Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tania dobra lustrzanka na prezent. Pomocy...

MzMarcin
15-03-2006, 23:52
Jak w temacie...
Poznałem FANTASTYCZNĄ dziewczynę która robi tak cudne, fajne fotki analogową małpką że szok...
Chciałbym dać jej na prezent jakieś starsze manualne lustro...
Co można kupić starszego fajnego?, niedrogiego? najlepiej nie rzucającego się w oczy Nikona...
Jakiś taki tani dobry zestawik body+50ątka jest mi potrzebne...

Kurde dziewczyna ma tak duży talent i pasję do fotografowania że chyba oddam jej moją 50-ątkę AF i jakieś body AF z allegro może f70?? Ale to duże rzucające się w oczy kurdeeeeeee mam dylemat… bo zenita mogę jej dac w każdej chwili ale nie chcę jej męczyć tym szajsem…
Hmmmmmmm
Albo Pentax me super+50ątką ale chciałbym żeby lampeczkę jakąś „byle była” do tego miała…
Ehhh ;)

akustyk
16-03-2006, 00:09
Minolta Dynax 5. malutkie to, ale wypakowane mozliwosciami.

Vadim
16-03-2006, 00:20
Naprawdę jest taka fantastyczna? Jeśli tak jest, to chyba zasługuje na coś lepszego niż zenit. Mam FE zalegające na półce, bo korzystam tylko z F3, wystawiłem na sprzedaż w zestawie z micro-nikkorem 55/2.8, ale mogę odsprzedać samo body. Pozdrawiam.

ALF
16-03-2006, 00:26
z manuali to może FG...da się kupić za 300-350 - to typowo kobiecy aparat i nie bedzie wielkiej różnicy wagowej od małpki :P
z AFów to tradycyjnie polecam F70...kupisz w dobrym stanie, a nawet w idealnym za ok 400-450zł - zdaje się, że spinner chciał sprzedać :D

Spinner
16-03-2006, 00:37
Mam pieknego F70 jakbys chcial... a jesli Pentax (tania, dobra optyka) to mam Super A i do tego takze mam SMC-A 35-70/4 (bdb szklo) - jakby co wal na priva...

Pzdr
Spinner

ALF
16-03-2006, 00:42
a nie mówiłem?...znaczy się mam jeszcze niezłą pamięć :D

stempien
16-03-2006, 01:05
Canon EOS 1000 - minus to plastikowy bagnet i cala reszta. Ale migawka trzepie i jest bardzo lekki i poreczny. Poza tym pokretlo z programami tematycznymi -> http://allegro.pl/item92413054_eos_1000_f_tanio.html

Canon EOS 650 - dobry podstawowy model. Cena w granicach 200zł. W miare solidne wykonanie. Tak samo jak EOS 1000 jest bardzo poreczny ->
http://allegro.pl/item91616311_canon_eos_650_solidne_body_za_male_pi eniadze_.html

krzysio
16-03-2006, 18:15
ja moge ci sprzedac eos 1000fn 28-105 usm lub 35-80 usm

Karl Johansson
16-03-2006, 18:31
Ja proponuję Zenita 122 z Helioskiem 58mm.Bardzo dobry zestawik,przynajmniej na początek "zabawy" z lustrami.Gdyby nie to,że mi go ukradli rok temu,to do dziś bym się nim bawił:)

A taki zestawik za 50pln można na allegro kupić w b.dobrym stanie...
Pozdrawiam:)

Spinner
16-03-2006, 18:51
Ja proponuję Zenita 122 z Helioskiem 58mm.Bardzo

Dla dziewczyny :?: :shock: Chyba za kare :mrgreen:
Pzdr
Spinner

bradley
16-03-2006, 19:15
Tylko jej Nikona nie kupuj!!!!!. Jescze trafi na to forum i jak bedzie miec pecha to zapyta o to co juz było. Zgniją dziewczyne i jeszcze wpadnie w kompleksy. Jak bedzie miec szczescie i jej nie "dopadną" to po kilku miesiacach zamiast focic, bedzie sie ekscytowac różnymi bandngami, backfocusami, czy rozwodzic nt. wyższości stałek nad zoomami. Po co jej to?!
Szkoda talentu!!!. Niech pstryka tym, co ma. :lol: :lol: :lol:
Oczywiście żartowałem.

