Zobacz pełną wersję : Cos szerokiego na wakacje
Witam
Poniewaz zadko robie zdjecia landscapow stad moje pytanie co do obiektywu do takich rzeczy.
Forum przejrzalem dosyc dokladnie ale ja potrzebuje troszke innej odpowiedzi.
Jade na wakacje i nie koniecznie chce dzwigac caly moj sprzet a jest tego troszke. Zastanawiam sie nad dosyc uniwersalnym obiektywem do widoczkow ale i do portretow.
Najlepszym wyjsciem byloby wziasc tylko 50/1.4 i dokupic cos w rodzaju 20/2.8, 24/2.8 lub 14/2.8. Ale tez w niedalekiej przyszlosci bede posiadal D3 albo jak sie nikon pospieszy D3x.
Ale chodzi mi po glowie takze zoom 24-70/2.8 poniewaz w wiekszosci robie portrety a 24mm to nie tak zle do widokow takze. Cos co znieksztalca juz mam czyli 10.5 i dlatego moje obawy co do 14/2.8. Szukam czegos pod FF jak i DX poniewaz pewnie nie bede sprzedawal D200 bo mi sie dobrze na nim pracuje.
Moje pytanie wiec jest czy dokupic tylko jakas stalke 14mm, 20mm czy 24mm do 50mm i miec lekki zestaw czy ktorys z zoomow 24-70 a moze 17-35 z mysla o wykorzystaniu go pozniej w portretach.
Zapomnialem dodac kasa na obiektyw nie gra roli.
Pozdrawiam i dziekuje z gory
FalconPL
09-03-2008, 14:20
a ten nowy 16-85 ? chyba na wakacje w sam raz jeśli nie chcesz zabierać 18-200 a do tego ciut od niego szerszy, ale chyba nie spełnia warunku pełnej klatki...
tylko że z szerokim kątem zawsze będzie tak że to co będzie szerokie na pełnej klatce na DX już niekoniecznie....
No wiesz dlatego nawet sie zastanawiam nad 17-35 a jesli chodzi o 16-85 to moze jest cos szerszego i waakcyjnego ale szukam troszke lepszej klasy obiektywu i sporo jasniejszego.
radaralpin
09-03-2008, 21:48
witam ja tez z tymi samymi pytaniami
chciałbym kupic coś na szeroki kąt zaraz po zakupie 24-70, zastanawiam sie nad jakaś stałką 20, 24, 28, lub cos w stylu 12-24? chodzi mi przedewszystkim o mozliwość zakładania filtróm uv, cir-pol, czy półówkowych więc 14-24 nie wchodzi raczej w grę. zdarza mi sie też czesto fotografowac architektórę. macie cos panowie do polecenia?
Jeśli kasa nie gra roli to z czegoś szerokiego na wakacje proponuję N AFS 14-24/2.8G + N AFS 24-70/.28G i na wszelki wypadek N AFS 17-35/2.8D, gdyby 14-24 był za szeroki a 24-70 za wąski.
radaralpin
09-03-2008, 22:10
no własnie tyle że do 14-24 nie wkręcę polara ani półówkowego filtru a to czesto jest potrzebne więc co pozostaje gdy ww fakt zdyskwalifikuje 14-24, o którym myslałem?
no własnie tyle że do 14-24 nie wkręcę polara ani półówkowego filtru a to czesto jest potrzebne więc co pozostaje gdy ww fakt zdyskwalifikuje 14-24, o którym myslałem?
sigma 10-20, jak dla mnie super szkiełko
radaralpin
09-03-2008, 23:41
a jak współgra z nikonami? nie ma żadnych problemów z ustawieniami parametrów, ostrości itd itp przyznam że troche z dystansem podchodzę do mieszania marek.
