Zobacz pełną wersję : auto focus
auto fokus działa tylko do około 1,5m.
przy większych odległościach nie można wogóle zrobić zdjęcia, w żadnym trybie.
co może być tego przyczyna?
Posiadam NIkona D40, nówka dopiero kupiony, obiektyw KITT 18-55
copywriter2000
10-03-2008, 12:23
A lustra w środku czyste? A może paproch na soczewce obiektywu? W jakim trybie robisz?
wszystko czyste, na początku działało super
aparat ma tydzień
zgłupiał teraz
nie wiem co robić
zdjęcia można robić tylko przy manualnych ustawieniach ostrośći
vasper31
10-03-2008, 12:31
może masz przestawiony przesuwak na obiektywie ... ?? m/a ?? hmmm... ??
copywriter2000
10-03-2008, 12:45
Podepnij inne szkło - wycieczka do Fotojoker i bezczelnie poproś o jakieś szkiełko, że niby chcesz kupić, ale musisz przetestować. Jeśli z kolejnym objawy są takie same, to może warto przeczyścić tak jak wcześniej wspomniałem puchę:D
Zapewniam, że wszystko jest czyste, a ustwienia zarówno na obiektywie jak i w aparacie na ,,A"
Jak już pisałem aparat ma dosłownie tydzień.
Do serwisu jednak kawał drogi :-(
Tylko w pozycji ,,M" można robić
obiektyw Ci sie posypal.. podobno czesto wlasnie wystepuje taka awaria z 18-55 sam mam jednego takiego na polce :)
jeśli tak się stało to mam nadzieję, że podlega to gwarancji
obiektyw też ma tydzień
kerry123
10-03-2008, 13:39
spokojnie, wymienia ci go jak cos jest nie tak :)
TeamHANS
20-03-2008, 13:26
I jak tam sprawa wygląda? Wymienili go? Wszystko już jest ok!
Wszystko masz czyste, ale lusterko AF sprawdzales? To te mniejsze pod spodem i otwiera sie, kiedy glowne jest opuszczone. Poza tym na czujniku AF wystarczy na prawde bardzo maly paproch. Warto sie upewnic, zanim zaczniesz gdzies jezdzic/wysylac/wymieniac.
Ale co z tym ma wspólnego czystość układów optycznych AF-a? Chyba jak by tu był zonk, to fiksował by w całym zakresie, to co do 1,5m jest czysty, a dalej nie?
Ostawiam na "pokickane" szkło. Nie kręci z jakiś powodów dalej, czujki wykazują że ostrości brak i nie można wyzwolić migawki.