Smurf
16-03-2006, 20:25
Dla FANTASTYCZNEJ dziewczyny wybór analogowej lustrzanki wydaje się jeden - Nikon F6 + AF-S 28-70/2,8D IF ED+ VR 70-200/2,8G IF-ED . Nie bądź skąpcem.:D

Robert S.
16-03-2006, 20:50
Wg mnie najrozsądniej Pentaxa, a co do lampki, na razie poradzi sobie bez ;)

sinner
16-03-2006, 21:33
normalnie F601 i starczy (chyba że starczy Ci na F801)

Karl Johansson
16-03-2006, 21:58
Ja proponuję Zenita 122 z Helioskiem 58mm.Bardzo

Dla dziewczyny :?: :shock: Chyba za kare :mrgreen:

Nie bardzo rozumiem?Co w tym złego?Ja dziewczyną nie jestem,ale sporo "zenitowych" dziewcząt znam i sobie sprzęcik chwalą...

Czornyj
16-03-2006, 22:28
Ja uważam, że koniecznie Nikon - żeby potem od ciebie obiektywy pożyczała ;) Ideałem estetycznym pod kobiecą rączkę jest FM/FE - malusi, lekuchny, przeelegancki, a z pragmatycznego punktu widzenia - nie do zajechania czy rozd...cenia, nie wspominając o popsuciu przez niewprawną obsługę. Z wiarygodnych źródeł wiem, że wiele fotograficzek o wszechświatowej sławie tłukło foty FM-iakami :!:

Vadim
16-03-2006, 22:37
Czornyj ma niezaprzeczalnie racę. Tylko Nikon i koniecznie FE. Tanio sprzedam, bo to dla fantastycznej dziewczyny... :D

Spinner
16-03-2006, 22:43
Ideałem estetycznym pod kobiecą rączkę jest FM/FE - malusi, lekuchny,

Heh :mrgreen: Widac, ze Pentaksa niedoceniaja ludzie w Polsce - stawiam na MXa, MESuper lub SuperA lub Olympusa OM2n... 8) To sa dopiero piekne i malusie aparaty... :mrgreen: :twisted:

Poczytaj o nich (o serii M np): http://www.pentax.osw.pl/historia/historia.html lub tutaj: http://www.ompl.org/

Pzdr
Spinner

Czornyj
16-03-2006, 22:46
Ideałem estetycznym pod kobiecą rączkę jest FM/FE - malusi, lekuchny,

Heh :mrgreen: Widac, ze Pentaksa niedoceniaja ludzie w Polsce - stawiam na MXa, MESuper lub SuperA lub Olympusa OM2n... 8) To sa dopiero piekne i malusie aparaty... :mrgreen: :twisted:

Poczytaj o nich (o serii M np): http://www.pentax.osw.pl/historia/historia.html lub tutaj: http://www.ompl.org/

Pzdr
Spinner
Ależ doceniają, doceniają, tylko nie doczytałeś pierwszej części mojej wypowiedzi :mrgreen:
A uważam, że śliczności, lekkości i maleńkości FM/FE-ki naprawdę wiele zarzucić nie można! Wytłukłem parę kilometrów slajdu tym maleństwem i wiem co mówię...

Vadim
16-03-2006, 22:55
Ja Spinner protestuję!!! To jest forum Nikona!!! A ponadto, to, co w całej sprawie jest najistotniejsze, to niezaprzeczalna prawda, że ten związek trzeba łączyć a nie dzielić. Twoja propozycja zakupu dla fantastycznej dziewczyny sprzętu z innej bajki mogłoby doprowadzić do zakończenia tej znajomości... :) Działasz z niskich pobudek, bo chcesz koniecznie coś sprzedać. Ps. Sprzedam Nikona FE...

MzMarcin
16-03-2006, 23:38
Czornyj, Spinner, Vadim,
Ehh Macie rację niestety... :)

Tak się składa że jakiś tydzień temu z okładem kupiłem FM... Bardzo ładny stan kupiłem bo myślałem że będę tym trzaskał B&W, bo do szewskiej pasji doprowadzało mnie zmienianie filmu brrrrrrrrrrr.
Okazało się że słowa Spinnera były słowami proroczymi(a dokładnie twoja opinia). Jestem lewooczny i FM pracuje mi się kompletnie niewygodnie… kompletnie wizjerek jest do pupy bo nic w nim nie widzę… serio… cholender patrzę w F80 a tam jak wół wszystko widać co mi potrzeba czyli czas, przysłona… a tutaj wyraźnie widzę tylko klin a przysłona i czas brrrr po prostu otwór wizjera jest za mały bo sama jasność i kontrast jest 10x lepsza niż braciszku AF… i ogólnie bardzoooo przyzwyczaiłem się do wygody dobrego AF. Lampki, pomiary na zawołanie itd… a tu kłuje mnie w gałe…
Ale ogólnie jako FM to mniam mniam ależ fajny mechaniczny staruszek…

Ehhh ale chciałem postawić na półeczkę i niech stoi…
Dam więc Fm-kę do wygrawerowania(fajny napisie strzelę hihi) w przyszłym miesiącu kupię najwyżej 50-ątkę jakąś tanią E i dziewczyna będzie miała cud miód palce lizać…

Wybaczcie więc że nie odpisze wam wszystkim na meile z propozycjami kupna bo dostałem ich UH UH :) (forum czuwa hihi).

