PDA

Zobacz pełną wersję : sigma 70-200 Hsm Apo

michel
06-03-2008, 22:59
Witam

Kupilem szkielko od Emet_b, i mam z nim troche problemow- AF zacina mi sie w pierwszej dziesiatce zdjec, wtedy pomaga wylaczenie, a po kilku takich wylaczaniach pomaga juz tylko odpiecie obiektywu. styki mam czyste. Z nikkorem 18-70 wspolpracuje dobrze. Jesli ktos ma jakies doswiadczenie to prosze o porady.

Pozdrawiam

mini21
06-03-2008, 23:41
Z moim nie ma żadnych problemów.
Nic się nie zacina, nic się nie blokuje.

prz3mo
06-03-2008, 23:47
Problem dotyczy starszych wersji tego szkła. Przypadłość jest znana, poszukaj na forum, bo było o tym kilka razy.
Ja także nie mam tego problemu, ale mam przedostatnią jego wersję (najnowsza to II).

michel
07-03-2008, 12:34
Bylo na forum, ale nikt nie mial takiego problemu jak ja. Nie napisalem, ze szklo podpiete pod d70

mini21: jaka masz wersje tej sigmy- apo bez dg?

mini21
07-03-2008, 18:52
Moja wersja jest bez DG.
Dokładnie to sigma 70-200 APO HSM EX.

Martini
07-03-2008, 19:55
Emet_b sprzedawał to szkło chyba w styczniu i pisał że się zacina (ale raz na dziesięć brrr).
Tak jak napisał prz3mo starsze wersje tak mają, rozmawiałem z użytkownikiem tej pierwszej wersji i też mówił że co jakiś czas mu się zacina. Ja mam tą nowszą z DG i nic takiego się nie dzieje.Co do bf/ff to u poprzednika na D50,D200,D2H oraz u mnie na D70s nie było/nie ma.

michel
08-03-2008, 13:24
Martini: wlasnie kupilem od Emet_b, i pisal, ze zacina sie raz na 60 zdjec i bylem tego swiadom, a raz na 10 to troche denerwuje, wiec zastanawiam sie czy cos z moim body jest zle. Ponadto po kilku razach wlacz/wylacz aparat sie nie wylacza i musze przekrecic obiektyw zeby wszystko wrocilo do normy. Ktos ma jakies pomysly?

Dyziek
08-03-2008, 14:19
Ktos ma jakies pomysly?

Szkło do serwisu.

michel
08-03-2008, 18:21
aha... 400zl na to ze sie nim pobawia, ta opcja odpada...
to moze ktos powie, co sie dzieje z tym obiektywem?

prz3mo
10-03-2008, 21:34
aha... 400zl na to ze sie nim pobawia, ta opcja odpada...
to moze ktos powie, co sie dzieje z tym obiektywem?

michel, zapytaj sprzedającego. On tu zakładał bodajze temat o tym problemie i było tam sporo o tym.

michel
13-03-2008, 18:22
Szanowni forumowicze

Pisze do was z prosba o rozwiazanie duzego problemu dla mnie. Otoz jak wiecie, kupilem obiektyw od Emet_b. Objawy jakie wystepuja pod moja puszka to:
- zacinanie AF 1 na 10 robionych zdjec (w opisie bylo 1 na 60)
- pomaga na to wlacz/wylacz ale po kilku razach aparat przestaje odpowiadac (nie bylo w opisie)

link do ogloszenia- http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50111

Napisalem do serwisu sigmy i dostalem taka odpowiedz:

"Po opisie można sądzić, że jest problem ze stykami (na bagnecie), albo uszkodzona jest płyta główna ob."

Napisalem do Emet_b, ze w zwiazku z tym chcialbym zwrocic obiektyw, jednak on sie z tym nie zgadza piszac:

"No to przecież Ci piszę że nie twierdzę, że tak nie jest, ale gdy był u mnie był ok to dlaczego mam się teraz za niego czuć odpowiedzialny. Powiem szczerze, że dla mnie prawdopodobny scenariusz jest taki, że mogłeś coś na majstrować przy zakładaniu go do puchy- krzywo przyłożyłeś, przekręciłeś i styki poszły..."

