PDA

Zobacz pełną wersję : Czy Tamron 17-50 jest typu D...

wasilewk
06-03-2008, 23:43
Od kilkunastu dni bawię sie Tamronem 17-50/2.8.
Jestem nim zachwycony, gdy chodzi o zdjęcia bez lampy. Ostrzy 'o raz' i trafia za pierwszym razem.

Mój niepokój powstał po kilku sesjech z lampą (portret): przeważnie na 10 szt. - tylko trzy zdjęcia mają prawidłowo ustawioną ostrość. Reszta: przeważnie ostrość ucieka na uszy, a w dwóch przypadkach z oczu na czubek nosa.

Powyższe przypadki dotyczą dość spartańskich warunków: lampa wbudowana, oświetlenie stałe: słaby żyrandol,
przysłona 2.8, czas 1/60, aparat (D80) sam dobiera ISO, zapis w RAW.

Czy to, że np. Nikkor AF 50/1.8D ostrzy poprawnie 100/100 i za pierwszym razem, w podobnych warunkach, a ten Tamron ma wtedy kłopoty, wynika z tego, że brak mu tego D ?? (Obojętne z jakiego powodu: czy to brak atestu Nikona, czy 'uproszczenie' protokołu transmisji).

Na moje oko, gdyby tak było to najwyżej expozycja byłaby nieprawidłowa, ale ostrość powinna być ok.
A może czegoś nie wiem ? Proszę o uwagi.

Pzdr.

futrzak
06-03-2008, 23:53
Technologia D nie ma nic wspólnego z dokładnością AF - jedyne co poprawia to precyzję oświetlenia błyskiem. Więc jeżeli AF na Tamronie nie trafia tam gdzie powinien kiedy Nikkor nie ma problemów to (jedno z poniższych albo i wszystkie na raz):

- warunki są naprawdę nędzne i różnica jasności ponad 1EV daje o sobie znać
- masz na Tamronie BF/FF (BOOOOO!)
- coś psujesz

PS. Nie wiem dokładnie ale nie wydaje mi się żeby szkło pod DX nie było zgodne z technologią D :mrgreen:

wasilewk
07-03-2008, 00:08
PS. Nie wiem dokładnie ale nie wydaje mi się żeby szkło pod DX nie było zgodne z technologią D :mrgreen:

Ja na tym się nie znam, ale słyszałem, że niektóre obiektywy (z wyjątkiem Nikkorów) mogą nieprawidłowo ostrzyć z lampą, choć bez lampy pracują prawidłowo.

Co do tej technologi D: tak na chłopski rozum, jeśli Nikon to wprowadził - to nie bez powodu. Z tego, co mi wiadomo, to ani Tamron ani Sigma nie mają atestu Nikona na współpracę swoich szkieł z lustrzankami Nikona - za duże pieniądze chciał za to Nikon zainkasować.

Pzdr.

Smurf
07-03-2008, 08:58
Ja na tym się nie znam, ale słyszałem, że niektóre obiektywy (z wyjątkiem Nikkorów) mogą nieprawidłowo ostrzyć z lampą, choć bez lampy pracują prawidłowo.

Co do tej technologi D: tak na chłopski rozum, jeśli Nikon to wprowadził - to nie bez powodu. Z tego, co mi wiadomo, to ani Tamron ani Sigma nie mają atestu Nikona na współpracę swoich szkieł z lustrzankami Nikona - za duże pieniądze chciał za to Nikon zainkasować.

Pzdr.
Myślę, że nie powinieneś nic pisać, zamiast pisania bzdur.

wasilewk
07-03-2008, 17:22
Myślę, że nie powinieneś nic pisać, zamiast pisania bzdur.

Każdy to może napisać, ale nie każdy potrafi to poprzeć przykładem.

Smurf
07-03-2008, 18:19
Każdy to może napisać, ale nie każdy potrafi to poprzeć przykładem.
Uzycie lampy blyskowej nie ma żadnego wplywu na działanie AF, jeżeli lampa ma wspomaganie w postaci wyświetlanego wzorka z czewronych pasków może jedynie poprawić skuteczność w bardzo słabym oswietleniu i przy ustawianiu ostrości na mało kontrastowych motywach (np jednolita sciana), na pewno nie pogorszy.
Jeżeli aparat z obiektywem prawidłowo ustawia ostrość przy świetle "zastanym", to musi też prawidlowo ustawiać przy uzyciu lampy błyskowej.
Zarówno Tamron jak Sigma czy Tokina od bardzo dawna stosują (całkiem legalnie) chipy uwzględniajace nowości firm Canon, Nikon, Pentax ... i od bardzo dawna wszystkie Tamrony i Sigmy z mocowaniem do Nikona są z nim w pełni kompatybilne i są to obiektywy typu D lub G.

