PDA

Zobacz pełną wersję : Odległości hiperfokalne dla matryc DX oraz FX - przydatne tabelki

Andy_O
15-03-2006, 12:00
Odległości hiperfokalne dla matryc DX - przydatna tabelka:

http://www.freefilehosting.org/public/3041/Hyperfocal4.pdf

Dla niewtajemniczonych: mając daną ogniskową i odległość od przedmiotu możemy wyznaczyć taką wartość przysłony, aby wszystko między połową odległości od przedmiotu do nieskończoności było ostre.

yanoosh
15-03-2006, 22:18
Wydrukowane - zafoliowane - wrzucone do plecaka.
Dziękuję bardzo :D

Arkady_pl
19-03-2006, 01:40
Pobrane do analizy i zastosowania po zrozumieniu prawideł.
Jak nie, to do zafoliowania.
Niemniej nie zawsze mamy czas na tabelki.
Dzieki za pliczek.

artfo
09-05-2006, 12:13
Dziękuje za tabelkę.

Żeby się upewnić czy dobrze rozumię:

Podaję za Wikipedią:
"Odległość hiperfokalna to odległość mierzona od aparatu fotograficznego lub kamery, w której zaczyna się strefa głębi ostrości przy ustawieniu obiektywu „na nieskończoność”.

Przy ustawieniu ostrości na odległość hiperfokalną uzyskuje się maksymalną głębię ostrości, która zaczyna się w takim przypadku w połowie odległości hiperfokalnej, i rozciąga aż do nieskończoności."

1. Ogniskowa na obiektywie 35 mm x współczynnik 1,5 = 52,5 mm.
2. Szukam w tabeli 35 mm czy 52,5 mm.
3. Jeżeli 35 mm to fotografując 3 elementy w kolejności kwiatek, osoba, zamek; wszystko wyjdzie ostro jeżeli:
- przysłona f/8
- kwiatek będzie w odległości min. 1/2 odległości hiperfokalnej tzn. 7,66 m/2=3,83 m
- osoba będzie w odleglości hiperfokalnej tzn. 7,66 m (na niej pomiar odległości)
- zamek bedzie w nieskończoności.

Jeżeli ktoś miałby ochotę przedstawić jak zastosował te informację w praktyce myślę, że wiele osób bardzo chętnie by o tym poczytały.

Pozdrawiam

Leon13th
09-05-2006, 12:49
Już idzie do druku.Dzięki,przyda się bardzo,szczególnie dla 18mm

Smok
05-09-2006, 20:47
Pomocy :( ! Nie wchodzi mi strona
Ma ktoś inne żródło na tabele hiperfokalną?

Arkady_pl
06-09-2006, 14:01

witaj. strona dziala. sprawdzilem to z mojego PDA czyli namiastki peceta. IE zaproponowalo zapisanie na dysku bo nie mam Adobe Reader'a.
Skopiowalem twój link i zadzialal.

Jaki masz objaw?
Może laczys sie z sieci korporacyjnej w pracy? Takie sieci czesto maja filtry adresow url i tresci.

Mogę ci wystawic ten plik na moim serwerze Do pobrania.

[ Dodano: Sro 06 Wrz, 2006 ]

Dziękuje za tabelkę.

Podaję za Wikipedią:
"Odległość hiperfokalna to odległość mierzona od aparatu fotograficznego lub kamery, w której zaczyna się strefa głębi ostrości przy ustawieniu obiektywu "na nieskończoność".

Przy ustawieniu ostrości na odległość hiperfokalną uzyskuje się maksymalną głębię ostrości, która zaczyna się w takim przypadku w połowie odległości hiperfokalnej, i rozciąga aż do nieskończoności."

3. Jeżeli 35 mm to fotografując 3 elementy w kolejności kwiatek, osoba, zamek; wszystko wyjdzie ostro jeżeli:
- przysłona f/8
- kwiatek będzie w odległości min. 1/2 odległości hiperfokalnej tzn. 7,66 m/2=3,83 m
- osoba będzie w odleglości hiperfokalnej tzn. 7,66 m (na niej pomiar odległości)

Jeżeli ktoś miałby ochotę przedstawić jak zastosował te informację w praktyce myślę, że wiele osób bardzo chętnie by o tym poczytały.

Pozdrawiam

Nie negujac slusznosci tabelki, napomkne, ze moje lustro lubie także dlatego, że ma podgląd głębi ostrości co nieraz wielce pomaga. Ale to tak nieco obok tematu. Pozdrawiam..

J@sió
06-09-2006, 14:41
artfo, myślę, że trzeba brać "ogniskowa na obiektywie" x 1,5, bo to jest Twoja rzeczywista ogniskowa

Smok
07-09-2006, 13:02

witaj. strona dziala. sprawdzilem to z mojego PDA czyli namiastki peceta. IE zaproponowalo zapisanie na dysku bo nie mam Adobe Reader'a.
Skopiowalem twój link i zadzialal.

Jaki masz objaw?
Może laczys sie z sieci korporacyjnej w pracy? Takie sieci czesto maja filtry adresow url i tresci.