Czy mam prawo domagac sie zwrotu pieniedzy za niezgodnosc towaru z opisem?

Pozdrawiam
Michal

emet_b
13-03-2008, 18:27
bardzo okroiłeś info na temat naszej transakcji... .
Co do af-a:
1) u mnie się tak często nie zacianał, poza tym napisałem, że cena jest na tyle atrakcyjna, że nie udzielam gwarancji rozruchowej.
2) U mnie puszka się nie zacina, więc jak miało to być w opisie?? Pisałem Ci przecież, że gdyby takowy problem wystąpił to nie miałbym sampli na pokaz!

michel
13-03-2008, 23:14
nie napisalem, ze nie mozna zrobic zdjec, bo mozna, tylko po kilku wlaczeniach sie zacina.

a wyglada to tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

wowczas aparat przestaje reagowac

michel
16-03-2008, 14:37
nikt nie jest zainteresowany pomoca?

prz3mo
16-03-2008, 14:43
nikt nie jest zainteresowany pomoca?

Raczej nikt z nas Ci nie jest w stanie pomóc. To raczej kwestia miedzy Tobą, a tym od kogo kupiłeś szkło.
Pozostaje albo serwis, albo nie wiem...

fotojacek
16-03-2008, 14:50
Kupileś coś co zaczynało sie psuć i poszło dalej , tak to juz jest jak sie korzysta z niebywałych "okazji"
Bez rozruchowej to sie jedzie i testuje kilka godzin.
Na moje to poprostu dałeś sie zrobić w <cenzored> zycie

michel
16-03-2008, 14:56
jak widac, rozmowa ze sprzedajacym nie daly zadnych efektow, dlatego zwrocilem sie do was...
bylem swiadomy tego, ze AF moze sie zacinac, bo przeciez to jest przypadlosc sigmy bez dg

prz3mo
16-03-2008, 14:59
jak widac, rozmowa ze sprzedajacym nie daly zadnych efektow, dlatego zwrocilem sie do was...
bylem swiadomy tego, ze AF moze sie zacinac, bo przeciez to jest przypadlosc sigmy bez dg

No, ale zgodziłeś się na to, że sprzedawca nie dał Ci gwarancji rozruchowej? Pretensje możesz mieć chyba tylko do siebie... :-?

Rycerz
16-03-2008, 17:20
jak to czytam to przyszło mi do głowy ze michel nie powinien pisac ze ma problem ze szkłem tylko wystawic na giełdzie i napisac ze własnie potrzebuje kasy i odsprzedaje szkiełko w super stanie...czy tak byscie chcieli?...czy to byłoby bardziej w pożądku?
trudno mi oceniac kto w tym sporze ma racje...czy sprzedający szukał jelenia? ( bez obrazy emet_b ) czy kupujacy rzeczywiscie cos zepsuł...ale nie to jest najwazniejsze...przed czterema laty znajomy powiedział mi ze jesli chce kupic obiektyw lub inny sprzet foto to na giełdzie mozna smiało bo ludzie w tej nazwijmy to branzy sa uczciwi, czy mozemy sie wszyscy postarc zeby tak zostało? moze warto zacisnac zeby i nie sprzedawac niczego zepsutego? A jesli cos ma wady to nalezy o tym wyraznie i uczciwie, rzetelnie wyjasnic zeby potem nie było zadnych nieporozumien...
moze uznajmy ze emet_b powiedział wszystko a michel nic nie zepsuł tylko winna jest poczta? moze niech złozą sie po połowie i odeslą do serwisu?....nie wiem co poradzic ale nie mozna takich spraw zostawiac nie załatwionych bo to nie słuzy nikomu... co o tym wszyscy sądzicie?

michel
16-03-2008, 21:54
rycerz- dzieki za te slowa. czy nie spodziewamy sie, ze wlasnie tutaj na forum, gdzie ludzi laczy wspolne hobby czy praca nie spodziewamy sie uczciwosci?
ale fakt, dalem *upy, ze nie pomyslalem, ze tak to moze sie skonczyc...
bo chyba nikt z nas nie kupuje obiektywu tylko po to, zeby wrzucic je do szafki i sie cieszyc jakie to fajne szklo mamy, jesli go tylko nie uzywamy
niestety emet_b zdaje sie nie zgadzac z tym wszystkim, nie kupilem go po to, zeby latac z nim po serwisach, 1340zl to dla mnie duzo.

