PDA

Zobacz pełną wersję : SB-400 a CLS

piotr w
08-03-2008, 12:47
Mam juz lekki mętlik. We wszystkich materiałach, jakie widziałem na temt SB-400 nie pojawia się nic o możliwości współpracy w systemie CLS. Również w opisie tej lampy na stronie Nikona. Aż tu nagle przypadkiem wpadłem na pewien diagram, gdzie SB-400 zaznaczona jest jako współpracująca z CLS.
Jak to w końcu jest? Pracuje z CLS, czy nie? Akurat takiej lampy bym potrzebował jako drugiej.

KozaK
08-03-2008, 13:26
Z tego co się orientuję, CLS to ogólne określenie dla "kreatywnego systemu oświetlenia". W tym systemie każda lampa podłączona np. poprzez kabel SC-17 czy SC-28 itp. jest lampą pracującą w CLS. Lampy wyzwalane błyskiem (działające jednocześnie w trybie ttl) to lampy pracujące w CLS, ale komunikujące się ze sterownikiem w trybie Commander. SB400 nie obsługuje trybu Commander. Jeśli coś pokiełbasiłem, proszę o korektę :)

piotr w
08-03-2008, 13:32
Może właśnie dlatego wrzucili ją do tej grupy. Oczywiście chodzi mi o pracę bezprzewodową. Znaczy się rozumiem, że nie pracuje i już. Zatem zostają tylko trzy: SB-800, SB-600 i SB-R200.

samek
08-03-2008, 14:01
SB-400 jest zgodna z Kreatywnym systemem oświetlenia (CLS) natomiast nie może uczestniczyć w zaawansowanym bezprzewodowym systemie oświetlenia.

piotr w
08-03-2008, 14:54
Do chrzanu taka zgodność.
Dziękuje za odpowiedzi, to wszystko wyjaśnia, zatem muszę albo wyskoczyć z większej kasy, albo gdzieś pomęczyć SB-R200.

sokrates
08-03-2008, 15:19
CLS to taka ogólna nazwa systemu często błędnie kojarzona tylko i wyłącznie z bezprzewodowym wyzwalaniem - bezprzewodowa praca jest jednym z elementów systemu i niekoniecznie każda lampa musi tą bezprzewodową pracę wspierać.

samek
08-03-2008, 15:40
CLS to taka ogólna nazwa systemu często błędnie kojarzona tylko i wyłącznie z bezprzewodowym wyzwalaniem - bezprzewodowa praca jest jednym z elementów systemu i niekoniecznie każda lampa musi tą bezprzewodową pracę wspierać.

Warto jeszcze wspomnieć o różnicach w bezprzewodowym wyzwalaniu - może być zaawansowane lub z wykorzystaniem kostki SU-4.