Zobacz pełną wersję : Pomoc
marcin_gdynia
09-03-2008, 21:35
Czy uzywa ktoś Nikona D80 z Tamronem 17-50mm 2,8?? I czy taki zestaw sie spisuje? Np: czy nie ma błędów w przekazywaniu wartości przysłony pomiedzy korpusem a obiektywem i czy AF działa poprawnie?? Czy wspomniany Tamron 17-50 sprawdzi się w robieniu zdjęć weselnych??
Slawskip
09-03-2008, 22:14
obiektyw współpracuje z D80 całkiem przyjemnie, z resztą użyj szukajki, dużo było powiedziane na ten temat. Jedyny problem, to taki, że niektóre sztuki mają BF/FF.
Czy ty masz problemy z używaniem opcji szukaj? Jak to się stało, że potrafiłeś znaleźć to forum, zarejestrować się na nim, ale przejrzeć istniejące już wątki to było ponad twoje siły? Słowem wpadasz i zakładasz bezsensownie zatytułowany wątek o temacie na który zostało już powiedziane bardzo wiele. Zajrzyj do działu optyka, przejrzyj stare wątki, jeśli są powiązane z twoim pytaniem to je kontynuuj i na przyszłość 2 razy pomyśl zanim napiszesz coś dziwnego.
-trochę wolny i głośny (brak silnika ultradźwiękowego)
-ostry dopiero po przymknięciu do około 3,3
...czy nie ma błędów w przekazywaniu wartości przysłony pomiedzy korpusem a obiektywem i czy AF działa poprawnie??
w moim zestawieniu AF ma, tak podejrzewam, ok 10% nietrafionych
...Czy wspomniany Tamron 17-50 sprawdzi się w robieniu zdjęć weselnych??
w zeszłym roku robiłem znajomej komunię z tym że był to b. jasny, współczesny kościół i dał sobie radę. Jednak z moim egzemplarzem nie odważyłbym się robić w każdym kościele (zwarzywszy że do dobrej ostrości trzeba go przymykać). W lecie będę robił wesele i dokupię na ten cel najprawdopodobniej sigmę 30/1,4. Będę spokojniejszy :)
W lecie będę robił wesele i dokupię na ten cel najprawdopodobniej sigmę 30/1,4. Będę spokojniejszy :)
Z ta Sigma to nie wiem czy bylbym spokojniejszy jezeli chodzi o AF :) Zacny obiektyw, ale AF lubi sie zgubic, oj lubi...
Ambrosious
09-03-2008, 23:00
Spokojnieszy to będziesz jak wykonasz pierwsze zdjęcia z 30/1,4.... Jeśli przy pełnej dziurze, na dystansie 3 - 4 metrów będzie Ci ostrzyć w punkt - to owszem, będzie powód do zadowolenia i... spokoju.
Moja Sigma właśnie bawi nad morzem, dokładniej: w Gdyni w serwisie Sigmy gdzie ma być kalibrowana pod korpus, w towarzystwie, którego tam pojechała. Oczywiście; jestem dobrej myśli... ale jak widzisz - na ów spokój trzeba czasem sobie zasłużyć...
A.
Spokojnieszy to będziesz jak wykonasz pierwsze zdjęcia z 30/1,4.... Jeśli przy pełnej dziurze, na dystansie 3 - 4 metrów będzie Ci ostrzyć w punkt - to owszem, będzie powód do zadowolenia i... spokoju.
Moja Sigma właśnie bawi nad morzem, dokładniej: w Gdyni w serwisie Sigmy gdzie ma być kalibrowana pod korpus, w towarzystwie, którego tam pojechała. Oczywiście; jestem dobrej myśli... ale jak widzisz - na ów spokój trzeba czasem sobie zasłużyć...
A.
znam problemy trapiące ten model i dlatego planuję zakup w Pro Centrum (w Krk mają na stanie 3 sztuki- może któraś podejdzie).
A.
Ale to nawet nie chodzi o FF/BF, tylko ot tak potrafi sie zgubic AF :) dobra Panowie, skonczmy bo robimy OT :D
marcin_gdynia
10-03-2008, 06:54
Mam okazje kupić zenitara 1,7/50. Jak to bedzie sie sprawowało z D80 i w jakich zdjęciach najlepiej bedzie się spisywał?? Przejściówke na M42 już posiadam....
wasilewk
10-03-2008, 10:11
Mam okazje kupić zenitara 1,7/50. Jak to bedzie sie sprawowało z D80 i w jakich zdjęciach najlepiej bedzie się spisywał?? Przejściówke na M42 już posiadam....
