Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : monitor Eizo czy Nec no i który?

Jacek_Z
08-03-2008, 01:06
Do kupna body mi się nie spieszy, więc może sobie sprawię monitor. Wstyd mówić, na czym dotąd pracowałem. Obiecałem sobie zająć się bardziej obróbką swoich zdjęć.
Do rzeczy - lista tego co biorę pod uwagę. Jedne bardziej - drugie mniej.

1. EIZO S2231W BK - 22" panorama za 2600 zł. plamka 0,282, matryca S-PVA, 1680x1050 pikseli, pivot, głośniki
2. EIZO S2031W BK - 20" panorama za 2260 zł, plamka 0,258, reszta - jak wyżej, wolę więc ten większy, bo ślepnę :-D chyba, że są i inne różnice o których nie wiem i o które pytam. Podświetlenie w obu modelach podobne?
3. EIZO S2000 - 20,1" tradycyjny 4:3, za 2900 zł (drogawo), plamka 0,255 (za mała), 1600x1200 pikseli (zysk w pionie), brak głośników? czy ma pivot?

4. NEC 2070NX - 20" tradycyjne 4:3, za 1750 zł, plamka 0,255 (mała), matryca S-IPS, 1600x1200 pikseli, brak głośników, brak pivot.
5. NEC 2170NX - 21'' za 2330 zł, plamka 0,27 (lepiej), matryca PVA, brak głośników i pivota. 600 zł za nieco większą plamkę?
Te dwa NEC wyżej to była klasa biznes, te dwa niżej to są profi (wg NEC).
6. Nec 2090UXi - 20'' za 2710 zł, plamka 0,255 (mała) matryca A-TW-IPS, brak głośników, ma pivot. 1000 zł droższy od 2070NX. W czym rzecz? W podświetlaniu?
7. NEC 2190UXp - 21" za 2930 zł, plamka 0,27 (może być), matryca S-PVA, brak głośników, ma pivot.

W jakich modelach NEC podświetlanie (równomierność) jest OK, a w jakich to loteria?
Kąty widzenia, kontrast, jasność - we wszystkich modelach na tyle zbliżone, że nie są decydujące. Wejścia sygnału - praktycznie to samo. USB - też mają, to nie najważniejsze. Coś istotnego pominełem? Możliwości regulacji? O tym mało wiem. Ale chyba w tych tu wymienianych sa wystarczające.

Eizo - 5 lat gwarancji, Nec - 3 lata. Wskazanie - Eizo. Eizo mają głośniki. Nec - nie. To nie decyduje, ale mam serdecznie dość kabli i drobiazgów na stole.

PS - znaleźć np wymiary i niektóre parametry monitorów Eizo na polskich stronach www się nie da! Dlaczego nie przekopiują specyfikacji technicznej z eizo.com?

Czy ktoś wie gdzie takie monitory można porównać w sklepie w Bydgoszczy? Sądzę, że :(

Jestem ciekaw czy byłoba dla mnie taka nierównomiernośc podświetlania w jakimś NEC widoczna (istotna)?
czy by szło wybrać lepszy, z mniejsza wadą (np jako urządzenie pomiarowe wykorzystując aparat - robiąc zdjęcie monitora, podciągać kontrast)

Gdyby szło kupić Neca 2070 NX to by można było kupić je dwa w cenie niewiele wyższej niż jednego Eizo S2000. Gdyby kupić NX 2070 i inny bylejaki o tej samej rozdziałce (na TN) za 800 zł to by było razem 2,5 tys. A jaka wygoda pracy na 2 monitorach.
Takie sobie to mam dylematy :-D

PS
Wiecie, że pisanie pomaga podjąć decyzję :-D Ale może macie lepsze pomysły? Jeśli tak to chętnie posłucham.
Właściwie faworyt był jeden od początku - EIZO S2231W BK. Na razie będzie praca na jednym monitorze, więc panorama jest lepsza, jest miejsce na palety. Ma dużą plamkę, jest cały duży, ma głośniki, ma pivot. Jakie ma wady?

Eizo S2000 ma małą plamkę, jest drogi (chciałem się zmieścić w przedziale 2 tys, a i tak wydam 2,6 tys). Eizo 2031 - jeśli to to samo co 2231, to wolę dodać 350 zł za większy monitor.
NEC - szkoda braku pivot i braku głośników, dają tez mniej gwarancji. Kusi tani 2070NX, ale czy trafię na dobry? No i trochę mała plamka. Za to bym mógł kupić 2 monitory, mieć 3200 x 1200 pikseli :mrgreen:

tempor
08-03-2008, 11:36
Jacek ja na Twoim miejscu jeszcze bym ciutkę wstrzymał - na dzień dzisiejszy optymalny stosunek jakości do ceny prezentują LCD 24" - oczywiście nie te modele pod fotografię ale to kwestia już krótkiego czasu ...

ps. dopiero zwróciłem uwagę na budżet, no cóż budżet jest dość budżetowy :)

Czornyj
08-03-2008, 20:12
Bezsprzecznie najlepszym z w/w monitorów jest 2090UXi. Jako jedyny z monitorów wyposażony jest zarówno w matrycę wykonaną w technologii S-IPS, technologię elektronicznej kompensacji nierówności podświetlenia oraz możliwość pełnej, sprzętowej kalibracji. Jedyną wadą tego monitora jest taka sobie (na tle Eizo) jakość wykonania, oraz (na tle Eizo) chyba nieco wyższy punkt czerni. Pominąwszy problematyczną jakość wytworów Nec-a, to w porównaniu z tym monitorem reszta wymienionych tu modeli to zabawki-popizdułki. W 2090UXi praktycznie wpakowano hajendowe technologie wykorzystywane w profesjonalnych monitorach graficznych - zresztą wyselekcjonowane 2090UXi po prostu otrzymują naklejencję "Spectraview", osłonencję i profilerek, po czym sprzedawane są jako profesjonalne monitory graficzne do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy.

david555
08-03-2008, 20:16
Słuchaj Marcina, bo wie co powiada, w tym temacie.

Jacek_Z
08-03-2008, 20:34
pozycja nr 4 na liście NEC 2070NX ma też S-IPS, identyczne rozmiary i plamkę. Te 1 tys zł róznicy to własnie lepsze podświetlanie i kalibracja? Ach, gdybym trafił na dobrego Neca 2070NX. Nie ma szans? kolory powinien mieć OK. Czerń? Co wiecie o tym Necu?

Ja pewnie będę kalibrował raz na 3 lata, by sprawdzić czy się nie rozjechał, możliwości kalibracyjne są dla mnie nie najistotniejsze.
chyba wolę jednak większą plamkę. czasami bolą mnie już oczy. Laptopik ma drobną czcionkę.
Dlaczego jest tak, że każdy o stówkę - dwie droższy monitor ma coś lepszego i tak z niecałych 2 tys (taki był zamiar) dochodzi się do prawie 3 tys :-D :(

PS
żeby szło gdzieś na nie popatrzeć. Tak razem, obok siebie. A tak oglądałem u znajomego NECa 2190UXi i Eizo S1932W (i sporą Iiyamę 24", była średniawa delikatnie mówić, na tle Nec i Eizo)
Nie mam możliwości zobaczenia tego, co chcę kupić. Dopiero jak mi kurier przyniesie. Może trzeba się wybrac do stolicy, Poznania czy gdzies, gdzie taki sprzęt lezy na półkach?

