Zobacz pełną wersję : Odległości hiperfokalne dla matryc DX oraz FX - przydatne tabelki
Odległości hiperfokalne dla matryc DX - przydatna tabelka:
http://www.freefilehosting.org/public/3041/Hyperfocal4.pdf
Dla niewtajemniczonych: mając daną ogniskową i odległość od przedmiotu możemy wyznaczyć taką wartość przysłony, aby wszystko między połową odległości od przedmiotu do nieskończoności było ostre.
Wydrukowane - zafoliowane - wrzucone do plecaka.
Dziękuję bardzo :D
Arkady_pl
19-03-2006, 01:40
Pobrane do analizy i zastosowania po zrozumieniu prawideł.
Jak nie, to do zafoliowania.
Niemniej nie zawsze mamy czas na tabelki.
Dzieki za pliczek.
Dziękuje za tabelkę.
Żeby się upewnić czy dobrze rozumię:
Podaję za Wikipedią:
"Odległość hiperfokalna to odległość mierzona od aparatu fotograficznego lub kamery, w której zaczyna się strefa głębi ostrości przy ustawieniu obiektywu „na nieskończoność”.
Przy ustawieniu ostrości na odległość hiperfokalną uzyskuje się maksymalną głębię ostrości, która zaczyna się w takim przypadku w połowie odległości hiperfokalnej, i rozciąga aż do nieskończoności."
1. Ogniskowa na obiektywie 35 mm x współczynnik 1,5 = 52,5 mm.
2. Szukam w tabeli 35 mm czy 52,5 mm.
3. Jeżeli 35 mm to fotografując 3 elementy w kolejności kwiatek, osoba, zamek; wszystko wyjdzie ostro jeżeli:
- przysłona f/8
- kwiatek będzie w odległości min. 1/2 odległości hiperfokalnej tzn. 7,66 m/2=3,83 m
- osoba będzie w odleglości hiperfokalnej tzn. 7,66 m (na niej pomiar odległości)
- zamek bedzie w nieskończoności.
Jeżeli ktoś miałby ochotę przedstawić jak zastosował te informację w praktyce myślę, że wiele osób bardzo chętnie by o tym poczytały.
Pozdrawiam
Leon13th
09-05-2006, 12:49
Już idzie do druku.Dzięki,przyda się bardzo,szczególnie dla 18mm
Pomocy :( ! Nie wchodzi mi strona
Ma ktoś inne żródło na tabele hiperfokalną?
Arkady_pl
06-09-2006, 14:01
witaj. strona dziala. sprawdzilem to z mojego PDA czyli namiastki peceta. IE zaproponowalo zapisanie na dysku bo nie mam Adobe Reader'a.
Skopiowalem twój link i zadzialal.
Jaki masz objaw?
Może laczys sie z sieci korporacyjnej w pracy? Takie sieci czesto maja filtry adresow url i tresci.
Mogę ci wystawic ten plik na moim serwerze Do pobrania.
[ Dodano: Sro 06 Wrz, 2006 ]
Dziękuje za tabelkę.
Podaję za Wikipedią:
"Odległość hiperfokalna to odległość mierzona od aparatu fotograficznego lub kamery, w której zaczyna się strefa głębi ostrości przy ustawieniu obiektywu "na nieskończoność".
Przy ustawieniu ostrości na odległość hiperfokalną uzyskuje się maksymalną głębię ostrości, która zaczyna się w takim przypadku w połowie odległości hiperfokalnej, i rozciąga aż do nieskończoności."
3. Jeżeli 35 mm to fotografując 3 elementy w kolejności kwiatek, osoba, zamek; wszystko wyjdzie ostro jeżeli:
- przysłona f/8
- kwiatek będzie w odległości min. 1/2 odległości hiperfokalnej tzn. 7,66 m/2=3,83 m
- osoba będzie w odleglości hiperfokalnej tzn. 7,66 m (na niej pomiar odległości)
Jeżeli ktoś miałby ochotę przedstawić jak zastosował te informację w praktyce myślę, że wiele osób bardzo chętnie by o tym poczytały.
Pozdrawiam
Nie negujac slusznosci tabelki, napomkne, ze moje lustro lubie także dlatego, że ma podgląd głębi ostrości co nieraz wielce pomaga. Ale to tak nieco obok tematu. Pozdrawiam..
artfo, myślę, że trzeba brać "ogniskowa na obiektywie" x 1,5, bo to jest Twoja rzeczywista ogniskowa
witaj. strona dziala. sprawdzilem to z mojego PDA czyli namiastki peceta. IE zaproponowalo zapisanie na dysku bo nie mam Adobe Reader'a.
Skopiowalem twój link i zadzialal.
Jaki masz objaw?
