Zobacz pełną wersję : wyświetlanie miniatur NEFów w katalogach WinXP
mam taki problem - po przeinstalowaniu windowsa i oprogramowania (NC 4.1, irfanv z pluginami do nefow), nie wyswietla mi sie podglad (minaiturki) fotografii zamieszczonych w katalogu, pomimo wlaczonej opcji widok>miniatury; z jpgami nie ma problemu, w poprzedniej instalacji XP nie mialem tego problemu; wiecie moze co jest za to odpowiedzialne?
z gory dzieki za odp:-))))))))
Poszukaj czegoś takiego - RAWViewerSetup.exe
Ja mam XP (SP2), Też Irfana z pluginami i demówkę Kaptura 4.4. Mam też zainstalowany Nikon View 6.2.7.
Miniaturki (w eksploratorze Windows, jak rozumiem) wyświetlają mi się w porządku.
Ikonki NEFów odpalają mi się przy pomocy Neflaunchera, który siedzi w takim oto katalogu:
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Utilities
To jest jakiś bzdetny programik, który waży 60 KB. Szczerze mówiąc nie wiem, czy się zainstalował z Kapturem, czy z View Może on Ci się gdzieś zawieruszył. Mogę Ci go ew. podesłać, ale nie wiem, czy zadziała sam z siebie.
Na marginesie, to do przeglądania zdjęć nigdy nie używałem eksploratora. Zawsze Irfana albo Faststone (skądinąd bardzo fajny freeware - www.faststone.org)
Paweł
explorator win mial ta zalete, ze choc miniaturki nie byly duze, to baaardzo szybko je wyswietlal, a co wazne - zachowywal przy tym kolory i kadr juz zaimplementowany w nefie; jesli jest duzo nefow w katalogu, a chce wybrac wlasnie to jedno to o wiele szybciej zorientuje sie co jest w katalogu, niz gdybym otwieral thumbnailsy z irfana; pokombinuje z tym raviewersetup,
dzieki wielkie;-)))
Antonina
15-03-2006, 10:37
Może zainstaluj to
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/raw.mspx
Pozdrawiam
>Może zainstaluj to
>http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/raw.mspx
to wlasnie jest 'RAWviewersetup', niestety nie moglem zainstalowac, bo program wymaga SP2;
moj problem zostal jednak rozwiazany po zaaktualizowaniu NC do wersji 4.2 :)))
dzieki za pomoc :D
Tony Montana
25-03-2006, 00:58
Sam Nikon daje Wam rozwiązanie tego problemu!!!
zainstalujcie NEFThumbailUpdater.
Tutaj macie link:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=15334&p_created=1121865728&p_sid=hy1KUi3i&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NjQmcF9wcm9kcz00MiZwX2NhdHM9MCZwX3B2PTE uNDImcF9jdj0mcF9zZWFyY2hfdHlwZT1hbnN3ZXJzLnNlYXJja F9ubCZwX3BhZ2U9MQ**&p_li=&p_topview=1
cybulski
22-06-2006, 16:54
szkoda bawić się z win xp.
słaba jakosć pogdlądu. tak jak w poprzednim poscie polecam picasse2
http://www.filehippo.com/download_picasa/
krzysztof jot
25-06-2006, 00:40
Sam Nikon daje Wam rozwiązanie tego problemu!!!
zainstalujcie NEFThumbailUpdater.
dokładnie, to łata Nikona do XP aby pokazał miniatuty NEFa, i bron boze nie
instaluj tego szajsu microsoftu "RAWviewersetup" do RAWów.
PS.
Co cie zmusza do tego aby bronic sie przed SP2 ? zabobony ? :)
Makowiec
26-06-2006, 10:15
Zabrzmi to trochę może złośliwie, ale jakim cudem ktoś parający się fotografią i chcący z tego czerpać przyjemność traci czas na pracę z Windows?
