Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D200 WYświetlanie komunikatu LO

radekk
07-03-2008, 00:18
Dlaczego w kiepskich warunkach oświetleniowych na wyświetlaczu pojawia się komunikat Lo gdy nie są osiągnięte skrajne wartości czasu, bądź przysłony. Dla przykładu w trybie preselekcji czasu ustawiam czas np. na 2s, w miejscu przysłony zostaje wyświetlony komunikat Lo, jednak po zrobieniu zdjęcia i sprawdzeniu jego parametrów podane zostaje że dobrana została przysłona np. 3.5, gdy maksymalny otwór przysłony wynosi 2.8. Analogicznie taki sam objaw mam miejsce w przypadku preselekcji czasu, wyświetlany zostaje kom. LO w miejscu czasu, gdy aparat faktycznie dobiera wartość przykładowo 4s. Natomiast w trybie M drabinka ekspozycji mruga, pomimo iż na skali nie jest wyświetlane wychylenie ani w stronę + jak i -, czyli zdjęcie nie powinno być, ani niedoświetlona, ani prześwietlone. Czy jest to normalne i jeśli tak to dlaczego tak się dzieje i czy jest jakaś możliwość wyłączenia tego.

sprocket
07-03-2008, 03:55
Poczytaj testy na fotopolis czy optyczne.pl prawie przy kazdej nowej lustrzance Nikona jest o tym mowione a zolte inzynierki dalej robia tak jak opisujesz - nikt nie wie dlaczego tak jest;)

Nastepnym razem napisz ze prosisz ekspertow o pomoc to szybciej uzyskasz odpowiedz;)

szymony
07-03-2008, 10:31
Dlaczego w kiepskich warunkach oświetleniowych na wyświetlaczu pojawia się komunikat Lo
A dlaczego szanowny user ma zepsutą opcję "szukaj"? W tym temacie, napisano już bardzo wiele. Ot pierwszy z brzegu przykład:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3292

Kaleid
07-03-2008, 10:38
P nikt nie wie dlaczego tak jest;)

A wręcz przeciwnie, wiadomo. Informacje LO/HI oznaczają, iż wyszedłeś poza zakres pracy światłomierza, i aparat nie gwarantuje poprawnego naświetlenia sceny. Aczkolwiek pomimo przekroczenia zakresu, CPU kombinuje dalej i przeważnie kombinuje dobrze.

radekk
07-03-2008, 14:10
Poczytaj testy na fotopolis czy optyczne.pl prawie przy kazdej nowej lustrzance Nikona jest o tym mowione a zolte inzynierki dalej robia tak jak opisujesz - nikt nie wie dlaczego tak jest;)

Nastepnym razem napisz ze prosisz ekspertow o pomoc to szybciej uzyskasz odpowiedz;)
Dzięki bardzo za odpowiedź:) Może trzeba im przemówić do rozsądku:-P

A dlaczego szanowny user ma zepsutą opcję "szukaj"? W tym temacie, napisano już bardzo wiele. Ot pierwszy z brzegu przykład:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3292
A nie ma, ale żadna nie dotyczyła D200, tylko amatorskich lustrzanek i myślałem, że może to dotyczy tych aparatów, które są skierowane do osób które niezbyt mogą się znać na fotografii żeby zakomunikować problem.A że bądź co bądź w bardziej zaawansowanym aparacie który jest wkońcu określany półprofesjonalnym, powino już się mieć wgląd do parametrów nawet jeśli aparat zaczyna mieć jakieś problemy, bo nawet w moim Coolpixie 4500 nigdy coś takiego nie jest wyświetlane i zawsze wiem co ustawiam.

Czyli z moim aparatem jest wszystko jak najbardziej wporządku i jest to objaw jak najbardziej normalny i powszechnie szerzony we wszystkich aparatach Nikona od D40 po D3 i nie mam się tym przejmować.