Spinner
17-03-2006, 00:13
Eeee... no i spoko - jak Ci zbywa FMka to kobitce daj - myslalem, ze chcesz koniecznie cos kupic - a w P. mialaby tania optyke... no i malusie i piekniusie sa - Czornyj :mrgreen:

Aaaa... daj potem koniecznie znac jak zareagowala i jak jej idzie focenie SLRem... :lol:

Pzdr
Spinner

Vadim
17-03-2006, 01:02
Taki problem nie istnieje w F3, ale teraz najważniejsze, co by Wam sie dobrze fociło, to i może z tego jakas foteczka bedzie. Pozdrawiam.

gALL
17-03-2006, 09:18
Jak chcesz wyrzucic FM to z checia przygarne.Tez jestem lewooczny i uzywam FE2 ... mnie to nie przeszkadza, przyzwyczajenie robi swoje. Ostatnio zmacalem dosc dokladnie FM3a ... nie zamienie FE2 na FM3a ... bez sensu.

Podawac ceny tego co wyprzedajecie ... moze sobie cos dorzuce do stadka ... jakas mila FE albo F3 ;).

Vadim
17-03-2006, 10:04
FE - 400 pln (do negocjacji, możliwa zamiana na jakieś manualne szkiełko, może być z moją dopłatą itp., sprzedaję bo naprawdę szkoda, żeby się na półce marnował).

Nikonek
17-03-2006, 17:06
Wszyscy mącą :wink: (proponuja coraz to nowe aparaty) no to ja zamące jeszczc bardziej. Moja propozycja to Canon A-1, zobaczcie za ile poszedl ostatnio na allegro:
http://www.allegro.pl/item92023234_canon_a1_body_.html
Do tego 1.4/50 SSC za ok. 180zl i za niecale 370zl mamy kultowy komplecik. I co Wy na to ?

Acha, i jeszce jedno. Dlaczego nie Zenit 122. Owszem to aparat, ktory ma swietny obiektyw, bo jest kopia niemieckiego Biotara 2/58. W 1925r firma Ernst Leitz Wetzlar rozpoczela seryja produkcje Leici. Miala ona czasy o zakresie 1/20 do 1/500. Zenit 122 w XXI w ma czasy 1/30 do 1/500, czyli gorsze. Czy mam dodac cos jeszcze ? 8)

Czornyj
17-03-2006, 18:31
Wszyscy mącą :wink: (proponuja coraz to nowe aparaty) no to ja zamące jeszczc bardziej. Moja propozycja to Canon A-1, zobaczcie za ile poszedl ostatnio na allegro:
http://www.allegro.pl/item92023234_canon_a1_body_.html
Do tego 1.4/50 SSC za ok. 180zl i za niecale 370zl mamy kultowy komplecik. I co Wy na to ?

Acha, i jeszce jedno. Dlaczego nie Zenit 122. Owszem to aparat, ktory ma swietny obiektyw, bo jest kopia niemieckiego Biotara 2/58. W 1925r firma Ernst Leitz Wetzlar rozpoczela seryja produkcje Leici. Miala ona czasy o zakresie 1/20 do 1/500. Zenit 122 w XXI w ma czasy 1/30 do 1/500, czyli gorsze. Czy mam dodac cos jeszcze ? 8)
Już po zawodach. Dziewczę uległo zFeMinizowaniu, za sprawą FM-ki, co ją był MzMarcin zawczasu zanabył.
Ku ogólnemu ukontentowaniu frakcji upatrywującej w "Kobietach Z FM-kami" estetycznego konsonansu.