Żarty sobie robisz ?
Trzeba było kupić D200 lub D300 i bawić się.
D80 to klasa sama w sobie i takim g.... bym go nie psuł.
Chcesz ręcznej zabawy ? - Kup Nikkor 45/2.8P. Będzie i ręcznie i zręcznie.
Tego Tamrona 17-50/2.8 kup w porządnej firmie, która dobiera sama obiektyw (z kilku), wysyła
zdjęcia nim zrobione i, po akceptacji, wysyła obiektyw - za tę samą cenę, co w sklepie
- oczywiście z gwarancją.
U mnie: od trzech tygodni siedział przypięty - nie miałem pretekstu, żeby go odpiąć,
bo jestem nim zachwycony (do sportu raczej za wolny). Wczoraj wziąłem wnuka na
te "piłki", no to musiałem przepiąć na N20, bo tak to do dziś siedziałby na bagnecie.
Tamronem zrobiłem w sumie ok. 2 tys zdjęć i jest idealny: mały, cichy, trafia w punkt i ostrzy 100/100.
No, może z lampą - nie umiem się z nim dobrze dogadać, ale to chyba moja wina:
byłem rozpuszczony przez Nikkora 18-70, gdzie wielu błędów nie da się zrobić.
Mój egzemplarz był wybierany z kilku i to chyba przyczyna sukcesu.
Można nie wybierać, ale wtedy trzeba kupić Nikkora 17-55/2.8 - za ok. 4500zł.
No i tragarza trzeba nająć: najlepiej na sesję iść z kimś, kto czasami odciąży nasze ręce
- oczywiście może to być statyw.
Wszyscy tu radzą: "Rób fotki i nie przejmuj się !" Jest to słuszne, ale trzeba mieć
czym zacząć ! Ja też 'buksowałem' w miejscu, dopóki nie kupiłem choć jednego
obiektywu, na którym mogłem polegać.
Pzdr.
-trochę wolny i głośny (brak silnika ultradźwiękowego)
-ostry dopiero po przymknięciu do około 3,3
Współczuję egzemplarza. A tak na marginesie, jak przymykasz do f3,3?
Z reguły ostry od pełnej dziury, cichy i dość szybki (jak na szkło bez silnika).
w zeszłym roku robiłem znajomej komunię z tym że był to b. jasny, współczesny kościół i dał sobie radę. Jednak z moim egzemplarzem nie odważyłbym się robić w każdym kościele (zwarzywszy że do dobrej ostrości trzeba go przymykać). W lecie będę robił wesele i dokupię na ten cel najprawdopodobniej sigmę 30/1,4. Będę spokojniejszy :)
Trzeba kupić dobry egzemplarz i nic nie trzeba przymykać. W kościele spokojnie daje radę. Ale i tak 30/1.4 lub 35/2 to świetny wybór.
Współczuję egzemplarza. A tak na marginesie, jak przymykasz do f3,3?
Z reguły ostry od pełnej dziury, cichy i dość szybki (jak na szkło bez silnika).
Trzeba kupić dobry egzemplarz i nic nie trzeba przymykać. W kościele spokojnie daje radę. Ale i tak 30/1.4 lub 35/2 to świetny wybór.
Twierdząc, że jest wolny i głośny miałem na myśli porównanie do nikkorów z silnikiem SWM więc mamy tutaj podobne odczucia (nawiązuję do Twojego "jak na szkło bez silnika"). Nie twierdziłem, że jest ślimakiem :)
Do 3,3 przymykam pokrętłem pomocniczym przy ustawieniu M lub A.
A co do jakości mojego egzemplaża to sam nie wiem co myśleć- dla mnie ostrość przy pełnej dziurze jest niespecjalna, żona i znajomi mówią że się czepiam więc może powinienem uznać iż mam szajbę :) Suma summarum to ja w domu zajmuję się sprzętem więc pewnie niedługo pójdzie pod młotek :) i kupię jaśniutką stałkę dla siebie i jakiś ciemniejszy zoomik dla żony (echh... te ceny N17-55)