wasilewk
07-03-2008, 18:35
Uzycie lampy blyskowej nie ma żadnego wplywu na działanie AF, jeżeli lampa ma wspomaganie w postaci wyświetlanego wzorka z czewronych pasków może jedynie poprawić skuteczność w bardzo słabym oswietleniu i przy ustawianiu ostrości na mało kontrastowych motywach (np jednolita sciana), na pewno nie pogorszy.
Jeżeli aparat z obiektywem prawidłowo ustawia ostrość przy świetle "zastanym", to musi też prawidlowo ustawiać przy uzyciu lampy błyskowej.
Zarówno Tamron jak Sigma czy Tokina od bardzo dawna stosują (całkiem legalnie) chipy uwzględniajace nowości firm Canon, Nikon, Pentax ... i od bardzo dawna wszystkie Tamrony i Sigmy z mocowaniem do Nikona są z nim w pełni kompatybilne i są to obiektywy typu D lub G.

Mądrze mówisz, ale to tylko mowa. Naczytałem się wczoraj archiwum naszego forum, gdzie w dyskusji obaj moderatorzy naszej grupy twierdzą zupełnie coś innego niż TY.

Za stary jestem, by dawać sie "wciągać w maliny" i próbować dopasowywać teorię do praktyki. Jeśli przeczytasz to, co ja - to może trochę zmienisz zdanie. Już dawno przestałem zbierać przykłady, gdzie "mądra teoria" nie chce się pokrywać z praktyką i nie wiadomo dlaczego...

Pzdr.

PS.
Rozbierz któryś obiektyw Sigmy lub Tamrona. Jeśli znajdziesz tam chip Nikona, to ja stawiam cały antałek Warki (bo mam najbliżej).

PS2.
"Wszystko się zgadza oprócz kasy !"
Dlaczego w takim razie Tamrona trzeba dobierać na BF/FF a Sigmę na "trafianie" ?
Skoro są tak 'kompatybilne', to na pewno jakaś partia powinna być przynajmnie porównywalna
w tym względzie do Nikkora, u którego proporcja nieprawidłowego ostrzenia jest akurat odwrotna.

Smurf
07-03-2008, 19:41
Mądrze mówisz, ale to tylko mowa. Naczytałem się wczoraj archiwum naszego forum, gdzie w dyskusji obaj moderatorzy naszej grupy twierdzą zupełnie coś innego niż TY.

Za stary jestem, by dawać sie "wciągać w maliny" i próbować dopasowywać teorię do praktyki. Jeśli przeczytasz to, co ja - to może trochę zmienisz zdanie. Już dawno przestałem zbierać przykłady, gdzie "mądra teoria" nie chce się pokrywać z praktyką i nie wiadomo dlaczego...

Pzdr.

PS.
Rozbierz któryś obiektyw Sigmy lub Tamrona. Jeśli znajdziesz tam chip Nikona, to ja stawiam cały antałek Warki (bo mam najbliżej).

PS2.
"Wszystko się zgadza oprócz kasy !"
Dlaczego w takim razie Tamrona trzeba dobierać na BF/FF a Sigmę na "trafianie" ?
Skoro są tak 'kompatybilne', to na pewno jakaś partia powinna być przynajmnie porównywalna
w tym względzie do Nikkora, u którego proporcja nieprawidłowego ostrzenia jest akurat odwrotna.
Chyba przy tym intensywnym czytaniu coś Ci sie "pomieszało" - przytocz te "twierdzenia" moderatorów.
ad PS. - gdzie ja napisałem o chipie Nikona? - czytaj uważniej.
ad PS2 - nie świadczy to o niekompatybilności, ale o braku dokładności w regulacji obiektywów i aparatów na etapie produkcyjnym. (dotyczy to równiez Nikona)

wasilewk
08-03-2008, 09:31
Odnośnie tematu (nie mam D300 ani D200, więc nie mogę sprawdzić):
http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=9884

Piotr_
08-03-2008, 10:49
Odnosząc się do tematu wątku "Czy Tamron 17-50 jest typu D..." to on jest typu G :)

wasilewk
08-03-2008, 10:56
Odnosząc się do tematu wątku "Czy Tamron 17-50 jest typu D..." to on jest typu G :)

Przecież go mam, no to wiem, że tak.
Ale mnie interesowało, czy przekazuje odległość do body, które w związku z tym koryguje intensywność błysku lampy.