Wini
08-03-2008, 21:57
Co do S2000 to tak dokólnie napiszę.
Posiadam S2100 i S1910. Czasami mam wrażenie, a często pewnośc, że jakoś mi lepiej z 1910

Czornyj
09-03-2008, 15:19
pozycja nr 4 na liście NEC 2070NX ma też S-IPS, identyczne rozmiary i plamkę. Te 1 tys zł róznicy to własnie lepsze podświetlanie i kalibracja? Ach, gdybym trafił na dobrego Neca 2070NX. Nie ma szans? kolory powinien mieć OK. Czerń? Co wiecie o tym Necu?

Ja pewnie będę kalibrował raz na 3 lata, by sprawdzić czy się nie rozjechał, możliwości kalibracyjne są dla mnie nie najistotniejsze.
chyba wolę jednak większą plamkę. czasami bolą mnie już oczy. Laptopik ma drobną czcionkę.
Dlaczego jest tak, że każdy o stówkę - dwie droższy monitor ma coś lepszego i tak z niecałych 2 tys (taki był zamiar) dochodzi się do prawie 3 tys :-D :(

PS
żeby szło gdzieś na nie popatrzeć. Tak razem, obok siebie. A tak oglądałem u znajomego NECa 2190UXi i Eizo S1932W (i sporą Iiyamę 24", była średniawa delikatnie mówić, na tle Nec i Eizo)
Nie mam możliwości zobaczenia tego, co chcę kupić. Dopiero jak mi kurier przyniesie. Może trzeba się wybrac do stolicy, Poznania czy gdzies, gdzie taki sprzęt lezy na półkach?

Nie wiem jak 2070NX, ale w posiadanym przeze mnie 1970NX są dwa problemy - irytująco beznadziejne podświetlenie i (na oko) nierównomierna krzywa odpowiedzi tonalnej - tego monitora po porostu nie da się w prosty sposób względnie dobrze ustawić, a kalibracja spowoduje uwalenie palety, bo NX-y mają jedynie 8-o bitowe sterowanie.

Jeśli i tak monitor nie będzie poddawany kalibracji, to warto chyba jednak brać Eizo - są większe szanse, że już wyjęty z pudełka będzie świecił w miarę poprawnie, krzywe które prezentowali Tom01 i posiadacze Eizo były całkiem niezłe.

Osobiście również jestem zwolennikiem większej plamki i wielkim entuzjastą funkcji pivot - uważam, że pivocik do edycji portretów jest bardzo wskazany. Niestety, większa plamka to większa eskalacja kosztów.

Ogólnie jestem zwolennikiem matryc wykonanych w technologii S-IPS - mają lepszą charakterystykę kątową, w moim PVA cholernie mnie irytuje tendencja do maleńkich przebarwień obszarów oglądanych pod kątem, choć przyznam, że da się z tym żyć i zapewne osoby nie będące czepialskimi upierdliwcami tego zjawiska wogóle nie zauważą.
W dodatku matryce S-IPS od LG są zdaniem Toma01 takie se - z jasną czernią, kiepskawo podświetlone (potwierdzam) i podobno zdarzają się utrwalania obrazu (to mi się nie zdarzyło). Naprawdę dobre są ponoć S-IPS-y Hitachi, ale cena monitorów opratych o te matryce jest porażająca (nie-panoramiczne Eizo CG i chyba Quato)

Jacek_Z
09-03-2008, 21:53
dzisiaj byłem w MM i mieli Eizo S2031W i 1931. NECa w ogóle nie mają. Nie ma nadziei, że pooglądam sobie to co chcę kupić gdzieś wcześniej.

Oatu
09-03-2008, 22:45
Powiem szczerze, że z tą matryca s-ips też bym tak nie szalał. Proponuję poczytać trochę na temat często pojawiających się martwych pikseli w tych matrycach, np. po ok 3h świecenia, bądź w trochę dłuższym czasie użytkowania. Przykładem może byc monitor NEC 20WGX2 PRO. To chyba wina młodej technologi. Co do Eizo to norma iso jaka obowiązuje te monitory przez polskiego dystrybutora jest odrobine złagodzona. A i tak zasada jest jak z aparatem, obejrzeć, dotknąć i jak pasuję brać.:)

fotomich
10-03-2008, 13:45
Posiadam Eizo 2231 rewelacja, udało mi sie kupić za 2350, polecam!!!!! Głównie przekonało mnie to,że wytwarzany jest w japonii i że ma 5 lat gwarancji :)

Tom01
10-03-2008, 13:51
Bezsprzecznie najlepszym z w/w monitorów jest 2090UXi.

Nec 2090UXi jest w kwestii koloru liderem, ma najlepszą reprodukcję, krzywe są prostymi, ale jest to okupione poważnymi wadami. Wymaga silnie oświetlonego miejsca pracy, ma nierówne podświetlenie, którego kompensacja elektroniczna nie eliminuje całkowicie i powoduje herezje z temperaturą, oraz są udokumentowane przypadki utrwalania się ekranu. Jeśli ktoś te wady przyjmie świadomie jako cenę za jakość koloru, oraz założy amortyzację na 3 lata, ma 20" calowy wysokiej klasy monitor za znacznie mniej niż musiałby zapłacić za 19" profesjonalne Eizo.

Eizo S2000 nadaje się znacznie lepiej przy zastosowaniach bardziej uniwersalnych, szczególnie w warunkach ograniczonego oświetlenia, w tym domowych. Firma jakiś czas temu wrzuciła do jednej linii produktowej oznaczonej S-cośtam, wiele różnych monitorów od domowych po profi. Faktycznie S2000 to jest L887, czyli wysokiej klasy, zawodowy monitor cadowy z 14 bitowym kolorem. Jest na tyle dobry, że nadaje się do grafiki w podobnym stopniu jak Nec 2090UXi, no i nie ma problemów z powtarzalnością.

Eizo oznaczone S**31, lub 32, to monitory domowe. Dobre, ale odstają od wyżej wymienionych o klasę, albo dwie.

Nec oznaczone 70 na końcu to monitory klasy biznesowej. Są projektowane do użytkowania z aplikacjami i warunkami typowymi w biurowym miejscu pracy. Niezależnie od rodzajów matryc nie jest to dobry wybór w kontekście Nec'a serii 90.

Nec oznaczone 90 i końcówką "i" to monitory graficzne. Inne oznaczenia to monitory cadowe, dla programistów i innych zastosowań zawodowych, gdzie spędza się wiele godzin przed ekranem i potrzebne są duże możliwości regulacyjne, ale nie ma związku z kolorem.