prz3mo
16-03-2008, 22:02
michel, zadzwon do serwisu i zapytaj ile by kosztowała naprawa (o ile się podejmą). Może warto.
Nie pozostaje Ci chyba nic innego, skoro zwrot nie wchodzi w grę....

qooba
16-03-2008, 22:32
michael, czegoś nie rozumiem... Kupiłeś używane szkło z wadą za połowę ceny nowego... Wada była opisana w ogłoszeniu.
Nie bardzo widzę też możliwość zwrotu, skoro zgodziłeś się na opisaną transakcję.
Sprawdzałeś ten obiektyw na innym korpusie?

ps. Za 1500-1600 miałbyś używaną sigmę BEZ problemów z zacinającym się AF.
ps2. Nie przesadzacie z tymi "normalnym" problemem z AF sigmy? Ile osób na forum miało z tym problem? Jedna, dwie, czy może sto? Jeśli 1-2, to nie ma mowy o regule i "normalnym" problemie...

prz3mo
16-03-2008, 22:34
ps2. Nie przesadzacie z tymi "normalnym" problemem z AF sigmy? Ile osób na forum miało z tym problem? Jedna, dwie, czy może sto? Jeśli 1-2, to nie ma mowy o regule i "normalnym" problemie...

Nikt nie pisz, ze to normalne. Zresztą ta wada dotyczy tylko wlasnie starych wersji tego szkła (jednej z pierwszych).
Ja mam przedostatnią i nie ma tego problemu.

michel
16-03-2008, 22:49
qooba: widzisz, nie kazdego stac na nowiutki obiektyw. takie sa realia!
po drugie: kupilem, i bylem swiadom tej wady, ale po podlaczeniu pod moj aparat to co bylo w opisie nie zgadza sie z moimi obserwacjami.
czy to ze kupuje sprzet uzywany ma sie rownac sprzetowi niepelno wartosciowemu? imho nie!

ps. ta wada byla powszechna jesli chodzi o sigme bez dg jak prz3mo napisal

qooba
16-03-2008, 22:59
qooba: widzisz, nie kazdego stac na nowiutki obiektyw. takie sa realia!
przypomina mi się pewne przysłowie...

po drugie: kupilem, i bylem swiadom tej wady, ale po podlaczeniu pod moj aparat to co bylo w opisie nie zgadza sie z moimi obserwacjami.
czy to ze kupuje sprzet uzywany ma sie rownac sprzetowi niepelno wartosciowemu? imho nie!
niestety często tak, zresztą w ogłoszeniu jest wyraźna o tym informacja... znowu mi się przypomina to przysłowie...

ps. ta wada byla powszechna jesli chodzi o sigme bez dg jak prz3mo napisal
śledzę to forum już parę lat, a powszechności tego problemu dowiaduję się teraz, od Ciebie...

a przysłowie mówi o tym, że biednego nie stać na taniochę (bez urazy, błagam!)

pozdrawiam, kuba

michel
16-03-2008, 23:14
cholera, wychodzi na to, ze mieszkamy w kraju glupcow bo tylu ludzi kupuje sprzet niepelno wartosciowy...
a moze to dlatego, ze kazdy patrzy jak tu wykiwac drugiego? jesli ktos totalnie rozwalone c5 potrafil wyklepac i sprzedawac jako super auto to masz racje: kupujemy sprzet niepelno wartosciowy... ale czy to znaczy ze mamy sie zamknac i nie domagac sie swojego?

prz3mo
16-03-2008, 23:16
cholera, wychodzi na to, ze mieszkamy w kraju glupcow bo tylu ludzi kupuje sprzet niepelno wartosciowy...
a moze to dlatego, ze kazdy patrzy jak tu wykiwac drugiego? jesli ktos totalnie rozwalone c5 potrafil wyklepac i sprzedawac jako super auto to masz racje: kupujemy sprzet niepelno wartosciowy... ale czy to znaczy ze mamy sie zamknac i nie domagac sie swojego?