JK
18-03-2006, 11:22
A mnie dręczy tylko jedno proste pytanie. Dlaczego wszyscy chcecie się pozbyć tych swoich super aparacików i sprzedać je koledze MzMarcinowi :?: :D

MzMarcin
18-03-2006, 13:35
JK,
"A mnie dręczy tylko jedno proste pytanie. Dlaczego wszyscy chcecie się pozbyć tych swoich super aparacików i sprzedać je koledze MzMarcinowi "
Hehe a żebyś widział jaki najazd Canonów miałem hihi aż się zdziwiłem że "nasi polityczni przyjaciele" czuwają hihi :]

Vadim
18-03-2006, 16:01
JK, odpowiedź jest prosta: wszyscy jesteśmy bardzo życzliwi i zależy nam na tym, aby ta znajomość trwała jak najdłużej. To była nasza spontaniczna reakcja na słowa, które napisał MzMarcin:

"Chciałbym dać jej na prezent jakieś starsze manualne lustro...
Co można kupić starszego fajnego?, niedrogiego? najlepiej nie rzucającego się w oczy Nikona...
Jakiś taki tani dobry zestawik body+50ątka jest mi potrzebne...". :D

MzMarcin
18-03-2006, 17:36
Nie, nie absolutnie ja bardzo jestem wdzięczny każdej osobie za odzew w tym temacie.
Pozdrawiam wszystkich którzy chcieli pomóc.

Gall86
19-03-2006, 13:44
ja tam sie nie znam, ale wg mnie kazdy swoja przygode z lustrami powinien zaczynac od zenitow. Sa bardzo tanie, solidne, dostep do bardzo tanich szkiel na allegro. Jak kogos bardziej to wciaga to sprzedaje zenita z niewielka strata, o ile w ogole i moze zakupic juz cos nowszego, lepszego.

gALL
20-03-2006, 14:35
ja tam sie nie znam, ale wg mnie kazdy swoja przygode z lustrami powinien zaczynac od zenitow. Sa bardzo tanie, solidne, dostep do bardzo tanich szkiel na allegro. Jak kogos bardziej to wciaga to sprzedaje zenita z niewielka strata, o ile w ogole i moze zakupic juz cos nowszego, lepszego.

Zenit to najwieksza pomylka w jaka mozna sie wpakowac. Kupic nieuszkodzonego to prawie loteria, za te same pieniadze mozna miec Praktice, albo nawet Fujice z M42 albo Ricoha z bagnetem Pentaxa. Szkla ruskie wcale nie sa takieg dobre, to jeszcze wieksza loteria niz sam Zenit.

Dajcie spokoj z ta zenitologia ... sam go mialem (a ze 4 rozne modele) i uwazam, ze to byl stracony okres. Ogladam negatywy i kazda klatka inaczej nawietlona.

Czornyj
20-03-2006, 14:44
A ja uważam, że każdy powinien zaczynać od F6. Take badziewne ruskie wynalazki, z którymi trzeba walczyć o każdą fotkę mogą tylko zniechęcić. Aparat ma robić zdjęcia a nie zawadzać w tej czynności.

Ogólnie tendencję że "powinno się zaczynać od najtańszego" uważam za durną. Zwykle najtańsze badziestwo do niczego się nie nadaje i o ironio - trzeba sporych umiejętności aby sobie z nim poradzić.

A już zupełnie nie rozumiem dlaczego - jeśli istnieje inna możliwość - ktoś ma się z dziadostwem mordować. Za karę? Z masochizmu? Aby zdobyć wiedzę, jak to myśmy się kiedyś z tym usrojstwem mordowali? Ma sobie mordęgą na lepszy sprzęt "zasłużyć"? Brednie.

Vadim
20-03-2006, 16:44
Ot, Czornyj trafił w sedno. Po co się mają męczyć? Ja robię analogowym manualem, bo bardzo to lubię, ale to wcale nie oznacza, że każdy początkujacy też tak musi, zwłaszcza że dla niego to byłaby masakra. W tym wszystkim ważna jest satysfakcja z tego co się robi, a nie ulga, że jakoś się udało. I jestem przekonany, że taki żółtodziób zarażony bakcylem foto, po jakimś czasie sam z siebie zechce wziąść do ręki manuala i spróbować. I to będzie jego świadomy wybór, a nie przymus.

Nikonek
21-03-2006, 19:13
Absolutnie zgadzam sie z kolegami: Vadim, Czornyj i gALL. Moze tylko gALL troche niedocenia ruskich szkiel, ale to inna sprawa.
Ogolnie rzecz biorac ZENIT TO ZAKAŻENIE. Rwie film, ma ciemna natowke, czasy o zgrozo, powtorze jeszcze raz, bo chyba nie wszyscy czytali: "W 1925r firma Ernst Leitz Wetzlar rozpoczela seryjna produkcje Leici. Miala ona czasy o zakresie 1/20 do 1/500. Zenit w XXI w ma czasy 1/30 do 1/500, czyli gorsze." W latach 30-tych Leica dodala opóźniacz, dzieki czemu uzyskala dodatkowo czasy 1s - 1/20 w mod. Leica III i zaraz potem 1/1000 w mod Leica IIIa. I jak wyglada teraz Zenit ? (Tylko Zenit 19, z tych popularniejszych, mial jakies ludzkie czasy, ale jest niezmiernie rzadko spotykany). Bardzo podobalo mi sie stwierdzenie przeczytane na tym forum. Z ZENITEM TRZEBA WALCZYC O ZDJECIE. Po co ? Obecnie cena manuali jest tak zastraszajaco niska, ze spokojnie mozna sobie kupic super sprzecik za rownowartosc kilku rolek filmu z wywolaniem i odbitkami. Niech bedzie to Nikon FM, Canon AE-1, Pentax ME Super czy Yashica FR I, ale tym da sie nauczyc robic zdjecia, a nie zniechecic do fotografii.