Czornyj
10-03-2008, 14:01
Powiem szczerze, że z tą matryca s-ips też bym tak nie szalał. Proponuję poczytać trochę na temat często pojawiających się martwych pikseli w tych matrycach, np. po ok 3h świecenia, bądź w trochę dłuższym czasie użytkowania. Przykładem może byc monitor NEC 20WGX2 PRO. To chyba wina młodej technologi. Co do Eizo to norma iso jaka obowiązuje te monitory przez polskiego dystrybutora jest odrobine złagodzona. A i tak zasada jest jak z aparatem, obejrzeć, dotknąć i jak pasuję brać.:)

Martwe piksele to dla mnie problem marginalny, duperelny i całkowicie pozbawiony znaczenia. I nie chodzi tu o samą matrycę S-IPS, bo jest wiele monitorów z S-IPS-em, które są nędzne jak kaszanka z keczupem, ale o morderczą kombinację S-IPS-a i profesjonalnej elektroniki sterującej, umożliwiającą precyzyjną kalibrację do czego tylko będziemy mieć fantazję nasze cudo kalibrować. Eizo o podobnych możliwościach (serie CE i CG) kosztuje niestety forutnę.

Tom01
10-03-2008, 14:14
Eizo o podobnych możliwościach (serie CE i CG) kosztuje niestety forutnę.

To są kwoty około 4,5 tys zł. Fortuna czy nie, ale trzeba to rozpatrywać w kontekście monitora który prawie w ogóle nie kłamie i będzie służył przez następne conajmniej kilkanaście lat, bez istotnej zmiany parametrów wyświetlania.

Jacek_Z
10-03-2008, 17:15
u mnie w powstawaniu zdjęcia istotniejsze jest to co osiągam fotograficznymi sposobami. Ja najczęsciej oddaję pliki do dalszej obróbki grafikom. Monitor będzie mi służył czasami do pomocy w wywoływania RAWa (gdy nie ustaliłem sobie WB pre), własciwie poza tym nie ingeruję w kolor. Pewnie częściej będe na tym moitorze przeglądał internet niż oglądał/obrabiał zdjęcia, więc taki pro monitor by się u mnie marnował.
Mam chęć na Eizo 2231. Co konkretnie można powiedzieć o plusach i minusach tego monitora? Komentujecie właściwie te lepsze i te gorsze od niego modele, a o tym właśnie się nie wypowiadacie. Jakie ma wady? będzie dla mnie OK?
Ja nie mam zamiaru z moimi potrzebami wchodzić w prawdziwie graficzne stacje.

Czornyj
10-03-2008, 18:13
Tak schodząc na ziemię, powinien być to nienajgorszy wybór. Wady wg. mnie:
- monitor nie ma zbyt zaawansowanych możliwości regulacji
- panoramiczne wyświetlacze są tak sobie podświetlone i w rogach mogą nieco sciemniać
- monitor ma nieco poszerzony gamut. Niby jest to zaleta, ale jeśli pracujesz głównie w sRGB, to już niekoniecznie. Aby poprawnie wyświetlić zdjęcia w sRGB będziesz musiał oglądać je w aplikacjach zarządzających barwą - PS, NX itp - bo np. w przeglądarce internetowej barwy będą dość mocno zafałszowane. W dodatku aby wyświetlić zdjęcie zrobione w sRGB system zarządzania barwą będzie musiał nieco przycinać paletę monitora.

Jacek_Z
10-03-2008, 18:21
Aby poprawnie wyświetlić zdjęcia w sRGB będziesz musiał oglądać je w aplikacjach zarządzających barwą - PS, NX itp - bo np. w przeglądarce internetowej barwy będą dość mocno zafałszowane.
OK, to w PS czy NX będe dbał o kolor.

Czornyj
10-03-2008, 18:29
OK, to w PS czy NX będe dbał o kolor.

Tak naprawdę, to nie wiem czy nie byłoby rozsądniej przejść na aRGB. Patrząc na wyniki testów na prad.de temu monitorowi bliżej do aRGB, niż do sRGB, pozatym w aRGB nie ma problemów z TRC - dziwolągiem, tylko jest zwyczajna gamma=2,2... Ale to taka mała dywagacja teoretyczna na boku ;)

Tom01
11-03-2008, 12:38
Mam chęć na Eizo 2231. Co konkretnie można powiedzieć o plusach i minusach tego monitora?

Proszę poczytać opinie o S1931 i S1932. To b.podobne monitory, tylko mniejsze.

Jacek_Z
11-03-2008, 16:42
pooglądałem raczej niz poczytałem testy niemieckie i czeskie:
http://www.prad.de/new/monitore/test/2008/test-eizo-s2231w.html
http://www.svethardware.cz/art_doc-A366FB1AFEC2CA19C12573FA0047952A.html
polskie mva się w testach obija, nic nowego nie testują, jest taki wątek http://www.mva.pl/forum/viewtopic.php?t=3141 i to praktycznie wszystko co znalazłem.

właściwie z tego widać, że sprzęt jest OK, może podświetlanie z lewej strony jest słabsze.

Tom01
11-03-2008, 16:46
może podświetlanie z lewej strony jest słabsze.

To jest amatorski monitor z tej samej klasy podświetleniem. Lampy w kształcie U wokół ekranu. Przy tej wielkości monitora wyłażą już pierwsze niedoskonałości wynikające z takiego układu lamp i charakterystyki kątowej wyświetlacza. Lepsze mają już lampy za ekranem i efekt nierówności znacznie zminimalizowany.

sorest
19-03-2008, 19:25
To jest amatorski monitor z tej samej klasy podświetleniem. Lampy w kształcie U wokół ekranu. Przy tej wielkości monitora wyłażą już pierwsze niedoskonałości wynikające z takiego układu lamp i charakterystyki kątowej wyświetlacza. Lepsze mają już lampy za ekranem i efekt nierówności znacznie zminimalizowany.

powyższa Pana opinia jest o 22" S2231.
a jak w takim razie ma się sprawa z tymi niedoskonałościami w przypadku 24" EIZO S2431 ?
i tak porównując np do 24" od HP: LP2465.

napiszę też ewentualne zastosowania (trochę nie dotyczące tego forum;)), jako student architektury: 50% amatorski CAD (głównie na "czarnym tle"), 45% szeroko pojęte "zwykłe" użytkowanie (głównie internet, office, zabawa z foto na pozioie przedszkola: picassa, ewent. 'warstwy' w PS ) 5% filmy, 0% gry ;)

tak więc sądzę, że nie potrzebny mi monitor klasy S2000 lub S2100 a powierzchnia S2431 jest oooogromnie kusząca.

Antekfoto
21-03-2008, 05:27
Witam!
pracuje na tym monitorze <2231> dopiero kilka godzin, narazie jestem bardzo zadowolony, z kątów, 'świecenia', przejsc tonalnych jak i również budowy monitora.

