Zobacz pełną wersję : Blenda [housemade]
A ja się tak właśnie coraz bardziej przybliżam, zeby w końcu się zabrać za jakieś portrety i myślę, że dobra blenda nie jest zła i się przyda ;)
Kupować jakieś pro nie chcę oczywiscie, bo a) po co mi taka, b) mam na co kase wydawać ;)
Zastanawiałem się otóż na kocem ratunkowym. Taki spory kocyk, z jednej strony srebrny, z drugiej złoty, który chroni poszkodowanych w wypadkach przed utratą ciepła. Drogie takie coś chyba nie jest. Myślę, że po przytwierdzeniu do jakiegoś kartonu czy czegoś takiego moze fajnie za odbłysknik służyć. Tym bardziej, że mamy do wyboru i srebreo, i złoto :) ;)
Macie jakies doświadczenia, pomysły czy sugestie w tym temacie?
zrobiłem sobie takie blendy z koca ratunkowego.
naciągnąłem go na płytę piankową (taką przeznaczoną pod panele podłogowe) kupioną w komforcie (trzeba kupić całą paczkę za 40 zeta) i przykleiłem na odwrocie taśmą klejącą.
Czyli rozumiem, że jako blenda ładnie działa ;)
Taki kocyk po ile chodzi? Pewnie po 10zł mam nadzieję. W aptekach normalnie jest? Nie chce mi się w necie kupować ;)
Płytę piankową pod panele chyba dam radę czymś innym zastąpić, troche rupieci w domciu jest...
jak dla mnie ten wynalazek działa ok, ale ja nigdy nie używałem takiej pradziwej, ślicznej, drogiej i wypasionej więc moja opinia niekoniecznie musi być miarodajna :)
kupiłem na alledrogo za chyba 14 zeta. Z tego co później się dowiedziałem to te kocyki są do dostania na stacjach benzynowych i w aptekach.
A tam, pierdziele te prawdziwe, śliczne, drogie, wypasione ;)
Kocyk odbija światła? Odbija. No więc OK ;)
Jutro śmignę sobie do apteki albo na stacje i tyle.
Dzięki.
Valdek_Tychy
14-03-2006, 22:00
Ja używam jako blendy takiej oslony do samochodu na szybę chroniacą przed slońcem.Z jednej strony jest biała pianka a z drugiej srebrna folia aluminiowa.Ma to rozmiary ok.70x100 cm i zdaje egzamin a kupilem to na wyprzedaży w hipermarkecie po 4,99
O.... ciekawa propozycja. Musze się rozejrzeć, zobaczyć. Dzięki za info.
popieram Valdka, ja kupilem takich oslon kilka, w kilku kolorach (jest srebrny, zloty, niebieski i czerwony); zobacz w Geant
Valdek_Tychy
15-03-2006, 13:35
ja kupilem takich oslon kilka, w kilku kolorach (jest srebrny, zloty, niebieski i czerwony)
hmm.... a w Tychach tylko srebrne :(
a do mnie dzis dotarla BLENDA 5w1 :D
jedno co moge powiedziec to ... korzystajcie z tego bo to diabelnie dobra rzecz!
ps. uprzedzajac pytania gdzie co i po ile: http://www.allegro.pl/item92014492_blenda_5w1_owalna_71cm_112cm_pokrowie c_3miasto.html
w skrocie 71x112 za 179 zl z piecioma plaszczyznami! (szybka przesylka, polecam firme)
vuki, a jak tam nikkorek? :D
ktory? bo jest Ci ich jak psów;)
BLENDA - help! jak to sie sklada? wyskoczylo z pokrowca i nie moge jej teraz zmiescic :(
vuki - to się skręca w ósemkę i ściska do siebie
po pierwsze: blenda zmienić może temp barwową światła.
a na pewno - jeśli będziesz używał złotej strony.
twarz od strony światła nie odbitego będzie miała inny kolor niż od światła od blendy złotej.
strona srebrna może (nie musi) wprowadzic tez zniekształcenie to WB, bywają takie niezupełnie srebrne - niby neutralne, ale lekko niebieskawe.
te koce ratunkowe to jest ok 10 zł. profesjonalne ekrany - ponad 100 zł.
blendy z folii robią takie zajączki - czyli ostre swiatło dające cień. często lepsza jest blenda matowa. nie musi być srebrna - ona jest najwydajniejsza świetlnie. ale czasem lepiej zastosować blendę białą, ale o większej powierzchni. ważne też jak daleko taką blendę możemy od osoby ustawić by sie w kadrze nie pojawiła.
jeśli ktoś ma studio fotograficzne to najlepszym rozwiązaniem jest biały styropian. może byc taki od ocieplania budynków. gorzej jak sie fotografuje w mieszkaniu (nie ma miejsca by ten styropian po zdjęciach gdzies łatwo schować) Jego wadą jest to, że się kruszy.
bardzo ważne są też ekrany pochłaniające światło - czarne. czasami trzeba nie rozjaśnic cienie, a przeciwnie - zwiększyć kontrast. wtedy - czarny ekran. można kupic np materiał w sklepie - polar, dobrze pochłania światło, lepiej jeszcze welur, ale jest droższy od polaru.
przy okazji - taki duży czarny polar może służyć czasami za ekran, a czasami za ... tło.
ktory? bo jest Ci ich jak psów;)
no...ten ostatni, którek zanabyłeś...i się nie chwalisz :twisted: :mrgreen:
patrycjusz
19-03-2006, 09:16
Jesli chodzi o blande handmade to mozna zrobic tak jak juz ktos powiedzial z koca kupionego w aptece za pare złoty oraz zakupic pare rurek plastykowych do isntalacji wodnej jako ramka takiego ustrojstwa :)
Pozdrawiam
Valdek_Tychy
19-03-2006, 10:56
Jesli chodzi o blande handmade to mozna zrobic tak jak juz ktos powiedzial z koca kupionego w aptece za pare złoty oraz zakupic pare rurek plastykowych do isntalacji wodnej jako ramka takiego ustrojstwa :)
Pozdrawiam
Ja opatentuję chyba swój pomysł bo z takiego koca też zrobiłem swego czasu blendę ale zamiast proponowanych przez Ciebie rurek użyłem korytek do kabli 10x7,fajnie zatrzaskują się i trzymają folię
Kocyk termoizolacyjny raczej dość spory jest, a blendy aż takiej dużej nie potrzebuję chyba na razie :D
Wezmę pewnie jakąś dyktę, albo tekturę i zjednej strony zakleję na srebrno, a z drugiej na złoto ;)
Chociaż... Może taka bycza blenda lepszei bardziej uniewrsalna :D
Ja kupiłem w AUCHAN coś co nazywa się "no frost" czyli zabezpieczenie przed szronem do samochodu. Ma wymiary ok.150 x 70 cm jest pięknie odbijającą miękką srebrną folią na nośniku z elastycznej pianki. Daję się zwijać, przycinać i co tylko się chce. I najważniejsze że kosztowało niecałe 5,- zł. Godne polecenia. Wziąłem 6 :D