Zobacz pełną wersję : Plamy
baron162
09-03-2008, 23:25
Panowie i Panie coz to jest te trzy wyrazne plamy na przykladowy zdjeciu,filtr UV przetarty ,obiektyw takze...glebiej nie siegam :???: Na fotkach glownie po zachodzie slonca (nizsza temperatura pracy) pojawiaja sie w tym samym miejscu...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img201.imageshack.us/img201/7122/dsc0105hw0.jpg)
jacek.gold
09-03-2008, 23:27
the syfos na matrycos :)
Sponsorem dzisiejszego wieczora jest wyraz "gruszka" :D
http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=gruszka&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&do=dosearch&quicksearch=1&title=
baron162
09-03-2008, 23:31
No nie wierze aparat mam od 5 moze dni...szklo sciagane 2 razy.
jacek.gold
09-03-2008, 23:31
gruchos ist the best :)
czas zakończyć picie na dziś :)
No nie wierze aparat mam od 5 moze dni...szklo sciagane 2 razy.
Jak nie wierzysz to nie wierz. To już twój problem. :p
baron162
09-03-2008, 23:33
hmm karta gwarancyjna jeszcze nie jest podbita z "czytaniem" obiektywu tez byl problem nie pozostaje nic innego jak domagac sie nowego sprzetu...
hmm karta gwarancyjna jeszcze nie jest podbita z "czytaniem" obiektywu tez byl problem nie pozostaje nic innego jak domagac sie nowego sprzetu...
I pewnie aparat kupiony w MM. :D LOL
Idź wymień. :twisted: Rekordzista już 6x zmieniał.
A, test "dekielka" był robiony?
baron162
09-03-2008, 23:36
haha nie MM, w lider rynku EURO...mam nadzieje ze skoncze na 3 :-))
jacek.gold
09-03-2008, 23:38
a co da wymiana???
przecież za chwilą będzie to samo
do salonu oddasz samochód bo się zakurzył? GRUCHA!
baron162
09-03-2008, 23:41
Nie,nie raczej niecelna metafora,skoro producent czy tez posrednik daje Ci mozliwosci "odnowienia" produktu to dlaczegoz nie skorzystac z tego. :-)
Nie,nie raczej niecelna metafora,skoro producent czy tez posrednik daje Ci mozliwosci "odnowienia" produktu to dlaczegoz nie skorzystac z tego. :-)
Bo w czasie jak będziesz wymieniać body nie lepiej iść robić zdjęcia? I jak bym miał sklep to bym Ci nie wymienił tylko psikną gruchą :p
baron162
09-03-2008, 23:47
Swintuch jestes z ta grucha,a w czasie jak bede wymianial sprzet to bede czytal dziela np Ansel'a Adams'a.Milej nocy. :-P
Bartek - NinoVeron
11-03-2008, 02:13
sa dwa wyjscia:
- albo oddasz aparat do autoryzowanego serwisu (czyli bezpośrednio do Nikon Polska) i zapłacisz koszty wysyłki kurierem do nich/od nich - ok.100 zl plus za czyszczenie jeszcze 150 zl
- albo sam wyczyścisz matryce. Można to zrobić gruchą czyli przedmuchasz paproch w inne miejsce albo użyjesz czegoś w stylu Green Cleana
ja od ponad roku używam tego: http://www.foto7.com.pl/green-clean/green-clean.htm
fakt - kosztuje sporo (tyle co jedno odesłanie do autoryzowanego serwisu).
Ja robie b. dużo zdjęć i b. czesto zmieniam obiektywy i to spowodowało, że już musiałem tego używać kilkadziesiąt razy i jestem z tego zadowolony
koszty wysyłki kurierem do nich/od nich - ok.100 zl plus za czyszczenie jeszcze 150 zl
Skąd taka cena? Niedawno było 80 zł za czyszczenie w serwisie???
Kuba Borysko
11-03-2008, 09:44
Serwis w Krakowie na Czapskich, zdecydowanie taniej i szybciej. Co prawda nie autoryzowany, ale solidny, o czym już tu niejednokrotnie pisano.
Michal_C
11-03-2008, 09:44
baron162 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=16099) wyślij jak najszybciej aparat do serwisu. Zapłacisz za przesyłkę ale NIE za czyszczenie bo w okresie 2 tygodni od zakupu Nikon robi to za free.
Potwierdzam to co napisał bartos - greenclean (powietrze; szpatułki nie) jest b.dobre i ładnie czyści matrycę i środek aparatu z pyłków. Wymaga jednak cierpliwości i czystego pomieszczenia.
pozdr
baron162
11-03-2008, 17:00
Aparat oddalem do sklepu,otrzymam nowy do 2 tygodni badz "zreperowany" za okolo 3 tygodnie czyli miesiac,a co do kosztow to nie ponosze zadnych oczywiscie,Pozdrawiam.