Minusem może byc świecący z kątów 'X' widoczny tylko przy ciemnym monitorze/obrazie. Dla mnie akurat to nie ma znaczenia, podejmując decyzje uważałem 2231 za najlepszy kompromis jakośc/cena/przekatna i mam nadzieje, ze po dłuższym czasie intensywnej eksploatacji dalej bede tak uważał :)

do 2231 'namówiła' mnie po czesci niemiecka strona prad.de.. z bardzo obszernym artykułem. Polecam także ich forum, na końcu artykułu jest odnośnik do wątku.

pozdrawiam
Antek

Tom01
21-03-2008, 12:27
powyższa Pana opinia jest o 22" S2231.
a jak w takim razie ma się sprawa z tymi niedoskonałościami w przypadku 24" EIZO S2431 ?
i tak porównując np do 24" od HP: LP2465.

W S2431W podświetlenie jest tego samego typu. HP również, ale to już inna klasa monitora.

napiszę też ewentualne zastosowania (trochę nie dotyczące tego forum;)), jako student architektury: 50% amatorski CAD (głównie na "czarnym tle"), 45% szeroko pojęte "zwykłe" użytkowanie (głównie internet, office, zabawa z foto na pozioie przedszkola: picassa, ewent. 'warstwy' w PS ) 5% filmy, 0% gry ;)

Powinien się Panu sprawdzić S2431W, ale proszę pamiętać że to monitor tej samej klasy co np S1931, o którym jest mnóstwo opinii, czyli porządny domowo-uniwersalny. Przy acadzie niezwykle ważne jest równe podświetlenie, stąd bardziej sugerowałbym albo lepszy, albo mniejszy. Proszę zapoznać się z przygodami pewnego Pana, w kontekście nierówno świecących monitorów: http://www.archogdan.cadea.pl/rozne/iilcd/iilcd.php. Da to Panu lepszy pogląd jak bardzo ważne jest podświetlenie w aplikacjach cad.

Wersja znacznie doskonalsza pod każdym względem, również podświetlenia, nosi oznaczenia: S2410W, S2411W, SX2461W.

tak więc sądzę, że nie potrzebny mi monitor klasy S2000 lub S2100 a powierzchnia S2431 jest oooogromnie kusząca.

S2000 to idealnie oświetlony bez elektronicznego podciągania, profesjonalny monitor cad'owy. Niestety już wycofany. S2100 to większa odmiana S1931.

marszull
21-03-2008, 16:49
Tom w watku o monitorach napisales:

"Te wydawałoby się banalne kryteria spełnia bardzo mało monitorów. W zasadzie tylko zawodowe. Idealnym przykładem jest
Eizo S2000
Eizo S2100
To 20-tka i 21-ka, specjalnie optymalizowana do CAD w formacie 4x3. "

wiec jak to jest z tym s2100?

Tom01
21-03-2008, 17:27
wiec jak to jest z tym s2100?

Jest to tak. S2000, czyli pierwotnie L885/887 to monitor od początku projektowany do CAD. Mała plamka, idealne podświetlenie, brak migotania. W ramach unifikacji serii, do tej samej kategorii zaszeregowano S2100, choć ma dużo prostszą konstrukcję. Do CAD się nadaje bardzo dobrze, ale własnościami bardziej przypomina monitory z "31" na końcu. Obecnie, po zarzuceniu produkcji skomplikowanego S2000, S2100 został jak rodzynek i w są pewne problemy z pozycjonowaniem tego monitora, do jakiej faktycznie rodziny należy.

marszull
21-03-2008, 21:53
ok dzieki
a tak przy okazji spytam czy jest szansa na kupienie s2000 albo czegos podobnego (jakosc i cena )?

Tom01
21-03-2008, 22:42
a tak przy okazji spytam czy jest szansa na kupienie s2000 albo czegos podobnego (jakosc i cena )?

Eizo S2110W, S2111W, Nec 2090UXi.

petret
22-03-2008, 00:11
Jacek, tak się przypadkiem składa, że wczoraj zakupiłem Eizo s1921, głównie ze względu na kontrast (albo brak kontrastu w moim starym crt) do obróbki zdjęć z niedzielnej sesji. Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Kapitalna czerń i kontrast dla ciemnych tonów, a s1921 to raczej niska półka z Eizo. (BTW, zdjęcia z niedzieli robione na czarnym tle wyglądają świetnie). Kąt widzenia 100%, tzn tak samo pod każdym kątem jeżeli tylko widać powierzchnię ekranu.
Monitor jest dopracowany nawet jeżeli chodzi o take pierdoły jak regulacja góra, dół, piwot, czujnik jasności, głosniczki, itd. Niby nic takiego ale fajnie odkryć, że ktoś nad czymś pomyślał. Nawet diodkę od power można wygasić jak komuś przeszkadza. Lepsze modele podobno mają trochę fajnego softu do kalibracji obrazu (Ja w swoim niestety tego nie znalazłem).
Co do sklepu, nie chcę uprawiać krypciochy ale w Resecie Eizo ma własny kącik. Wczoraj widziałem tam 4 topowe (jak na moją kieszeń) Eizo podpięte chyba nawet bez splitera.

Gawronik
22-03-2008, 00:15
Tom01

moje pytanie jsest troche o inna klasę monitora, mianowicie DELL 1703FPt - kolega chce sprzedać isię zastanawiam co to za diabełi czy do prostej obróbki zdjęć jest wystarczający.

pozdrawiam
Marcin Gawron

Tom01
23-03-2008, 00:59
DELL 1703FPt - kolega chce sprzedać isię zastanawiam co to za diabełi czy do prostej obróbki zdjęć jest wystarczający.

Moim zdaniem nie. Na prymitywnym monitorze, bardzo łatwo popsuć sobie zdjęcia.

marszull
25-03-2008, 14:16
tak przy okazji to proponowalbym przeniesc posty z tego watku to tematu przeklejonego dotyczacego monitorow

nocturnus_
26-05-2008, 20:56
witam, stoję przed wyborem między NEC 2190UXi a EIZO S2231W, po przemieleniu forum sprawą jasną okazało się że NEC jest bezsprzecznie lepszym wyborem, zwłaszcza że potrzebuję monitora głównie do grafiki internetowej - photoshop,flash - czyli z tego co zrozumiałem,albo i nie ;) potrzebuję jak najlepiej odwzorowanej przestrzeni sRGB a S2231W ma niejako z tym pewien problem. Do dokonania ostatecznego wyboru zatrzymuje mnie kilka pytań:

czy matryca w 2190UXi czyli SA-SFT jest pozbawiona wad modelu 2090UXi, z tego co zapamiętałem to owy model był wychwalany przez Toma01 jesli chodzi o kolory, natomiast zaraz potem wyrzucił kilka naprawdę odstraszających wad wynikających z "uroku" owej matrycy S-IPS.

czy jest sens kupować monitor klasy 2190UXi wiedząc że nie będzie on kalibrowany (niestety nie przewiduję kupna kalibratora ze względu na jak dla mnie zbyt wys cenę, samo kupno neca jest dla mnie sporym wydatkiem), raz wyczytałem że nie ma to sensu, ale potem Tom01 opisywał właściwości 2190UXi (tego z przeceny ~2300zł) i był z tego co pamiętam całkiem dobrze fabrycznie skalibrowany, późniejsza kalibracja poprawiła osiągi chyba minimalnie.

czy jest sens kupować monitor klasy 2190UXi przy ....zintegrowanej grafice, dodam że jest to najnowszy chipset intela G35. Czy jestem w błędzie że nadaje się on do grafiki 2D? czy minęły już czasy besztania integry ? ja różnicy po przejściu z geforcea serii 6 nie zauważyłem.. kłopoty ze wzrokiem?;)

pytanie marginalne: czy o zgrozo w 2190UXi pojawiają się bad/hot pixle, czy jednak na jakimś etapie monitory za ~3000zł są w jakiś sposób sprawdzane, czy może jednak loteria jak w najtańszych modelach?

