PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [dbe] Prokom - Anwil

adamturek
10-03-2008, 13:27
Hit kolejki. Warto było jechać te 500 km w obie strony. Piękny mecz i na dodatek Anwil WYGRAŁ !!!! jeeeeeeeee :D

Zdjątek duuuuużo, mam więcej ale już nie wiem normalnie co wybrać. :D
Po sugestii Stig'a połowa wywalona :D

Mam więcej ale już chyba styka :D. Dla kibiców zabrakło miejsca :D

EDIT - brak zdjęć na jakimś dziwnym serwerze.

adamturek
10-03-2008, 13:29
A bym zapomniał. Oto poniżej motyw jaki mam w D80 przy zdjęciach seryjnych. Dwa pierwsze zdjęcia. Totalny manual. Zero auto. Światło bez zmian, jak to w hali :).

Czy to jest normalne ??!!??

kobyll
10-03-2008, 13:40
Nie no przegiąłeś z ilością zdjęć zdecydowanie :mrgreen: Masz kilka naprawde za...tych kadrów, które giną niestety w tym tłumie. Za dużo zdjęć bez piłki i za dużo laseczek.

adamturek
10-03-2008, 13:47
Wiem wiem, ale normalnie nie wiedziałem już co wrzucić. Starałem się jakoś wypośrodkować i wszystkiego po trochu i chyba przedobrzyłem. :(

stig
10-03-2008, 15:02
A bym zapomniał. Oto poniżej motyw jaki mam w D80 przy zdjęciach seryjnych. Dwa pierwsze zdjęcia. Totalny manual. Zero auto. Światło bez zmian, jak to w hali :).

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/03/a260d2a0-1.jpg
źródło (http://www.mynetimages.com/a260d2a0.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/03/5803e325-1.jpg
źródło (http://www.mynetimages.com/5803e325.jpg)

Czy to jest normalne ??!!??Hmmm... Sprawdz to w jeszcze innych warunkach. Ale ja bym obstawial albo jakis blysk lampy fotografa (ktory gdzies z boku "zasabotowal") albo lampe z hali, ktora akurat w tym momencie mocniej wypalila (lub w ogole sie zapalila).

Co do samych zdjec. No -- sporo tego. Mogles sobie darowac na pewno; 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 19, 20, 21, 28 i 30. Zostaloby 15 calkiem fajnych zdjec.

adamturek
10-03-2008, 15:09
Niemożliwe :) To akurat jeden przykład z wielu. Proszę następny. Fleszy żadnych nie było. Na ostatnim meczu we Włocławku też to zauważyłem.

Trevor
10-03-2008, 15:12

Czy to jest normalne ??!!??

Prąd zmienny?

stig
10-03-2008, 15:13
Niemożliwe :) To akurat jeden przykład z wielu. Proszę następny. Fleszy żadnych nie było. Na ostatnim meczu we Włocławku też to zauważyłem.Hmmm... Tu juz roznica jest znacznie mniejsza. Wyglada jakby migawka nie trzymala zalozonego czasu.

Trevor
10-03-2008, 15:15
A jaka była ta migawka konkretnie?

adamturek
10-03-2008, 15:24
1/400

Ale jak patrze swoim troszkę ułomnym okiem :D to raczej nie jest problem z naświetleniem tylko kolorami. Mimo że balans był na "pre" to chyba głupiał trochę. Porobiłem teraz serie i jest ok. Może przy halogenach ta mi aparat wariuje.

Trevor
10-03-2008, 15:36
No mi to wygląda na ekspozycję.

Ale naprawdę powód może być prozaiczny, już wymieniany, czyli prąd zmienny.
Żarówka rozjaśnia się i przygasa zgodnie z sinusoidą prądu więc przy takim czasie jak masz pecha i trafisz w okolice górki lub dołka tej sinusoidy, to możesz mieć zdjęcie lekko bardziej naświetlone, niż gdy trafisz na moment kiedy sinusoida ma wartość 0. W jakim stopniu to jeszcze zależy od rodzaju lampy, ale przy moim gnieździe rodzinnym jest taka latarnia, że jak machniesz ręką, to widać normalnie stadia pośrenie jak przy stroboskopie:)

To światło nie jest stałe, stałe to ma np. samochód albo latarka, albo słońce. sprawdź za dnia czy masz takie cuda, jak nie to bym się o migawkę nie martwił.