Mac OS X nie ma problemów z odczytem "RAWów" różnych firm w tym także Nikonowych NEFów dając do tego masę możliwości prosto z pudełka bez konieczności uciekania się do instalowania pluginów, dodatkowego softu czy łatek błędów i dziur co dwa tygodnie.
Naprawdę nie chcę tutaj wywoływać wojny systemowej jedynie pokazać, że nie tylko Windows jest na świecie. Oczywiście Apple to nie hasło klucz dla każdego problemu, ale jeśli ktoś użytkuje komputer do "normalnych rzeczy" a nie np. do prowadzenia firmy rachunkowej to zachęcam do poszukania informacji o tym co tracicie oglądając Wasze zdjęcia przez technologiczny zabytek w postaci Windows XP - Mac OS X Tiger już jest znacznie do przodu a za kilka miesięcy będzie miał kolejną wersję (Leopard). A Visty ani widu, ani słychu... a jak już coś się pojawia to informacja o kolejnych wyciętych dodatkach które miały być ale okazały się za trudne w implementacji...
Przykładowo Adobe doskonale wie jaki system jest najczęściej zainstalowany na komputerze fotografa - walczy o ten rynek właśnie na gruncie Mac OS X z Apple (na linii Adobe Lightroom którego wersja beta dla Windows ma być ale nie wiadomo kiedy - z Apple Aperture).
Wiem, że trochę post off-topic, mam nadzieję że kilka osób zdąży go przeczytać zanim moderator mnie skasuje :)
Mac OS X trochę marketingu :) (http://www.apple.com.pl/macosx/)
Żeby dać jakieś wytłumaczenie zostawienia tego postu - na Windows faktycznie chyba najlepiej w tej chwili dać szansę programowi Picassa2 Google. Ma może trochę dziwny interfejs ale jak człowiek przywyknie łatwo się to wszystko obsługuje. Ale jak tylko pojawi się wersja Windowsowa Adobe Lightroom zdecydowanie doradzam sprawdzenie tego softu.
Daje niezły przedsmak tego co w Apple Aperture jest możliwe :)
PS
Małe wyjaśnienie - nie jestem wojującym fanem Apple, jedynie lubię mieć wybór. Na codzień administruję siecią złożoną z setek komputerów z Windows, bety Visty oglądam na bieżąco więc wiem co piszę :)
A w domu mam spokój, tylko fotografia.
krzysztof jot
26-06-2006, 13:33
że nie tylko Windows jest na świecie
wiesz, Twoje 51 postów ratuje ci d.... Naprawdę, dzięki za uświadomienie, że
poza Windows jest jeszcze coś na świacie, a nawt coś - co jest zdecydowanie
lepsze do grafiki :).
Bywa jednak, iz z powodów wielu, Windows jest niezastąpiony - bo na jednej
maszynie spore grono osób nie tylko obrabia obrazki, ale i musi wykonać kilka innych
operacji, gdzie G5 mimo swej mocy- odpada :)
Makowiec
26-06-2006, 14:22
wiesz, Twoje 51 postów ratuje ci d.... Naprawdę, dzięki za uświadomienie, że
poza Windows jest jeszcze coś na świacie, a nawt coś - co jest zdecydowanie
lepsze do grafiki :)
Zdziwiłbyś się jak wiele osób sądzi inaczej. Chwała Twojej inteligencji i ciekawości świata, że wiesz jak sprawa wygląda. A co do moich skromnych 51 postów - głupich pytań raczej nie zadaję (za dużo) i mocno używam opcji szukaj aby nie dublować pytań co jest dość denerwujące. Dodatkowo ustawiam w większości z nich limity czasowe aby ktoś wyszukując informacji nie trafiał na starocie tudzież wątki zupełnie nieaktualne.
Ileż ja się naprzewalam w historii postów z serii "....tak to Panie tylko w erze..." lub pochodnych...
PS
Znajomy poleca jeszcze taki soft do przeglądania fotek:
http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
PS II
gratuluję fajnych zdjęć na stronie domowej - krzysztofjot.strona.pl/