Ostatnie pytanie to czy wybrałem dobrą alternatywę w postaci S2231W, dodam że obecnie siedzę na 1970NX więc poznałem walory s-ipsa, czy przejście na S2231W jest znaczną progresją czy jednak S-PVA może mi nie podejść.

dziekuję z góry za uwagę :)

Tom01
26-05-2008, 22:35
czy matryca w 2190UXi czyli SA-SFT jest pozbawiona wad modelu 2090UXi, z tego co zapamiętałem to owy model był wychwalany przez Toma01 jesli chodzi o kolory, natomiast zaraz potem wyrzucił kilka naprawdę odstraszających wad wynikających z "uroku" owej matrycy S-IPS.

Wyświetlacz 2190 jest znacząco lepszy od 2090. Problemy z serią 1990/2090 ("i" na końcu) wyszły po pewnym czasie. Monitory mają poważne wady trwałości.

czy jest sens kupować monitor klasy 2190UXi wiedząc że nie będzie on kalibrowany

Każdy monitor, jeśli ma służyć do koloru musi być kalibrowany. 2190UXi jest "odpadem" od Spectraview i ma poważne wady kolorystyki. Niemal na budżetowy Samsung. Po kalibracji, jak ręką odjął.

czy jest sens kupować monitor klasy 2190UXi przy ....zintegrowanej grafice

Oczywiście.

pytanie marginalne: czy o zgrozo w 2190UXi pojawiają się bad/hot pixle

Zdarzają się. Możliwości obejścia normy fabrycznej w przypadku Neca są małe, ale są. Proszę mnie zagadnąć e-mailem, może będę mógł pomóc.

Ostatnie pytanie to czy wybrałem dobrą alternatywę w postaci S2231W, dodam że obecnie siedzę na 1970NX więc poznałem walory s-ipsa, czy przejście na S2231W jest znaczną progresją czy jednak S-PVA może mi nie podejść.

2190UXi to monitor klasę inny od S2231W. Celowo nie piszę lepszy, bo są to monitory kierowane do różnych zastosowań. W dziedzinach związanych z grafiką Nec jest bezsprzecznie lepszy i to tym bardziej, im wyższe wymagania przedni nim stawiamy. Eizo to bardziej sprzęt uniwersalny. Przede wszystkim mając oprogramowanie Spectraview II, Nec'a można korygować sprzętowo, wewnętrzną tablicą koloru o dokładności 12 bitów na kanał. Użyteczne kąty widzenia wynoszą około 45 st w każdą stronę i kompletnie nic się nie zmienia. Jak w monitorach zawodowych. Nie ma popularnej w monitorach z S-PVA, zmiany koloru przy lekkim odchyleniu. Zachowanie w cieniach jest klasę lepsze, choć Eizo ma przewagę w postaci trzy razy niższego punktu czerni. Lepiej się z takim monitorem pracuje wieczorami. W światłach zachowują się tak samo. Obszar roboczy jest większy na Nec'u, choć Eizo ma bardziej ergonomiczny kształt.

nocturnus_
23-07-2008, 12:36
witam! po dwóch miesiącach głębokich przemyśleń :) zdecydowałem się na kupno 2190uxi bk, udało mi się go wyhaczyć w miarę okazyjnej cenie, poza tym można zauważyć ogólny spadek ceny tego modelu - tak mi się wydaje przynajmniej. I co się okazało... sprawdziły się aż za bardzo słowa Pana Tomasza, czyli.. od razu po wypakowaniu rzuciło mi się w oczy spore wybrzuszenie plastiku na krawędzi obudowy, powodowało to lekkie odstawanie ramki, po chwilowych oględzinach okazało się że zatrzask ramki jest chamsko niedopasowany!! rozumiem że w fazie produkcyjnej skośne chińskie oczy mogły tego nie dopatrzeć ale jak takie rzeczy przechodzą przez kontrolę jakości?! i w tym momencie jak uderzenie w dzwon przypomniały mi się słowa Pana Tomasza o słabej powtarzalności w produkcji , i o niespodziankach związanych z kupnem tego modelu.
Ale uwaga... minęło z 10min udało mi się ramkę naprawić... szok.. czemu nikt na to nie wpadł.. No nic, uradowany z naprawy włączam monitor i rewelacja.. wszystko co być powinno , super kąty, kolor, czerń i.... po ok trzech godzinach martwy subpixel na środku !!!!! dla mnie tragedia.. przewidywałem to, ale radość z własnoręcznej naprawy jakoś uśpiła mnie...

teraz puenta sprawy - zastanawiam się nad oddaniem monitora korzystając z prawa zwrotu 10dniowego. Nie wiem czy będę miał jaja żeby próbować kupować neca gdzie indziej, ewentualnie wykupując dodatkową gwarancję na pixele, ale nie wiem czy jest sens(jest?), inną opcją jest dozbieranie i kupno CE210WK (wtedy mam pewność że obejdzie się bez niespodzianek), u Pana Tomasza jest za ~3500, bardzo proszę o rozpatrzenie mojej sytuacji, zegar wciąż tyka, a ja nie wiem co robić. Zastanawiam się również oczywiście nad zostawieniem neca ale nie wiem czy ten pixel nie zacznie mi przeszkadzać po jakimś czasie, ewentualnie w przyszłości mocno zaniży cenę monitora jakbym chciał go sprzedać..

Czornyj
23-07-2008, 12:46
Cudów nie ma - martwe subpiksele trafiają się też w Eizo. Ja bym sobie tym głowy nie zawracał, jeden martwy subpiksel nie ma prawa przeszkadzać podczas pracy. CE210WK to monitor, który w porównaniu z 2190UXi nie rzuca na kolana - jest mały, ma matryce S-PVA, mniejszą precyzję kalibracji i nie ma elektronicznej kompensacji podświetlenia.

Tom01
23-07-2008, 12:57
Czornyj, do piksela można się przyzwyczaić, ale czasami taka kropka potrafi nieznośnie wiercić dziurę w mózgu. W takim wypadku pozostaje wymiana/zwrot. Na Eizo też się trafiają wadliwe piksele, ale są sposoby aby ich uniknąć. Ja te sposoby znam.