Gall86
21-03-2006, 19:43
ja jednak mialem zenita 12xp a do fotografi w zadnym razie sie nie zniechecilem, a teraz bardziej chce sie w nia zaglebiac. no ale kazdy ma swoje zdanie :)

ALF
21-03-2006, 20:48
miałem zenita E oraz zenita TTL - z obu byłem bardzo zadowolony, nie zaobserwowałem braku powtarzalności pomiaru światła w TTLce

sinner
21-03-2006, 21:24
prawda jest taka jak zwykle gdy wracam po paru głębszych - gdyby nie Zenith to szkoda gadać w dawnych latach :roll:

gALL
22-03-2006, 00:21
Akurat radzieckich szkiel mialem worek i jakos nie palam do nich miloscia, szczegolnie do Heliosa 44M-x (mialem wersje 3, 4, 5 i 6) ... tanie ale zeby piac iz genialne ... to tak sobie, lepiej za podobnie pieniadze kupic cos z DDR.

misiek502
22-03-2006, 01:16
Ot, Czornyj trafił w sedno. Po co się mają męczyć? Ja robię analogowym manualem, bo bardzo to lubię, ale to wcale nie oznacza, że każdy początkujacy też tak musi, zwłaszcza że dla niego to byłaby masakra. W tym wszystkim ważna jest satysfakcja z tego co się robi, a nie ulga, że jakoś się udało. I jestem przekonany, że taki żółtodziób zarażony bakcylem foto, po jakimś czasie sam z siebie zechce wziąść do ręki manuala i spróbować. I to będzie jego świadomy wybór, a nie przymus.

no właśnie jak wpadłem na pomysł 4 lata temu kupię sobie lustrzanke zastanwialem sie sytem i takie rozne podczas rozmowy w jednym ze sklepów zapytałem moze zakupie zenita bedzie taniej sie naucze, a facet po co? to tak jakby uzywac do kopania rowu łopaty zamiast koparki - miał na mysli lustrzanke, wybrałem koparke - Nikon F65, zarazilem sie wiec kupiłem szkiełko, nastepne szkiełko, zmieniłem body, szkiełko , teraz znowu zmieniam body, chce zmienic szkiełko :D
cóż też bym chciał potrzymać w ręce manuala, strzęlić kilka rolek - poczuć tem zapach starości legendy, ale to nieprzymus a droga od drugiej strony mogła wygladać zupełnie inaczej....

Pozdrm
Paweł

fridrih
30-03-2006, 10:19
z malych nikonow ale bardzo solidnych i posiadajacych wszystko co potrzeba ja polecam f801 lub f801s, sam takowego posiadam i jestem zadowolony

szymony
30-03-2006, 12:26
z malych nikonow ale bardzo solidnych i posiadajacych wszystko co potrzeba ja polecam f801 lub f801s, sam takowego posiadam i jestem zadowolony

W którym miejscu on jest mały ??

fotooko
30-03-2006, 17:13
jak kochasz to kup d2hs nikon :lol:

fridrih
02-04-2006, 16:03
no moze przesadzilem taki maly to on nie jest, ale trzeba przyznac ze zgrabny z niego sprzecik w porownaniu np. do F90

Karl Johansson
02-04-2006, 16:38
Ej no,nie wieszajcie psów na zenitach! miałem 122,zadowolony byłem,za każdym razem,gdy z nim wychodziłem gdzieś banana miałem od ucha do ucha.zdjęcia robił dobrej jakości(o jakiejkolwiek ich wartości mówić nie można,bo to stare są dzieje i w temacie fotografii ledwie raczkowałem.dalej zresztą raczkuję...ale już minimalnie szybciej).
Może nie jest to najlepszy z dostępnych aparatów,ale na takie zrypki,jakie Wy mu serwujecie,chyba nie zasłużył...