Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Zielonooka
autograf
09-03-2008, 23:59
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Wszystkie Wasze uwagi wzialem gleboko do serca. Ocencie sami!
1
2
Bonusik dla Witka
Potraktujcie to bardziej jako bekstejdż ;)
heartbeats
10-03-2008, 00:03
Niedoświetlone !
Obcięta końcówka ucha. Nienaturalne skręcenie oczu.
No i na cóż ta ramka?
kadr troszke w prawo , wzrok na wprost , i kurde znow cos z kolorami nie tak... albo ja mam paranoje kolejna :D
autograf
10-03-2008, 00:05
Fuck! Widzisz nie zwrocilem uwagi na ramke!
Ze swiatlem to ja juz glupi jestem...
A mi sie oczka podobaja ;)
autograf
10-03-2008, 00:06
i kurde znow cos z kolorami nie tak... albo ja mam paranoje kolejna :D
chyba ja wyrzuce przez okno swojego laptoka..
margaretka
10-03-2008, 00:07
Ja tak jak moja poprzedniczka uważam, że światło zdecydowanie na minus. Poza tym, mimo że nie jestem zwolenniczką mocnego PSucia zdjęć tutaj przydałoby się chociaż leciutkie wygładzenie cery. Zdecydowanie poprawiłoby to odbiór zdjęcia. A ramka....do poprawki.
E tam , zbyt drastycznie :) Moze ja mam cos nie halo u siebie :) I stane sie sprawca twoich nieszczesc :)
heartbeats
10-03-2008, 00:09
A tam od razu wyrzucać.. spokojnie, przeciez to ma być miłe spędzanie wolnego czasu, relaks i hobby :mrgreen:
margaretka
10-03-2008, 00:10
Przecież nie od razu Rzym zbudowano...trzeba próbować, próbować, próbować
autograf
10-03-2008, 00:10
Zaraz dorzuce dwojeczke, moze Wam bardziej przypadnie do gustu;)
EDIT:
heartbeats dostalas moje PM?
david555
10-03-2008, 00:12
A tak z ciekawości, to co to za notebook?;)
autograf
10-03-2008, 00:14
A tak z ciekawości, to co to za notebook?;)
Siemka david, dawno Cie "u mnie nie bylo" :P
Pavilion dv1000
Co z ta 2 bo nie wiem czy isc spac ? :D
Witek "Wisz"
10-03-2008, 00:21
Ja tam wciąż nie wierzę w ciekłe kryształy. Nie ma to jak stary, dobry CRT. Chyba naprawdę jestem starej daty...:mrgreen:
A co do zdjęcia to coraz lepiej. Daj trochę więcej światła, bo słabo widać te ślicze oczka...:-D
Pozdrawiam
autograf
10-03-2008, 00:22
Juz wklejam dwojeczke
Witek "Wisz"
10-03-2008, 00:26
W dwójce ja widziałbym pionowy kadr. I dlaczego wciąż ucieka Ci gdzieś ostrość?
margaretka
10-03-2008, 00:31
2 lepsza niż 1, ale tak jak Witek, nie widzę gdzie jest ostrość?
Troche z lewej jakosc nawala. i przycial bym ten maciupki skrawek prawego ramienia modelki.
autograf
10-03-2008, 00:45
Tak malo uwag co do 2? JUPI ;)
Witek "Wisz"
10-03-2008, 00:53
Uwag nie ma dużo, bo nareszcie dałeś fajne światło i dobre kolory. Jeśli to zdjęcie jest kadrowane, to postaraj się wykadrować jeszcze raz, bo takie cięcie czoła jest dość niekorzystne. I bardzo pilnuj ostrości.
Pozdrawiam
autograf
10-03-2008, 00:56
No dzieki Witek, w takim ukladzie za jakies 2000 opublikowanych (na lamach forum) zdjec powinno byc juz praktycznie bez uwag ;)
A tytul i modelka w pewnym sensie pod Ciebie pstrykane/pisane ;)
ceekay78
10-03-2008, 00:59
Moim zdaniem i 1 i 2 niedoświetlone, na 2 ostrość uciekła, pozatym lekko pod brodą zrobiło się zielono (prawdopodobnie od tej zielonej bluzki), po lewej stronie cos strasznie szumi :(:(
A dziewczyna ma takie ciekawe zielone oczy.
Kadry ciekawe!
Polsar74
10-03-2008, 01:01
Niedoświetlone !