Mogę ci wystawic ten plik na moim serwerze Do pobrania.

Dzięki za reakcję. Spróbowałem we firmie i mam . Widocznie firewall w mojej domowej sieci.
Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 06 Wrz, 2006 ]

Dziękuje za tabelkę.

Podaję za Wikipedią:
"Odległość hiperfokalna to odległość mierzona od aparatu fotograficznego lub kamery, w której zaczyna się strefa głębi ostrości przy ustawieniu obiektywu "na nieskończoność".

- przysłona f/8

Pozdrawiam

Nie negujac slusznosci tabelki, napomkne, ze moje lustro lubie także dlatego, że ma podgląd głębi ostrości co nieraz wielce pomaga. Ale to tak nieco obok tematu. Pozdrawiam.. :lol: :lol:

reda
12-09-2006, 11:33
Witajcie dobrzy ludzie!
Czy ma ktos gdziesik te slynna tabelke, bo przy probie wejscia na strone mam tylko cos takiego:
Warning: mysql_pconnect(): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (111) in /home/fhorg/public_html/includes/mysql.class.php on line 5
mySQL: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (111) on line 5 in /home/fhorg/public_html/includes/mysql.class.php
Wyglada że cosik sie rozjechalo.
Pozdrowionka

mariuniu
12-09-2006, 13:04
Potwierdzam - link nie działa - u mnie komunikaty o błędach podobne. Pozdrawaim.

J@sió
12-09-2006, 13:22
Mam, mogę udostępnić. Ślijcie swoje adresy mailowe na PM

[ Dodano: Sro 20 Wrz, 2006 ]
Ponieważ jest dużo chętnych na tabelkę, wstawiam działający link. Wystarczy wejść tutaj (http://www.pbase.com/eos5d/hyperfocal) i wybrać odpowiedni aparat

Mzumi
03-10-2006, 21:32
Wie ktoś, czy te podane odległości tyczą się "orginalnych ogniskowych" , czy też już po przemnożeniu przez 1.5 ?

.. no dobra - chyba już wiem - dla orginalnych, bo inaczej podaliby ogniskowe np. 127,5 (dla 85) , czy 52,5 (dla 35) (czyli trzeba w tabeli na 50 patrzeć w tym ostatnim przypadku)

ale wyślę posta, jakby ktoś jeszcze pytał.

Arkady_pl
04-05-2008, 23:44
Witam.
Ponieważ link źródłowy do tabelki nie działa, wrzucam link do innej strony gdzie można pobrać tabelkę
http://andrewloh.com/photo/Hyperfocal4.pdf

Wprawdzie sam używam Nikona, ale rozumiejąc, że są też inni użytkownicy, którzy tutaj trafiają podaję stronkę na której są odnośniki do tabelek dla innych firm.

http://www.ismodel.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=9374&view=unread

Pozdrawiam.

Yoora
10-05-2008, 20:44
Pytanie może lamerskie, ale nigdzie się nie dopatrzyłem.
Czy ta tabela dotyczy tylko lustrzanek cyfrowych czy analogowych również?
Sądząc po nagłówku tabeli tylko cyfrowych.

Niech mnie ktoś oświeci :)

Pozdrawiam

Yoora
10-05-2008, 20:47
No tak teraz przeczytałem tytuł wątku. Wszystko jasne.
Ale pytanie ponowię - a jak w przypadku analogów? Ma ktoś coś podobnego?

Pozdrawiam

Soki
10-05-2008, 23:10
Chyba najlepiej skorzystać z tego
www.dofmaster.com/doftable.html

abre
03-08-2009, 17:22
Widzę, że wszystkie linki wygasły więc wstawiam inny link do tabelek:

http://www.pbase.com/eos5d/hyperfocal

Jednocześnie proszę o pomoc w wyjaśnieniu oznaczenia Large Prints - CoC of 0.015mm - dlaczego w tym przypadku wartości są przesunięte względem drugiej wersji tabelki?

Moonbeam
16-09-2009, 01:40
Jednocześnie proszę o pomoc w wyjaśnieniu oznaczenia Large Prints - CoC of 0.015mm - dlaczego w tym przypadku wartości są przesunięte względem drugiej wersji tabelki?

Druga wersja tabelki dopuszcza mniejszy krążek rozproszenia. Czyli zapobiega nieostrościom nawet przy dużych powiększeniach. W mniejszym formacie niewielka nieostrość nie będzie jeszcze widoczna jako coś poza GO.

Masz tu wyjaśnienie:
"Following considerable discussion with fellow photographers, it has been concluded that for production of larger prints (18” x 12” plus), a CoC of 0.015mm as the reference for 35mm “full frame” format will produce sharper results."

mad_mark
23-09-2009, 06:32
jak ktos uzywa symbianowego telefonu to polecam Bokeh Calculator.

jaś
23-09-2009, 10:17
na czerwonym forum jest wersja javowa nie potrzeba symbiana, chodzi na wieeeelu telefonach - polecam.