GREEN-CLEAN-fajna sprawa,nalezy zainwestowac :-)
Aparat oddalem do sklepu,otrzymam nowy do 2 tygodni badz "zreperowany" za okolo 3
A co mają reperować? :D
baron162
12-03-2008, 17:03
Nie bez powodu zostal uzyty cudzyslow. :-P
baron162
21-04-2008, 20:53
witam ponownie.
Krotko..sprzet oddalem przyszedl do mnie bez zmian czyli dalej z tymi nieszczesnymi plamami,oddalem ponownie ale powolujac sie na ustawe i oczekujac nowego dostalem pismo z sieci sklepow w ktorej dokonalem zakupu ze sprawa zostala rozpatrzona pozytywnie ALE sprzet dodatkowo serwis skierowal na ekspertyze, ile mozna czekac na dokonanie sie tej calej procedury???
może lepiej nie miej tego aparatu...
jak ci się zrobi hot pixel to skończysz w wariatkowie :-)
ile mozna czekac na dokonanie sie tej calej procedury???
LOL :D
baron162
21-04-2008, 21:23
Wiedzialem ze moge liczyc na wartosciowe odpowiedz z Twojej strony "mpwt" ...
Wiedzialem ze moge liczyc na wartosciowe odpowiedz z Twojej strony "mpwt" ...
Takowe dostałeś już wcześniej jakbyś nie pamiętał :p
P.S. to ile razy już oddawałeś body?
baron162
21-04-2008, 21:27
Oddalem za 1 razem i w tym samym dniu zanioslem i czekam teraz 3 czy 4 tydzien jakos...
rotfl :)
ktos CI dobrze powiedzial.. jak Ci sie nowy samochod ubrudzi to tez go oddasz do ASO ze cos z lakierem nie tak ??
Czlowieku przeciez matryce sie czysci gruchą bardzo często.. ja tez jak kupilem D50 i D200 musialem wyczyscic matryce... tak to juz jest z DSLR'ami :)
jacek.gold
21-04-2008, 21:33
hihihi
ale wtopa :)
i to z powodu paproszka :)
ja przez rok patrzyłem na swoje "plamki" a jak wychodziły zbyt widoczne to stempelek a tu gość po dwóch dniach znerwicował się i w nagrodę nie ma aparatu
Niektóre człowieki jak nie mają problemu to sobie go tworzą
Wiecie co?
Czytam to forum zaledwie od paru miesięcy i podziwiam was Panie i Panowie, że znosicie jeszcze te same powtarzające się pytania. Przecież co parę dni pojawia się nowy temat odnośnie plam na zdjęciach i paru innych standardowych "problemów".
Korzystam aktywnie z kilku innych for internetowych i na każdym z nich taka ignorancja nowych użytkowników jest zdecydowanie tępiona... Oczywiście nie nakłaniam do całkowitego ignorowania takich wypowiedzi, ale nowi użytkownicy powinni w końcu nauczyć się korzystać z wyszukiwarki, albo przynajmniej przeczytać parę tematów wstecz. Przecież to elementarz forów internetowych...
Zresztą nie wspomnę już, że większość odpowiedzi znajduję się w "najczęściej zadawanych pytaniach".
Może przykleić przynajmniej jakiś temat w tym podforum (Nikon d'SLR D40;.....;D80), bo jak widać "FAQ" na głównej stronie forum jest zbyt mało widoczny?
Pozdrawiam,
Piotrek
Chłopie, a wiesz co jest najlepszego w tym syfach na matrycach? (uwaga, lepiej usiądź!). W lustrzance z wymiennymi obiektywami (przytrzymaj się czegoś teraz) TO JEST NORMALNE! ...czyli kiedyś się powtórzysz. Czas na wysyłanie i oddawanie sprzetu poświęć na plener, za zaoszczędzone środki kup zgrzewkę piwa. Przy piwie lepiej się obsługuje i wdraża w życie forumową (o)szukajkę z hasłem "czyszczenie matrycy".
PS. Uprzedzam na zaś: grucha BEZ TALKU! Iiiiii czy tego przypadkiem nie ma w FAQQQQQQ?!
Oddalem za 1 razem i w tym samym dniu zanioslem i czekam teraz 3 czy 4 tydzien jakos...
Nie wierzę w to co czytam :-D Nie obawiałeś się zanieść body do serwisu?
4 tydzień bez sprzętu z powodu pyłku na matrycy, który będziesz miał ponownie za kilka dni????
Niektóre człowieki jak nie mają problemu to sobie go tworzą
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
To się do bash.org.pl nadaje.
ostatnio o wadach serwisowanego sprzętu było takie coś (o syfku na matrycy :mrgreen:):
<mim> jadę dzisiaj do klientki do domu na serwis
<mim> patrzę: a na LCD, w prawym dolnym rogu naklejony plaster (tak z 5cm)
<mim> "po co to?" - pytam. "Pęknięty?"
<mim> "Nie, jakaś ikonka mi wyskakiwała, więc zakleiłam" - odpowiedziała klientka
sorry. Nie mogłem się powstrzymać :)
Zbigniew
22-04-2008, 10:25
Dobra, pożartowano, poprzekomarzano się i zamknięto :)