Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D200 i lampy studujne

Sekal
06-03-2008, 11:39
Hey
Mam pytanie, podlaczam sobie lampy studyjne pod D200 przez kabel synchronizacji. Jak mam ustawic w nim pomiar swiatla. Jak nie zjade przyslona to wychodza mi przepalone. Instrukcja mi zaginela i mam problem :(
Kiedys w Canonie moglem sobie wyzwolic lampy pomierzyc swiatlo i zapamietac. W D200 nie wiem jak to zrobic :(

Pomozecie ?

hedgehog
06-03-2008, 11:58
Mam pytanie, podlaczam sobie lampy studyjne pod D200 przez kabel synchronizacji. Jak mam ustawic w nim pomiar swiatla. Jak nie zjade przyslona to wychodza mi przepalone. Instrukcja mi zaginela i mam problem :(

D200 synchronizuje się na 1/250 sekundy (niech mnie ktoś poprawi, jak się mylę). Ustawiasz taki czas na aparacie, przesłonę "na oko". Robisz zdjęcie. Prześwietlone? Zmniejszasz przesłonę (czyli jedziesz w górę skali) lub ilość światła. Niedoświetlone? No to w drugą stronę, bądź wydłużasz czas ekspozycji. I tak do skutku. Pomóż sobie histogramem. I już :) Prościej się nie da.

Pomiar światła nie ma nic do rzeczy, bo światłomierz aparatu nic przy flashu studyjnym Ci nie da. Możesz o nim zapomnieć. W ogóle nie zawracaj sobie głowy. O ile nie masz światłomierza zewnętrznego, zostaje Ci histogram. Który, nota bene, świetnie się sprawdza.

Jacek_Z
06-03-2008, 12:07
sekal, światłomierze wbudowane w body nie mierzą światłą błyskowego, a ciągłe. Zapomnij o światłomierzu body i automatyce przy robieniu na lampach studyjnych. I nie mów, że w canonie było inaczej, bo nie było.
Ja znam jeden model aparatu którzy pokazywał, czy błysk jest za słaby czy za silny i o ile EV (czyli taka namiastka pomiaru), jest to Leica, model chyba R8, ale głowy nie dam.
Jeśli nie masz światłomierza zewnętrznego - Sekonic, Minolta, to tylko na podstawia histogramu, robiąc ciągłe poprawki w stosunku do poprzedniego zdjęcia, jak proponował hedgehog.

doyen
06-03-2008, 13:50
światłomierze wbudowane w body nie mierzą światłą błyskowego, a ciągłe.

Doprecyzował bym tutaj, że wbudowane w aparat światłomierze nie mierzą błysku tradycyjnych lamp studyjnych. Pomiar światła błyskowego w aparacie jest przecież możliwy dla lamp wbudowanych lub działających w systemie błysku producenta korpusu, w przypadku Nikona to CLS chyba

gALL
06-03-2008, 14:10
A guzik, mierza w TTL swiatlo blyskowe ale tylko z lampami ktore potrafia gadac w korpisem (maja chocby dodatkowy styk do podania sygnalu odcinajacego tyrystory)

Uniwersalne lampy studyjne maja tylko prosty styk zwierny i nic wiecej.

Czas synchoronizacji tutaj nie ma nic do tego, lampa jest wyzwalana zawsze przy wyzwoleniu migawki, co innego otwieranie sie w pelni migawki czy synchoronizacja z krotkimi czasam.

CLS to juz duzo bardziej rozbudowana wersja pomiaru TTL blysku.

Jacek_Z
06-03-2008, 14:48
Doprecyzował bym tutaj, że wbudowane w aparat światłomierze nie mierzą błysku tradycyjnych lamp studyjnych. Pomiar światła błyskowego w aparacie jest przecież możliwy dla lamp wbudowanych lub działających w systemie błysku producenta korpusu,

tak, oczywiście. SB800 i inne systemowe są mierzone, w przypadku cyfraków Nikona to lampy działające w iTTL
(choć niektóre cyfraki obsługują i stary dTTL). W przypadku analogów body mierzą lampy mające dTTL.
CLS to co innego - to nie określenie na sam sposób pomiaru światła, a mozliwość pracy wielolampowej z pomiarem TTL i z komunikacją między elementami systemu (body i lampą/lampami).
W CLS mozna pracowac w manualu, nie musi tam byc używane TTL.

doyen
07-03-2008, 11:14
tak, oczywiście. SB800 i inne systemowe są mierzone, w przypadku cyfraków Nikona to lampy działające w iTTL
(choć niektóre cyfraki obsługują i stary dTTL). W przypadku analogów body mierzą lampy mające dTTL.
CLS to co innego - to nie określenie na sam sposób pomiaru światła, a mozliwość pracy wielolampowej z pomiarem TTL i z komunikacją między elementami systemu (body i lampą/lampami).
W CLS mozna pracowac w manualu, nie musi tam byc używane TTL.

Właśnie o takie doprecyzowanie mi chodziło. Chociaż iTTL to także F6.