DX.
Bardzo ciekawi mnie czy Twój aparat ma ten sam trend co mój.
Pozdrawiam Michał
... veni vidi vici , uff , aparat jest OK
sprawdzilem dzis jeszcze raz , z tym , ze bez mieszania swiatlami , zastane ale w cieniu ...
wszystkie naswietlenia sa takie same , jednak jarzeniowki wprowadzily mnie w blad ... :)
pzdr
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img388.imageshack.us/img388/4634/test3ht3.jpg)
Robin102 widzę, że denerwują cię testy "na sucho". Może w Twoim przypadku są one bezcelowe, ale niektórzy robią je naprawdę dlatego, że potrzebują. Oczekują niezawodności i powtarzalności oraz zrozumienia co jest nie tak, jeśli coś gdzieś widza dziwnego. To tak jak z tymi żółtymi plamkami. Czasem widać, czasem nie. Ale jak masz świadomość, że na przykład mogą wystąpić w takich, a takich warunkach, to tych parametrów będziesz unikał w krytycznych sytuacjach. Puszki nie są idealne, każda czasem się słabiej sprawuje, ale żeby to "czasem" namierzyc, potrzebne są testy. Lepiej wykryć backfocus w testach po zakupie nowej puszki, niż już na sesji czy podczas reportażu.
Robin ja nie testowalem , po prostu bedac u kumpla , zrobilem mu fotke , a ze aparat byl na seryjnych pociagnalem seria , przegladajac na ekraniku patrze a co druga fotka jest inna przy tych samych ustawieniach ( lecialo jakos bardziej w czerwony na twarzy - tak mi sie wydawoalo ) , mysle sobie WB mam na A , to pewnie zmienial sobie temperature , ustawilem w manualu pociagnalem seria i to samo ....
zaczalem sie wiec bawic w test poniewaz balem sie ze przy jakims zleceniu bede musial kombinowac z kolorystyka lub naswietleniem .... ot tak bylo i juz , nie jestem z tych co sobie wymyslaja sami problemy
egoiste zauważyłem to samo podczas robienia szybkich serii na meczu koszykówki w kiepsko oświetlonej hali przy wysokim iso - tam światła mieszane z 90% przewagą jarzeniowych.
Pstryknie i 8 z FL.
Bez FL 8fps pstryka podobno z en-el4a/en-el4 ale nie dane mi sie było jeszcze o tym przekonać bo nigdzie nie mogę kupić tego cholernego denka BL-3...
probowales z bateriami w koszyczku ?? bo z bateriami tez sie uzyskuje 8fps wiec lampe moglbys przetestowac...
btw ja tez nie moge dostac bl-3.. plus mh-21..
;]
probowales z bateriami w koszyczku ?? bo z bateriami tez sie uzyskuje 8fps wiec lampe moglbys przetestowac...
Od kupna lecę na 8xAA, ale jak mowię - robi ~6fps z lampa. Z FL robi 8 - co w sumie nie jest dziwne - lampa może tak szybko, jak ja puszka wyzwala.
btw ja tez nie moge dostac bl-3.. plus mh-21..
Mh-21/22 to pół biedy, ale te denka...
Za to z ciekawości powiem, ze denko do D3 jest inne niz to do D300 :>
Ostatnio bawiąc sie en-el4a musiałem ja dopychać palcem, bo denka nie pasowały ;-)