Zaznaczam że z fizyką czy tam elektryką już od dawna nie mam za dużo wspólnego, ale wydaje mi się że mogę mieć rację.

P.S. zdjęcie z dzieckiem opierającym się o barierkę jest super

adamturek
10-03-2008, 15:41
Pewnie masz racje. :)

Część zdjątek wyrzuciłem. Zbyt duże przegięcie :D

wojteh
10-03-2008, 23:35
sam nie wiem - wg mnie coś nie tak z ostrością albo nie wyrabiał się AF - jaki obiektyw???- sam nie wiem nie pamiętam zbyt jak miałem d80, a patrze po swoich zdjęciach to było zupełnie inaczej i w dodatku inaczej obrabiane niż obecnie (inne oprogramowanie) - nie mniej jednak fajne akcje musiałby być :) - no i podobno najlepsze tancerki maja - zawodowe ... ech fajnie być bogatym klubem ...

adamturek
11-03-2008, 10:30
sam nie wiem - wg mnie coś nie tak z ostrością albo nie wyrabiał się AF - jaki obiektyw???- sam nie wiem nie pamiętam zbyt jak miałem d80, a patrze po swoich zdjęciach to było zupełnie inaczej i w dodatku inaczej obrabiane niż obecnie (inne oprogramowanie) - nie mniej jednak fajne akcje musiałby być :) - no i podobno najlepsze tancerki maja - zawodowe ... ech fajnie być bogatym klubem ...

Sądze, że z złapaniem ostrości jest wszystko ok, tylko z migawką oscylowałem między 1/320 a 1/400 i ruch zawodników nie jest dobrze zamrożony. (zbyt szybka akcja). Obiektyw sigma 70-200 2.8 wersja druga.

wojteh
11-03-2008, 20:26
ta sigma ma HSM??? na początku sezonu testowałem 50-150 hsm - fany obiektyw i jak da mnie super zakres - teraz mam 18-50 hsm i 80-200 af-s miód malina ...

adamturek
12-03-2008, 09:06
ta sigma ma HSM??? na początku sezonu testowałem 50-150 hsm - fany obiektyw i jak da mnie super zakres - teraz mam 18-50 hsm i 80-200 af-s miód malina ...

Ma silniczek. Działa bomba. Od 70 do 140 ostrość porównywalna do stałek, dopiero przy 200 troszke jakość się pogarsza, ale tak samo jest w przypadku Nikkora 80-200 ED (chyba takie ma literki :D ). Miałem na wydanie max 3500 i wygrała sigma bo ma własnie HSM. Szybkość focusa w porównaniu z w/w nikkorem jest bardzo ale to bardzo zauważalna. Przed zakupem miałem oba obiektywy w domu (pożyczone :D ) i na spokojnie je sprawdzałem.

Żadnych BF/FF nie ma. Sprawdzałem w plenerze i w domu (bateryjki i kartki :D )

prz3mo
13-03-2008, 15:59
Ma silniczek. Działa bomba. Od 70 do 140 ostrość porównywalna do stałek, dopiero przy 200 troszke jakość się pogarsza, ale tak samo jest w przypadku Nikkora 80-200 ED (chyba takie ma literki :D ). Miałem na wydanie max 3500 i wygrała sigma bo ma własnie HSM. Szybkość focusa w porównaniu z w/w nikkorem jest bardzo ale to bardzo zauważalna. Przed zakupem miałem oba obiektywy w domu (pożyczone :D ) i na spokojnie je sprawdzałem.

Żadnych BF/FF nie ma. Sprawdzałem w plenerze i w domu (bateryjki i kartki :D )

To widze przeszlismy taka samą droge :) Bo ja tez wybieralem miedzy N80-200 ED D, a Sigmą i wybrałem tą ostatnią :)
Z moich obserwacji jest świetnie do ok. 160mm, potem rzeczywiscie spadek i na 200mm wypadałoby przymknąć, ale i tak jest lepiej w mojej ocenie niz w Nikkorze (bo ja na 200mm w N80-200 miałem masakryczne mydło, ale to juz raczej znany problem tej wersji szkła).