Nocturnus_, CE210W nie jest już produkowany. Ostatnie egzemplarze nie były już tak równe jakościowo i nie polecam usilnego szukania resztek. Następcą jest CG222W, monitor większy i ogólnie zdecydowanie lepszej klasy. W stosunku do Nec'a 2190UXi jest niższy i ma gorszą charakterystykę kątową, ale za to kilka naprawdę poważnych zalet. W ten monitor wpakowano elektronikę od najwyższej serii ColorEdge Premium Edition, ma skrajnie niski punkt czerni, w normalnych warunkach ok 0,09 cd/m^2, szeroki gamut, oprogramowanie do sprzętowej kalibracji pod różnymi kryteriami, idealnie równe oświetlenie, stabilizowane elektronicznie, kaptur w komplecie i 5 lat gwarancji.

Czornyj
23-07-2008, 13:31
I tu się całkowicie zgodzę - jeśli ktoś szuka absolutnego ideału, to musi się szarpnąć na Eizo serii CG.

nocturnus_
23-07-2008, 13:38
hmmm na dzień dzisiejszy myślę o zostawieniu neca, mam jeszcze trochę czasu więc popracuję trochę na nim i zobaczę czy ten pixel da mi spokój, jeszcze małe pytanko, czy mogę włączyć colorcomp , rozumiem że przeboje z tą funkcją miały neci z matrycą LG-philips a jak sprawa wygląda w matrycą neca?

Tom01
23-07-2008, 13:44
czy mogę włączyć colorcomp , rozumiem że przeboje z tą funkcją miały neci z matrycą LG-philips a jak sprawa wygląda w matrycą neca?

Trochę pomaga, ale, skoro Pan o to pyta, to znaczy, że eksploatuje Pan monitor przy zbyt niskim poziomie oświetlenia zewnętrznego. Wysoki punkt czerni w tym monitorze negatywnie wpływa na postrzeganie nierówności ekranu. Lepiej jest zapalić dodatkową żarówkę.

Czornyj
23-07-2008, 13:47
jeszcze małe pytanko, czy mogę włączyć colorcomp , rozumiem że przeboje z tą funkcją miały neci z matrycą LG-philips a jak sprawa wygląda w matrycą neca?

Trzeba. Zgodzę się, że idealnie to nie działa - po włączeniu tego usrojstwa obserwuję na dole jakieś fioletowe przebarwienia, szczególnie widoczne na bieli, które o dziwo wynikają jakby z "przeciekania" czerni typowego dla matryc IPS. Z drugiej strony tylko w ten sposób można osiągnąć naprawdę dobrą homogeniczność całej powierzchni wyświetlanego obrazu.

nocturnus_
24-07-2008, 12:01
zrobię mały OT, co Panowie myślą o wykupywaniu gwarancji na pixele, poważnie się nad tym zastanawiam - oddanie neca i kupienia go drożej z dodatkową gwarancją na wszelkie wady matrycy (7dni), taka gwarancja kosztuje 150zł przy czym cały koszt transportu w przypadku wpadki pokrywany jest przez sklep, a po otrzymaniu nowego egz gwarancja rozpoczyna się od nowa. Co o tym Panowie myślą? jeśli chodzi o dodatkowe koszta to jestem wstanie wywalić te 300zł więcej (gwarancja+różnica w cenie) aby mieć święty spokój i monitor na bardzo długo bez dodatkowych atrakcji, po prostu nie planuję w przyszłości wydania na monitor ~3000zł, więc chce to zrobić raz a dobrze.

Michu
24-07-2008, 12:35
Pewnie się nie znam, ale...
Moim zdaniem to absurd kupowanie monitorów EIZO serii CE na domowe warunki. Gamout i taki tam pierdoły teoretyczne jedynie skutecznie powodują rodzenie się onanizmu sprzętowego i chęć posiadania proofa wizualnego w mieszkaniu. Komu to jest potrzebne? I na co? By zauważyć minimalne odchyły kolorystyczne, które pewnie i tak zdechą w labie? Na grubo ponad 90% potrzeb forumowiczów w zupełności wystarczy monitor z przyzwoitą matrycą S-PVA i najtańszy kalibrator.

Tom01
24-07-2008, 13:02
Na grubo ponad 90% potrzeb forumowiczów w zupełności wystarczy

Zaliczając się, z wielkim prawdopodobieństwem, do owych 90%, właśnie poczułem się obrażony. ;-)

nocturnus_
24-07-2008, 16:35
hmmm tak sie zamyśliłem.. a może nie da się kupić 2190uxi bk bez zgrzytów bo wszystkie dobre egz są wyławiane i wrzucane do wora SV

sailor
24-07-2008, 17:17
Na grubo ponad 90% potrzeb forumowiczów w zupełności wystarczy monitor z przyzwoitą matrycą S-PVA i najtańszy kalibrator.

z innej beczki .. jakim aparatem fotografujesz? :D kupowales taki ktory ci w zupelnosci wystarczy czy taki na jaki miales ochote? :D

Dominiq
24-07-2008, 17:46
nie uważacie , że powoli popadacie z jednej skrajności w kolejną skrajność?
i do jakich wnisoków dochodzimy (lekko koloryzując ;) ):

a)musimy mieć korpus i szkiełka za min 40 tys robiących w iso pierdziesiattys i gładkich jak pupa 18latki
b)musimy mieć monitor za min 5-8 tys szerokogamutorgbcolorymetrowy z wyczesanym w kosmos lutem
c)do tego komputer... wróć, stacje graficzną na 2 xeonach, 16gb ramu, 4 raptorach w raid za 10tys
d)Maca, bo... tak wypada miec jak jest sie foto ;) taki za min 8tys

wtedy możemy uznać, że nasze zdjęcia będą pro ;)
qra, wole dołożyć te 40tys kupić lancera evoX, d60 z 18-200 i lapka acera :) jakoś będę z tym żył :oops:

taki mały oftop dla wszystkich co to pytają co kupić :D - ele to pisał Ja - amator przez duże A

Czornyj
24-07-2008, 18:26
To jest forum sprzętowe i rozmawiamy tu o sprzęcie. G... to kogo obchodzi, czy ktoś se woli kupić Evo, czy może wszystko przepić, albo wydać na dziwki - droga wolna, kupujcie paliwożercę, pijcie i oddawajcie się rozpuście, popieram całym sercem.

Z drugiej strony - dajcie ludziom kupować monitory wedle własnej fanaberii. Być może jest to wydatek równie absurdalny, jak trzystukonna rajdówka z komputerowo sterowanym dyferencjałami kupowana po to, by stać w niesławnych, sqrviałych krakowskich korkach, ale jak ktoś ma kaprys mieć hajendowy, zbędny monitor, lub wyczynową, zbędną rajdówkę - jego prawo, na coś trzeba te pieniądze zmarnotrawić.

A wogóle to śmieszy mnie smędzenie, że monitory zbędne, drogie, takie owakie - świetny monitor można kupić od ok. 2000, dobry kolorymetr również nie kosztuje majątku - a za taką straszliwą kwotę ciężko nawet dobry obiektyw kupić.

Tom01
24-07-2008, 18:31
a może nie da się kupić 2190uxi bk bez zgrzytów bo wszystkie dobre egz są wyławiane i wrzucane do wora SV

Bingo.