No to weź N 17-35/2.8D i nakręcisz 2 filtry, a żeby był szerszy - dokup D3. No i nie porównuj plastików w stylu N 16-85/3.5-5.6 czy 24-85/3.5-4.5 a może jesszcze N 18-135/3.5-5.6 po 1kzł do N AFS14-24 czy N AFS 24-70 za 6kzl, bo to zupełnie inna półka i zupełnie inna jakość obrazu. Albo wybierasz wśród najlepszych i najdroszczych albo wśród obiektywów tańszych i tu więcej jest z czego wybierać. Mieszanie tego jest bez sensu.
a jak współgra z nikonami? nie ma żadnych problemów z ustawieniami parametrów, ostrości itd itp przyznam że troche z dystansem podchodzę do mieszania marek.
Pierwsze które wziąłem z półki było super
Z sigmami czasami zdarzają sie problemy ale można kupić osobiście i sprawdzić
sigma 10-20, jak dla mnie super szkiełko
Ta Sigma jest tylko dla DX.
Do DX i FX jest Sigma 12-24/4.5-5.6 DG HSM.
Ta Sigma jest tylko dla DX.
Do DX i FX jest Sigma 12-24/4.5-5.6 DG HSM.
Wiem, bo 12-24 też miałem przyjemność robić zdjęcia i do tego na pełnej klatce:shock:
Ale kolega radaralpin nie pisał że chce też pod FF
radaralpin
10-03-2008, 12:44
a jak to wyglada w porównaniu z n12-24 chodzi o jakość produktu jak i jego możliwosci i też ceny, czy warto mysleć mimo wszystko o nikorze?
a jak to wyglada w porównaniu z n12-24 chodzi o jakość produktu jak i jego możliwosci i też ceny, czy warto mysleć mimo wszystko o nikorze?
Ciężko mi sie wypowiadać bo nikona nigdy nie miałem
Ale sigma jest naprawdę dobrze wykonana, do tego ma silnik co oznacza że jest szybka i cicha, a optycznie MZ też nie ma się do czego przyczepić
Pozdrawiam
Ja też jestem na etapie wyboru szerokiego kąta - wahałem się pomiedzy Tokiną 12-24/4.0 a Sigma 10-20/4-5.6 HSM i po długim glówkowaniu, testach na szkłach pozyczonych przez kolegów oraz przeliczeniu wolnych środków padło na Sigmę, ponieważ uważam, że te 2mm na dole robią wielką różnicę, do tego jest HSM, a i tak zwykle uzywa się szerokich kątów z przymknietą przysłoną, więc bardziej zależy mi na szerokości niż na stałym świetle. Dziś śmigam do sklepu zakupić to cacko a w weekend powłóczę się z aparatem, żeby zrobić parę szerokich kadrów.
Jesli chodzi o mnie to oprocz wakacji chcialbym wykorzystywac to szkielko pozniej dlatego zastanawialem sie nad 24-70 i uzupelnieniem go jakas stalka albo 17-35 bo 14-24 albo cos takiego nie wchodzi w gre poniewaz nie bede z tego pozniej korzystal. 18-200 ktory posiadam jest dobrym szkielkiem ale swiatla czasem brakuje no i jakos wykonania w porownaniu ze szkielkami profi nie jest dobra. Nastawilem sie na 24-70 ktory bede tez wykorzystywal z D3 albo czyms takim a myslalem jeszcze o 14mm albo 20mm bo jednak z 24mm zrezygnowalem bo od tego sie zoom zaczyna. Chodzi mi caly czas po glowie jeszcze ten stary zasluzony zoom 17-35 poniewaz nie trzeba spacerowac do tylu albo do przodu. Dla mnie nie gra roli ile na to wydam ale czy pozniej bede z tego korzystal gdyz w wiekszosci robie portrety. Nie wchodza w gre szkla innych firm w moim pzypadku.
Dzieki z gory za odpowiedzi i pozdrawiam
radaralpin
13-03-2008, 17:19
czekam zatem na ocene sigmy 10-20 ........
pozdrawiam