To sie domagaj od sprzedającego. Nie bardzo rozumiem czego Ty od nas oczekujesz? Co mamy zrobic???????

qooba
16-03-2008, 23:19
Idź w takim razie do sądu, z dowodami jakie masz...
Nie bardzo rozumiem taki tok rozumowania. Wiem, że używany, tańszy - sam tak zaczynałem. Ale nie uszkodzony, a taki kupiłeś... Liczyłeś, że się usterka sama naprawi? A może po prostu liczyłeś na okazję?
Ponowię pytanie: sprawdzałeś na innym korpusie? W swoim masz oryginalną baterię czy chińską podróbkę za 20zł? Miałem z takimi przedziwne problemy...

michel
16-03-2008, 23:20
tak, sprawdzalem na innym korpusie a baterie mam orginalna, nikona...

mini21
16-03-2008, 23:30
Sorry, że się wtrącę, ale muszę się tego dowiedzieć.

Czy mógłbyś jeszcze raz, powoli wyjaśnić mi, na czym polega ten problem?
Czy zacina się przy AF-S czy przy AF-C?

Bo ja swoją mam jakiś miesiąc i nie zauważyłem tego problemu, ale może ja złe testy robię i może muszę jeszcze raz to wszystko sprawdzić.

fotojacek
16-03-2008, 23:59
Nie slyszalem zeby zacinanie sie AF było regułą.
Miałem okazję kilkakrotnie bawic sie tym szklem na przelomie kilku lat w roznych wersjach z canonem jeszcze za czasow analoga i nigdy AF sie nie zacinał, a z tego co pamietam to albo sigma albo tokina (a moze nawet obie firmy) w przypadku canona wymienialy czip na nowszy jak cos nie dzialalo

Powiem tak , chciales taniej okazyjnie to masz, trza bylo brac na raty nowy lub w pelni sprawny , bo albo ob. jest sprawny - dziala bez zarzutu albo niesprawny - zacina sie i niewazne czy raz na 10 czy na 60 czy na 1000 razy
Uczciwośc sprzedajacego tez pozostawia wiele do zyczenia
Proponuję zadzwonić do chłopaków z K-konsult dogadać sie i wyslać im szkło do naprawy. wydasz pewnie ze 400 ale innego wyjscia nie masz

emet_b
18-03-2008, 13:47
Uczciwośc sprzedajacego tez pozostawia wiele do zyczenia

Wypraszam sobie. Opisałem wady szkła jakie występowały na moim D80 i D200 znajomego. Dodatkowo szkło było już raz sprzedane przeze mnie, jednak wróciło z powodu dużego bf-a ( miedzy innymi teraz nie dawałem g.rozruchowej z obniżoną jeszcze ceną), niedoszły nowy właściciel nic mi nie pisał o zawieszaniu się puszki, tylko tak jak w moim przypadku o zawieszaniu sie af-a w szkle.
Poza tym:
- paczka leżała 3 dni na magazynie kurierskim gdyż michel nie odebrał jej od razu, a pisałem żeby sprawdził przy odbierze gdyż wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie. Za to co się działo przez te 3 dni ze szkłem nie mogę przecież odpowiadać... .
- gdy już wreszcie michel miał szkło u siebie napisał PW że wszystko jest ok, dopiero po paru godzinach dostałem wiadomość, że coś jest nie tak, a skąd mam wiedzieć co on z tym szkłem wyprawiał przez ten czas?!

Z mojej strony dałem uczciwe ogłoszenie za rozsądną cenę, paczkę zapakowałem odpowiednio i ubezpieczoną wysłałem do nabywcy, więc nie widzę powodu dlaczego miałbym się czuć odpowiedzialny za to co się dzieje teraz.

PS: gdybym chciał zrobić jakiś wałek z tym szkłem to na pewno nie robiłbym tego na tym forum, gdyż chcę szkolić warsztat i wolałbym nie ryzykować banem.