Michu
24-07-2008, 18:41
Sailor - pewnie, że miałem parcie na możliwie najlepszy. Ale to było, minęło. W chwili obecnej w zupełności wystarczałaby mi puszka typu D60 - gdybym miał ochotę na cyfrę. Po prostu dotarło do mnie, że to nie tędy droga.
Ale przecież fotografia to nie tylko robienie zdjęć, więc w żaden sposób nie śmiałbym negować chęci zakupu nowości przez użytkowników.
Czornyj - całkowicie się z Tobą zgadzam. Problem jest tylko taki, że każde forum techniczne/sprzętowe generuje potrzebę posiadania sprzętu nowszego, lepszego (swoją drogą do tej pory nie rozumiem, dlaczego koncerny nie wspierają forów, w końcu to woda na ich młyn). Czy na pewno potrzebnego?

Czornyj
24-07-2008, 19:10
Czornyj - całkowicie się z Tobą zgadzam. Problem jest tylko taki, że każde forum techniczne/sprzętowe generuje potrzebę posiadania sprzętu nowszego, lepszego (swoją drogą do tej pory nie rozumiem, dlaczego koncerny nie wspierają forów, w końcu to woda na ich młyn). Czy na pewno potrzebnego?

Parafrazując - wszystko jest potrzebne i nic nie jest potrzebne. Na forum można znaleźć rady, jaki sprzęt jest godny polecenia, a nie jaki jest potrzebny. Co ja poradzę, że moim najulubieńszym obiektywem jest AF-S 24-70, kosztujący 5,5 kafla? Mam nieszczerze polecać kita, "bo wystarczy"? Oczywiście - jest mi on tak samo zbędny, jak świetny monitor - bo dawniej pracowałem gorszym obiektywem, obrabiałem na gorszym monitorze i też jakoś wiązałem koniec z końcem. Kwestia wygody, produktywności, takich tam śmojów-bojów...

nocturnus_
24-07-2008, 21:36
Panie Tomku czyli nie ma sensu żebym szukał 2190uxi w stanie idealnym bo jest to niemożliwe albo prawie nieosiągalne? potrzebuję jasny komunikat. Rozumiem że wady obudowy od razu są wyłapywane,a czy monitory są selekcjonowane pod względem błędów matrycy, czyli jak obudowa jest ok, sprawdzają matrycę jak jest ok to SV jak nie to zwykłe 2190uxi, czyyli idąc dalej muszę liczyć na wadę obudowy bo wtedy jest szansa że matryca będzie ok :)? i takie pytanie do Pana o gwarancję na pixele, myśli Pan że sklep dający taką gwarancję sprawdza monitor przed wysłaniem czy po prostu wysyła w ciemno i liczy że nie wróci? PS jak zacząłem zawracać d.. to z góry przepraszam.

pytanko do Czornyja, Pana 2190 jest bk i bez żadnej wady? jeśli tak to czy to była pierwsza sztuka jaką Pan złapał i była ok?

Tom01
24-07-2008, 21:47
Panie Tomku czyli nie ma sensu żebym szukał 2190uxi w stanie idealnym bo jest to niemożliwe albo prawie nieosiągalne?

Są osiągalne, ale nie tak często. Miałem w tym roku kilka egzemplarzy tego modelu idealnych (jak na Nec'a), ale trafianie na pikselki to rzecz normalna.

czyli jak obudowa jest ok, sprawdzają matrycę jak jest ok to SV jak nie to zwykłe 2190uxi, czyyli idąc dalej muszę liczyć na wadę obudowy bo wtedy jest szansa że matryca będzie ok :)?

Jakość montażu nie ma zauważalnego związku z jakością obrazu i pikselkami. Może mieć wpływ na nierówność oświetlenia. Najlepsze pod względem liniowości, podświetlenia dostają nalepkę Spectraview optimized. Choć i w SV zdarzają się babole. Widziałem dwa SV o kolejnych numerach seryjnych i jeden był niebieski na ekranie a drugi nie. A podobno technik podpisał się pod wydrukiem poświadczającym jakość.

i takie pytanie do Pana o gwarancję na pixele, myśli Pan że sklep dający taką gwarancję sprawdza monitor przed wysłaniem czy po prostu wysyła w ciemno i liczy że nie wróci?

Z moich obserwacji rynku wynika, że najczęstszą metodą jest wysyłanie w ciemno, może nie wróci. Statystycznie, "wypchnie" się więcej monitorów, niż przy drobiazgowym badaniu u siebie.

Michu
24-07-2008, 21:49
Parafrazując - wszystko jest potrzebne i nic nie jest potrzebne. Na forum można znaleźć rady, jaki sprzęt jest godny polecenia, a nie jaki jest potrzebny. Co ja poradzę, że moim najulubieńszym obiektywem jest AF-S 24-70, kosztujący 5,5 kafla? Mam nieszczerze polecać kita, "bo wystarczy"? Oczywiście - jest mi on tak samo zbędny, jak świetny monitor - bo dawniej pracowałem gorszym obiektywem, obrabiałem na gorszym monitorze i też jakoś wiązałem koniec z końcem. Kwestia wygody, produktywności, takich tam śmojów-bojów... Mniej więcej parafraza, filozoficzną będąc, jest nadwyraz trafna. Z całą pewnością nie piłem do Ciebie - cenię sobie bardzo Twoją wiedzę, chęć dzielenia się nią z innymi jak i specyficzny sposób uzewnętrzniania. Chodzi tylko o to, że nie każdy ma świadomość włąsnych potrzeb, tego że w zupełności do obróbki wystarczy monitor S2031W i nie potrzebnie sili się na CG211, bo ma lepsze parametry. I podobnie jest z aparatami, obiektywami, (...). I tak się rodzi/nakręca spirala onanizmu. Ale cóż. Takie przekleństwo autorytetu.

Tom01
24-07-2008, 21:57
nie potrzebnie sili się na CG211

Szczerze mówiąc przez ostatnie parę lat, w swojej praktyce, na setki jak nie tysiące monitorów, tylko raz widziałem przypadek zakupu monitora klasy CG211 przez snobizm. Raczej ludzie podchodzą do tego typu zakupów podobnie jak do obiektywu ze światłem 1:1,2. Wiadomo że pioruńsko drogie i kupuje się, jeśli ma się pojęcie jak to 1:1,2 rzutuje na uzyskiwane rezultaty. Tak naprawdę, kupuje się taki słoik, aby przede wszystkim, móc pracować na "pełnej dziurze", co jest przeciwieństwem potocznej opinii, mówiącej o niewykorzystaniu możliwości sprzętu high-end'owego. Narzędzia najwyższej klasy dają możliwości, o których nie ma mowy w segmencie popularnych.

nocturnus_
25-07-2008, 10:43
Są osiągalne, ale nie tak często. Miałem w tym roku kilka egzemplarzy tego modelu idealnych (jak na Nec'a), ale trafianie na pikselki to rzecz normalna.

jakby został Panu chociaż jeden taki w wersji bk biorę od ręki :]

Czornyj
25-07-2008, 10:55
Jeśli p. Tomasz nie będzie miał na stanie, mogę rozglądnąć się po krakowskich sklepach.