Może laczys sie z sieci korporacyjnej w pracy? Takie sieci czesto maja filtry adresow url i tresci.
Mogę ci wystawic ten plik na moim serwerze Do pobrania.
Dzięki za reakcję. Spróbowałem we firmie i mam . Widocznie firewall w mojej domowej sieci.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 06 Wrz, 2006 ]
Dziękuje za tabelkę.
Podaję za Wikipedią:
"Odległość hiperfokalna to odległość mierzona od aparatu fotograficznego lub kamery, w której zaczyna się strefa głębi ostrości przy ustawieniu obiektywu "na nieskończoność".
- przysłona f/8
Pozdrawiam
Nie negujac slusznosci tabelki, napomkne, ze moje lustro lubie także dlatego, że ma podgląd głębi ostrości co nieraz wielce pomaga. Ale to tak nieco obok tematu. Pozdrawiam.. :lol: :lol:
Witajcie dobrzy ludzie!
Czy ma ktos gdziesik te slynna tabelke, bo przy probie wejscia na strone mam tylko cos takiego:
Warning: mysql_pconnect(): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (111) in /home/fhorg/public_html/includes/mysql.class.php on line 5
mySQL: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (111) on line 5 in /home/fhorg/public_html/includes/mysql.class.php
Wyglada że cosik sie rozjechalo.
Pozdrowionka
mariuniu
12-09-2006, 13:04
Potwierdzam - link nie działa - u mnie komunikaty o błędach podobne. Pozdrawaim.
Mam, mogę udostępnić. Ślijcie swoje adresy mailowe na PM
[ Dodano: Sro 20 Wrz, 2006 ]
Ponieważ jest dużo chętnych na tabelkę, wstawiam działający link. Wystarczy wejść tutaj (http://www.pbase.com/eos5d/hyperfocal) i wybrać odpowiedni aparat
Wie ktoś, czy te podane odległości tyczą się "orginalnych ogniskowych" , czy też już po przemnożeniu przez 1.5 ?
.. no dobra - chyba już wiem - dla orginalnych, bo inaczej podaliby ogniskowe np. 127,5 (dla 85) , czy 52,5 (dla 35) (czyli trzeba w tabeli na 50 patrzeć w tym ostatnim przypadku)
ale wyślę posta, jakby ktoś jeszcze pytał.
Arkady_pl
04-05-2008, 23:44
Witam.
Ponieważ link źródłowy do tabelki nie działa, wrzucam link do innej strony gdzie można pobrać tabelkę
http://andrewloh.com/photo/Hyperfocal4.pdf
Wprawdzie sam używam Nikona, ale rozumiejąc, że są też inni użytkownicy, którzy tutaj trafiają podaję stronkę na której są odnośniki do tabelek dla innych firm.
http://www.ismodel.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=9374&view=unread
Pozdrawiam.
Pytanie może lamerskie, ale nigdzie się nie dopatrzyłem.
Czy ta tabela dotyczy tylko lustrzanek cyfrowych czy analogowych również?
Sądząc po nagłówku tabeli tylko cyfrowych.
Niech mnie ktoś oświeci :)
Pozdrawiam
No tak teraz przeczytałem tytuł wątku. Wszystko jasne.
Ale pytanie ponowię - a jak w przypadku analogów? Ma ktoś coś podobnego?
Pozdrawiam
Chyba najlepiej skorzystać z tego
www.dofmaster.com/doftable.html
Widzę, że wszystkie linki wygasły więc wstawiam inny link do tabelek:
http://www.pbase.com/eos5d/hyperfocal
Jednocześnie proszę o pomoc w wyjaśnieniu oznaczenia Large Prints - CoC of 0.015mm - dlaczego w tym przypadku wartości są przesunięte względem drugiej wersji tabelki?
Moonbeam
16-09-2009, 01:40
Jednocześnie proszę o pomoc w wyjaśnieniu oznaczenia Large Prints - CoC of 0.015mm - dlaczego w tym przypadku wartości są przesunięte względem drugiej wersji tabelki?
Druga wersja tabelki dopuszcza mniejszy krążek rozproszenia. Czyli zapobiega nieostrościom nawet przy dużych powiększeniach. W mniejszym formacie niewielka nieostrość nie będzie jeszcze widoczna jako coś poza GO.
Masz tu wyjaśnienie:
"Following considerable discussion with fellow photographers, it has been concluded that for production of larger prints (18” x 12” plus), a CoC of 0.015mm as the reference for 35mm “full frame” format will produce sharper results."
mad_mark
23-09-2009, 06:32
jak ktos uzywa symbianowego telefonu to polecam Bokeh Calculator.
na czerwonym forum jest wersja javowa nie potrzeba symbiana, chodzi na wieeeelu telefonach - polecam.