Pzdr.

Xathloc
08-03-2008, 11:22
Odnoszę wrażenie, że zamiast robić zdjęcia zajmujesz się z reguły rozważaniami teoretyczno-problemowymi (to takie wrażenia po kilku Twoich wątkach). Zamiast skupiać się na pierdołach zacznij robić fotki. IMHO T17-50 może być i typu cHGW, bo robi świetne zdjęcia zarówno z jak i bzz lampy. Poza tym poczytaj sobie, co tak naprawdę oznacza bycie obiektywem typu D.

wasilewk
08-03-2008, 11:28
Odnoszę wrażenie, że zamiast robić zdjęcia zajmujesz się z reguły rozważaniami teoretyczno-problemowymi (to takie wrażenia po kilku Twoich wątkach). Zamiast skupiać się na pierdołach zacznij robić fotki. IMHO T17-50 może być i typu cHGW, bo robi świetne zdjęcia zarówno z jak i bzz lampy. Poza tym poczytaj sobie, co tak naprawdę oznacza bycie obiektywem typu D.

Może to:
http://nikonimaging.com/global/products/lens/glossary2.htm

D
Distance information
D-type and G-type NIKKOR lenses relay subject-to-camera distance information to AF Nikon camera bodies. This then makes possible advances like 3D Matrix Metering and 3D Multi-Sensor Balanced Fill-Flash.
Note: D-type and G-type NIKKOR lenses provide distance information to the following cameras: Auto exposure; F6, F5, F100, F90X, F80, F75, F70, F65, F60, F55, F50, PRONEA S, PRONEA 600i, D2 series, D1 series, D100 and D70s/D70.
Flash control; F6, F5, F100, F90X, F80, F75, F70, D2 series, D1 series, D100 and D70s/D70.

Niestety brak D200, D80 - jakiś staroć ta informacja.

tempor
08-03-2008, 11:46
Zamiast skupiać się na pierdołach zacznij robić fotki.

hehe rada nr 5

wasilewk
08-03-2008, 11:56
hehe rada nr 5

Cytat:
Napisał Xathloc
Zamiast skupiać się na pierdołach zacznij robić fotki.

Może komuś relanium by się przydało ?

Xathloc
10-03-2008, 10:36
Nie skumałem, ale w poniedziałek rano z reguły wolno się rozkręcam :lol:

KS
10-03-2008, 12:51

Przecież go mam, no to wiem, że tak.
Ale mnie interesowało, czy przekazuje odległość do body, które w związku z tym koryguje intensywność błysku lampy.

Pzdr.

Może to:
http://nikonimaging.com/global/products/lens/glossary2.htm

D
Distance information
D-type and G-type NIKKOR lenses relay subject-to-camera distance information to AF Nikon camera bodies. This then makes possible advances like 3D Matrix Metering and 3D Multi-Sensor Balanced Fill-Flash.(...)

Niestety brak D200, D80 - jakiś staroć ta informacja.

Brak mi słów...

:rotfl:

Foksik
15-03-2008, 13:16
To jak w końcu jest? Tamron przekazuje informację o odległości czy nie?

BugsBunny
15-03-2008, 13:42
wasilewk, zajrzyj sobie do exifa swoich zdjęć zrobionych Tamronem, co jest napisane w linii "lens type"
Tamron 28-75/2.8 przedstawia się jako D-type Nikkor lub 28-70/2.8D, podejrzewam że 17-50 będzie jako D lub G

o braku związku tej funkcji z ostrzeniem napisali już poprzednicy; to że 50/1.8 trafia lepiej w trudnych warunkach wynika z tego, że a/to jest nikkor, b/jest jaśniejszy o całe 2 działki

wasilewk
15-03-2008, 13:44
To jak w końcu jest? Tamron przekazuje informację o odległości czy nie?

Oczywiście, że nie przekazuje !

Dla porównania zrobiłem takie same ujęcia w pomieszczeniu Nikkorem 50/1.8D.
Malina ! Zupełnie co innego. Nigdzie nie ma wypalonych świateł modela.

Ale muszę przyznać, że mam Nikkora 20/2.8 bez "D" - i zdjęcia wcale nie są złe.

Tak więc to "D" - może lepiej dalej nie kończyć... ...przynajmniej w warunkach amatorskich (nie studio).

Pzdr.