Tom01
25-07-2008, 11:26
Nie mogę zagwarantować idealnego w tej chwili. Eizo tak, ale Nec nie daje żadnego wsparcia w tej materii, a na własną rękę firma ich nie selekcjonuje.

nocturnus_
25-07-2008, 11:43
Nie mogę zagwarantować idealnego w tej chwili.

Jakbym mógł poczekać to istnieje jakaś szansa na "idealnego" 2190uxi-bk u Pana? jak długo by to trwało ewentualnie.

Jeśli p. Tomasz nie będzie miał na stanie, mogę rozglądnąć się po krakowskich sklepach.

Miałby Pan możliwość wyłowienia z krakowskich sklepów wspomnianego "idealnego" ;) 2190uxi-bk ?

Czornyj
25-07-2008, 11:52
Miałby Pan możliwość wyłowienia z krakowskich sklepów wspomnianego "idealnego" ;) 2190uxi-bk ?

Mogę zobaczyć, czy coś jest i zaraportować, w jakim stanie.

Tom01
25-07-2008, 12:07
Jakbym mógł poczekać to istnieje jakaś szansa na "idealnego" 2190uxi-bk u Pana? jak długo by to trwało ewentualnie.

Czasem trafiają mi się egzemplarze, które możemy rozpakować i sprawdzić. Jednak, wyczuwając u Pana wrażliwość na wady dopuszczone przez producenta, radziłbym dołożyć do Eizo i zamówić selekcjonowany. O bólu przy płaceniu zapomni Pan szybko, a korzystać Pan z niego będzie wiele lat.

nocturnus_
25-07-2008, 13:05
no to doszła opcja kupna na raty albo jakiś kredyt mały (studencki) na CG222WK, powinienem być zadowolony po przesiadce jakby nie patrzeć z 2190uxi? kąty S-PVA mnie nie martwią bo pracuję cały czas naprzeciw monitora ( hmmm eizo opisuje że seria CG jest na matrycach s-ips, o co chodzi? ), poza tym strasznie mi wielkość i rozdzielczość 2190 podpasowała i nie wiem jak to będzie z 16:10. Proszę jeszcze coś o tym modelu napisać. Gdybym zdecydował sie na kupno u Pana to będzie to selekcjonowany eizo? PS dziekuje Panu Czornyjowi za pomocną dłoń, ale chyba nie będzie trzeba :)

nocturnus_
25-07-2008, 13:42
PS hmmm czy 5% rabatu w Pańskim sklepie dla czytelników forum nikona nadal aktualne ? :)

Tom01
25-07-2008, 14:15
powinienem być zadowolony po przesiadce jakby nie patrzeć z 2190uxi?

Z pewnością nie będzie problemów jakościowych. To inny monitor, łatwiejszy, bardziej uniwersalny.

kąty S-PVA mnie nie martwią bo pracuję cały czas naprzeciw monitora

Kąty łatwo można wykazać że 2190 ma lepsze. Rozważając charakterystykę kątową CG222W, siłą rzeczy, robimy to w kontekście monitorów profesjonalnych, ustawiając odpowiednio poprzeczkę. Sygnalizuję ową cechę, bo uczciwie mówiąc występuje, ale z moich obserwacji wynika, że większość ludzi nie jest w stanie zaobserwować o co chodzi. Spotykam się nawet wielokrotnie z opiniami że S1931 ma idealne kąty, a tam ów problem jest o klasę gorszy niż w CG222W.

hmmm eizo opisuje że seria CG jest na matrycach s-ips, o co chodzi? ),

Stara informacja. Kiedyś CG było tylko na S-IPS.

poza tym strasznie mi wielkość i rozdzielczość 2190 podpasowała i nie wiem jak to będzie z 16:10. Proszę jeszcze coś o tym modelu napisać.

22" jest niższy ale szerszy. Komfort jest rzeczą wybitnie subiektywną. Nie potrafię powiedzieć, jak Panu się będzie pracowało.

Gdybym zdecydował sie na kupno u Pana to będzie to selekcjonowany eizo?

Jeśli takie będzie życzenie, tak.

nocturnus_
25-07-2008, 23:29
czytam i czytam.... i wyczytałem że CG222 polecany jest jako monitor szerokogamutowy, co dla mnie znaczy - do druku, biorąc pod uwagę że ja potrzebuję monitor wyłącznie do grafiki internetowej czy eizo temu sprosta?

co oznacza literka K w oznaczeniu CG222WK, bodajże tylko u Pana Tomka w sklepie się pojawia przy tym modelu.

Tom01
26-07-2008, 10:17
czytam i czytam.... i wyczytałem że CG222 polecany jest jako monitor szerokogamutowy, co dla mnie znaczy - do druku

To jest bardziej monitor fotograficzny, niż do prepress.

co oznacza literka K w oznaczeniu CG222WK

K - czarny.

nocturnus_
30-07-2008, 00:16
a jak się ma SX2461W do CG222W czy różnica w klasach tych monitorów dyskwalifikuje sx2461 jako monitor do grafiki internetowej? czyli lepiej wybrać serie CG niż wyższą rozdzielczość pracy sx?

i jak wygląda praca z kolorami na cg222 w porównaniu do 2190, reprezentują podobny poziom, czy raczej szala się przechyla w stronę eizo?

Tom01
30-07-2008, 00:18
a jak się ma SX2461W do CG222W czy różnica w klasach tych monitorów dyskwalifikuje sx2461 jako monitor do grafiki internetowej? czyli lepiej wybrać serie CG niż wyższą rozdzielczość pracy sx?

W skrócie: SX to monitory do projektowania i grafiki na poziomie ambitnym amatorskim. Niekalibrowane. CG to monitory zawodowe do grafiki.

arturkrz
31-07-2008, 10:29
Tom01 - ładna ta nowa stronka, ale nie działa :-(

p.s. Już działa po staremu.

Tom01
31-07-2008, 10:49
Tom01 - ładna ta nowa stronka, ale nie działa :-(

p.s. Już działa po staremu.

Wczoraj w nocy w naszej okolicy zerwał się kabel. Dopiero połatali...

zyku
01-08-2008, 10:10
Mogę zobaczyć, czy coś jest i zaraportować, w jakim stanie.
Możesz polecić jakieś krakowskie sklepy z kompetentną obsługą i przyzwoitym zaopatrzeniem?

pozdrawiam
zyku

Czornyj
01-08-2008, 10:19
Możesz polecić jakieś krakowskie sklepy z kompetentną obsługą i przyzwoitym zaopatrzeniem?

pozdrawiam
zyku

Na św. Krzyża jest b. kompetentny sprzedawca - p. Adrian Piotrowski. Mają też przyzwoite zaopatrzenie.

Tom01
01-08-2008, 10:42
Na św. Krzyża jest b. kompetentny sprzedawca - p. Adrian Piotrowski. Mają też przyzwoite zaopatrzenie.

Proponuję też podjechać do KDS, tyle że w Katowicach, przy czym pogadać najpierw z szeryfem, Krzyśkiem Dudzikiem.