Obcięta końcówka ucha. Nienaturalne skręcenie oczu.
No i na cóż ta ramka?
ale koleżanka "czepialska" jest !
mnie się akurat te fotki podobają - są jednymi z lepszych w dosyć krótkiej ale za to jakże bużliwej historii
"pstrykactwa" kolegi autograf'a
tylko tak dalej DŚ
pzdrw
Paweł
Witek "Wisz"
10-03-2008, 01:06
No dzieki Witek, w takim ukladzie za jakies 2000 opublikowanych (na lamach forum) zdjec powinno byc juz praktycznie bez uwag ;)
A tytul i modelka w pewnym sensie pod Ciebie pstrykane/pisane ;)
A Ty wiesz, ile ja zdjęć już zrobiłem??? I cały czas są jakieś uwagi. I dalej twierdzę, że jeszcze prawie nic nie umiem...:mrgreen:
I dzięki za dedykację:mrgreen:
autograf
10-03-2008, 01:09
Dzieki POLSAR za dobre slowo!
OT Lapiesz sie na studio w SKU? Aśka sie zgodzila, i moze jeszcze Daria bedzie. Pjetja tez bedzie "z kims".
Wstepnie sobota nastepna.
Witek, dla Ciebie niebawem bonus ;)
Witek "Wisz"
10-03-2008, 01:13
Nie mogiem się doczekać:mrgreen::twisted:
autograf
10-03-2008, 01:17
Nie mogiem się doczekać:mrgreen::twisted:
Daj mi kwadrans, dwa...
EDIT: mówisz, masz! ;)
autograf - litości. Trochę samokrytyki. Wrzucaj choć zdjęcia z ostrością na oczach. Nie idź na ilość opublikowanych zdjęć, ale na ich jakość.
autograf
10-03-2008, 01:29
Mowiles zeby nie walic postow, nie wale. Teraz mowisz o ostrosci. Mowie, ok. Tylko ciekaw jestem co bedzie next. Ale ok, dostosuje sie.
Jak zwykle...
EDIT: Jacku, co do ostrosci - w pierwszej chwili pomyslalem ze szkielko ma jakies bf/ff. Ale robilem dwoma szkielka 50 oraz kitem.
Nie chce nawet myslec ze mam cos w puszce..
Witek "Wisz"
10-03-2008, 01:31
Dzięki!!! Rzeczywiście, duuużo zielonego:mrgreen: A z taką modelką to możesz cuda robić. Mówię oczywiście o zdjęciach, świntuchu:twisted::mrgreen:
PS A z tą ostrością to Jacek_Z ma niestety rację - to podstawa w portrecie. Jak myślisz - dlaczego Ci to za każdym razem piszemy:)
Pozdrawiam
Modelkę również;) A może przede wszystkim he he he;)
autograf
10-03-2008, 01:35
Pozdrawiam
Modelkę również;) A może przede wszystkim he he he;)
I kto tu swintuszy!? ;)
Mowiles zeby nie walic postow, nie wale. Teraz mowisz o ostrosci. Mowie, ok. Tylko ciekaw jestem co bedzie next. Ale ok, dostosuje sie.
Jak zwykle...
EDIT: Jacku, co do ostrosci - w pierwszej chwili pomyslalem ze szkielko ma jakies bf/ff. Ale robilem dwoma szkielka 50 oraz kitem.
Nie chce nawet myslec ze mam cos w puszce..
doklejaj tu jak chcesz kolejne podobne, z tej sesji. Ale jeśli sam widzisz w nich sporo wad - to lepiej nie, bo ci bardziej obeznani wytkną ci jeszcze 3x tyle wad, o których nie wiedziałeś.
ostrość można sobie ocenić samemu (co innego kompozycja itd), sprzęt nie ma nic do tego. Mozna zrobic nieostre zdjęcia najlepszym sprzetem - mam trochę przykładów sp.. zdjęć D3 i 85/1.4.
W końcu ważne jest to co widzisz na monitorze.
EDIT
na 2 i na wstawionym teraz 3 - ostość jest sporo, sporo za. Widzisz to?
zobacz na 3 jak wyglądają oczy, a jak szwy nici na spodniach. Jest róznica w ostrości?
autograf
10-03-2008, 01:41
Tak jeszcze teraz przegladam foty, i sie zastanawiam czy faktycznie nie mam tego ustrojstwa w korpusie... :(
Tak jeszcze teraz przegladam foty, i sie zastanawiam czy faktycznie nie mam tego ustrojstwa w korpusie... :(
ale zdjęcia na forum nie wysyłasz z korpusu, tylko z komputera i widzisz to wcześniej na swoim dużym monitorze? Na 3 to jest ewidentne.
