Zobacz pełną wersję : D300 - ilość zdjęć w buforze
Jak to jest w tej puszce - czy zawsze przy włączonym chociażby minimalnym odszumianiu ilość zdjęć w buforze tak makabrycznie spada?
D200 ma 25jpg w buforze, niezależnie od włączonego czy wyłączonego odszumiania (tak mi się zdaje - nie mam jak sprawdzić), a D300 przy włączeniu jakiegokolwiek odszumiania ma ich tylko 12 :-/
Oczywiście, jest szybszy od D200, wiec i zdjęcia sie szybciej zapisują, ale nawet przy pomyślnych wiatrach tylko się z nim zrówna w ilości zdjęć w serii.
Czegoś nie wiem?
Używam właściwie tylko JPG wiec nie mówcie "wyłącz odszumianie" ;-)
Ps. Na dpreview tak ładnie napisali buffer: 100JPG - taaaaak, na pewno...
Ps2. Dla migawki to dobrze, ale dla mojej psychiki - nie ;-)
instrukcja tez mowi 100... watpie zeby ktos to sprawdzil w jakis sposob... w sumie nie do konica sobie wyobrazam taki test w domowych warunkach...
;]
Pawel Pawlak
08-03-2008, 22:15
Jak to jest w tej puszce - czy zawsze przy włączonym chociażby minimalnym odszumianiu ilość zdjęć w buforze tak makabrycznie spada?
D200 ma 25jpg w buforze, niezależnie od włączonego czy wyłączonego odszumiania (tak mi się zdaje - nie mam jak sprawdzić), a D300 przy włączeniu jakiegokolwiek odszumiania ma ich tylko 12 :-/
Oczywiście, jest szybszy od D200, wiec i zdjęcia sie szybciej zapisują, ale nawet przy pomyślnych wiatrach tylko się z nim zrówna w ilości zdjęć w serii.
Czegoś nie wiem?
Używam właściwie tylko JPG wiec nie mówcie "wyłącz odszumianie" ;-)
Ps. Na dpreview tak ładnie napisali buffer: 100JPG - taaaaak, na pewno...
Ps2. Dla migawki to dobrze, ale dla mojej psychiki - nie ;-)
Te foty które pokazywałem - 8fps i 16klatek z SB800 , mają włączone odszumianie. Jak widzisz klatek było przynajmniej 16 - czyli o 4 więcej niż wyszło u Ciebie ;) Kiedyś robiłem test szybkości różnych kart i przy priorytecie jakości, ustawianiach L i N (chyba z włączoną nr = low) dawał radę 102jpgi w serii na lexar300 8gb
Gawronnek
08-03-2008, 22:32
cóż tak niestety jest, i nie tylko odszumianie to powoduje włączenia ADL także zmniejsza ilość zdjęć w buforze
Te foty które pokazywałem - 8fps i 16klatek z SB800 , mają włączone odszumianie. Jak widzisz klatek było przynajmniej 16 - czyli o 4 więcej niż wyszło u Ciebie ;) Kiedyś robiłem test szybkości różnych kart i przy priorytecie jakości, ustawianiach L i N (chyba z włączoną nr = low) dawał radę 102jpgi w serii na lexar300 8gb
Co do 12 vs. 16 - jasne, ja mowie ze on tyle pokazuje, a nie ze nie może sobie zapisywać podczas ich robienia i w rezultacie zrobić więcej.
Teraz mam załadowaną Extreme III 8GB i zrobił ok 50 w serii przy 8fps. Potem już się krztusił. Więcej mi nie potrzebne, ale ciekaw jestem czemu więcej nie zrobił. NR wyłączone, priorytet jakości, basic, large. Już chyba więcej wyłączyć nie mogę ;-)
Ps. A może faktycznie en-el4a vs. 8xAA to większa niż fps różnica?
Ps2. Przyznam, ze D300 wypluwa naprawdę ostre JPG'i. To dla mnie duży plus :-)
Ps3. Buuu, na Bieriozkę miałem dziś iść, a tu się sala kongresowa chciała walić i odwołali - eh...