Za to na 1 masz ostrość na "pierwszym" oku, więc nie zawsze ustawiane jest za.
Zwracaj uwagę na to.
autograf
10-03-2008, 01:47
Bonus to spontan, nie do oceniania, a co do mojej wypowiedzi to nie chcialem byc uszczypliwy, tylko POWAZNIE sie zastanawiam czy nie mam bf/ff w body. Teraz mi to przyszlo do glowy, jak po wielu watkach i ocenach wielu mi na to zwraca uwage. Zaniepokoilem sie..
sprawdź. Ale to może być kwestia "samokontroli", stylu pracy przy fotografowaniu. Są rózne podejścia. Jedni pracują tylko na centralnym i przekadrowują, inni na bocznych, inni nie patrzą w ogóle co i jak, nastawiają AF na wielopolowy, jeszcze inni robią na manualu. Tego wielopolowego oczywiście nie polecam. A reszta zalezy od umiejętności.
autograf
10-03-2008, 01:56
Kurde na jedynce na pewno walilem prawym AF na przyslonie 1.8. Wiec wychodzi na to ze jest ok. Wszystko robie w manualu.
Dzieki za uwagi i do zobaczenia/uslyszenia na kolejnych ostrych strzalach, czekam na Twoje "niesurowe" komentarze ;)
ED:
Walilem na TRYB WYBORU POLA AF: DAYNAMICZNE. Robic na pojedyncze pole?
Kurde na jedynce na pewno walilem prawym AF na przyslonie 1.8. Wiec wychodzi na to ze jest ok. Wszystko robie w manualu.
Dzieki za uwagi i do zobaczenia/uslyszenia na kolejnych ostrych strzalach, czekam na Twoje "niesurowe" komentarze ;)
ED:
Walilem na TRYB WYBORU POLA AF: DAYNAMICZNE. Robic na pojedyncze pole?
Ja to mam wrazenie ze robiles na AF-C pomijajac inne aspekty tych zdjec.
czyli uzywałeś trybu AF odpowiedniego dla robienia sportu, a nie portretów.
ustaw pojedyńczy punkt AF i autofokus na S - czyli priorytet złapania ostrości.
czyli uzywałeś trybu AF odpowiedniego dla robienia sportu, a nie portretów.
ustaw pojedyńczy punkt AF i autofokus na S - czyli priorytet złapania ostrości.
ja sie zastanawiam - Autograf nie mozna najpierw poczytac ? - w instrukcji do D80 nie ma opisu jaki tryb AF do czego? - w instrukcji D50 wszystko jest opisane pomimo ze aparat skromniejszy.
PS. Jacek Z zacytowalem twoj post przez pomylke :)
heartbeats
10-03-2008, 10:11
Zaraz dorzuce dwojeczke, moze Wam bardziej przypadnie do gustu;)
EDIT:
heartbeats dostalas moje PM?
Tak tak, wczoraj jak kładłam się spać się ogarnęłam, że coś przyszło ;)
Dzisiaj Ci odpiszę.
ale koleżanka "czepialska" jest !
mnie się akurat te fotki podobają - są jednymi z lepszych w dosyć krótkiej ale za to jakże bużliwej historii
"pstrykactwa" kolegi autograf'a
tylko tak dalej DŚ
pzdrw
Paweł
Mnie nigdy po główce nie głaskali i chyba dobze na tym wyszłam ;)
autograf, co do dwóch pozostałych zdjec - ostrość poszła hohohooo..
masz tencencję do kadrowania samej głosy, a może spróbuj kadrować trochę niżej? Sama nie wiem. Oglądasz zdjęcia na forum ? Na jakichś ortalach fotograficznych?
Mnie kiedyś bardzo dużo to dawało, takie podpatrywanie, zresztą teraz też można co nieco podpatrzeć ;)
autograf
10-03-2008, 12:18
Chlopaki umiem odroznic AF-C od AF-S.
Mialem ustawione w trybie Wyboru pola ostrosci: dryb dynamiczny, nie auto, ale tez nie pojedyncze pole. To bewnie tego wina.
Koniec OT.
1- cera i czerwone oko nie do zakceptowania
2- sympatyczna poza i mina ale szkoda że nie ma wiecej wlosów